Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Σύγκλητος του Παν. Ιωαννίνων για την αναστολή λειτουργίας των νέων Τμημάτων που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας

Δημοσίευση: 27/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  αποφάσισε να επιμείνει στη λειτουργία των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τα Ιωάννινα και του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα.

Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ.

Τα Τμήματα αυτά θα ενεργοποιηθούν ακαδημαϊκά, όταν η Σύγκλητος θεωρήσει ότι συντρέχουν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές συνθήκες.

Όσον αφορά την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, το οποίο έχει ιδρυθεί με τον Νόμο 4559/2018 (ΦΕΚ 142/3-8-2018, τ. Α΄)  με έδρα την Ηγουμενίτσα, η Σύγκλητος θεωρεί ότι το Τμήμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, επειδή:

α) Το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας δεν υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ούτε έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο,

β) είναι ήδη υποστελεχωμένο, μετά την υποβολή αιτήσεων μετακίνησης των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ,

γ) πρόκειται για Τμήμα χωροθετημένο εκτός της έδρας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, που είναι στα Ιωάννινα.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι ομόφωνη και λήφθηκε με βάση μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια. 

Ως εκ τούτου, δεν θα υποβληθεί Μελέτη Σκοπιμότητας προς το υπουργείο για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Τέλος, η Σύγκλητος θεωρεί ως μέγιστη ευθύνη τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο λειτουργεί υπό τη σκέπη του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, με βάση πρόγραμμα σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης. Η Σύγκλητος προτείνει προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  τα εξής:

α) τη μετεγγραφή όλων των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, που έχουν ενταχθεί στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, σε συναφή Τμήματα άλλων ΑΕΙ της χώρας, όπως έχει ήδη υποβληθεί

ή,  εναλλακτικά,

β) τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης και Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του, με τη συγκρότηση προσωρινής Γ.Σ., υπό την ευθύνη της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχόλια (6)

 
jimdenin
28 Νοε 2019 12:36

Άρα λοιπόν έχουμε και λέμε:

Στο λεκανοπέδιο είναι οι μηχανολόγοι του ΕΜΠ και οι μηχανολόγοι του ΠΑΔΑ, οπότε 2.
Στην βόρεια Ελλάδα υπάρχουν οι μηχανολόγοι του ΑΠΘ, οι μηχανολόγοι του διεθνούς και οι μηχανολόγοι της Κοζάνης, άρα πάμε στους 5.
Κάνοντας μια στάση στο Βόλο, έχουμε και εδώ μηχανολόγους και φτάνουμε στους 6.
Τώρα, κατεβαίνουμε "κάτω από το αυλάκι", και έχουμε στην Πάτρα μηχανολόγους, το σύνολο 7.
Ανεβαίνουμε Πειραιά, παίρνουμε τις "μινωικές" και σαλπάρουμε για Ηράκλειο, όπου θα βρούμε τους μηχανολόγους του Μεσογειακού, ώστε να ανεβούμε στους 8.

Στον όλο λογαριασμό, δεν έχουν μπει οι παραγωγής των Χανίων και το τμήμα προϊόντων του Αιγαίου, όπου σαν τμήματα ουσιαστικά θεωρούνται ότι σχετίζονται με την μηχανολογία. Συν την εκκρεμότητα των μηχανολόγων του πρώην ΤΕΙ Πάτρας με το ΠΑΠΕΙ.

Άρα φτάνουμε στα 10 και πιθανόν στα 11 τμήματα/σχολές μιας ειδικότητας όπου σε τούτο τον άμοιρο τον τόπο για βιομηχανία, παραγωγική ανασυγκρότηση και επενδύσεις ακούμε, αλλά τίποτα δεν βλέπουμε.

Και με του πανεπιστημίου Ηπείρου το κοντέρ ενδεχομένως να γράψει 12. Ωραία πράγματα σε μια "χαρούμενη" χώρα.

