Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Αλλάζει ριζικά η Α' Λυκείου το Σεπτέμβρη του 2020

Ευρωπαϊκά κονδύλια αναζητά το υπ. Παιδείας
Δημοσίευση: 07/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε “μεταμόρφωση” της Α' Λυκείου από τον επόμενο Σεπτέμβριο προχωρά το “δίδυμο” Ν. Κεραμέως-Σ. Ζαχαράκη, με ριζικές τομές που θα επιχειρήσουν, με το νέο νομοσχέδιο για τις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Παράλληλα  ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου έχει “ανασκουμπωθεί” και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα  χρηματοδότησης, μέσω ΕΣΠΑ, για την εφαρμογή καινοτομιών,που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, όπως Τράπεζα Θεμάτων , νέα Προγράμματα Σπουδών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών κλπ.

Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να “τρέξει” ότι είναι δυνατόν, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζονται τα υποσχόμενα προεκλογικά του  κυβερνώντος κόμματος.

Αυτή τη χρονική περίοδο στο υπουργείο εργάζονται "πυρετωδώς" Επιτροπές που καταρτίζουν το Σχέδιο Νόμου, το οποίο είναι βασισμένο στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ  για την παιδεία.

Στα σχέδια της Ν. Κεραμέως και της Σ. Ζαχαράκη είναι ο νέος νόμος για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να ψηφιστεί τέλη του Γενάρη με αρχές του Φλεβάρη , αφού προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση.
 
Οι αλλαγές που θα ξεκινήσουν από την Α Λυκείου τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο είναι οι εξής:

Οι μαθητές της Α Λυκείου θα γνωρίζουν πλέον το Σεπτέμβριο ότι τελειώνοντας Λύκειο  θα αποκτήσουν το  Εθνικό Απολυτήριο.

Για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου θα τεθεί, ως προυόθεση  στους μαθητές-ξεκινώντας από την Α Λυκείου το Σεπτέμβριο- , εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των τριών τάξεων του Λυκείου,  και η κατοχή ενός αναγνωρισμένου Πιστοποιητικού    Γλωσσομάθειας.Θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές -εφόσον το επιθυμούν - να το αποκτήσουν δωρεάν μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Ο Γενικός Μέσος Όρος του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς  των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Οι  γραπτές προαγωγικές εξετάσεις , από το επόμενο σχολικό έτος, δηλαδή τον Μάιο του 2021, τουλάχιστον για την Α Λυκείου,  δεν θα γίνεται, όπως σήμερα αλλά από   Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Εάν το ΙΕΠ έχει ετοιμάζει Τράπεζα Θεμάτων και για τις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου τη Β και Γ θα δώσουν και αυτοί οι μαθητές εξετάσεις με επιλογή θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων .

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι από τον επόμενο Σεπτέμβριο η Α Λυκείου να έχει νέα Προγράμματα Σπουδών. Αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα είναι έτοιμο το ΙΕΠ.

Πως θα οργανωθεί η Τράπεζα Θεμάτων

Το ΙΕΠ θα καλέσει τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν  θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τα θέματα θα αξιολογηθούν από Επιτροπές Ειδικών  , που επίσης θα συστηθούν από το ΙΕΠ, και εφόσον κριθούν κατάλληλα , θα συμπεριληφθούν στην Τράπεζα.

Επίσης θα επανεξετασθούν  τα θέματα της Τράπεζας του 2014.

