ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Πανελλαδικές: Διάστρεμμα (στραμπούληγμα) απαλλάσσει τους υποψηφίους από τις γραπτές εξετάσεις και τους “οδηγεί” σε προφορικές

Ποια είναι η διαδικασία;
Δημοσίευση: 01/12/2019
Εξετάσεις
Alt Text: 
Εξετάσεις
Title Text: 
Εξετάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μια προσωρινή βλάβη, τύπου  “διάστρεμμα (στραμπούληγμα)”, του χεριού, με το οποίο γράφει ο υποψήφιος ακόμη και παραμονή έναρξης των Πανελλαδικών ,  επιτρέπει στο Λύκειο στο οποίο σπουδάζει να του χορηγήσει   απαλλαγή από τις γραπτές  εξτάσεις και να δοθεί η δυνατότητα   προφορικών .

Ποιες διαδικασίες όμως απαιτούνται για την απαλλαγή του υποψηφίου από τις γραπτές εξετάσεις, λόγω  προσωρινής βλάβης των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή;

Οταν ένας υποψήφιος πάθει διάστρεμμα (στραμπούληγμα) του χεριού με οποίο γράφει  θα πρέπει να μεταβεί σε Κρατικό Νοσοκομείο  ή Κέντρο Υγείας, προκειμένου να γίνει η διάγνωση.

Στη συνέχεια θα πρέπει  να ζητηθεί σχετική ιατρική γνωμάτευση, η οποία  θα πρέπει να προσκομιστεί  στο Λύκειο φοίτησης   μαζί με σχετική αίτηση απαλλαγής από τις γραπτές εξετάσεις .Το Λύκειο διαβιβάζει την αίτηση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία έχει και τον τελικό λόγο της απόφασης.

Η ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο,θα πρέπει φέρει σφραγίδα από:

i) Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή

ii) νόμιμα εκτελούντα/σα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή

iii) Διευθυντή/ντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του/της υποψηφίου/ας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/ντριας του Κέντρου, από την οποία προκύπτει η αδυναμία του/της υποψηφίου/ας να συμμετάσχει σε γραπτή εξέταση.

Στη γνωμάτευση, εκτός από την προσωρινή βλάβη, πρέπει να πιστοποιείται ρητώς η αδυναμία χρήσης του άνω άκρου για γραφή και να αναγράφεται το χρονικό διάστημα ισχύος της γνωμάτευσης, το οποίο πρέπει να συμπίπτει με την περίοδο των εξετάσεων.

Σχόλια (19)

 
Εκπαιδευτικός
10 Μαρ 2021 18:30

Να σταματήσουν ορισμένοι τα ρατσιστικά σχόλια για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Είναι τόσο άσχετοι και αδιάβαστοι που δεν δικαιούνται να μιλάνε. Θα έπρεπε να ντρέπονται για τις άρρωστες αντιλήψεις τους που δεν δικαιολογούνται σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη. Όποιος γνωρίζει, καταλαβαίνει. Όποιος δεν γνωρίζει, ας κλείσει το στόμα του κι ας αρκεστεί στον μικρόκοσμό του. Καλύτερα να κρύβει την αμάθειά του παρά να την διατυμπανίζει.

 
Ρούγγα Ειρήνη
10 Ιουλ 2020 16:16

Οι προφορικές εξετάσεις δεν είναι καθόλου περίπατος. Είναι και πολύ ψυχοφθορες για τον μαθητή καθώς και κουραστικές. Κάποιες φορές ο μαθητής φτάνει να εξεταστεί στην επιτροπή στις 3 το μεσημέρι. Όμως αυτός ο επιπλέον χρόνος που έχει ο μαθητής, έστω και με κλειστό τετράδιο, πιθανόν να βοηθάει κάποιον που είναι ψύχραιμος.

