Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Την εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία ανακοίνωσε η υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 27/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Mελετάμε και την εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία,  στο πλαίσιο νέων θεματικών που θα εισάγουμε στο σχολείο.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μιλώντας στην ημερίδα «Εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα» του Junior Achievement Greece/Σωματείο Επιχειρηματικότητας  Νέων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Κυρία Υφυπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες εκπαιδευτικοί,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Κυρίες και κύριοι,  

Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με τρία παραδείγματα:

Παράδειγμα πρώτο: Μία ομάδα μαθητών Λυκείου από τη Ρόδο κατασκευάζει συσκευή που δίνει στον ασθενή τα φάρμακά του την ώρα ακριβώς που πρέπει να τα λάβει. Η συσκευή μιλάει με τη φωνή του εγγονού του παππού και της γιαγιάς, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Τότε, αυτόματα κυλάει μέσα από ένα δοχείο το χάπι της συγκεκριμένης ώρας. Σε περίπτωση μη λήψης φαρμάκου, η συσκευή στέλνει αυτόματα SMS σε κινητό που έχουμε ορίσει ενημερώνοντας τον παραλήπτη για την ημέρα και την ώρα παράλειψης.

Παράδειγμα δεύτερο: Μία ομάδα μαθητών Γυμνασίου της Πιερίας δημιουργεί έναν κάδο που έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi σε ειδική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται και για να ανοίγει αυτόματα ο κάδος με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή.

Παράδειγμα τρίτο: Μία ομάδα μαθητών Λυκείου από την Καβάλα επιδιώκει να διευρύνει και να εξατομικεύσει την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Γιατί; Γιατί στις πολυκατοικίες ηλιακοί συλλέκτες εγκαθίστανται μόνο μετά από συλλογική απόφαση. Επινόησε λοιπόν ένα προϊόν που αναρτάται στον τοίχο έξω από οποιοδήποτε παράθυρο και φέρει έναν ανακλαστήρα χάρη στον οποίο οι ηλιακές ακτίνες συγκεντρώνονται στο εσωτερικό ενός χώρου.

Κυρίες και κύριοι, όχι τα παραδείγματα που ακούσατε δεν είναι από start up της Silicon Valley, αν και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι. Είναι μόνο τρεις από τις χιλιάδες εξαιρετικές εικονικές επιχειρήσεις που μαθητές της χώρας μας ίδρυσαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων. Ένα πρόγραμμα που τα τελευταία 15 χρόνια έχει προσφέρει μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες και πλούσιες δεξιότητες σε 150.000 μαθητές και φοιτητές στη χώρα μας, με τη σύμπραξη 4.000 καθηγητών και 5.000 εθελοντών.

Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί όλες αυτές τις δεξιότητες και συμπυκνώνει όλες αυτές τις αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε και τις οποίες επιδιώκουμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας: Καινοτομία, βιωματική γνώση, συνεργατικότητα, ευγενής άμιλλα, αριστεία, επιχειρηματικό νου, δημιουργικότητα.

Και τα πορίσματα της σημερινής έρευνας αλλά και διεθνών ερευνών έχουν αποδείξει στην πράξη τα πολλαπλά οφέλη προγραμμάτων επιχειρηματικής εκπαίδευσης για τους μαθητές:
•    Ενισχύουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας.
•    Καλλιεργούν τη δημιουργική́ σκέψη, την προσπάθεια για επιτυχία.
•    Ενισχύουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες των μαθητών.
•    Οδηγούν σε μεγαλύτερη απασχολησιμότητα.