Σχόλια (42)

 
Κάθε υπουργός τα δικά του, κάθε κόμμα και αλλαγή.
12 Απρ 2020 21:50

Γνωστό δεκαετίες τώρα. Ο κάθε υπουργός θέλει να αφήνει το στίγμα του. Η κάθε νέα κυβέρνηση ξηλώνει ότι έκανε η προηγούμενη. Για αυτό είμαστε εδώ που είμαστε, στα χάλια τα μεγάλα

 
Κωστας
12 Ιαν 2020 07:00

Παλι τα ιδια.....ειμαι καθηγητης κ βλεπω παιδια δυστυχισμενα..θυματα του καθε υπουργου.....αλλαγες επι αλλαγων....κ μια φετινη τριτη λυκειου που παλευει να βγαλει την υλη.....πως το παιδι να μη συχαινεται το σχολειο.....ειναι κριμα.....και ειμαστε ολοι υπευθυνοι.....δημιουργηστε μια διακομματικη επιτροπη παιδειας σταθερη κ αμεταβλητη με απαραιτητη τη συμμετοχη κ εκπαιδευτικων....κι ελατε στα σχολεια να συζητησουμε.......ακουστε κι εμας κ τα παιδια....κ στη συνεχεια απο το νηπιαγωγειο ξεκινηστε τιας αλλαγες

 
Απογευματινή διδασκαλία
02 Ιαν 2020 19:38

Τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας (Αγγλικά) είναι πλέον απαραίτητη στο Δημόσιο Σχολείο, γιατί είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια σύγχρονη κοινωνία η τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου, άνω των 18 ετών. Το Λύκειο σταδιακά θα γίνει όπως το Γυμνάσιο, προαπαιτούμενο για στοιχειώδη μόρφωση, όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσουμε τόσο γρηγορότερα θα αλλάξει η δομή του σχολείου προς όφελος των μαθητών.

Απαραίτητη η ανά πενταετία επανεξέταση και συμπλήρωση της ύλης των σχολικών εγχειριδίων, η δημιουργία ψηφιακού υλικού ανοιχτής πρόσβασης για κάθε Γυμνασιακή Τάξη (eClass) και συμπληρωματικό βιβλίο με επιπλέον ασκήσεις / εργασίες για εξάσκηση στα βασικά μαθήματα (Μαθηματικά, Φυσική, Γλώσσα, Βιολογία, Ιστορία, Πληροφορική κ.α.)

 
Μαρια
02 Ιαν 2020 18:52

Για να γίνουν όλα αυτά και να αξιολογηθούν σωστά θα πρέπει 11σεπτεμβρη οι πάντες να είναι στις θέσεις τους και στα γυμνάσια και στα λύκεια και όχι μέχρι παραμονές Χριστουγέννων να γίνονται μετακινήσεις. Επιπλέον, το αν οι μισοί και πλέον μαθητές δεν είναι για λύκειο είναι τόσο αληθινό όσο και το ότι οι μισοί και πλέον καθηγητές δεν είναι για τάξη. Με μια διαφορά: οι μαθητές αξιολογούνται και πολύ αυστηρά, πολλές φορές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τα κενα των προηγούμενων τάξεων και οι δημιουργοί τους, ενώ οι καθηγητές δεν αξιολογούνται από κανέναν. Η τράπεζα θεματων, λοιπόν, μπορεί να αξιολογηθεί μόνο όταν θεραπευτούν οι στρεβλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

 
Ελένη
02 Ιαν 2020 14:56

Δεν μας έχετε πει ποιοι εργάζονται στην αναμόρφωση της Τράπεζας Θεμάτων, πώς επιλέχθηκαν και ποιες είναι οι αμοιβές τους.
Α! Και ποια είναι η προϋπηρεσία τους και πού. Διαφάνεια, το λένε...
Θα' χει ενδιαφέρον να μάθουμε.

 
Τράπεζα Θεμάτων Μαθηματικών
02 Ιαν 2020 01:46

Να έχεις 5 κεφάλαια στην ύλη σου, αλλά η τράπεζα να σου βάζει θέματα από ένα μόνο κεφάλαιο, τα οποία μάλιστα μοιάζουν ως προς το ζητούμενο. Αηδίες, ας δίνουν στα ίδια θέματα όλα τα σχολεία να τελειώνουμε. Πανελλήνιες και στις 3 τάξεις, το μόνο που έχει νόημα, και να διορθώνουν εκπαιδευτικοί από άλλα σχολεία, αμισθί. 100 μαθητές είχες; 100 γραπτά θα διορθώσεις (στο περίπου).

