Placeholder

ΒΟΥΛΗ

“Ξέχασαν” ότι καταργήθηκαν τα ΤΕΙ;

Δημοσίευση: 24/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο “δαίμων” του τυπογραφείου, όπως λέγαμε παλιά, φταίει, ή “ξέχασαν” ότι ο πρώην υπουργός Κ. Γαβρόγλου κατάργησε δια νόμων, τα ΤΕΙ για να συγχωνευθούν οι σχολές τους με τα Πανεπιστήμια;

Οπως και να έχει , στον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε, προς ψήφιση, στη Βουλή για το οικονομικό έτος 2020 προβλέπεται η χρηματοδότηση των ΤΕΙ για έργα υποδομής, κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Σχόλια (22)

 
@Chris Pappas
27 Νοε 2019 09:53

Γιατί προβλέπονται θέσεις ΤΕ και αυτές γιατί απαιτούνται ειδικότητες ΤΕ. Οι ΠΕ που δεν μπορούν να κάνουν τα χαρτιά τους; Για ποιες ειδικότητες; Οι ΤΕ παίρνουν λιγότερα χρήματα γιατί αυτά είναι τα μισθολόγια που έχουν θεσπιστεί. Μια ερώτηση: έχετε τελειώσει κάποια τριτοβάθμια σχολή; Αυτές οι ερωτήσεις φαίνονται να γίνονται από μαθητές λυκείου. Στην καλύτερη.

 
Observator
26 Νοε 2019 21:04

Σχετίζεται με τα έτη σπουδών.

 
Chris Pappas
26 Νοε 2019 11:02

Καλημερα, να κανω μια ερωτηση σε διαφορες προκυρυξεις γιατι υπαρχουν θεσεις ΤΕ και αν εισαι ΠΕ δεν μπορεις να κανεις τα χαρτια σου, και γιατι οι ΤΕ παιρνουν λιγοτερα χρηματα απο τους ΠΕ τις ιδιας ειδικοτητας.

 
Τα πρώην ΤΕΙ
25 Νοε 2019 18:38

Θα ταλαιπωρούνται φοιτητές για ακόμα μια δεκαετία εαν δεν ενωθούν ουσιαστικά όλες οι παρεμφερείς σχολές, πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στα νέα ΑΕΙ. Τα ίδια που έγιναν το 2001, νομοθετήματα στα χαρτιά, ενώ κανείς δεν ασχολείται με το μέλλον των φοιτητών και αποφοίτων.

 
Που είναι οι καθηγητές των πρώην ΤΕΙ
25 Νοε 2019 13:16

Συγνώμη αλλά η απορία μου σχετικά με το πού βρίσκονται οι καθηγητές μας των πρώην ΤΕΙ είναι μεγάλη .
Οι λαλίστατοι στο παρελθόν καθηγητές μας όπως οι κύριοι Χιωτίνης , Βαρελίδης και άλλοι που στο παρελθόν , στα γραπτά τους τουλάχιστον , ήταν δίπλα στους αποφοίτους τώρα που είναι ;
Πάντως η απορία αυτή άρχισε να γίνεται οργή διότι οι απόφοιτοι έγιναν μπαλάκι από όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα αυτό και στο τέλος αγνοήθηκαν.
Σήμερα μαθαίνουμε ότι ξέχασαν οι κυβερνώντες ότι τα ΤΕΙ καταργήθηκαν...
Πιο κάτω δεν πάει ..... Τα αποτελέσματα όμως όλων αυτών θα φανούν σύντομα...
Διότι ως γνωστόν όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδρασης ....

 
Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα
25 Νοε 2019 13:11

Νίκος

Θα πρέπει να καταργηθούν αυτά τα άρθρα. Θα πρέπει να ιδρυθεί νέος νόμος για τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο νέος νόμος να αναφέρει όλα τα ιδρύματα του εκπαιδευτικού συστήματος. Γιατί π.χ στην ανώτατη εκπαίδευση να γράφει ότι η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από τα πανεπιστήμια και την α.σ.παι.τ.ε; Δεν γράφω τα τ.ε.ι, διότι καταργήθηκαν αυτά. Στην ανώτατη εκπαίδευση γιατί δεν αναφέρονται και οι αστυνομικές, στρατιωτικές σχολές, κλπ; Επειδή ανήκουν αυτά σε άλλα υπουργεία; Έχει σημασία αυτό; Ο σκοπός είναι να αναφέρονται όλα τα ιδρύματα στην ανώτατη εκπαίδευση. Δεν έχουμε μόνο πανεπιστήμια, πολυτεχνεία και α.σ.παι.τ.ε.

