Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υφ. Παιδείας: Το 1ο τρίμηνο του 2020 θα ψηφιστεί ο νέος νόμος πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για Λύκειο, εξεταστικό, αξιολόγηση και επιμόρφωση
Δημοσίευση: 23/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας είναι μετά την εξαντλητική διαβούλευση  και τη μέγιστη συναίνεση , το    νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να έλθει στην  Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εν συνεχεία για ψήφιση στη Βουλή στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης.

Οπως ήδη έχει δηλώσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως πριν το νομοσχέδιο για την  τριτοβάθμια εκπαίδευση (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες την άλλη εβδομάδα ή αρχές Δεκεμβρίου) θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ένα άλλο νομοσχέδιο που θα περιέχει διατάξεις και από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο “σκούπα” που θα περιέχει διατάξεις με όλες τις εκκρεμότητες του υπουργείου Παιδείας που απαιτούν άμεση νομοθετική ρύθμιση.

Στο νομοσχέδιο “σκούπα” δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν:

Α. Διατάξεις επαναφοράς του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, αλλά κι ενδεχομένων για το σύνολο της διαδικασίας επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, προκειμένου οι νέες κρίσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Μάιο.

Β. Διατάξεις για την επιμόρφωση και την αξιολόγηση σχολικών μονάδων

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει η υπουργός Παιδείας είναι:

Α. Να θέσει το νομοσχέδιο σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση

Β. Να κατατεθεί προς συζήτηση στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στη συνέχεια να εισαχθεί , προς ψήφιση, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Χρονοδιάγραμμα

Επιδίωξη της Ν. Κεραμέως είναι το νομοσχέδιο αυτό να έχει ψηφιστεί  πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Το τρίτο νομοσχέδιο

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

α. το Νέο Λύκειο,  

β. Το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, και,

γ. το νέο σύστημα αξιολόγησης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών

που θα φέρει την “σφραγίδα” του νέου ΙΕΠ που θα μετονομαστεί σε  Εθνικό Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα το “εγκαινιάσουν” οι μαθητές που του χρόνου θα φοιτήσουν στην Α Λυκείου, θα εφαρμοστεί δηλαδή  μετά από τρία σχολικά έτη, και  θα κληθεί να το εφαρμόσει η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς η θητεία της νυν κυβέρνησης θα έχει λήξει έως τότε.  

 Το νέο Λύκειο που σχεδιάζει η υπουργός Παιδείας  θα έχει την εξής μορφή:

1. Καθιερώνεται το  Εθνικό Απολυτήριο-Σύνδεση των πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας με την απόκτηση του Απολυτηρίου Λυκείου.

2. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.

3. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του  Εθνικού Απολυτηρίου , θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

4. Θεσμοθετούνται  γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου.

5. Η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται    από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας

6. Θεσμοθετείται  ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα.Την βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια.

7. Ο αριθμός εισακτέων θα καθορίζεται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων.

8. Η πιστοποιημένη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας σθα συνδέεται με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Εξυπακούεται ότι η απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εντός του σχολείου.

Σχόλια (19)

 
Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα
23 Νοε 2019 13:20

Μου αρέσει που η κυρία Κεραμέως έλεγε πως θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από το νηπιαγωγειο και μετά θα καταλήξουμε στο πανεπιστήμιο. Δεν ξεκινάμε πρώτα από το τέρμα. Τελικά από το τέρμα θα ξεκινήσει. Όπως και ο Γαβρόγλου.

 
Γεώργιος
23 Νοε 2019 16:16

Στο νομοσχέδιο αυτό θα γίνει κάποια πρόταση για τους παλιούς πτυχιούχους των ΤΕΙ ? αν επιθυμούν να εξομοιώσουν το πτυχίο τους με αυτό του νέου τμήματος.

 
Γιωργος
23 Νοε 2019 16:32

Κ.διγαλακη η μεγαλύτερη εκκρεμότητα του υπουργείου Παιδείας είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ και των αποφοίτων των νέων πανεπιστημίων. Μιλάμε για το ποιο καυτό θέμα που υπάρχει . εδώ να σας δω .