Απορώ πότε θα αλλάξουν τα βιβλία και την ύλη
Ποτεεεέ ποτέ ποτέ ποτεεεεέ ποτεεεεεέ ποτεεεεέ

 
Ενιαίο Λύκειο
01 Ιαν 2020 02:54

Πρέπει να γίνει υποχρεωτικό και ενιαίο, ώστε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2010 να έχουν Εθνικό Απολυτήριο. Φυσικά απαιτείται αναδιοργάνωση του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αντί να απασχολούμαστε τόσα χρόνια με την εξέταση μαθητών Λυκείου.

Μείωση των μαθημάτων και έμφαση σε Γλώσσα και Επιστήμες, με ενδοσχολικές εξετάσεις σε 6-7 μαθήματα σε κάθε γυμνασιακό έτος. Σωστές γνώσεις, χωρίς κενά.

Πόσοι θα γίνουν αγρότες με απολυτήριο Γυμνασίου στην Ελλάδα το 2030; Ας σκεφτούμε λίγο το μέλλον πριν γράψουμε για τους νέους ότι δε χρειάζονται να έχουν τουλάχιστον βασική μόρφωση.

Ούτε λύση είναι να έχουμε πλασματικούς εισακτέους και εγγεγραμμένους στα ΑΕΙ: Κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 70.000 απόφοιτοι Λυκείου, ενώ αποφοιτούν λιγότεροι από 40.000 απόφοιτοι Πανεπιστημίων. Τεράστια σπατάλη δυναμικού και πόρων, ενω τα μεταπτυχιακά έχουν εξελιχθεί σε μια παράλληλη βιομηχανία "ελπίδας" για εύρεση εργασίας.

 
m
31 Δεκ 2019 19:36

1. Αφού τόσες δεκαετίες δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα και ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί δεν επιλέγουμε ένα από άλλη χώρα που θεωρείται επιτυχημένο να το εφαρμόσουμε;
2. Οποιοδήποτε σύστημα θα αποτύχει αν δεν σχεδιαστεί η επιλογή της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης με συγκεκριμένο διεξόδους και όχι με ποσοστό εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση.

 
Ήθελα να ρωτήσω
29 Δεκ 2019 19:00

Τα Ιταλικά στα σχολεία ως ξένη γλώσσα γιατί σταμάτησαν???Τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο πάνω στο θέμα αυτό????Εμείς που ξεκινήσαμε και πηγαίναμε στα σχολεία διδάσκοντας Ιταλικά γιατί μας σταματήσατε???Γιατί θεωρούνται ξένες γλώσσες και δόσατε τόση αξία μόνο στην Αγγλική,Γερμανική και Γαλλική γλώσα???Γιατί δεν αφήνουμε τους μαθητές να επιλέξουν τη γλώσσα που θέλουν και τους υποχρεώνουμε να διδσχθούν αυτές που εμείς θέλουμε????

 
Ντίνα
23 Δεκ 2019 00:42

Ο τίτλος σε μια ξένη γλώσσα δεν πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για τη λήψη του απολυτηρίου. Τρεις λόγους μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή ώστε να υπερασπιστώ την άποψή μου. α) Σκέφτομαι έναν μαθητή που είναι άριστος στη Φυσική και στα Μαθηματικά, αλλά όχι στις Γλώσσες, συχνά συμβαίνει. β) Σκέφτομαι έναν μαθητή με οικονομική άνεση που μπορεί να παρακολουθήσει ξένη γλώσσα και σε φροντιστήριο και έναν μαθητή χωρίς οικονομική άνεση που θα παρακολουθήσει την ξένη γλώσσα μόνο στο σχολείο. γ) Σκέφτομαι τέλος, ότι δεν θα πρέπει να δίνουμε σε μια ξένη γλώσσα μεγαλύτερη "αξία" από όσο στη μητρική μας, γιατί αυτό υποβάλλει στα παιδιά στάσεις απέναντι σε πολλά πολιτισμικά και πολιτικά ζητήματα.

