Placeholder

ΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΠ/ΚΗ

Μειώθηκε ο αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ

Οι αποφοιτήσαντες μαθητές κατά το σχολικό έτος 2017/2018 σε σχέση με το 2016/2017, παρουσίασαν μείωση από 28.495 σε 26.610
Δημοσίευση: 22/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με     στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)που αφορούν στις στατιστικές Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικά Λύκεια-ΕΠΑΛ, Επαγγελματικές Σχολές-ΕΠΑΣ), σχολικού έτους 2017/2018:

▪ Οι σχολικές μονάδες κατά το σχολικό έτος 2017/2018 ήταν 456, έναντι 454 κατά το σχολικό έτος 2016/2017 (πίνακας 2).

▪ Το διδακτικό προσωπικό κατά το σχολικό έτος 2017/2018 σε σχέση με το 2016/2017, παρουσίασε μείωση από 12.568 σε 12.536 (πίνακας 2).

▪ Οι εγγεγραμμένοι μαθητές κατά το σχολικό έτος 2017/2018 σε σχέση με το 2016/2017, παρουσίασαν μείωση από 98.568 σε 97.452 (πίνακας 3).

▪ Οι αποφοιτήσαντες μαθητές κατά το σχολικό έτος 2017/2018 σε σχέση με το 2016/2017, παρουσίασαν μείωση από 28.495 σε 26.610 (πίνακας 3).

▪ Η αναλογία του διδακτικού προσωπικού προς τους μαθητές για το σχολικό έτος 2017/2018 ήταν 1 εκπαιδευτικός για 7,8 μαθητές, ίδια με αυτή του σχολικού έτους 2016/2017 (πίνακες 2 και 3).

▪ Η περιφέρεια Αττικής για το σχολικό έτος 2017/2018 συγκέντρωσε το 27,3% του σχολικού πληθυσμού της Χώρας των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ όλων των υπουργείων (γράφημα 4).

 

Ετικέτες: 
ΕΠΑΛΕΛΣΤΑΤ

Σχόλια (27)

 
Να μετονομαστούν σε Επαγγελματικά εκπαιδευτήρια
07 Σεπ 2020 18:01

Η επαγγελματική εκπαίδευση, πρέπει να γίνει καθαρά επαγγελματική. Σε ένα χώρο εκμάθησης επαγγελμάτων, περιττεύουν τα μαθήματα γενικής παιδείας. Το πολύ πολύ να διδάσκονται τα Νέα Ελληνικά και τα μαθηματικά, τα οποία είναι και μαθήματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια. Και αυτά μόνο σε όσους θέλουν να περάσουν στην τριτοβάθμια. Δεν είναι κακό τα ΕΠΑ.Λ να μετονομαστούν σε ΕΠΑ.Ε ( επαγγελματικά εκπαιδευτήρια ), τα οποία θα εστιαστούν αποκλειστικά και μόνο σε μαθήματα ειδικοτήτων

 
ΕΠΑΛ
25 Νοε 2019 18:42

Στο νέο Γυμνάσιο πρέπει να ενσωματωθεί και η Α' Λυκείου και οι δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, Ε' και ΣΤ΄. Έτσι τα παιδιά θα έχουν έξι χρόνια διδασκαλίας από καθηγητές συγκεκριμένης ειδικότητας, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών Μέσης Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, ένα διετές Λύκειο, με Κατευθύνσεις Θεωρητικών και Θετικών Σπουδών, θα δίνει τα απαραίτητα εφόδια για την ακαδημαϊκή φοίτηση αλλά και τη γενική παιδεία των πολιτών.

Τα Επαγγελματικά Λύκεια δεν είναι απαραίτητα, αντιθέτως δημιουργούν διαχωρισμούς σε ανηλικους μαθητές, και σε λίγα χρόνια αναγκαστικά θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες δομές επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης.

