Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Νέα εποχή για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Οδ. Ζώρας: Στο μέλλον ένας πολίτης μπορεί να αλλάζει έως και 15 φορές επάγγελμα
Δημοσίευση: 19/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Ανοίγεται μια νέα εποχή για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μια νέα εποχή δημιουργίας, ανανέωσης και εξωστρέφειας. Με 45.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, πάνω από 2.000 καθηγητές και 250 άτομα διοικητικό προσωπικό, πρόκειται για ένα σημαντικό Ίδρυμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με μοναδικές δυνατότητες και δυναμική. Το υπ. Παιδείας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ενίσχυσης και περαιτέρω αυτονομίας του ΕΑΠ".

Τα παραπάνω τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη σημερινή εκδήλωση- συζήτηση του ΕΑΠ, με θέμα: «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Η επόμενη μέρα. Προοπτικές και προκλήσεις. Διεθνείς “λεωφόροι” ανάπτυξης και νέα προγράμματα»

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την χάραξη πολιτικής για το ΕΑΠ, βασισμένη στους τέσσερις άξονες:

α. την λειτουργία του Ιδρύματος που είναι η καλύτερη διαχείριση των πόρων του προς όφελος των φοιτητών,

β. τη  ψηφιακή αναβάθμιση του,

γ. την  ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών του και την  αξιολόγηση τους, και,

δ. τη  δημιουργία νέων εστιών καινοτομίας και αριστείας.

Η   Διοικούσα  Επιτροπή  του ΕΑΠ περιέγραψε την   «επόμενη ημέρα» στη  λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τονίζοντας πως  σύντομα ανακοινώνει σειρά νέων προγραμμάτων σπουδών (στην ελληνική αλλά και την αγγλική γλώσσα)   

Ο πρόεδρος  του ΕΑΠ  Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας  τόνισε την  ανάγκη    αυτοδυναμίας και αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ρυθμοί παραγωγής της γνώσης αλλάζουν σήμερα ταχύτατα και τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι έτοιμα «να φύγουν μπροστά.

Ο κ. Ζώρας επανέλαβε ότι στο μέλλον ένας πολίτης μπορεί να αλλάζει έως και 15 φορές επάγγελμα.

Και σ' αυτή την ανάγκη της προσφοράς γρήγορων και ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών το ΕΑΠ μπορεί να προσφέρει με επιτυχία τις υπηρεσίες του, πρόσθεσε.  

Την εικόνα του ΕΑΠ σήμερα με όλα τα προγράμματα του παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΕΑΠ  Ευστ. Ευσταθόπουλος.

Οι  Κοσμήτορες του Ιδρύματος αναφέρθηκαν στην ανάγκη  να αυτονομηθεί το Ίδρυμα και να αποκτήσει εκλεγμένη διοίκηση.

Ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης  Βασ. Διγαλάκης  είπε ότι το ΕΑΠ ξεκίνησε ως ένα πείραμα φέρνοντας την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας και σήμερα με σειρά επιτυχιών,  δεν έχει εκπληρώσει ακόμη το στόχο του αλλά εμπλουτίζει διαρκώς την παρουσία του σε μια εποχή κατά την οποία η γνώση πολλά πολλαπλασιάζεται και οι ανάγκες για διεπιστημονικότητα αυξάνονται.

Από την πλευρά της Ακαδημίας Αθηνών ο  Χρ. Ζερεφός αναφέρθηκε  στην πρόσφατη συνεργασία της με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην δημιουργία ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος στο αντικείμενο της προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.  

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα είναι αγγλόφωνο και πιλοτικά θα ενταχθεί στην τεχνολογικά προηγμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα και στο νέο μοντέλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Το ακριβές πρόγραμμα σπουδών θα αποφασιστεί τους επόμενους μήνες, ενώ το ΕΑΠ βρίσκεται σε σειρά συζητήσεων με άλλα ανώτατα Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού για την διοργάνωση και νέων προπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών   Δημήτρης Νανόπουλος και   Χρήστος Ζερεφός, οι πρώην Πρόεδροι του ΕΑΠ   Αλέξιος Λυκουργιώτης και Χαράλαμπος Κοκκώσης, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, οι Κοσμήτορες των τριών Σχολών, ο Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ζερεφός καθώς και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΕΑΠ.