 
Inheritor
17 Δεκ 2019 23:14

Θυμάμαι κάποτε, από το 1999 έως το 2004 οι μαθητές της Β΄ Λυκείου εξετάζονταν σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεν θυμάμαι να υπήρχε τότε καμία τράπεζα θεμάτων.

Επομένως, τα εύλογα ερωτήματα είναι τα εξής: Γιατί να μην γίνουν απλώς κάποια μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου; Ποιος δηλαδή ο λόγος να φτιάξουμε μία τράπεζα θεμάτων, από την στιγμή που μπορούμε να εφαρμόσουμε και στις υπόλοιπες δύο τάξεις ακριβώς ό, τι εφαρμόζουμε κάθε χρόνο στη Γ΄Λυκείου; Ποιο δηλαδή το νόημα να φτιάξουμε μία βάση δεδομένων απ' όπου υποχρεωτικά θα εκλέγονται θέματα αποκλειστικά και μόνο από αυτήν;

Απάντηση: Διότι πολύ απλά θέλουν να καταργήσουν και τις πανελλαδικές εξετάσεις (στην μορφή που τις γνωρίζουμε). Αντί δηλαδή να μαθαίνει ο μαθητής στην τάξη και στις εξετάσεις να βάζει το μυαλό του να δουλέψει για να γράψει έναν καλό βαθμό, θα τρέχουμε να προλάβουμε να λύσουμε μέσα στη χρονιά όλες τις ασκήσεις της τράπεζας για να λέμε ότι "κάναμε την δουλειά μας".

Και όλα αυτά για ποιον λόγο; Αντί οι καθηγητές να διδάσκουν, απλά θα λύνουν τα sos (δηλαδή όλα τα θέματα της τράπεζας) και στο τέλος θα λένε "εγώ σας τα έλυσα όλα, να καθόσασταν και να τα διαβάζατε".

Η κοινή λογική το λέει, ότι κάτι τέτοιο είναι άκρως αντιεκπαιδευτικό. Δεν γίνεται να διδάξεις σε κάποιον μαθητή κάτι ουσιαστικό, αν απλά του λύνεις (με ταχύτητα πολυβόλου) τις ασκήσεις.

 
4η Βιομηχανική Επανάσταση
11 Δεκ 2019 01:17

Η 4η βιομηχανική επανάσταση δε θα ξεκινήσει από τα Λύκεια, εκτός αν όλες οι ομιλίες που ακούγονται είναι απλώς για τις δημόσιες σχέσεις. Καταλάβαμε και κουραστήκαμε με ανερμάτιστες αποφάσεις στον χώρο της παιδείας, 40 και πλέον ετών.

 
Καταλάβαμε...
10 Δεκ 2019 21:43

@Γενική Εκπαίδευση, το έχετε γράψει ...δεκάδες φορές. Όμως , όπως πράττουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται νομοσχέδιο που θα ενισχύει την επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μεταλυκειακη κατάρτιση. Μην κουράζεστε άλλο!

 
Γενική Εκπαίδευση
10 Δεκ 2019 20:09

Η γενική εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών όχι προνόμιο λίγων, γι'αυτό και η πολιτεία έχει υποχρέωση να δώσει όλα τα εφόδια ώστε να μην μείνει κανείς πίσω.