 
Β.Κ
28 Νοε 2019 17:01

Τόσα ομοειδή τμήματα Γεωπονικά και Επιστήμης Τροφίμων, όπως και τόσα Μηχανολόγων!!! Χρειάζεται τόσους πτυχιούχους άνεργους μια χώρα σαν την Ελλάδα; Όχι βέβαια... Ακόμη κι αν υπάρχουν οι υποδομές για να γίνουν νέα τμήματα το μόνο που θα εξυπηρετούν είναι να περνάνε σ΄αυτά μαθητές με μικρή βαθμολογία και έπειτα να παίρνουν μια μεταγραφή στα κεντρικά πανεπιστήμια.
Κα Κεραμέως μην υποχωρείτε.... Διορθώστε τελικά αυτό το έκτρωμα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και ίδρυσε σε κάθε πόλη και χωριό μία Γεωπονική και μία Πολυτεχνική...Έλεος... Λίγες και καλές...και το λέει αυτό ένας γονιός που φέτος δίνει το παιδί του πανελλήνιες...

 
@ Β.Κ
28 Νοε 2019 17:26

Αγαπητέ, το έκτρωμα άρχισε προ 20ετίας με τη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου άρχισαν να φυτρώνουν σα μανιτάρια τμήματα ΤΕΙ αλλά και πανεπιστημιακά με παρόμοια σε αρκετές περιπτώσεις γνωστικά αντικείμενα, χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.
Κανείς ωστόσο δεν φρόντισε μετά να διορθώσει αυτό το έκτρωμα όπως το αποκαλείς, συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ (δες σχέδιο ΑΘΗΝΑ). Έτσι, το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα, με λιγότερα μεν Ιδρύματα (24), αλλά συνολικά 430 και πλέον τμήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από Διδυμότειχο μέχρι Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Και το πρόβλημα απ΄οτι φαίνεται θα διαιωνίζεται γιατί και τα ίδια τα Ιδρύματα δε θέλουν να το αλλάξουν.
Το αντίκρυσμα το πληρώνουν όλοι, οι φορολογούμενοι και οι γενιές ανέργων πτυχιούχων των 400 ευρώ.

 
Χάρτης των ΑΕΙ
28 Νοε 2019 17:59

Όλα ξεκινούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη: με ποια λογική λειτουργούν τόσες Πολυτεχνικές Σχολές και πρώην ΤΕΙ; Τα πανεπιστήμια που πρέπει να ενωθούν μπορούν να προσφέρουν θέσεις μελών ΔΕΠ και προσωπικού στα υπόλοιπα και έτσι θα καλυφθούν τα κενά.

 
Αρθούρος
28 Νοε 2019 18:04

Προς Β.Κ.:Ναι,η προηγούμενη κυβέρνηση,την οποία έχω σφυροκοπήσει σε πολλά θέματα,έκανε αυτό που δεν έκαναν οι πρόγονοί σας,αγαπητέ,Δηλαδή έφεραν την Ανώτατη Γεωπονική Σχολή στο λεκανοπέδιο εδώ και 100 χρόνια, επειδή τότε η Αττική,προβλεπόταν να αναπτύξει γεωργία και κτηνοτροφία!Το πνεύμα των προγόνων μας ήταν όλα στην Αθήνα.Δε διαφέρετε απ'αυτούς κι ας πέρασαν 100 χρόνια.
Η ίδρυση τόσων τμημάτων Γεωπονίας στην επαρχία,είναι ακριβώς η αντίθετη κίνηση,που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή,τότε στις αρχές του 20ού αιώνα. Ίσως,έτσι να μην είχε προκύψει η στρεβλή ανάπτυξη της Αθήνας και η επαρχία να απογειωνόταν με τόσα γεωπονικά τμήματα,μιας και η γεωργία χρειαζόταν γρήγορη ανάπτυξη κι όχι μέσω των Αθηνών.Έλεος,λοιπόν με σας,που έτσι συνηθίσατε,έτσι και μας τα λέτε.Αν δεν υπήρχε το ιστορικό βάρος της Αθήνας,δε θα μας τα λέγατε έτσι.

 
Μόνη λύση
28 Νοε 2019 19:56

Να αρχίσουν να κλείνουν τμήματα αντί να ανοίγουν. Γεωπονική Σχολή έχει και η Θεσσαλονίκη, και η Κρήτη και η Πάτρα και η Θεσσαλία. Τις αστοχίες των τελευταίων 40 ετών, με τα δεκάδες τμήματα στην επαρχία, δεν πρέπει να τις πληρώσει η νέα γενιά

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.