Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Συμμετοχή του ΑΠΘ στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, για τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Δημοσίευση: 04/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) συναντήθηκαν , στις 7 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των 17 συμμαχιών Πανεπιστημίων της Ευρώπης, που η πρότασή τους εγκρίθηκε για τη δημιουργία του θεσμού των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», “European Universities”.

Στη συνάντηση-Ημερίδα, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τα επόμενα βήματα της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τις δυσκολίες και τις προοπτικές. Ανακοινώθηκε επίσης η προκήρυξη νέας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μέλος μίας εκ των 17 προτάσεων που έγιναν αποδεκτές, εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση αυτή από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο.

Στην Ημερίδα, εκτός από τους περίπου 140 εκπροσώπους των συμμαχιών (ένας από κάθε Πανεπιστήμιο), συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας   Νίκη Κεραμέως, ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, πολλοί Υπουργοί Παιδείας χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανώτεροι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας των χωρών της Ένωσης, για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Δύο λόγια για τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Ο στόχος του θεσμού των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων είναι η δημιουργία συμμαχιών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενθάρρυνση της δημιουργίας 20 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, που θα αποτελούνται από αντίστοιχα δίκτυα Πανεπιστημίων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα από διακρατικές συμμαχίες Πανεπιστημίων, θα χαράσσονται κοινές μακροπρόθεσμες στρατηγικές που θα προωθούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις ευρωπαϊκές αξίες και θα ευνοούν την κινητικότητα των φοιτητριών/φοιτητών, των υποψήφιων διδακτόρων, του προσωπικού και των ερευνητών.

Τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» αποτελούν μια νέα, εξαιρετικά φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και, εν τέλει, της ελκυστικότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή του ΑΠΘ στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία ΕPICUR

Το ΑΠΘ συμμετέχει ως εταίρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με τίτλο «EPICUR: European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions» μαζί με τα ακόλουθα επτά κορυφαία Πανεπιστήμια:

University of Strasburg, - France (Coordinator),

Adam Mickiewicz University - Poland

University of Amsterdam - The Netherlands

University of Freiburg, - Germany

University of Haute Alcace - France

Kalrsruhe Institute of Technology - Germany

University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna – Austria

H Συμμαχία EPICUR έχει ως όραμα, κατά την πιλοτική περίοδο 2019-22, να «χτίσει» τις κατάλληλες γέφυρες συνεργασίας για τη δημιουργία ενός ελκυστικού και καινοτόμου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου προσανατολισμένου προς μια νέα γενιά ευρωπαίων πολιτών, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις της Ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, θα εστιάσει στη διεύρυνση της φυσικής και εικονικής κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού, στην προαγωγή της πολυγλωσσίας, στην εκπαίδευση στις ελεύθερες τέχνες και τις θετικές επιστήμες, στην ανάπτυξη νέων μοντέλων καινοτόμου διδασκαλίας με επίκεντρο τον φοιτητή, στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ακαδημαϊκού κόμβου και στην ανάπτυξη δομών βιώσιμης διακυβέρνησης.

Εναρκτήρια συνάντηση εργασίας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας ΕPICUR στη Μυλούζη

Στις 20-22 Νοεμβρίου 2019, στη Μυλούζη, έδρα του Πανεπιστημίου της Άνω Αλσατίας της Γαλλίας,  πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια συνάντηση της συμμαχίας EPICUR στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ Πανεπιστημίων της Συμμαχίας. Το ΑΠΘ εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτριο Κωβαίο (Scientific Coordinator) και τους καθηγητές Δημήτρη Καρπούζο (project officer) και Νίκο Θεοδοσίου (communication officer), τον υπεύθυνο του ΚΗΔ κ. Ιωάννη Σαλματζίδη (work package leader) και την εκπρόσωπο του γραφείου Erasmus κ. Κωνσταντίνα Τόλια (project assistant). Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οργανωτικά και τεχνικά θέματα για τον συντονισμό της κοινής προσπάθειας και την επιτυχή υλοποίηση των στόχων του EPICUR.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