Πώς εξηγείται η τεράστια διαφορά μεταξύ απόδοσης μαθητών σε σχολεία ευπορων και υποβαθμισμένων περιοχών; Η κατάκτηση των βασικών γνώσεων σε ικανοποιητικό βαθμό είναι ξεκάθαρα θέμα περιβάλλοντος - όλοι μπορούν να πάρουν ένα απολυτήριο Λυκείου εφόσον τα θεμέλια έχουν μπει από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο

Απαράδεκτο να φτάσουμε το 2040 και να έχουμε ανθρώπους 20 ετών χωρίς απολυτήριο Γενικού Λυκείου, ενω κατευθύνουμε νέους σε τεχνικά επαγγέλματα που ούτε τώρα έχουν ζήτηση.

Το μέλλον είναι η εκπαίδευση να διευρυνθεί μέχρι τα 20-25 έτη, εξάλλου το όριο συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθούν στα 70 έτη. Μόνο μορφωμένοι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν παραγωγικοί στις επόμενες δεκαετίες.

 
O tempora o mores...
10 Δεκ 2019 19:12

Ποια τράπεζα θεμάτων; Τα θέματα είχαν χαοτικές διαφορές στη δυσκολία τους, με αποτέλεσμα σε άλλα σχολεία να γράφουν πολύ καλά οι αδιάβαστοι και σε άλλα να πιάνουν πάτο οι διαβασμένοι. Ήταν σοβαρή τράπεζα αυτή που εξέταζε τη γνώση του μαθητή ρωτώντας τον π.χ στα αρχαία από ποιον δήμο καταγόταν ο ιστορικός Ξενοφώντας;;;!!

 
Κατερίνα Κ.
10 Δεκ 2019 13:06

Αυτό θα ισχύει και για ΓΕΛ και για ΕΠΑΛ ή μόνο για τα ΓΕΛ;

 
Όφις
09 Δεκ 2019 17:23

Κατ' αρχάς χρειάζεται Εθνική ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ και μετά ας μιλήσουμε για Εθνικό Απολυτήριο.
Και πράγματι οι αλλαγές ξεκινούν από το Νηπιαγωγείο και όχι από το Λύκειο. Για αυτό απαιτείται Εθνική συνεννόηση!

 
Ηλίας
09 Δεκ 2019 17:08

Για πείτε μου κάποιος... Αν θα έχω Εθνικό Απολυτήριο θα μπορώ να βρω μία δουλειά; Ποιος εργοδότης θα προτιμήσει εμένα τον Εθνικό Απόφοιτο Λυκείου όταν υπάρχουν ήδη χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών που παρακαλάνε για μία ημιαπασχόληση των 400€/μήνα με προσόντα πολλαπλάσια των δικών μου;;;

 
Κάποιος
09 Δεκ 2019 16:15

Και πες ότι εφαρμόζεται η τράπεζα θεμάτων...
Θα φροντίσει το υπουργείο να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η ύλη;
Γιατί με καταλήψεις, περιπάτους και δράσεις κάθε τρεις μέρες για την κάθε "Παγκόσμια μέρα του τάδε και του δείνα" το "πράγμα" δεν βγαίνει.

 
homo ludens et faber
09 Δεκ 2019 12:48

«Οι αλλαγές … είναι οι εξής:»
Α)«Οι μαθητές … θα γνωρίζουν … ότι τελειώνοντας Λύκειο θα αποκτήσουν το Εθνικό Απολυτήριο.» Δηλαδή έως τώρα οι μαθητές δεν γνώριζαν ότι τελειώνοντας το Λύκειο θα αποκτούσαν απολυτήριο; Ο χαρακτηρισμός εθνικό φαίνεται ότι είναι η καινοτομία. Ελπίζουμε να μην είναι κενοτομία.

Αμέσως μετά μας ανακοινώνεται: Β) «Για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου θα τεθεί, ως προϋπόθεση στους μαθητές … , εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των τριών τάξεων του Λυκείου, και η κατοχή ενός αναγνωρισμένου Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας» Αρα η προηγούμενη πρόταση Α απλά δεν ισχύει.

