Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Στον “αέρα” η πρακτική των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ

Δεν υπήρξε πρόβλεψη στους νόμους συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια
Δημοσίευση: 20/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στον  “αέρα” βρίσκεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ,καθώς δεν υπήρξε σχετική μέριμνα από τους νόμους των συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια.

Στα πρώην ΤΕΙ την πρακτική άσκηση την κάλυπτε ο ΟΑΕΔ.Ωστόσο αυτή η δυνατότητα "χάθηκε" μετά τις συγχωνεύσεις.

Σήμερα τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν  να ανταποκριθούν οικονομικά για  ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών που πρέπει να κάνουν την πρακτική τους .

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες των Πανεπιστημίων.

Σχόλια (14)

 
Τ. Ε
06 Ιουλ 2020 18:54

Η πρακτική... Είναι ένα μεγάλο κομμάτι συζήτησης. Θα πρέπει η να καταργηθεί η να αλλάξει το σχεδιαγραμμα της. Πολλοί φοιτητές εργάζονται η είναι από κατατακτηριες με οικογένειες. Θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο ωράριο θα πρέπει να γίνει πιο σύντομη και θα πρέπει να εποπτεύεται καθαρά απ το τει (πχι στο τμήμα νοαηλευρικης πιυ γίνεται μόνο στα νοσοκομεία θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς. Δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε εργαζόμενος να παίρνει την ευθύνη για την εκμάθηση των φοιτητών αλλά ο επόπτης καθηγητής ο οποιος θα έπρεπε να παρεισταται... Επίσης.. Όσο αφορά τους παλιούς με το πρόγραμμα των ΤΕΙ να καταργηθεί η πρακτική γιατί χρονικά πιέζονται να την ολοκληρώσουν.. Οι πιο πολλοί έχουν ήδη δρομολογήσει τη ζωή τους δεν μπορούν να κάνουν διαλλειμα έξι μήνες απ τις ζωές τιυς.

 
Άκης
21 Νοε 2019 09:04

@anastasios karax. Τάσο γιατί το λες αυτό; θέλεις να μας πεις τους λόγους; Δεν πέρασες καλά στην πρακτική ;

 
Νίκος
20 Νοε 2019 22:08

Η πρακτική πρέπει να υπάρχει! Είναι ένα εξάμηνο (από τα οχτώ) που δεν έχεις καμία υποχρέωση (μόνο να κάνεις την πτυχιακή) και είναι καλύτερα από το να είχες 5 μαθήματα και εξεταστική.

 
Nenia K
20 Νοε 2019 21:00

Κατάργηση πρακτικής και απευθείας πτυχίο!!!!!!

 
Σχολιαστής
20 Νοε 2019 20:56

Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης είναι πολύ επιτυχημένος και πρέπει να επεκταθεί, ώστε να συνδέονται καλύτερα οι σπουδές με την αγορά εργασίας. Αυτό αναφέρουν όλοι οι αξιολογητές από το εξωτερικό που συμμετέχουν σε διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης των ΑΕΙ και πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών.

Το δημοσίευμα δεν είναι αξιόπιστο επειδή δεν αναφέρει τη διάταξη νόμου από την οποία προκύπτει ότι καταργήθηκε η πρακτική άσκηση των φοιτητών.

Από τα δικά μου δεδομένα δεν προκύπτει ότι καταργήθηκε η πρακτική άσκηση. Το μόνο που καταργήθηκε είναι οι εσωτερικές θέσεις πρακτικής που υπήρχαν στα ΤΕΙ και οι οποίες προφανώς καταργήθηκαν επειδή και καταργήθηκαν τα εργαστήρια, τα τμήματα των ΤΕΙ και τα ίδια τα ΤΕΙ. Άλλωστε, δεν είναι κακό ότι καταργήθηκαν, επειδή δεν νοείται πρακτική εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Οι θέσεις πρακτικής μέσω ΟΑΕΔ και μέσω ΕΣΠΑ συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά.

 
Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα
20 Νοε 2019 20:36

Ελένη Κ.