 
Δημήτρης
09 Ιουλ 2020 23:41

Στη δεκαετία του '80 που βαθμολογούσα, είχαμε στο βαθμολογικό κέντρο 8-10 μαθητές για προφορική εξέταση. Στο ίδιο κέντρο τα τελευταία χρόνια έχουμε 120-130 υποψηφίους. Τα συμπεράσματα δικά σας. Πάντως οφείλω να πω πως τα προφορικά ΙΣΩΣ συμφέρουν τους αδύνατους που αντί για 2 στα γραπτά θα πάρουν 5, ενώ τους καλούς που πάνε για ψηλά μάλλον δεν τους συμφέρει. Γενικώς οι προφορικές δεν είναι και τόσο περίπατος.

 
Άντα
09 Δεκ 2019 10:38

Ας γίνει κάποιος έλεγχος για τα νοσήματα ή τραυματισμους που πολλοί επικαλούνται για να μπαίνουν είτε με ποσοστά ,είτε με διαφορετικό είδος εξέτασης, για να μην αδικουνται και τα παιδιά που πραγματικά νοσούν ή πραγματικά έχουν υποστεί τραυματισμό

 
Σπασμένο κεφάλι
03 Δεκ 2019 20:40

Δηλαδή αν σπάσει το κεφάλι του τι θα γίνει;;;΄
Αρκετά πια με τις "ειδικές κατηγορίες".
Αν κάποιο παιδί είχε μια ατυχία, ΑΠΛΑ ΑΤΥΧΗΣΕ!

 
Γιαννης
03 Δεκ 2019 15:41

Αρχικά να γίνει γνωστό ότι στη διαδικασία αυτή δεν εμπλέκεται το σχολείο του μαθητή. Υπεύθυνη είναι η Διεύθυνση Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης και όχι το οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολειο, όπως καταγγέλλει μια μητέρα. Κακως υπάρχουν υπονοουμενα για διαπλοκή ιατρών Διευθυντών κλινικών νοσοκομείου του ΕΣΎ και όχι ιδιωτικου. Τέλος να είστε σίγουροι ότι οι καθηγητές που εξετάζουν τα παιδιά αυτά είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την απόλυτη εξασφάλιση του αδιάβλητου των εξετασεων, κάτι που το γνωρίζουν όλοι, ανεξάρτητα από το SNA τους.

 
MIK
03 Δεκ 2019 07:19

Έχει να πέσει πολύ προεξεταστικού στραμπουλήγματος και τενοντίτιδας. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει τρόπος ιατρικού ελέγχου. Άρκει να πει κανείς ότι πονάει και δεν μπορεί να γράψει.

 
Αποκλεισμός τώρα ....
03 Δεκ 2019 06:34

Το σωστό θα ήταν αυτοί που εξετάζονται προφορικά να αποκλείεται η εισαγωγή τους σε συγκεκριμένες σχολές ( νομικές , φιλολογίες,ιατρικές, στρατιωτικές ,πολυτεχνεία).Τότε θα βλέπαμε το πραγματικό ποσοστό των πραγματικά "αναξιοπαθούντων"! Εδώ μπήκανε φιλολογ'ιες μαθητές που δεν ξέρανε τι εστί περισπωμένη/οξεία ! .Δυστυχώς ανισότητα !!!!!!!!!

 
Φ. Κώστας
02 Δεκ 2019 21:19

Εγώ λέω να καταργήσουμε τα γραπτά. Να εξετάζονται όλοι μόνιμα προφορικά. Έτσι θα είμαστε 100% σίγουροι ότι δε θα μάθουν ποτέ να γράφουν.

 
Ειρήνη
02 Δεκ 2019 17:44

Αντί να καταργήσουν τα προφορικά για τους έχοντες δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσαρθογραφία αυξάνουν τον αριθμό προσθέτοντας κι άλλες περιπτώσεις όπως το στραμπούληγμα... Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.

