Placeholder

ΒΟΥΛΗ

1.067 αναπληρωτές δεν έκαναν δεκτή την πρόσληψη σε δυσπρόσιτα σχολεία

Δημοσίευση: 02/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Χίλιοι εξήντα επτά αυτοί που δεν αποδέχθηκαν την πρόσληψή τους από το υπουργείο Παιδείας , ως αναπληρωτές για να καλύψουν κενά στα δυσπρόσιτα σχολεία για το τρέχον σχολικό έτος, δήλωσε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη , κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλη.

Η υφυπουργός Παιδείας γι αυτό το αποτέλεσμα κατηγόρησε την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας «αν σέβεσαι τον εκπαιδευτικό, δεν του κόβεις τη διπλή μοριοδότηση στο δυσπρόσιτο»

Η Σ. Ζαχαράκη για την επίλυση του προβλήματος ανακοίνωσε:

  • Το τι θα πρέπει να γίνει είναι αυτό το οποίο δουλεύουμε αυτήν τη στιγμή με ομάδες εργασίας στο υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να θεραπεύσουμε αυτό το ζήτημα, αν θεραπεύεται -αυτό ψάχνουμε- αλλά να γίνει και για τον αναπληρωτή πιο εύκολη η απόφαση να σηκωθεί να πάρει τα πράγματα και να πάει οπουδήποτε καλείται από την υπηρεσία να πάει. Διότι, όταν το μαθαίνει αργά, η αλήθεια είναι ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει. Άρα, η πρώτη δέσμευση είναι να επισπεύσουμε την ανακοίνωση προσλήψεων αναπληρωτών.
  • Και δεύτερη δέσμευση είναι η συνεργασία με τους δήμους και με την ΚΕΔΕ. Το κάνουμε ήδη και το έχουμε πει αρκετές φορές στη Βουλή και επαναλαμβάνω εδώ την τοποθέτησή μου. Θέλουμε τη συνδρομή των δήμων, έτσι ώστε στη σίτιση και στη στέγαση, ειδικά στις περιοχές που είτε είναι δυσπρόσιτες και απομονωμένες, είτε είναι πολύ δύσκολες ως προς την ακρίβεια των ενοικίων, να βάζουν πλάτη. Έτσι θα μπορούν να έχουν τα παιδιά αυτά -που ξεκίνησαν παιδιά και πλέον καλύπτουν δέκα-δεκαπέντε χρόνια και παραπάνω τις σχολικές μονάδες- την απαραίτητη υποστήριξη.

Σχόλια (12)

 
ΔΗΓ
03 Δεκ 2019 12:22

δε θέλετε να δώσετε λεφτά και ριχνετε το μπαλακι στους δημους .. καμία σοβαρότητα απέναντι σε ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους για ψίχουλα και υποσχέσεις..

 
dio
03 Δεκ 2019 13:03

Στις περιοχές που είτε είναι δυσπρόσιτες και απομονωμένες, είτε είναι πολύ δύσκολες ως προς την ακρίβεια των ενοικίων, αν στην α' φάση επιλογής αναπληρωτών δεν γίνεται αποδοχή της θέσης, να πριμοδοτείται η εντοπιότητα με μεγάλο ποσοστό έτσι ώστε τυχόν ντόπιοι εκπ/κοί να αναλαμβάνουν καθήκοντα προς όφελος των μαθητών/τριών. Επίσης, θα είναι ορθό οι υποψήφιοι αναπληρωτές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα μιας μετακίνησής τους, να δηλώνουν αποκλειστικά μόνο τις περιοχές μετάθεσης που είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν και όχι περιττές.

 
Μακης`
03 Δεκ 2019 13:45

Δεν αποδέχθηκαν γιατί οι συνθήκες είναι χάλια και η αμοιβή δεν ανταποκρίνεται με τίποτα στις ανάγκες αυτού που θα εργαστεί. Προσφορά και ζήτηση λέγεται. Να το δουν στο υπουργείο...