 
Πανελλαδικές
23 Νοε 2019 19:58

Το κυρίως πρόβλημα είναι η διδασκαλία το Γυμνάσιο, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί σε 6 χρόνια. Να μην αιφνιδιάζονται οι μαθητές με αλλαγές μικρής σημασίας για την ποιότητα όπως "τράπεζα θεμάτων" όταν δεν έχουν εξασφαλιστεί ότι τα κενά σε νέο μόνιμο προσωπικό θα καλυφθούν στα επόμενα χρόνια.

 
Γιώργος
23 Νοε 2019 20:41

Από τέλος Νοεμβρίου πήγαμε στο πρώτο τρίμηνο!

 
Αγανάκτηση
23 Νοε 2019 21:25

Θα βρει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς απέναντι αν εφαρμόσει αυτά που λέει. Πειραματόζωα δεν θα αφήσουμε να γίνουν τα παιδιά μας. Το γνωστό σχέδιο..άλλη μια τριετία χαμένη. Θα νομοθετήσει και μετά γεια σας..και παραμονή πανελλαδικών θα ψάχνονται όλοι. Αν θέλει να φτιάξει νέο σύστημα να φροντίσει να εκπαιδεύσει τους μαθητές σε αυτό από το νηπιαγωγείο, όχι πριν την είσοδο στην τριτοβάθμια.

 
ΣΣ
24 Νοε 2019 03:50

Αντιφάσεις στις δηλώσεις... Αγαπητό εσος γράφετε παραπάνω: "Οπως ήδη έχει δηλώσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως πριν το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες την άλλη εβδομάδα ή αρχές Δεκεμβρίου) θα κατατεθεί πραος ψήφιση στη Βουλή ένα άλλο νομοσχέδιο που θα περιέχει διατάξεις και από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης". Σε νέα δημοσίευση δηλώσεων της κ. Ζαχαρακη στη Λαμία, αναφέρει τέλος Ιανουαρίου. Τι από τα δύο θα συμβεί; υφυπουργοί και όσοι αναπαραγετε τις δηλώσεις τους, μην παίζετε παρακαλώ με τα νεύρα μας...

 
Δημήτρης Σ.
24 Νοε 2019 07:34

Φτιάξε τα ΤΕΙ και ασε ολα τα άλλα.

 
Άρης
24 Νοε 2019 10:13

Ο κ. Διγαλάκης πρέπει να πάρει το Νόμπελ δηλώσεων. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει ξανά υφυπουργός που το μόνο που κάνει εδώ και 5 μήνες είναι δηλώσεις. Μιλάει αδιάκοπα, χωρίς ειρμό, χωρίς νόημα και προσπαθεί να μας πείσει για το μεγαλείο της υπουργού του και της κυβέρνησής του. Αυτοί που ήταν έτοιμοι τελικά θέλουν 1-2 χρόνια για να πάρουν μπρος. Πραγματικά για γέλια!!!!

 
Κατσαμπά Ο.
24 Νοε 2019 11:01

Το γεγονός ότι κάποια παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην επαρχία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας στην οικογένεια και δεν δικαιούνται μετεγγραφής στην Αθήνα λόγω του ότι το Π. Δ. Μακεδονίας λεγόταν ΤΕΙ μέχρι τον Μάρτιο του 2019 και έτσι λόγω ονομασίας δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην Αθήνα.. Ενώ για φοιτητές που μπήκαν φέτος τον Οκτώβριο γίνεται μετεγγραφή αφού τώρα λέγεται Πανεπιστήμιο... Μήπως υπάρχει μια μεγάλη αδικία εδώ.. Μήπως η κ. Υπουργός να το επανεξετάσει το θέμα..
Να σημειώσω ότι πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις εκτός του ότι άλλαξε η ονομασία της σχολής του...

 
Αντίστοιχη πτυχίων ΤΕΙ με τα νεα
24 Νοε 2019 17:53

Κύριε Διγαλακη , τι θα κάνετε με το φλέγον ζήτημα?

 
Απόφοιτοι ΤΕΙ
24 Νοε 2019 17:57

Αναμένουμε τις προτάσεις σας για τους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ. Είστε καινούρια κυβέρνηση και οφείλετε να πράξετε τα αυτονόητα.

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης
24 Νοε 2019 20:36

Κάποιος επιτέλους θα ασχοληθεί και με την ΣΤΕΦ που καταργήθηκε και δεν δώσανε το δυνατότητα στους φοιτητές της να συνεχίσουν στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ
25 Νοε 2019 06:11

Με την διαδικασία αντιστοιχίας τι θα κάνετε ?