Κυρίες και Κύριοι, έχω αναφερθεί ξανά δημοσίως σε αυτό αλλά θα το επαναλάβω: στην σύντομη πορεία μου στην πολιτική έχω διαπιστώσει ότι οι δύσκολες στιγμές, οι πικρίες, οι απογοητεύσεις είναι συχνές. Υπάρχουν όμως και οι στιγμές εκείνες που είναι τόσο ελπιδοφόρες, τόσο ενθαρρυντικές, τόσο δυνατές, που σε ενισχύουν στη δυναμική συνέχιση της προσπάθειας για το κοινό καλό. Μία από αυτές τις τόσο δυνατές στιγμές ήταν η συμμετοχή μου πέρυσι στην έκθεση των τελικών διαγωνιζομένων μαθητών στον διαγωνισμό Εικονική Επιχείρηση 2018. Είχα προγραμματίσει να περάσω από την έκθεση για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, παρέμεινα εν τέλει για ώρες επισκεπτόμενη επιχείρηση μετά από επιχείρηση, θαύμασα τους μαθητές μας, τα επιτεύγματα τους, τις καινοτόμες ιδέες τους τις οποίες παρουσίαζαν με τόσο ενθουσιασμό! Και βεβαίως συγκινήθηκα από τους εκπαιδευτικούς που με υπερηφάνεια για τους μαθητές τους άλλα πάντοτε με διακριτικότητα, ήταν στο πλευρό τους.

Κυρίες και Κύριοι, ασφαλώς και βασική αποστολή του σχολείου αποτελεί η μεταλαμπάδευση γνώσεων. Δεν είναι όμως μόνο αυτή – κατά τη γνώμη μας – η αποστολή του. Αποστολή του είναι και να βγάλει στην κοινωνία πιο σφαιρικά καλλιεργημένους ανθρώπους, προσωπικότητες που θα έχουν εξοπλιστεί με όλες εκείνες τις δεξιότητες και με όλα εκείνα τα εναύσματα που θα τους είναι απαραίτητα στη μετέπειτα πορεία τους, σε ένα ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Και ναι, οι δεξιότητες και τα εναύσματα που αποκτώνται μέσα από προγράμματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά χρήσιμες στη μετέπειτα πορεία των μαθητών. Για αυτό και στο Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο νέων θεματικών που θα εισάγουμε στο σχολείο και που αποβλέπουν ακριβώς σε αυτήν την πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση, μελετάμε και την εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία, και έχουμε ήδη ζητήσει τη συνδρομή του ΣΕΝ σε αυτήν την προσπάθεια.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον πρωτοπόρο αυτό οργανισμό, την ηγεσία του, τους εθελοντές του, όλο το ανθρώπινο δυναμικό του. Πάνω από όλα όμως θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που αφοσιώθηκαν στην υλοποίηση του προγράμματος και μας επέτρεψαν να έχουμε σήμερα αυτά τα τόσο ελπιδοφόρα πορίσματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια (3)

 
takis
28 Νοε 2019 12:14

με το μάθημα των θρησκευτικών, πότε θα εφαρμόσει η υπουργός την απόφαση του ΣτΕ; τι περιμένει; από πότε δεν εφαρμόζονται αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων; δεν αποτελεί αδίκημα η μη εφαρμογή των νόμων;

 
Επιχειρηματικότητα
28 Νοε 2019 18:07

Την συνεργασία και την δημιουργική σκέψη καλλιεργούνται στα μαθήματα, το παν είναι να τεθούν οι σωστές ακαδημαϊκές βάσεις και μετά το πτυχίο, σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, μπορεί να προκύψει κάποια ιδέα με επιχειρηματική αξία.

Δηλαδή, οι ιδρυτές τόσων μεγάλων επιχειρήσεων τεχνολογίας που έφτασαν να κάνουν μέχρι και διδακτορικό πώς τα κατάφεραν να καινοτομήσουν χωρίς "μαθήματα επιχειρηματικότητας"; Ασχολούμαστε με πυροτεχνήματα και χάνουμε την ουσία του σχολικού χρόνου

 
Silicon Valley
28 Νοε 2019 18:26

Ο τυφλός μιμητισμός μόνο κακό κάνει στην εκπαίδευση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