Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Σήμερα: Συζητήσεις – εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία για τα δικαιώματα του παιδιού

Δείτε την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας
Δημοσίευση: 20/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με την οποία η 20η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη με εγκύκλιο που υπέγραψε χθες καλεί       όλες τις σχολικές μονάδες Π.Ε και Δ.Ε. της χώρας, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, να υλοποιήσουν σήμερα  Τετάρτη 20 Νοεμβρίου εντός του ωρολογίου προγράμματος δράσεις – συζητήσεις – εκδηλώσεις με θεματικό κέντρο τα δικαιώματα του παιδιού.
 
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, η υφ. Παιδείας προτείνει η υλοποίηση των αναφερομένων δράσεων, με την ενεργή συμμετοχή τους, μέσω των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις συνθήκες διαβίωσης ενός μεγάλου ποσοστού παιδιών παγκοσμίως, καθώς και να δραστηριοποιηθούν για την επίτευξη της ευημερίας και της ασφαλούς διαβίωσής τους.

Ειδικότερα , σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δράσεις θα πρέπει να είναι  προσαρμοσμένες στις ανάγκες των διαφορετικών βαθμίδων, και ενδεικτικά να είναι οι ακόλουθες :

Α. Οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να εμπλακούν σε διάλογο, να καταθέσουν στους/στις εκπαιδευτικούς ιδέες-«εργαλεία» ως τρόπους διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό αυτών αναφορικά με την ευημερία και την ανάπτυξή τους (εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας, ισότητα των φύλων, μείωση των ανισοτήτων, εμπέδωση της ειρήνη και δικαιοσύνη, φροντίδα της γης, διασφάλιση ποιότητας στην εκπαίδευση, κ.ά.). Στο πλαίσιο του διαλόγου, υπογραμμίζονται οι θετικές διαφορές, ενισχύεται το ομαδικό πνεύμα, εξετάζονται οι διαφορετικές ιδιότητες του καθενός και τα κοινά χαρακτηριστικά της ομάδας, εγείρονται προβληματισμοί για την πρόληψη των διακρίσεων, εκφράζονται ανοιχτά τα αισθήματα που προκαλούνται λόγω διακρίσεων φυλετικών, εθνοτήτων, γλώσσας, αναπηρίας, ηλικίας, ασθένειας, κ.ά.

Β. Οι μαθητές/τριες εμπλέκονται σε εικαστικές και καλλιτεχνικές δράσεις, όπως είναι η δημιουργία πανό, σελιδοδεικτών ή/και εικαστικών έργων ζωγραφικής, με αφορμή την ανάγνωση σχετικών κειμένων για τα δικαιώματα του παιδιού, η προβολή ταινιών με σχετικά θέματα, κ.ά.

Γ. Οι μαθητές/τριες δημιουργούν μαθητικά βίντεο, με τα οποία στοχεύουν στην προώθηση της συμμετοχής όλων των μελών της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και στα οποία, ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μπορούν να προβάλλονται «άνθρωποι και απόψεις» σε τοπικό επίπεδο που έχουν αναζητηθεί από τους ίδιους τους/τις μαθητές/μαθήτριες, μπορεί να αναδεικνύουν μικρές πράξεις υποστήριξης των δικαιωμάτων του παιδιού στην καθημερινή ζωή.

Δ. Η σχολική μονάδα διοργανώνει εκδηλώσεις, στις οποίες π.χ. παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εργασιών στους γονείς – κηδεμόνες. Τα αποτελέσματα των δράσεων μπορούν να παρουσιαστούν στην ευρύτερη σχολική κοινότητα με σχολικές εκδηλώσεις, τις οποίες κάθε σχολείο δύναται να πραγματοποιήσει στον χώρο του, σε μέρα και ώρα που θα ορίσει το ίδιο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (11)

 
Σοβαροτης
19 Νοε 2019 21:48

Αναζητειται λιγη σοβαροτητα σε αυτο το ρημαδο υπουργείο....
22 χρονια στην.εκπαιδευση μια φορα να δω εναν εστω ελαχιστα στοχειωδη προγρ/σμο για ενα απλο θεμα...και τι στο κοσμο.
Ολα αρπα-κολλα, τελευταια στιγμη, πεταμε και μια εγκυκλιο αρτζι μπουτζι και λουλας......και εβγαλε το μεροκαματο το.υπουργειο για σημερις.....
Αυριο ειναι μια αλλη μερα δημιουργίας

 
ΚΜ
19 Νοε 2019 22:06

Και θα έρθει η εγκύκλιος στα σχολεία; Την Πέμπτη;

 
Από υποχρεώσεις κουβέντα
19 Νοε 2019 22:52

Για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του παιδιού πότε θα γίνει καμιά εκδήλωση; Μήπως, λέμε μήπως, επί χρόνια μονότονη συζήτηση μόνο περί δικαιωμάτων μάλλον ακυρώνει τους νέους ανθρώπους και τους κάνει ευθυνόφοβους και "ευνουχισμένους'' διανοητικά χωρίς καμιά διάθεση και ενεργητικότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή όταν φτάσουν στην ενηλικίωση; Μήπως έτσι "χαραμίζεται" μια γενιά;

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
19 Νοε 2019 23:44

Φυσικά και δεν ενδιαφέρουν στ' αλήθεια το ΥΠΑΙΘ τα δικαιώματα του παιδιού και γιαυτό αποφασίζει κάτι στο ποδάρι που θα γνωστοποιηθεί στα σχολεία κατόπιν εορτής, απλώς για να βγει από μια ακόμη βαρετή υποχρέωση!