Ετικέτες: 
ΕΑΠ

Σχόλια (21)

 
μαρια
19 Νοε 2019 23:26

μακαρι να μην ειστε οτι ακουμε τοσα χρονια, θα φανει αν δωσετε επαγγελματικα δικαιωματα σε ΕΛΠ, ΕΠΟ και μετατρεψετε τα ΠΣ ΠΛΗ και ΦΥΕ σε 5ετη

 
Αυτα ειναι δευτερευοντα
20 Νοε 2019 00:22

Να νομοθετηθει επιτελους η εισηγηση για την επαγγελματικη κατοχυρωση του τμηματος Ευρωπαικου Πολιτισμου.

 
Nicky
20 Νοε 2019 02:26

Λόγια, λόγια, λόγια... Σαν σχολική έκθεση ιδεών! Από πράξεις τι γίνεται;

 
Σωτηρης
20 Νοε 2019 07:29

Ας υπάρχει κι ένα ανεξάρτητο μακριά από αγκυλώσεις πανεπιστήμιο που να συνεργάζεται και με ιδρύματα εξωτερικού. Να εξασφαλίζει μόνο του τη χρηματοδότηση. Αρκετά έχει υποστεί τα τελευταία Χρονια.

 
Δημήτρης
20 Νοε 2019 09:19

Καλόπιστη ερώτηση προς τους σχολιαστές που αναφέρουν τα επαγγελματικά δικαιώματα για ΕΠΟ και ΕΛΠ: Οταν κάποιος γράφτηκε και σπουδασε στο ΕΠΟ και ΕΛΠ προφανώς θα γνώριζε ότι δεν υπήρχαν συγκεκρικένα επαγγελματικά δικαιώματα στα συγκεκριμένα προγράμματα. Αν ναι, γιατί γράφτηκε σε τέτοιο πτυχίο; Ειχε υποσχεθεί το ΕΑΠ ότι "έρχονται" επαγγελματικά δικαιώματα και δεν έγινε; Μπορεί κάποιος να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί για όσους είμαστε "απ'έξω" φαίνεται σαν κάποιοι να πήγαν να πάρουν ένα πτυχίο χωρίς να ψάξουν τι ακριβώς ίσχυε, και εκ των υστέρων γκρινιάζουν και πιέζουν για κάτι το οποίο δεν όφειλε να τους δώσει κανείς.

 
"... πάνω από 2.000 καθηγητές ..."
20 Νοε 2019 09:34

Πόσοι από αυτούς είναι μόνιμοι στο ΕΑΠ και πόσοι δουλεύουν με συμβάσεις που είτε ανανεώνονται είτε διακόπτονται;

Πόσοι από αυτούς είναι μόνιμοι διδάσκοντες σε άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα;

 
@πανω απο 2000 καθηγητές
20 Νοε 2019 10:49

Το γνωρίζετε μάλλον ότι η τεράστια πλειοψηφία είναι συμβασιούχοι με μόνιμη θέση σε άλλα ΑΕΙ οι οποιοι σταματάνε και ξεκινάνε νέες συμβάσεις κάθε έτος ή και εξάμηνο πλέον. Είναι τραγέλαφος, και γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προφανέστατα, αφού κάποιοι κάνουν αυτή τη δουλειά 10, 15 χρόνια, αλλά και γιατί ένα τόσο τεράστιο ίδρυμα δεν είναι αυτόνομο και δουλεύει με συμβασιούχους σε τέτοια κλίμακα.