 
Στατιστικη επιλεκτικη;;
25 Νοε 2019 12:25

Το υπουργειο εχει στοιχεια για.τους μαθητες των Επαλ τα ετη 2018-19 και 2019-2020. Γιατι δεν αναφερει και αυτα;;;

 
Γενική Εκπαίδευση
24 Νοε 2019 21:03

Για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον 21ο αιώνα, είναι απαράδεκτο να μιλάμε για επαγγελματική εκπαίδευση. Τι είδους επάγγελματα θα είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους το 2040 χωρίς γενικές γνώσεις που καλλιεργούνται σε Γυμνάσιο και Λύκειο;

Αντί να κρύβουμε τη σχολική αποτυχία και να σπρώχνουμε τα παιδιά σε αδιέξοδο μετά από μια δεκαετία ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα σχολικά βιβλία, τα ωρολόγια προγράμματα, τη διδασκαλία και γενικά το Σχολείο.

 
Πληροφορική
24 Νοε 2019 21:02

Περισσεύουν οι εκπαιδευτικοι πληροφορικης; Και τότε γιατί προσλαμβάνονονται ως αναπληρωτες;
Κάποιο κενό υπάρχει στο μυαλό μου ...

 
Προγραμματισμός Android
24 Νοε 2019 21:00

Αυτό θεωρείται βάση για σοβαρή εκπαίδευση; Και Αλγοριθμική δεν υπάρχει σαν αντικείμενο - υπάρχουν Μαθηματικά, Δομές Δεδομένων, Αλγόριθμοι κτλ.

 
Φτάνει τόσο προφανής σπέκουλα...
24 Νοε 2019 19:10

Στα ΕΠΑΛ στα μαθήματα Γενικής Παιδείας Πληροφορικής οι μαθητές μαθαίνουν αλγοριθμική, προγραμματισμό ακόμα και συστήματα Android , και όχι φυσικά και excell. Αγγλικά ειδικότητας υπάρχουν ανάλογα με την ειδικότητα.
Τα ΕΠΑΛ προσφέρουν επαγγελματική ΕΚΠΑΥΔΕΥΣΗ. και όχι επαγγελματική κατάρτιση που την παρέχουν τα ΙΕΚ κυρίως σε εγκαταστάσεις και με εξοπλισμό των ΕΠΑΛ....

 
ΕΠΑΛ
24 Νοε 2019 17:30

Τα παλιότερα δημοσιεύματα στο esos δείχνουν ότι όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση στα ΕΠΑΛ δεν είναι ρόδινη. Το να λέμε ότι παιδιά Β' Λυκείου πρέπει να κάνουν αγγλικά για επιχειρήσεις και λογιστικά φύλλα είναι οπισθοδρόμηση στη γενική παιδεία του 21ου αιώνα. Σαφέστατα υπάρχει σύγκριση όσο επιμένουμε σε διακρίσεις μεταξύ μαθητών Λυκείου.

https://www.esos.gr/arthra/62645/i-nea-apofasi-gia-ta-epal-mathimata-tro...

Ο θεσμός της μαθητείας είναι άκρως προβληματικός, κάτι που όλοι επισημαίνουν. Το σχολείο πρέπει να είναι ενιαίο για όλους τους μαθητές κάτω των 18 ετών - τα Δημόσια ΙΕΚ μπορούν να αναβαθμιστούν σε ειδικότητες και το προσωπικό τους κατέχει συνήθως μεταπτυχιακά διπλώματα, όμως η γενική παιδεία παραμένει αποστολή του σχολείου.

https://www.esos.gr/arthra/59116/xekinoyn-nea-tmimata-sto-metalykeiako-e...

Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών - Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων - Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ - Αισθητική και Κομμωτική - είναι αυτές ειδικότητες που δεν μπορούν να προσφερθούν σε ΙΕΚ;

Πρέπει να αποσυνδεθεί το Λύκειο από την επαγγελματική κατάρτιση.

 
Απόφοιτη και ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, νυν φοιτήτρια
24 Νοε 2019 14:10

Μου φαίνεται πολύ περίεργο που ενώ οι εγγραφές στα επαλ έχουν αυξηθεί, δημοσιευεται άρθρο με παλιά δεδομένα που μιλάει για μείωση. Για ποιο λόγο; Σταματήστε επιτέλους τη σύγκριση των 2 αυτων τύπων λυκείου. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν ότι τους ταιριάζει, κερδισμένα θα βγουν είτε από το γελ είτε από το επαλ και μην τα πλακώνετε στα μπουλινγκ, γιατί η σύγκριση αυτή μπουλινγκ έχει καταντησει...