Τελειώνοντας επιτυχώς το λύκειο μπορεί να μην αποδοθεί εθνικό απολυτήριο γιατί θα λείπει το «αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας» (ΑΠΓ) . Το ΑΠΓ που θα είναι εξωτερικό του σχολείου –εννοώ ότι δεν θα μπορεί το σχολείο να το πιστοποιήσει, θα χρειάζεται εξωτερική αρχή- θα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του εθν. Απολυτηρίου! Τι συνέπειες θα έχει η έλλειψη του ΑΠΓ; Δεν θα δίνεται τίποτε; Θα δίνεται ένα μη εθνικό απολυτήριο; Χωρίς ΑΠΓ θα μπορεί ένας μαθητής να εισαχθεί σε ΑΕΙ; Θα είναι συμπληρώσιμη η έλλειψη; Αν δηλαδή ολοκληρώσει επιτυχώς ο μαθητής τις εγκύκλιές σπουδές χωρίς ΑΠΓ και μετά από παρέλευση ενός διαστήματος προσκομίσει ΑΠΓ θα αναβαθμιστεί ο τίτλος σπουδών σε Εθνικό Απολυτήριο;

Το ΑΠΓ σε τι επίπεδο του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες θα αντιστοιχεί; Η επιλογή του επιπέδου θα είναι ουσιώδης για να καταλάβουμε αν τα μέτρο θα είναι ξεδοντιασμένο, ένα καινούργιο και σοβαρό εμπόδιο ή κάτι ενδιάμεσο.

Ποιες γλώσσες θα επιλέξιμες;

 
Πάρτε το απόφαση
08 Δεκ 2019 20:13

Ρε παιδιά πολύ άγχος βλέπω από πολλούς....Έχετε καταλάβει κάποιοι ότι οι μισοί από όσους φοιτούν στα γενικά λύκεια ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι εκεί; Και ότι οι σπουδές είναι προνόμιο και όχι υποχρέωση; Όπως επίσης και το 60% όσων είναι φοιτητές επίσης δεν θα έπρεπε να σπουδάζουν καν... Δεν είναι κακό να μην σπουδάσεις, ειδικά από την στιγμή που μία μεγάλη μερίδα μαθητών, δεν το κάνει συνειδητά. Ούτε είναι ντροπή να μάθουν μία τέχνη, ή να ασχοληθούν με γεωργία, κτηνοτροφεία ή άλλο επαγγελματικό κλάδο. Σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά τα έχουν καταστρέψει οι ίδιοι οι γονείς τους και σε δεύτερο βαθμό το κράτος που σιγοντάρει αυτή την νοοτροπία.

 
Τυχαία επιλογή θεμάτων
08 Δεκ 2019 16:46

Ας υπάρχει ένα ή δύο υποχρεωτικά θέματα από την τράπεζα θεμάτων και τα υπόλοιπα να επιλέγονται από τους καθηγητές κάθε σχολείου σε κάθε μάθημα. Να υπάρχει λογική και να μην απαξιώνουμε τα σημερινά παιδιά, ότι δήθεν είναι άσχετα.

Στο μεταξύ, τα σημερινά παιδιά διδάσκονται Βιολογία, Πληροφορική, Μαθηματικά, Φυσική, Ξένες Γλώσσες και άλλα αντικείμενα με πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση από τους μαθητές του Δημοτικού των περασμένων δεκαετιών.

Αυτές οι ισοπεδωτικές κριτικές αναπαράγονται, χωρίς γενικά στοιχεία, από την δεκαετία του '80 ίσως και παλιότερα, ότι δήθεν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι χάλια. Τεράστιο λάθος σε μια κοινωνία να θεωρεί ότι ΟΛΟΙ οι νέοι κάτω των 20 ετών είναι λιγότερο μορφωμένοι από τους "παλιούς"!