 
Thomas Paschalis
25 Νοε 2019 12:59

@ Νίκος
Σαφώς και είναι λάθος η αναφορά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ διότι με τον όρο ΑΕΙ χαρακτηρίζονται όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας συμπεριλαμβανομένου φυσικά και της ΑΣΠΑΙΤΕ. Η ορθή χρήση του όρου είναι «ΤΕΙ & Πανεπιστήμια» ή σκέτο «ΑΕΙ».

 
@νικος
25 Νοε 2019 12:46

Είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ. Επομένως η φράση "ΑΕΙ και ΤΕΙ" ανήκει στη δεκαετία του 1990. Μάλλον εκεί έχεις μείνει κι εσύ τυφλωμένος από το κομματικό σου πάθος.

 
Τους αποφοίτους των ΤΕΙ τους έχετε για πέταμα όμως
25 Νοε 2019 11:38

Μια ξεκάθαρη παρωδία . Και ένα κράτος που παραληρεί εδώ και μήνες μην λαμβάνοντας υπόψιν τόσους αποφοίτους που περιμένουν μια νομοθετική ρύθμιση για να ισοτιμήσουν τα πτυχία τους... Ως πότε αυτό κύριοι? Ως πότε θα κρατάτε ομήρους τόσους αποφοίτους ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης?

 
Α ρε ξεφτιλίκια σε αυτήν την χώρα....
25 Νοε 2019 11:37

Ένα κράτος παρωδία, ένα κράτος που παρερμηνεύει την ίδια την νομοθεσία που διέπει το κράτος του. ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑ ξεκάθαρη που αναφέρεται σε ΑΕΙ ήτοι ΤΕΙ και πανεπιστήμια (και συγκεκριμένα πρώην ΤΕΙ πλην της ασπαιτε).
Τα ΤΕΙ απτό 2001 με τον νόμο 2916/2001 είναι ανώτατα και και αυτό αν σας ξενίζει και σας κακοφαινεται. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ και συγκεκριμενα πλέον μόνο πανεπιστήμια και ασπαιτε μιας και η ασπαιτε είναι ανώτατη σχολή και τα πρώην ΤΕΙ πανεπιστημια πλέον.

 
Νίκος
25 Νοε 2019 11:09

Άρθρο 1, παρ. 2 του Ν. 4009/2011 όπως ισχύει σήμερα:
2. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς:
α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Πανεπιστήμια» και
β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Τ.Ε.Ι.».

Πολύ σωστή είναι η αναφορά στον κρατικό προϋπολογισμό γιατί αν δεν συμπεριελάμβανε τα ΤΕΙ η ΑΣΠΑΙΤΕ που σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη ανήκει σ' αυτά και δεν έχει ενταχθεί στα Πανεπιστήμια δεν θα έπαιρνε χρηματοδότηση για το 2020.

 
Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα
25 Νοε 2019 09:01

Θα πρέπει να καταργηθεί αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε και να ιδρυθεί ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, με ιδρύματα που χρειάζονται στην χώρα μας. Όσα ιδρύματα δεν χρειάζονται, να καταργηθούν. Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο σύστημα. Το κάθε ίδρυμα θα πρέπει να βρίσκεται στην βαθμίδα εκπαίδευσης που του αξίζει πραγματικά, χωρίς μετά να λέτε αρκετοί, ότι το τάδε ίδρυμα είναι κατώτερο από το άλλο ίδρυμα, παρόλο που βάση νόμου θεωρούνται ισότιμα.

Αυτή η βλακεία γινόταν τόσα χρόνια με τα τ.ε.ι και τα πανεπιστήμια. Αν για παράδειγμα, κάποιο ίδρυμα, βάση νόμου είναι ισότιμο με κάποιο άλλο, θα πρέπει όλοι να το θεωρούμε ισότιμο με το άλλο ίδρυμα. Όχι ο ένας να λέει έτσι και ο άλλος γιουβέτσι. Αυτό που θα ισχύει στην πράξη, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στα λόγια.

Χρειαζόμαστε: Νηπιαγωγείο, 1 χρόνο. Δημοτικό, 6 χρόνια. Γυμνάσιο, 4 χρόνια.
Λύκειο (μόνο τα γενικά λύκεια), 2 χρόνια. Ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης, 2 χρόνια.

Επίσης, χρειάζομαστε: Σχολές Αστυφυλάκων, όλων των υπαξιωματικών του στρατού, πυροσβεστικής, ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, σχολή δοκίμων λιμενοφυλάκων, και ίσως κάποιες επιπλέον σχολές, οι οποίες χρειάζονται να είναι ανώτερες από τα ι.ε.κ, αλλά κατώτερες από την ανώτατη εκπαίδευση. 3 χρόνια να είναι όλες αυτές οι σχολές.