 
Μια απόφοιτη ΕΑΠ
20 Νοε 2019 11:03

Απάντηση στο σχόλιο του "Δημήτρης 20 Νοε 2019 09:19"

Είμαι απόφοιτη ΕΠΟ το 2007. Από τότε μέχρι σήμερα έχω καταστεί κάτοχος τεσσάρων μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης σε συμβατικά πανεπιστήμια (ειδικότερα, ΕΚΠΑ) με διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια. Έχω κάνει αρκετές παρουσιάσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με εργασίες μου, κ.τ.λ., κ.τ.λ. Αυτά για το προφίλ του τι είδους απόφοιτους "βγάζει" το ΕΑΠ. Και δεν είμαι η μόνη. Υπάρχουν κι άλλα πολλά "αστέρια". Ερώτημα: Είναι δίκαιο τα μαθήματα που άπτονται της ειδικότητας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και του Ελληνικού Πολιτισμού στη β΄θμια εκπαίδευση να τα παίρνουν απόφοιτοι Αγγλικής Φιλολογίας, Ιταλικής Φιλολογίας και κάθε φιλολογίας του ΕΚΠΑ κυρίως, για να συμπληρώσουν το 18ωρο και να αξιωθούν έναν ευπρεπή μισθό, ενώ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα; Μέσα στα προγράμματα αυτών των τμημάτων, αναφέρονται διεξοδικά τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Δεν θα έπρεπε να γίνει το ίδιο και με το ΕΑΠ; Μήπως αυτό έγινε από την αρχή της ιδρύσεώς τους ή προχώρησαν κι εκείνα σταδιακά, ανάλογα με την εκπαίδευση, τις ανάγκες και τους νόμους; Δεν ζούμε στο Μεσαίωνα. Αν δεν έχει γίνει κάτι εξαρχής, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μελλοντικό διάστημα. Εξάλλου, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι κάτι που επιδιώκουν όλοι οι απόφοιτοι του ΕΑΠ, από την αρχή ιδρύσεώς τους. Ακόμα κι αν δεν ασχοληθώ στην εκπαίδευση, θέλω να το αναφέρει, είναι δικαίωμά μου και ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να εκπληρώνει τις επιθυμίες των πολιτών του ύστερα από την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση έχει γίνει αλλά σταματάει πάντα λίγο πριν από το τέλος.

 
Άκης
20 Νοε 2019 11:15

όλο λόγια. Το καλύτερο είναι να μην ασχολείστε με το ΕΑΠ γιατί κάθε φορά το κάνετε και χειρότερο.

 
Οικονόμου
20 Νοε 2019 11:34

Δημήτρης@ Λάθος, θα σου πώ την περίπτωση των ΙΕΚ, ουδείς σου λέει ότι τα επαγγελματικά σου δικαιώματα θα προέρχονται απο τον πρότερο τίτλο του λυκείου μετα απο 3,5 χρόνια σπουδές. Στην περίπτωση που είναι κλειστό επάγγελμα είναι μεγάλο πρόβλημα. Στην περίπτωση που θέλουν να έχουν μόνο αυτοί επαγγελματικά δικαιώματα, εκει ειναι θέμα ανταγωνισμού και πάει αλλου.

 
Ερτ
20 Νοε 2019 11:34

Τι σχέση έχει ο ΕΛΠ με το πρώην ΠΕ13; Σοβαρευτείτε επιτέλους.

 
THOMAS
20 Νοε 2019 11:37

@ Οδ. Ζώρας: Στο μέλλον ένας πολίτης μπορεί να αλλάζει έως και 15 φορές επάγγελμα

Ενώ ο Πολιτικός δεν αλλάζει ποτέ Επάγγελμα .......................

 
Ερτ
20 Νοε 2019 11:51

Διόρθωση, αφορά στο ΕΠΟ το προηγούμενο σχόλιο. Δημοκρατικό δικαίωμα να κάνουμε όποιον αποφασίζει ο κάθε πρόεδρος του ΕΑΠ, φιλόλογο. Δηλαδή στα σοβαρά θα κάνει ο ΕΛΠ Αρχαία κατεύθυνσης αφού δεν υπάρχει υποκλαδος ΠΕ02; Δεν έχουν όλα τα πτυχία κλάδο στην τυπικη εκπαίδευση.