 
Παναγιώτης Β
02 Δεκ 2019 16:41

Δεν μπορώ να φανταστώ, πώς κάποιος (μη αμφιδέξιος) εξεταζόμενος με διάστρεμμα θα μπορούσε να γράψει ως να μην είχε.
Δεν μπορώ να φανταστώ, πώς θα έδειχνε την ανθρωπιστική του πρόνοια η πολιτεία, αν υποχρέωνε τους εξετασθησόμενους με διάστρεμμα να γράψουν...
Όμως, δεν μπορώ να φανταστώ, πώς κατάφερε και επιβίωσε το έθνος μας από την περσινή εποχική γρίπη, όταν το 82% των τελειοφοίτων μαθητών διεγνώσθη με τέτοια!
Δεν μπορώ να φανταστώ, πώς σε μία ευνομούμενη πολιτεία, γονείς, εκπαιδευτικοί και ιατροί αντιμετώπισαν στωικά τέτοια πανδημία!!!

Μού λείπει φαντασία...

 
ΟΞΩ ΡΕ
02 Δεκ 2019 16:23

Πως ακριβώς πιστοποιείται το στραμπούληγμα; Με τι είδους εξέταση μπορεί ένας γιατρός να καταλάβει τον πόνο που έχει ένα στραμπούληγμα και δεν επιτρέπει σε κάποιον να πιάσει το στυλό. Ρε αυτή είναι η αριστεία που επικαλείστε; Ρε μας κοροϊδεύετε κατάμουτρα;

 
να κάνω μια ερώτηση;
02 Δεκ 2019 15:59

...και γιατί αυτοί οι υποψήφιοι δεν μπαίνουν στην κατηγορία εκείνων που εξετάζονται το Σεπτέμβριο λόγω εκτάκτων προβλημάτων υγείας; Θεωρώ ότι το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και για την τενοντίτιδα. Σήμερα μάλιστα δημοσιεύθηκε καταγγελία μητέρας που δηλώνει ότι σε συγγεκριμένο ιδιωτικό σχολείο στις φετινές Πανελλήνιες υπήρχαν ασυνήθιστα πολλά κρούσματα "τενοντίτιδας".
Εν τέλει, μήπως θα ήταν πιο δίκαιο να υπάρχει ξεχωριστό ποσοστό εισακτέων για τους προφορικά εξεταζόμενους υποψήφιους; Λέω τώρα...

 
Ζουρλομανδία τώρα
02 Δεκ 2019 14:27

Κι αν εκτός από το χέρι, σταμπουλήξουμε και τη γλώσσα μας, δεν θα πρέπει να προβλέπει κάτι ο νόμος κα. Υπουργέ???

 
DNA γεμάτο με "παραθυράκια"
02 Δεκ 2019 10:06

Προφανώς και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την πιθανή ατυχία των παιδιών. Έλα όμως που στο DNA μας υπάρχει το "παραθυράκι".Γι αυτό και ένα μέτρο μας σώζει. Εξαπάτηση σημαίνει αποκλεισμός του μαθητή για πάντα και αποκλεισμό στον γιατρό από το δημόσιο σύστημα υγείας

 
DNA γεμάτο με "παραθυράκια"
02 Δεκ 2019 10:03

Το παραθυράκι στον νόμο όμως είναι στο DNA μας.Προφανώς και σε περίπτωση που όντως ένα παιδί δεν μπορεί να γράψει πρέπει να δίνει εξετάσεις προφορικά αλλά όλοι φοβούνται μήπως γίνει κατάχρηση.Γι αυτό πριν από όλα και πάνω από όλα είναι η αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη να αντιμετωπίζει τον νόμο χωρίς παραθυράκια. Και εάν γίνει εσκεμμένα κατάχρηση να αποκλειστεί γιατρός μαθητής από την περαιτέρω διαδικασία των εξετάσεων.

 
Εκπαιδευτικός
02 Δεκ 2019 09:05

Κάθε χρόνο να γίνεται έρευνα , αν στατιστικά τα νούμερα δικαιολογούνται.
Η πλάκα είναι πως αυτοί που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία έχουν την εντύπωση ότι προφορικά το παιδί τους θα έχει καλύτερη τύχη, ενώ γενικά δεν είναι έτσι!

 
ΝικΔΓκ
02 Δεκ 2019 08:20

Βαρυστομαχιά, χανγκόβερ, άτακτες κενώσεις, κακοκεφιά κτλ

 
nikos
02 Δεκ 2019 06:48

αχ Ελλαδίτσα ... όλο παραθυράκια

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.