Δεν θα γινόταν να καταργηθούν οι πρακτικές από τα πανεπιστήμια, δηλαδή ούτε προαιρετικές να μην υπάρχουν μέσα στα εξάμηνα. Να υπάρχει υποχρεωτική πρακτική για όλα τα τμήματα μετά το πτυχίο. Δηλαδή όσοι θα θελήσουν να εργαστούν στο επάγγελμα το οποίο έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, να πρέπει κάνουν πρακτική μισό χρόνο ή ένα χρόνο; Δεν θα ήταν καλύτερα έτσι; Δεν ξέρω, απλά ρωτάω.

 
Ελένη Κ.
20 Νοε 2019 18:51

Τα προβλήματα είναι πολλά, υπάρχουν σχολές όπως της Μαιευτικής που η πρακτική είναι υποχρεωτική αλλά μπορούν να την κάνουν μόνο όσοι έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, για τους εργαζόμενους πόσο ακόμα εάν είναι του δημόσιου δεν μπορούν. Είμαστε όμηροι μιας κατάστασης άνευ προηγούμενο.

 
Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα
20 Νοε 2019 16:59

Τα τ.ε.ι για ποιο λόγο είχαν υποχρεωτική πρακτική; Επειδή είναι τεχνολογικής εκπαίδευσης; Τι σημασία έχει αυτό; Θα μπορούσαν να είχαν προαιρετική πρακτική άσκηση και στο 8ο εξάμηνο να είχαν μαθήματα. Άλλωστε, και τα πανεπιστήμια προαιρετική πρακτική έχουν. Μπορεί κάποιος, να ανακάλυψε ότι δεν του αρέσει αυτό που σπουδάζει, γιατί να αναγκάζεται να κάνει πρακτική υποχρεωτικά για να πάρει το πτυχίο;

 
Επιδοτούμενη πρακτική
20 Νοε 2019 16:48

Το κράτος επιδοτεί ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα με μια εξάμηνη πρακτική που μικρή σχέση έχει με τη συγχρονη εργασία.

Ας περάσουν κατευθείαν σε πανεπιστημιακό επίπεδο και ας σταματήσουν οι επιδοτήσεις.

 
anastasios karax.
20 Νοε 2019 16:31

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ

 
Ιωάννης Κ.
20 Νοε 2019 13:56

Αυτή τη στιγμή στα πρώην ΤΕΙ τρέχουν δύο προγράμματα σπουδών. Το νέο πρόγραμμα για τους νεοεισερχόμενους (ως Πανεπιστήμιο) και το παλαιό για τους φοιτητές ΤΕΙ (δηλ. 2ο έτος και μετά). Για το παλαιό πρόγραμμα , οι φοιτητές ΤΕΙ κάνουν κανονικά την πρακτική τους.

 
Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα
20 Νοε 2019 13:46

Καταργήστε την πρακτική άσκηση για εμάς που σπουδάζουμε σε πανεπιστήμιο αλλά εισαχθήκαμε στα τ.ε.ι και παρακολουθούμε πρόγραμμα σπουδών του πρώην τ.ε.ι. Για όλα τα εξάμηνα (εκτός του πρώτου εξαμήνου) να ισχύει αυτό, και για αυτούς που βρίσκονται επί πτυχίο (πάνω από το 8ο εξάμηνο για τα τετραετή τμήματα). Το πρόβλημα θα είναι μετά πως θα πρέπει να αναπληρώσουμε τις διδακτικές μονάδες της πρακτικής, σε περίπτωση που δεν κάνουμε πρακτική. Ας Πάρει η πτυχιακή εργασία της παραπάνω διδακτικές μονάδες ή να παρακολουθήσουμε κάποια επιπλέον μαθήματα.

Είμαι 13ο εξάμηνο, χρωστάω μερικά μαθήματα, συν την πρακτική και την πτυχιακή, αλλά δεν θέλω να κάνω πρακτική.

 
Άκης
20 Νοε 2019 13:05

Να καταργηθεί η πρακτική και να πάρουν πτυχίο.

 
Ανεύθυνος
20 Νοε 2019 10:40

Γιατί να αναλάβει πρωτοβουλία η Κεραμέως? Ο κύριος Γαβρόγλου δεν είναι υπεύθυνος για αυτό το μπάχαλο με τις συγχωνεύσεις?
Περιμένω σε λίγο ανακοίνωση του βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταγγέλλει την υπουργό παιδείας για αυτή την κατάσταση την οποία αυτοί δημιούργησαν!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