 
Προς σχολιαστή "Μαρία"
20 Νοε 2019 12:11

Δεν ξέρω τι προσπαθείτε να πετύχετε, εσύ ή εσείς που βγαίνετε κάθε λίγο στο esos.gr και γράφετε να γίνουν 5ετη τα προγράμματα σπουδών ΠΛΗ και ΦΥΕ. Το σίγουρο είναι πως δεν είστε φοιτητές του ΕΑΠ.

 
@Δημήτρης
20 Νοε 2019 14:04

Υπάρχει σχετικό ΠΔ από το 2009 που απαντάει στα λεγόμενά σας και κατοχυρώνει σχετικά δικαιώματα για τα 2 τμήματα (Ευρωπαϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός) αλλά εκκρεμούν οι απαραίτητες κανονιστικές πράξεις. Δεν έχετε ενημερωθεί; Καλόπιστα...

 
Βιοπληροφορική
20 Νοε 2019 14:05

@μαρια
Από που κι ως που ΠΛΗ και ΦΥΕ πενταετείς; Σ' όλη την επικράτεια τα τμήματα Πληροφορικής και Φυσικής είναι τετραετή. Μην μπερδεύεσαι, τα υβριδικά τμήματα "Μηχανικών Υπολογιστών & Πληροφορικής" είναι προφανώς άλλο πράγμα, και προφανώς δεν προσθέτουν τίποτα στην επιστήμη της Πληροφορικής η οποία καλύπτεται πλήρως στα τμήματα με τίτλο "Πληροφορική" ή "Επιστήμη Υπολογιστών". Το τμήμα του ΕΑΠ έχει ξεκάθαρη ονομασία (και περιεχόμενο) "Πληροφορική".

 
Δικαίωση
20 Νοε 2019 14:09

Να τακτοποιηθούν άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που έχουν θέματα, Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Πολιτισμού. Υπάρχουν σαφείς αποφάσεις από το Πανεπιστήμιο, οπότε η Πολιτεία οφείλει να πράξει το αυτονόητο.

 
panos
20 Νοε 2019 14:32

να θεσπισθούν και δωρεάν φοίτηση για ευπαθείς κοιν.ομάδες όπως ισχύει και στα ΜΠΣ.δεν έχουν όλοι χρήματα τη σημερινή εποχή αλλά νοιώθουν την ανάγκη να συνεχίσουν στη μόρφωση, δεν πρέπει να αποκλείονται.

 
Προτεραιοτητα τα δικαιωματα
20 Νοε 2019 14:59

Να υπαρξει προνοια για την επαγγελματικη κατοχυρωση των τμηματων Ευρωπ. και Ελλ. Πολιτισμου, συμφωνα με τις ακαδημαικες αποφασεις. Οι προυποθεσεις, τυπικες και ουσιαστικες, εχουν πληρωθει και αναμενουμε τις οφειλομενες πραξεις της Διοικησης

 
@panos
20 Νοε 2019 15:20

Το δωρεάν -τζάμπα δεν υπάρχει.Το πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι από την τσέπη μας.Δεν βρέχει λεφτά,ούτε φυτρώνουν.Όποιος θέλει τζάμπα να διαβάσει και να δώσει εξετάσεις.Όλοι σχεδόν περνάνε σε κάποια σχολή.Εκτός αν τα πληρώσεις από την τσέπη σου.Δηλαδή λες το απίθανο:Δεν διαβάζω,δεν δίνω εξετάσεις αλλά θα μπω στο ΕΑΠ και δεν θα πληρώνω.Οι άλλοι που διαβάζουν,δίνουν εξετάσεις ή πληρώνουν στο ΕΑΠ κορόιδα είναι.Ένας από τους λόγους καταστροφής της χώρας ήταν και το τζάμπα που το επωφελούνταν πλούσιοι και φτωχοί.

 
ΕΑΠ
20 Νοε 2019 16:49

Και μόνο το γεγονός ότι η διδασκαλία βασίζεται σε συμβασιούχους είναι λόγος επαναξέτασης του πλαισίου λειτουργίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