 
Συνηδειτή άγνοια...
24 Νοε 2019 11:53

@ΕΠΑΛ, όχι κύριε . Τα περισσότερα παιδιά απόφοιτοι των ΕΠΑΛ βρίσκουν σχετικά εύκολα δουλειά στην ειδικότητα τους στην Ελλάδα, άμεσα σε κάποιες ειδικότητες, και δεν αναγκάζονται να ξενιτευτούν όπως κάνουν σε μεγάλο βαθμό γιατροί, μηχανικοί, βιολόγοι, εκπαιδευτικοί, κ.τ.λ. τα τελευταία 10 χρόνια, κάτι που μαλλον αγνοείς ότι συμβαίνει!
Για τους ανειδίκευτους απόφοιτους γενικού Λυκείου που προσπάθησαν στο εξωτερικό, απλά επέστρεψαν άπραγοι. Βλέπετε δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα όλες οι ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ, ούτε έχουν οι γονείς 3000€ το χρόνο που ζητάνε τα ιδιωτικά.
Και για αυτό το λόγο προτιμούν τα ΕΠΑΛ .
Όσο για τους πολιτικούς , πείτε μας ποιοι από αυτούς στέλνουν τα παιδιά τους σε Γενικό Λύκειο, και αν τα στέλνουν τότε με πόσα ιδιαίτερα και με ποιο κόστος !!!

 
Νέοι μαθητές
24 Νοε 2019 02:29

Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2010 σε δύο χρόνια θα είναι στο Γυμνάσιο. Τι είδους Γυμνάσιο έχουμε προετοιμάσει για αυτά τα παιδιά; Υπάρχουν ελλείψεις σε νέο μόνιμο προσωπικό και ελλείψεις σε υποδομές, αλλά κυρίως είναι η αίσθηση εγκατάλειψης και αδιαφορίας σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης - ότι ακόμα και μετά την απόκτηση πτυχίου και μεταπτυχιακού η μόνη λύση είναι η μετανάστευση.

 
ΕΠΑΛ
24 Νοε 2019 02:24

Περιμένουμε να διαβάσουμε δήλωση πολιτικού ή ακαδημαϊκού που θα προτιμούσε τα δικά του παιδιά να έχουν απολυτήριο ΕΠΑΛ...

Το να στέλνουμε νέους 18χρονών να "βιοπορίζονται" ως τεχνήτες στη Γερμανία είναι το νέο όραμα για την Δημόσια Εκπαίδευση στην Ελλάδα;

 
Άγνοια για τα ΕΠΑΛ
23 Νοε 2019 20:24

Προφανώς όσοι είναι πολέμιοι των ΕΠΑΛ αλλά υπέρ των Γενικών Λυκείων, αγνοούν το πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόσημο αυτών των σχολείων αλλά και την ιδιαιτερότητά τους να ανταποκρίνονται σε παιδιά με ιδιαίτερες κλίσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην παπαγαλία του Γενικού Λυκείου με αποτέλεσμα τον κύκλο Γενικό Λυκειο-ΕΠΑΛ και ίσως ΙΕΚ.
Τα σημερινά ΕΠΑΛ δεν έχουν καμία σχέση με τα παλαιότερα Τεχνικά Λύκεια αφού έχουν πολύ περισσότερες ώρες γενικής παιδείας. Επίσης η προσέγγιση των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τους γονείς, λειτουργεί ενθαρρυντικά για τους μαθητές.
Καλό θα είναι όσοι αναφέρονται στα ΕΠΑΛ να υπηρετήσουν για κάποια χρόνια ώστε να έχουν εμπεριστατωμένη άποψη και να μην κάνουν εικασίες.
Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων Γενικού Λυκείου και πτυχιούχων ΕΠΑΛ, σίγουρα οι πτυχιούχοι των ΕΠΑΛ έχουν πολύ καλύτερη και σε αρκετές περιπτώσεις άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στην ειδικότητα που αποφοίτησαν.
Μάλιστα κάποια από αυτά τα παιδιά, όπως τόσα άλλα, που έφυγαν στην Γερμανία με μοναδικό προσόν το πτυχίο του ΕΠΑΛ, από όσο πληροφορηθηκαμε , βρήκαν αμέσως αξιοπρεπή δουλειά που τους δίνει τη δυνατότητα με σχετική άνεση να βιοπορίζονται και μάλιστα τους επιδότησαν την εκμάθηση Γερμανικών!

