Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το Σχέδιο Νόμου για την ΑΔΙΠ (ΕΘ.Α.Α.Ε.), ΕΛΚΕ,αναστολή λειτουργίας νέων Τμημάτων ΑΕΙ, απαλοιφή θρησκεύματος και της ιθαγένειας, ΓΑΚ, ΑΣΤΕ

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα έως και 18 Δεκεμβρίου
Δημοσίευση: 05/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε δημόσια διαβούλευση  τέθηκε από σήμερα έως και 18 Δεκεμβρίου το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται με τις προτεινόμενες διατάξεις είναι οι εξής:

  • Αναβαθμίζεται η δομή και λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.Δ.Ι.Π.), η οποία μετονομάζεται πλέον σε Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).
  •  Καθορίζεται ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε) Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων, προσαρμοζόμενο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ανάπτυξης του ερευνητικού έργου.
  • Θεσπίζεται το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής, το οποίο πιστοποιεί τη γνώση του χειρισμού Η/Υ στην επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλα Ψηφιακά αντικείμενα.
  •  Αποδεικτικά απόλυσης και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών, που αφορούν μαθητές που φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκδίδονται εφεξής χωρίς την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας.
  • Αναστέλλεται η έναρξη της λειτουργίας των 37 νέων   Τμημάτων Α.Ε.Ι:

Σχόλια (7)

 
Πρώην ΑΔΙΠ
05 Δεκ 2019 23:59

τα Δημόσια Πανεπιστήμια υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι τη δική τους ύπαρξη ανεξάρτητα από την κοινωνία. Όλα τα νέα τμήματα στα περιφερειακά ΑΕΙ ιδρύθηκαν χωρίς σχεδιασμό και επομένως είναι παράλογο να στελεχώνονται με προσωπικό που συνεχώς θα επιδιώκει την μετακίνησή του σε κεντρικά ΑΕΙ.

Να μετρήσουμε ανάγκες για τμήματα που δεν έπρεπε ποτέ να ιδρυθούν είναι απλώς χάσιμο πολύτιμου χρόνου, εδώ και 30 χρόνια έπρεπε να είχαν ληφθεί αυτές οι αποφάσεις και τότε δε θα αντιμετωπίζαμε συσσωρευμένα προβλήματα (πχ. απόφοιτοι ΤΕΙ, ένωση ΤΕΙ και πανεπιστημίων, υποστελεχωμένες σχολές)

 
εξαιρετικά κοινότυπο
05 Δεκ 2019 22:29

συρραφή από λέξεις κλειδιά που μοιάζουν αξιολογικά, αλλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πνιγμό των νεότερων ιδρυμάτων.
Περιορίζεται το υπουργείο να κουνήσει το δάκτυλο στα ελλειμματικά ιδρύματα (θα έχει μια συλλογή από παραμέτρους να το δείξει).
ΔΕΝ βλέπω όμως τίποτα αναφορικά με τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας να αναπτύξουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια (μην ξεχνάμε το δημόσιο) ΚΑΙ μετά ενδεχομένως να τα αξιολογούν.
Γιατί δεν μετράμε τις ανάγκες που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό. Γιατί δεν λέμε ότι τμήματα με το ίδιο αντικείμενο έχουν στο ΕΚΠΑ 40-50 μέλη ΔΕΠ και στην περιφέρεια 20 μέλη ΔΕΠ. Πως θεραπεύεται αυτό??

Ποιος ενδιαφέρεται??

Δεν σχολιάζω τον 'διορισμό' των μελών καθαρά με κυβερνητικό πρόσημο και την δυνατότητα να είναι εκεί για 10 χρόνια, φυσικά δεν πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή αλλά για βραχίονα...

ΟΙ Πρυτάνεις μάλλον το θέλουν και αυτοί, δεν είναι να λένε τίποτα στην πρόσφατη Σύνοδο. Μάλλον θα αντιδράσουν για τα Μάτια του Κόσμου !!

 
Το αυτονόητο
05 Δεκ 2019 21:32

Εννοείται ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

 
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
05 Δεκ 2019 15:29

Προς την σωστή κατεύθυνση φαίνεται να είναι το σχέδιο νόμου Υπ. Παιδείας. Καλό θα ήταν όμως να κλείσουν και τμήματα Πανεπιστημίων που δεν έχουν καθόλου ή λιγοστά μόνιμα μέλη ΔΕΠ. Χρειαζόμαστε λιγότερα Πανεπιστημιακά τμήματα επειδή πρωτίστως είμαστε μια πολύ μικρή χώρα και επομένως δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τόσα πολλά.

 
Κριτικός Αναγνώστης
05 Δεκ 2019 12:20

Η υποπερ. ββ΄ της περ. α΄ της παρ. 1, του αρθρου 62, του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξης:....

Αυτα δεν ειναι σοβαρα πράγματα. Ειναι τοσο δύσκολο να επαναδιατυπωνεται στο ΦΕΚ το καθε αρθρο στο συνολο του;

 
Προς το συντηρητικότερον και προς το κομματικότερον
05 Δεκ 2019 07:51

Η ΑΔΙΠ, μια ανεξάρτητη αρχή της οποίας ο πρόεδρος διοριζόταν από την Βουλή και ελεγχόταν φυσικά από αυτή, το συμβούλιο της οποίας ήταν πολυπρόσωπο και πολυμελές, τώρα θα μετατραπεί σε κομματικό όργανο με πρόεδρο διορισμένο από τον υπουργό/πρωθυπουργό, με συμβούλιο διορισμένο από τον Πρόεδρο και αυστηρά τριμελές και με ένα πρόεδρο να συμμετέχει παντού ακόμα και στις αξιολογήσεις.
Αυτό δεν λέγεται αρχή αξιολόγησης, αυτό λέγεται αρχή νομιμοποίησης αποφάσεων.

 
Απόφοιτοι ΤΕΙ
05 Δεκ 2019 06:44

Για άλλη μια φορά, με τους Απόφοιτους τι σκοπό έχετε να κάνετε?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