Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΑΔΑ: Προετοιμασία για την αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης, με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους

Με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση της Πρωτοβουλία του ΠΑΔΑ, για την Ανάδειξη της Καινοτομίας και του Ανθρώπινου Δυναμικού στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική
Δημοσίευση: 03/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ειλημμένη απόφαση των πρυτανικών αρχών και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), να δυναμώσουν την αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής, κινητοποιώντας όλες τις τοπικές δυνάμεις, αυτοδιοικητικές και κοινωνικές, επισφράγισε η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω, με τη συνδρομή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, με θέμα, «Πηγές Χρηματοδότησης, ελληνικές και ευρωπαϊκές».

Μια μέρα μετά το ξεκίνημα της εμβληματικής Πρωτοβουλίας του ΠΑΔΑ, για την Ανάδειξη της Καινοτομίας και του Ανθρώπινου Δυναμικού της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, με καταρχήν συνέργεια φορέων της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής, κ. Παναγιώτης Καλδής, στην έναρξη της Ημερίδας, ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την έμπρακτη στήριξη της απόφασης του Πανεπιστημίου, να κινητοποιήσει το σύνολο του ακαδημαϊκού του αποθέματος σε μια ολιστική προσπάθεια, με στοχευμένη χωρική στρατηγική.

Στον κύκλο εισηγήσεων που ακολούθησε, ο συνεργάτης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Δημήτριος Τσαλδάρης, μετά από μια συνοπτική αναδρομή στη συμβολή των Εταιρικών Συμφώνων για το Πλαίσιο της Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), ανέδειξε την καθοριστική συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας, στην ανάδειξη καθοριστικών κοινωνικών πρωτοβουλιών, στην προαγωγή της επιστήμης και στην αξιοποίηση του ρόλου των Πανεπιστημίων. Παράλληλα, υπογράμμισε την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να υποστηρίξει έργα και απορροφητικότητα τις περιοχές με σημαντική παραγωγική δραστηριότητα και συμβολή στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, που βρίσκονται στον πυρήνα των πρωτοβουλιών του ΠΑΔΑ.

Στη συνέχεια, ο Τμηματάρχης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου, κ. Διονύσιος Γρουζής, ανέλυσε το πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), παρουσίασε τα οικονομικά και στατιστικά στοιχεία του και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αξιοποίησή του. Ο κ. Γρουζής συνέδεσε την εν λόγω θεματική με τον αναπτυξιακό νόμο, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα σχήματα χρηματοδότησης που απαιτούνται, για την αξιοποίηση του ΠΔΕ.

Απ΄ την πλευρά του, ο συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, κ. Πέτρος Ευγενικός, παρουσίασε όλες τις υφιστάμενες, ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, μέσα από μια διεξοδική αναφορά στα προσδοκώμενα οφέλη, σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις δράσεις συμβολής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, καθώς και στις προοπτικές των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητή, κ. Αθανάσιου Κυριαζή, αναφορικά με τις νέες πηγές χρηματοδότησης Έρευνας και Ανάπτυξης. Ο Καθηγητής Κυριαζής παρουσίασε αναλυτικά τις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τους επιχειρηματικούς, συνεργατικούς σχηματισμούς (¨Clusters¨), που υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων  και άλλων φορέων, όπως είναι τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Ιδρύματα, οι Επαγγελματικές Ενώσεις και τα Επιμελητήρια, προωθώντας την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας ανέλυσε το πλαίσιο που διέπει τις διακρατικές συνεργασίες της Ελλάδας, με τη Γερμανία, την Κίνα, το Ισραήλ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και το μελλοντικό βηματισμό της ΓΓΕΤ, που κατατείνει σε ανάλογες συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, τόνισε με έμφαση ότι τόσο η ΓΓΕΤ όσο και το σύνολο των δομών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα στηρίξουν ενεργά την πρωτοβουλία του ΠΑΔΑ, για την Ανάδειξη της Καινοτομίας και του Ανθρώπινου Δυναμικού της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, στην οποία ορίστηκε Συντονιστής ο Επ. Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΠΑΔΑ, κ. Αριστείδης Παπαγρηγορίου.

Οι εργασίες της Ημερίδας ολοκληρώθηκαν με μια βράβευση που σηματοδοτεί την επιτυχία των δράσεων εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής, κ. Παναγιώτης Καλδής, απένειμε ειδική τιμητική διάκριση, προς τον Διαχειριστή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΑΙΓΕΑΣ», κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για τη δωρεά ποσού εκατόν ογδόντα χιλιάδων ευρώ (180.000,00€), προς το ΠΑΔΑ, για τη χρηματοδότηση -για μία τριετία- δέκα (10) υποτροφιών υποψήφιων διδακτόρων του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Οι υποτροφίες κατανέμονται σε οχτώ (8) τμήματά του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή. Τη διάκριση, για τον κ. Μαρτίνο, παρέλαβε ο Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ «ΑΙΓΕΑΣ», κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ε. ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.