 
Εκπαιδευτικός
20 Νοε 2019 09:12

Αν ενδιέφεραν τα δικαιώματα του παιδιού, θα είχαν όλα τα σχολεία τουαλέτες καθαρές με χαρτί υγείας, αίθουσες διδασκαλίας με δροσισμό και θέρμανση, θα είχαν τα παιδιά τους δασκάλους τους έγκαιρα, θα είχαν γεύματα μέσα στο σχολείο, θα είχαν σωστή φροντίδα όσα παιδιά έχουν πραγματική ανάγκη γι αυτό.
Αλλά όλα αυτά κοστίζουν και το ελληνικό κράτος είναι πολύ τσιγκούνικο για την παιδεία. Τελευταία προτεραιότητα αποτελεί η παιδεία, εξ ου και τα χάλια της.

 
Φιλόλογος
20 Νοε 2019 10:57

Η εγκύκλιος έχει ημερομηνία 19/11/2019!!!
Το email στάλθηκε στα σχολείο μας στις 20/11/2019, ώστε να οργανωθεί η δράση την ίδια μέρα!!! Και, μάλιστα, να ενημερωθούν και οι γονείς για να έρθουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις!
Ποιος είπε ότι η αριστεία απαιτεί έγκαιρο προγραμματισμό και οργάνωση;
Επανήλθε η κανονικότητα! Εύγε!

 
ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
20 Νοε 2019 12:33

Το Ψήφισμα 2079 (2015) του Συμβουλίου της Ευρώπης να εφαρμοστεί επιτέλους και στην Ελλάδα.
Επιτέλους να θεσμοθετηθεί η συνεπιμέλεια Ισότητα και κοινή γονική ευθύνη στα τέκνα.
Η κοινή γονική ευθύνη σημαίνει ότι οι γονείς έχουν έναντι των παιδιών τους δικαιώματα, καθήκοντα και ευθύνες.
Κύριε Τσιάρα Υπουργέ της Δικαιοσύνης πότε θα γίνει η αναμόρφωση του απαρχαιωμένου οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα που αποτελεί πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού να απολαμβάνουν την ανατροφή και από τον πατέρα τους?

 
Παναγιώτης Β
20 Νοε 2019 13:32

@ Από υποχρεώσεις κουβέντα: Μέχρι να θεσπιστεί η ...Παγκόσμια Ημέρα για τις Υποχρεώσεις των Παιδιών, ας κάνουμε και λίγο αυτοκριτική. Ας ρίξουμε μια ματιά στον Σχολικό Κανονισμό! Οι υποχρεώσεις των μαθητών πιάνουν δύο Α4, ενώ οι υποχρεώσεις των διδασκόντων περιορίζονται σε 5 "bullets." Ας δούμε, με το χέρι στην καρδιά, αν τηρούνται έστω αυτά τα 5. Λόγου χάριν, το "...να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών εντός του σχολικού ασκώντας , επί της ουσίας, γονική μέριμνα," πόσο τηρείται; Αν κατά το σχολικό πρόγραμμα οι διδάσκοντες ασκούν γονική μέριμνα, τότε έχουν κι αυτοί μέρος της ευθύνης για την ευθυνοφοβία και τον "ευνουχισμό" των μαθητών! Σωστό ή ...σωστό ;-)

 
Ντροπή τους
20 Νοε 2019 13:35

Τα δικαιώματα του παιδιού έχουν απωλεσθεί απο την σημερινή κυβέρνηση η οποία ενώ πριν τις εκλογές ζητούσε με συνεχείς ερωτήσεις στον συριζα να νομοθετηθεί κοινή επιμέλεια όπως προτασσει το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο, όπως επιβάλλει η διεθνούς σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, με το που βγήκαν κυβέρνηση έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

 
πανος
20 Νοε 2019 14:36

κάθε μέρα έχει θεσπισθεί και μια αντίστοιχη δράση (η 20η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, χθές ανάλογη για τη κακοποίηση) και δεν έχει τελειωμό.ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ;

 
Παναγιώτης Β
20 Νοε 2019 15:05

@ Φιλόλογος: Πράγματι! Απαράδεκτο να φθάνει εγκύκλιος για δράσεις που πρέπει να γίνουν αυθημερόν. Για την τιμή των όπλων, όμως, σύμφωνα με την παράγραφο Δ της εγκυκλίου "...Τα αποτελέσματα των δράσεων μπορούν να παρουσιαστούν στην ευρύτερη σχολική κοινότητα με σχολικές εκδηλώσεις, τις οποίες κάθε σχολείο δύναται να πραγματοποιήσει στον χώρο του, σε μέρα και ώρα που θα ορίσει το ίδιο." Κατά την άποψή μου, δεν χρειάζεται να τηρηθεί και θρησκευτική ευλάβεια ως προς την τήρηση της ημερομηνίας.
Επιπλέον, στον ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων, συνηθίζεται το λεγόμενο "follow up." Δηλαδή, μετά το "φιρμάνι," ακολουθεί μία επιστολή, που ζητά ανάδραση, η οποία να συνοδεύεται από ποσοτικοποιημένη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κ.λπ. Αν γινόταν κάτι τέτοιο στην προκειμένη περίπτωση, έχω την βεβαιότητα, την επόμενη χρονιά θα προετοιμάζονταν από τον Αύγουστο οι σχολικές μονάδες, ακόμα κι αν λάμβαναν την εγκύκλιο μεθεορτίως.
"ιδιωτικό," "αξιολόγηση..." Πολλές κακές λέξεις είπα σήμερα. Πιπέρι! :-)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