Χρειαζόμαστε: Πανεπιστήμια, κολέγια, σχολές καλλιτεχνικών σπουδών, σχολές αξιωματικών αστυνομίας, σχολές αξιωματικών όλων του στρατού, ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, σχολή ανθυποπυραγών, σχολή δοκίμων σημαιοφόρων λιμενοφυλάκων. Οι σπουδές σε αυτά τα ιδρύματα θα είναι 4 και 5 χρόνια, ανάλογα με την σχολή (6 χρόνια μόνο η ιατρική).

Μόνο αυτά τα ιδρύματα να υπάρχουν. Τα υπόλοιπα να καταργηθούν. Δηλαδή να καταργηθούν: ΕΠΑ.Λ. ΕΠΑ.Σ. Κ.Ε.Κ. Τ.Ε.Ι. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

 
προσεκτικός
24 Νοε 2019 21:03

Μαλλον οι διαφορές του τύπου αει-τει-ασπαιτε δεν τους αφορούν, όπως και ολόκρηρη η τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Ανήκουν στην κατηγορία των "μη αποδοτικών επενδύσεων". Αν επρόκειτο για νομοσχέδιο περί ιδιωτικοποιήσεων εκεί θάταν διπλά προσεκτικοί για το τι γράφουν.

 
Νίκος Π.
24 Νοε 2019 20:04

Λογικά θα κάνανε copy / paste τον περσινό χωρίς να τον διαβάσουν...

 
Ελλάδαρα αθάνατη!
24 Νοε 2019 18:45

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η «χώρα» πάει πίσω αντί για μπροστά... no comments

 
τει
24 Νοε 2019 17:19

Μάλλον ξεχάσαμε και πότε ιδρύθηκαν τα πολυάριθμα τμήματα πρώην ΤΕΙ που τώρα προσπαθούμε να εντάξουμε στα πανεπιστήμια, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και πόρους. Γιατί δεν έγιναν οι συζητήσεις περί συγχωνεύσεων το 1993 ή το 2003; Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει.

 
@Δεν καταργήθηκαν...
24 Νοε 2019 16:51

Εδώ το σχόλιο αφορά την τραγική αναφορά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και όχι για την ΑΣΠΑΙΤΕ. Όπως φαίνεται δεν ξέρει το υπουργείο αυτά που το ίδιο έχει νομοθετήσει. Και όλα αυτά γράφονται στο πλέον επίσημο έγγραφο ενός κράτους, στον προϋπολογισμό του έτους!!

 
Δεν καταργηθηκαν ολα
24 Νοε 2019 16:05

@Νικολαος δεν εισαι ορθα και πληρως ενημερωμενος. Η ασπαιτε ανηκει στον (πρωην) χωρο των τει μιας και παραγει πτυχιουχους μηχανικους τε προσανατολισμενους για τη δβθμια τυπικη εκπαιδευση (ανω της δεκαετιας για διορισμους). Απο το 2001, στα αει ανηκουν τα πανεπιστημια και τει (με ασπαιτε). Δηλαδη το οτι η ασπαιτε ανηκει στα τει, οπως ειπα, δεν σημαινει οτι δεν ειναι αει. Μελετησε και τη σχετικη νομοθεσια περι των ακαδημαικων, ωστε να μην καταλαβαινεις αλλα πραγματα.

 
Νικόλαος
24 Νοε 2019 15:40

@Δεν καταργήθηκαν όλα
Το ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ΑΕΙ από το 2001 έχει κάποια σημασία ή οι Νόμοι στην Ελλάδα είναι απλώς για να παριστάνουμε ότι υπάρχει οργανωμένο Κράτος; Φυσικά υπάρχει και το παράδειγμα της ΑΣΟΕΕ που αν και δεν υφίσταται απ το 1989 δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα.

 
Solwn
24 Νοε 2019 15:24

Tα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, συγχωνεύθηκαν για να γίνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 
Δεν καταργηθηκαν ολα
24 Νοε 2019 12:40

Απο το χωρο των πρωην τει στο σημερα υπαρχει η ασπαιτε

 
ΑΕΙ-ΤΕΙ????
24 Νοε 2019 12:05

Αχαχαχαχαχα εδώ δεν έχουν μάθει ακόμα ότι τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ!!!!! Από το 2001 με νόμους που αυτοί ψήφισαν!!!! Δεν υπάρχουν αυτά που γίνονται!!!! Τσίρκο!!!!!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.