 
Εκπαιδευτικός
23 Νοε 2019 17:24

Καλό είναι οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν προς όφελος των μαθητών, που είναι το μέλλον της χώρας. Σε δέκα χρόνια τι μέλλον θα έχει κάποιος χωρίς ούτε καν απολυτήριο Λυκείου;

Γιατί τέτοια βιασύνη να προετοιμαστούν ανήλικοι μαθητές για την αγορά εργασίας; Υπάρχει κάποια ειδικότητα στα ΕΠΑΛ που κάποιος απόφοιτος ΙΕΚ δεν μπορεί να κατακτήσει;

Αν απλώς μας ενδιαφέρει η δική μας θέση εργασίας ας το δηλώσουμε ξεκάθαρα.

 
@ Δευτεροβάθμιος
23 Νοε 2019 17:22

Τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος θα τα πληρώσουν οι νέες γενιές; Η εκπαίδευση ξεκινάει από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό και συνεχίζεται στο Γυμνάσιο, δεν εμφανίζονται ξαφνικά όλα τα προβλήματα στην Α' Λυκείου.

Πώς είναι δυνατόν 40 χρόνια τώρα, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα χωρίς βιομηχανία, να επιμένουμε σε επαγγελματικά λύκεια και να μην φροντίζουμε για την ποιότητα της γενικής παιδείας;

Το υπουργείο πρέπει να καθιερώσει τάξεις ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ όχι να περιμένει να εμφανιστούν τα προβλήματα στο τέλος, με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα δικά σας παιδιά θα τα στέλνατε ποτέ σε ΕΠΑΛ; Ο θεσμός της μαθητείας λειτουργεί προς όφελος των παιδιών;

 
Karas Dim
23 Νοε 2019 08:51

Καλό θα είναι οι σχολιαστές να λένε και τι είναι. Αν είναι καθηγητές Γενικού Λυκείου κακώς υπάρχουν τα ΕΠΑΛ. Αν είναι καθηγητές ΕΠΑΛ πρέπει να ενισχυθεί η τεχνική εκπαίδευση. Γιαυτό πρέπει να ακούμε τη γνώμη των γονέων οι οποίοι τα ξέρουν όλα. (καθηγητής γενικής παιδείας σε ΕΠΑΛ).

 
Δευτεροβάθμιος
23 Νοε 2019 07:37

@Επαγγελματικό Γυμνάσιο @Μαθητές Λυκείου
Συνάδελφοι με τις απόψεις σας μοιάζετε να μην έχετε μπει ποτέ σε τάξη. Στο γυμνάσιο έχουν ενσωματωθεί τα τελευταία χρόνια, παιδιά με τεράστιες μαθησιακές δυσκολίες και ακόμα πιο τεράστιες αποκλίνουσες συμπεριφορές με ακραία αντιπάθεια προς το σχολείο. Και δυστυχώς, χωρίς παράλληλη στήριξη ή λειτουργία τμήματος ένταξης τις περισσότερες φορές. Πώς ζητάτε να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά το γενικό λύκειο ή ένα μέρος του; Δεν καταλαβαίνετε ότι το ήδη προβληματικό περιβάλλον του Λυκείου θα τιναχτεί εντελώς στον αέρα;

 
Όχι μείωση αλλά αύξηση
23 Νοε 2019 00:07

Τα 2 τελευταία σχολικά έτη η αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα ΕΠΑΛ είναι πολύ μεγάλη. Γιατί άραγε ασχολούνται με σχολικά έτη στα οποία παρουσιάζεται μείωση;

 
Ευρώπουλα
22 Νοε 2019 22:16

@ert και @Μανώλης
Καλά, κάτι για 2χίλιαρα για κάθε παιδί, δεν έλεγε ο Μητσοτάκης πριν τις εκλογές? Που είναι τα ευρώπουλα ρε παιδιά? Μούσι ήταν?