 
Δυσπρόσιτος
03 Δεκ 2019 20:56

Και πάλι εκτίθεστε κ. Ζαχαράκη κατά τον ίδιο τρόπο.
Απλή ερώτηση: με ποια διάταξη Νόμου κόπηκε η διπλή μοριοδότηση στα Δυσπρόσιτα και γιατί δεν καταργείτε αυτή τη διάταξη;
"έτσι ώστε να θεραπεύσουμε αυτό το ζήτημα, αν θεραπεύεται -αυτό ψάχνουμε-"
Από εκεί που θα επαναφέρατε τη διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα, τώρα ψάχνετε (!) αν αυτό γίνεται. Τι άλλο θα ακούσουμε...

 
Θύμιος
04 Δεκ 2019 09:22

Κρίνοντας από γνωστούς, υπήρχαν περιπτώσεις που ένας χρόνος ως αναπληρωτής κάλυψε ίσα-ίσα τα έξοδα διαβίωσης στο νησί, χωρίς να μείνει τίποτα για την οικογένεια που άφησαν πίσω. Την επόμενη χρονιά δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό. Δεν νομίζω ότι τα διπλά μόρια είναι λύση, το να ανταποκρίνεται ο μισθός στις ανάγκες είναι!

 
o tempora, o mores
04 Δεκ 2019 17:44

Εγώ, πάλι, νομίζω ότι φταίει...ο καιρός...
(Σαν δεν ντρεπόμαστε...)

 
Apostolos
04 Δεκ 2019 18:03

Ως προγραμματιστής κάποιος, αν είναι καλός, μπορεί να βγάλει 2000 ευρώ το μήνα (το ελάχιστο) συν τα δώρα, και θέλετε αυτός ο άνθρωπος να πάει στην σχολική αίθουσα για 900 ευρώ??? και χωρίς δώρα??? γιατί???
Το ίδιο ένας καλός επιστήμονας στις Φυσικές Επιστήμες, στην Χημεία, την Βιολογία κλπ. Υπάρχει και το εξωτερικό βλέπετε με ακόμα περισσότερα χρήματα.
Ειδικά από την στιγμή που από την μια καταργήσατε το 24μηνο και το 30μηνο και από την άλλη δεν έχει γίνει ΑΣΕΠ 10 χρόνια τώρα, τι περιμένετε? Και το ποιο αστείο είναι ότι βγάζετε θέσεις ΑΜΩ σε ακριτικές περιοχές. Δηλαδή να πάει κάποιος εκεί να εργαστεί για 400€ το μήνα!!!! Που θα κατοικήσει αυτός ο καθηγητής? Σε στάβλο ή σε κοτέτσι? Γιατί δεν πάτε εσείς οι ίδιοι να δείτε την γλύκα?

 
@Ζαχαράκη
04 Δεκ 2019 20:03

Αν μπορούσατε μόνο να καταλάβετε, πόσο, μα πόσο μας έχετε κουράσει σε μόλις 6 μήνες....

 
Πρότυπα Οικοτροφεία
04 Δεκ 2019 21:14

Μόνη λύση για να σταματήσει η κοροϊδία μαθητών και γονέων και εκπαιδευτικών: να λειτουργήσουν πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια για τις οικογένειες σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, και να γίνει καλύτερη κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ζητούμενο είναι η ποιότητα της διδασκαλίας και να μη βασίζονται τα σχολεία σε χιλιάδες αναπληρωτές κάθε έτος.

 
Ιωάννης Μ.
05 Δεκ 2019 11:55

Ακούμε πολλά και διάφορα αλλά μόνο εγώ νοιώθω ότι σαν εκπαιδευτικοί που είμαστε μας έχετε καταντήσει σαν να είμαστε γυρολογοι σε διάφορα πανυγήρια;

 
Μόνιμοι διορισμοί
05 Δεκ 2019 16:25

Αξιοπρεπείς σχολικές μονάδες δεν υφίστανται χωρίς μόνιμους εκπαιδευτικούς. Γεγονός είναι πως δεν μπορούν να συντηρηθεί σε κάθε απομακρυσμένο χωριό ίδιας ποιότητας Λύκειο σε σχέση με τις πόλεις άρα πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να μη χάνονται άσκοπα ώρες διδασκαλίας. Η μετακίνηση των μαθητών είναι μια λύση και για τα τρία χρόνια του Λυκείου.

