Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Δεκατέσσερις Έλληνες πανεπιστημιακοί στον Πίνακα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως «Highly Cited Researchers» της Web of Science

Τρεις εξ αυτών εργάζονται στο ΕΚΠΑ, τέσσερις στο ΕΜΠ, και από μία συμμετοχή καταγράφουν το ΑΠΘ, το Παν.Πατρών, το Παν.Θεσσαλίας, το Παν. Πειραιά και το Παν. Ιωαννίνων.
Δημοσίευση: 20/11/2019
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκατέσσερις Έλληνες πανεπιστημιακοί περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.200 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, που προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία.

Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science. 

Από αυτούς οι 3.700 κατατάσσονται σε 21 συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και τομείς και οι 2.500 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση και την επιλογή των ερευνητών με υψηλή διάκριση προέρχονται από τους δείκτες βασικών επιστημών (ESI), 2008-2018, οι οποίοι προκύπτουν από περίπου 150.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης.

Κάθε μία από αυτές τις ερευνητικές εργασίες κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για κάθε συγκεκριμένο έτος.

Ένα δεύτερο κριτήριο επιλογής ενός ερευνητή στον εν λόγω πίνακα είναι το κατά πόσο το σύνολο των ετεροαναφορών του σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, τον κατατάσσει στο 1% των ερευνητών με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, συντάσσεται ο πίνακας με τους καλύτερους 6.200 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών.

Οι πανεπιστημιακοί των Ελληνικών Πανεπιστημίων που διακρίθηκαν είναι οι (αλφαβητικά):

 1. Νίκος Απέργης, King Abdulaziz University & Πανεπιστήμιο Πειραιά, Economics & Business
 2. Χάρης Γαλανάκης, ―  King Saud University & Εργαστήρια Γαλανάκης, ― Agricultural Sciences
 3. Ευάγγελος Γιακουμής , ― Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ― Engineering
 4. Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος ― Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ― Clinical Medicine
 5. Γιώργος Καραγιαννίδης ― Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ― Computer Science
 6. Δημήτριος Ρακόπουλος ―Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ― Engineering
 7. Κωνσταντίνος Ρακόπουλος ― Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ― engineering
 8. Γεωργία Σαλάντη ― Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  & University of Bern―Cross-Field
 9. Ματθαίος Σανταμούρης, University of New South Wales Sydney & Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εngineering
 10. Ματθαίος Φαλάγγας, - Tufts University & Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, Cross-Field
 11. Κωνσταντίνος Φαρσαλίνος ― King Abdulaziz University & Πανεπιστήμιο Πατρών―Cross Field
 12. Γεράσιμος Φιλιππάτος ― Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Πανεπιστήμιο Κύπρου ― Clinical Medicine
 13. Νίκος Χατζηαργυρίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας - Engineering
 14. Άρτεμις Χατζηγεωργίου ― Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ― Biology & Biochemistry

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω δεδομένα, τρεις εξ αυτών εργάζονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  τέσσερις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και μία συμμετοχή καταγράφουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η διάκριση αυτή αντανακλά και στα Ιδρύματα των διακριθέντων πανεπιστημιακών. Παράλληλα αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικών των ελληνικών  Πανεπιστημίων  .

Σχόλια (8)

 
Γ.Π.
21 Νοε 2019 08:12

«Σε κάποια στροφή μάς προσπέρασαν εκείνοι με τα βελανίδια.»...
Ειδικά στο θέμα των σχολικών βιβλίων αυτοί έχουν το «πολλαπλό βιβλίο» και πλησιάζουν στο τέρμα κι εμείς ζητάμε την έγκριση του Υπουργού για να διορθωθεί ένα ασήμαντο λάθος σε μία άσκηση!...

 
Observator
21 Νοε 2019 01:54

Ηδη διαπρέπουν. Ποια η διαφορά να διαπρέπουν εδώ?

 
Πανεπιστήμια παντού
20 Νοε 2019 23:10

Με σχολές απλωμένες παντού σαν μανιτάρια δεν υπάρχει αριστεία. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να καλλιεργηθεί πανεπιστημιακή παράδοση. Μέχρι το 2021 πρέπει να έχουν κλείσει τμήματα και τα ΑΕΙ να μείνουν το πολύ 10.

 
@ Nikos Peloponnisos
20 Νοε 2019 18:25

Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρονται 3 Ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας όπου εκεί διαλέγουν τους καλύτερους και το χρήμα ρέει άφθονο.
Διεθνούς επιπέδου έρευνα και διακρίσεις χωρίς ερευνητικές υποδομές δε γίνονται!
Ας το δούνε εδώ, προκειμένου να δελεάσουν Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού να επιστρέψουν πίσω και να διαπρέψουν στη χώρα τους.

 
Παναγιώτης Β
20 Νοε 2019 17:27

Συγχαρητήρια στους διακριθέντες! Ειδικά στους 8 εξ αυτών, που είχαν και διατηρησιμότητα (διακρίθηκαν και πέρυσι).
Με την γκρίνια του "μισοάδειου ποτηριού," 14/6.216=0,27%... δεν τό λες και εντυπωσιακό ποσοστό για την γενέτειρα χώρα των επιστημών.
Σε κάποια στροφή μάς προσπέρασαν εκείνοι με τα βελανίδια.

 
Πανεπιστημιακοί εξωτερικού
20 Νοε 2019 16:45

Οι μισοί έχουν σχέσεις εργασίας με ιδρύματα του εξωτερικού και οι περισσότεροι είναι άνω των 50.

Αποτέλεσμα του κακού χειρισμού των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ είναι η αδυναμία ανάπτυξης 8-10 κέντρων αριστείας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Θεσσαλίας, Θράκης, Ηπείρου κ.α.) δίπλα στα ιδρύματα ώστε να δημιουργηθούν διαυλοι επικοινωνίας με ερευνητικές προσπάθειες διεθνούς επιπέδου.

 
Τί λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί?
20 Νοε 2019 15:55

14 σε μια λίστα 6.200! Καλό είναι αυτό τώρα?
Επίσης, οι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό, ξέρουμε πόσοι είναι μέσα στους 6.200?

 
Nikos Peloponnisos
20 Νοε 2019 15:46

Παρατηρείστε οτι πάνω από τους μισούς έχουν διπλό affilaiton με ίδρυμα του εξωτερικού που προφανώς εξασφαλίζει χρηματοδοτικούς πόρους. Αν αυξηθεί το ποσοστό θα σημαίνει την αδυναμία της χώρας το οποίο απευχόμαστε

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