 
Απόφοιτοι ΤΕΙ και ισοτιμία με μαθήματα και προϋπηρεσία.
25 Νοε 2019 11:20

Έχουμε ζήσει ένα τραγελαφικό καθεστώς ομηρίας... Εδώ και χρόνια...θα το λύσετε κύριε υφυπουργε?

 
Απόφοιτοι ΤΕΙ εδώ και τώρα δυνατότητα αντιστοίχησης πτυχίων
25 Νοε 2019 11:42

Κύριε υφυπουργε, έχουμε ζήσει εδώ και πολλούς μήνες μια τρομακτική απαξίωση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να απαξιώνει τους κόπους, και τα χρήματα που σπαταλήσαμε για να σπουδάσουμε... Και σας ρωτώ.. τι είστε διατεθειμένος να κάνετε για αυτό? Στερείτε όνειρα και μέλλον σε τόσους νέους αποφοίτους με το να μην μας δίνετε δυνατότητα να ισοτιμήσουμε τα πτυχία μας. ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΣΗΚΩΝΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΎΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΆΛΛΕΣ ΧΏΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΌΗΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟς ΜΑς ΔΕΝ ΔΕΊΧΝΕΙ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΕΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗΣ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΆ ΠΡΟΣΌΝΤΑ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΊΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ.

 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
25 Νοε 2019 12:52

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Αξιότιμες Υπουργοί,κ. Ν. Κεραμέως, κ. Θ. Μπακογιάννη, κ. Σ. Ζαχαράκη, αξιότιμε Υφυπουργέ κ. Διγαλάκη, και βουλευτές Ν. Χανίων.
σύμφωνα με το Ν. 4589/2019 άρθρο 6, παρ. 5 και τη σχετική Απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δίδεται η δυνατότητα στους φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ, Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ και Πολιτικών Μηχανικών οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Τμήμα Περιβάλλοντος και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν επιπλέον επιλέγοντας από 15 μαθήματα τουλάχιστον 10 με συνολικό άθροισμα μονάδων ECTS τουλάχιστον 50.
Επειδή για εμάς τους φοιτητές όμως του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ δεν έχει γίνει καμία τέτοια πρόβλεψη ενώ στο Τμήμα αυτό δεν εισάγονται πλέον φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019 -20 και εφεξής παρακαλούμε για τις δέουσες δικές σας ενέργειες ώστε να συμπεριληφθούμε εμείς οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στην παραπάνω διάταξη δεδομένου ότι το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ έχει παρόμοιο πρόγραμμα με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 
Νόμος πλαίσιο
25 Νοε 2019 18:44

Πρώτα να αποφασιστεί ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης: Πόσα ΑΕΙ και σε πόσες πόλεις; Να σταματήσει η διασπορά σχολών και τμημάτων καθώς και η υπερσυγκέντρωση (πχ. Οικονομικά Ιδρύματα Αττικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και ΠΑΜΑΚ).

Στην Κρήτη μόνο έχουν ιδρυθεί τρία ΑΕΙ. Τι θα κάνει το υπουργείο για αυτά;

 
Νομοσχέδιο μετατάξεις σε Αει
29 Νοε 2019 15:37

Στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια μπορειτε κάλιστα να προωθήσετε τροπολογία για οσους εκπαιδευτικους πρωτοβαθμιας και δευτεροβαθμιας εκτελούν διδακτικό εργο με τουλαχιστον ενα μεταπτυχιακό και με αρθρο σε διεθνές περιοδικο να μεταταγουν στα Αει τουλάχιστον μιας συνεχους πενταετίας να μπορούν να μεταταγουν ως Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό στα Πανεπιστήμια!Είναι παράλογο ενω τους αποσπάτε και παρέχουν διδακτικό εργο στον ιδιο τομεα επι σειρά ετών να μην μπορεί ο εκπαιδευτικός να παρει προσωποπαγή θέση εκεί οπου σειρα ετών διδάσκει!Προυπόθεση να είναι να ανήκει στον ιδιο νομό το πανέιστήμιο με εκείνον της μετάθεσης του για να μην λαμβάνεται ως ρουσφετολογική μετάθεση αλλα ως μια ουτιώδης κάλυψη κενου

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