 
νβ
08 Δεκ 2019 16:45

ΠΡΟΣ τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το υπουργείο της παιδείας κάνει τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα μέσα του Δεκέμβρη, από τις λίστες που είχαν συμπληρωθεί το Σεπτέμβρη. Για ποιό λόγο στα μισά της Σχολικής χρονιάς υπάρχουν τόσες κενές θέσεις; Αναρωτηθήκατε ποτέ;
Ας πάρουμε μία περίπτωση που την γνωρίζω πολύ καλά, αυτή του γιου μου.
Το Σεπτέμβρη, στην απόγνωσή του για να μην μείνει χωρίς δουλειά, τσεκάρει του κουτάκι για το μειωμένο ωράριο στην αίτηση που κάνει για αναπληρωτής. Το Σεπτέμβρη, όχι το Δεκέμβρη. Έχει καλή σειρά για να δουλέψει στην ενισχυτική διδασκαλία στο νομό μας και περιμένει, κάνοντας κάποια κουτσοδούλια για την επιβίωσή του, στα 32 του χρόνια. Λοιπόν ξαφνικά του λέτε μέχρι την Τρίτη να τα παρατήσει όλα και να πάει στις Κυκλάδες τα πλέον τουριστικά και ακριβά μέρη, ως καθηγητής μειωμένου ωραρίου. Πόσα θα παίρνει; 500 ή μήπως 600 Ευρώ; Το γνωρίζεται πως μόνο το ενοίκιο ξεπερνά κατά πολύ το ποσό αυτό; Θα πρέπει να πληρώνει για να δουλεύει; Αυτή τη μοίρα επιφυλάσσει το Υπουργείο σας στους αρίστους;
Μιλάμε για έναν εκπαιδευτικό που έχει τελειώσει μία από τις δυσκολότερες Σχολές, αυτή των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, έχει ολοκληρώσει το Μάστερ στην Πυρηνική φυσική με άριστα 9,3, έχει πάρει το διδακτορικό του σε προχωρημένη Ρευστομηχανική από το Ινστιτούτο Μάξγουελ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ένα δύσκολο διδακτορικό που το ολοκλήρωσε ως διδακτορικός υπότροφος και για το οποίο οι δημόσιες υπηρεσίες του ΔΟΑΤΑΠ εδώ και 2,5 μήνες (!!) δεν έδωσαν ακόμα αριθμό προτοκόλου στην κατάθεση των εγγράφων για την αναγνώριση. Ναι έκανε ένα λάθος να επιστρέψει στην Ελλάδα στον τόπο του και να αγωνιστεί τίμια όπως τόσοι άλλοι.

Ως γονιός μπορώ να πω με πλήρη επίγνωση, ότι τους πραγματικά αρίστους και τίμιους, τους πετάτε στα σκουπίδια και τους εξωθείται σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση από αυτήν που βρίσκονται σε ηλικίες άνω των 30.
Τουλάχιστον να μπορούσαν να επιλέξουν από την οικονομική αφαίμαξη που τους οδηγείται, να μπορούν να παν στην ενισχυτική διδασκαλία που δικαιούνται, κάτι ελάχιστο μέχρι να τελειώσει ο εργασιακός γολγοθάς της φετινής χρονιάς.
Φαίνεται όμως ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Υπουργείο της Παιδείας.
Και βέβαια στη θέση του γιού μου βρίσκονται χιλιάδες άλλα παιδιά που προσπαθούν να επιβιώσουν.
Υ.Γ. ... να μην το ξεχάσω: δεν ξέρει να οδηγάει μηχανή, για να δουλέψει ως ντιλιβεράς, κάτι που κάνουν πολλοί συνομήλικοι του επιστήμονες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.