 
Μανώλης
22 Νοε 2019 20:35

Δυστυχώς τα επόμενα επόμενα χρόνια, η μείωση θα είναι πολύ μεγάλη, αφού οι πολιτικοί μας κατάργησαν όλα τα δημογραφικά κίνητρα που υπήρχαν και διώκουν την οικογένεια..

 
@μαθητές λυκείου
22 Νοε 2019 17:47

το να ΜΗΝ παίρνουν απολυτήριο , αν έχουν κενά στο γυμνάσιο (μετά από έξι ολόκληρα χρόνια δημοτικό) δεν μας περνάει από το μυαλό;

 
Επαγγελματικό Γυμνάσιο
22 Νοε 2019 16:03

Όπως δεν νοείται πλέον "επαγγελματικό" Γυμνάσιο έτσι σε 10-15 χρόνια θα ξεπεραστεί και το Επαγγελματικό Λύκειο. Το υπουργείου πρέπει αυτή την τετραετία να νομοθετήσει υποχρεωτική 10χρονη Ενιαία Γενική Σχολική Εκπαίδευση, με την προσθήκη και της Α' Γενικού Λυκείου στις υποχρεωτικές τάξεις.

Έμφαση να δοθεί και στην προσχολική αγωγή, τα υπόλοιπα μπορούν να δρομολογηθούν μετά το 2024.

 
Ενίσχυση των ΕΠΑΛ
22 Νοε 2019 15:57

επιτέλους έχει γίνει από τους περισσότερους αντιληπτό ότι απαιτούνται ενέργειες που θα ενισχύσουν τα ΕΠΑΛ. Η εποχή των ανειδίκευτων με απολυτήριο Γενικού Λυκείου πέρασε ανεπιστρεπτί και το κράτος δεν αντέχει να χρηματοδοτεί 2 και 3 φορές όσους πηγαίνουν μετά το Γενικό Λύκειο σε Επαγγελματικό Λύκειο ή και σε ΙΕΚ!

 
Ert
22 Νοε 2019 14:27

Λογικό, λόγω υπογεννητικότητας από δω και πέρα μόνο κάτω...

 
IEKtzis
22 Νοε 2019 14:23

Παρακαλώ δώστε και στοιχεία για τα Δημόσια ΙΕΚ. Εκεί πρέπει να δοθεί η προσοχή στην εξειδίκευση και στη κατάρτιση και όχι στςι γενικότητες των ΕΠΑΛ...
Τα διετή ήταν λάθος να γίνουν και καλά και δεν έγιναν.
Να σταματήσει η καραμέλα για τα Ιδιωτικά ΙΕΚ. Υπάρχουν και τα Δημόσια για όποιον θέλει με επίπεδο υψηλότερο από τα Ιδιωτικά ...

 
Μαθητές Λυκείου
22 Νοε 2019 13:33

Τι νόημα έχει η τεχνική εκπαίδευση σε παιδιά 17 ετών σε μια χώρα σαν την Ελλάδα; Μόνη λογική λύση η ενσωμάτωση των μαθητών ΕΠΑΛ στα Γενικά Λύκεια, με ενισχυτική διδασκαλία για να καλυφθούν τα κενά ήδη από τις τάξεις του Γυμνασίου.

Τα Δημόσια ΙΕΚ μπορούν να αναλάβουν την κατάρτιση ενηλίκων πλέον αποφοίτων Λυκείου.

 
Και διαλύσατε και τη μαθητεία
22 Νοε 2019 13:02

Κι ακόμη πολεμάτε τα ΕΠΑΛ σε βάρος της δημόσιας και τεχνικής εκπαίδευσης. Δώρα για τα ιδιωτικά ΙΕΚ των 7 χιλ ευρώ... αίσχος... Ακυρώσατε τα διετή ΑΕΙ απαράδεκτο...πάλι θέλετε να υποβαθμίσετε τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση που τόσο ανάγκη έχει η χώρα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.