 
Α.Ρ.
08 Δεκ 2019 16:29

Και πάλι ανελέητο κυνήγι της ύλης και ενίσχυση των φροντιστηρίων, δηλαδή. Να μη προλαβαίνει κανείς ν' ασχοληθεί, πέραν της ύλης, με τίποτε άλλο. Αν δε αυτό συνοδευτεί με αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης του κάθε μαθήματος, όπως το 2014, τότε μιλάμε για το 40% εκτός Λυκείου. Και μετά; Έχουν σκεφτεί με τι ακριβώς θ' ασχοληθούν αυτά τα παιδιά; Δυστυχώς, μιλάμε για μια καθαρά ταξική αντίληψη που επιβραβεύει το status των γονιών και όχι την προσπάθεια των παιδιών

 
STAV
08 Δεκ 2019 15:57

Αφού θα αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση του Εθνικού Απολυτηρίου στη Γ Λυκείου η κατοχή ενός Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας ( φαντάζομαι Β2 ή έστω Β1) , δεν μπορεί να υπάρχουν Διευθυντές Σχολείων που δεν έχουν Πιστοποιητικό Επιπέδου Β2 Ξένης Γλώσσας. Όπως είναι υποχρεωτικό για τους υποψηφίους Διευθυντές το να έχουν ΤΠΕ - ECDL ( 3 ενότητες) Επιπέδου Α, έτσι πρέπει να είναι υποχρεωτικό να κατέχουν και Πιστοποιητικό Ξένης Γλώσσας Επιπέδου Β2. Για τους υποψηφίους Συντονιστές - Συμβούλους , θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό Πιστοποιητικό Ξένης Γλώσσας Επιπέδου Γ1.

 
Νίκος
08 Δεκ 2019 15:35

Εθνικό απολυτήριο. ποια η διαφορά με αυτό που παίρνουν τώρα; θα έχει κάποια ιδιαίτερη αξία,αναγνωριση;;;αν όχι γιατί αυτή η αλλαγή;; για να λέμε ότι κάνουμε κάτι σαν υπουργείο;;; αφήστε τα πειράματα καλύτερα!! Αφήστε τα παιδιά μας, τα έχετε τρελάνει. Άλλα η μία κυβέρνηση άλλα η άλλη!! Ντροπή... ντροπή μόνο αυτό έχω να πω.

 
Μυρτώ
08 Δεκ 2019 15:03

Οι λύσεις των θεμάτωντης τράπεζας να είναι .....Δωρεάν αναρτημένες από τους υπεύθυνους...οχι να τις αγοράζουμε...ουτε ο εκπαιδευτικός της τάξης να διαφωνεί με την ..λυση!!!Από την δραματική εμπειρία πριν λίγα χρόνια που Είχα!!!

 
Θανασης
08 Δεκ 2019 14:06

Δυστυχώς θα βρεθούν ερασιτέχνες εκπαιδευτικοί να εργαστούν δωρεάν, για να καρπωθούν τους κόπους τους οι «εμπειρογνώμονες» .

 
Και τα δύο χρειάζονται
08 Δεκ 2019 12:31

Σχεδιασμός από το Νηπιαγωγείο προς τα πάνω αλλά ΚΑΙ άμεσες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί μια στρεβλή και αναποτελεσμστική κατάσταση!

 
Τράπεζα θεματων
08 Δεκ 2019 12:24

Τα θέματα να είναι ρεαλιστικά, βγαλμένα από εκπαιδευτικούς τάξης και όχι από ΔΕΠ ή συμβούλους ή οτιδήποτε άλλο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα!

 
ΑΠΟΤΥΧΙΑ
08 Δεκ 2019 11:14

Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι και αυτό το σύστημα είναι μια πατάτα και πάλι θα ξηλωθεί όπως ακριβώς έγινε και με το "νέο λύκειο" Αρβανιτόπουλου-Λοβέρδου.
Και βέβαια η εξήγηση είναι απλή:οι αλλαγές πρέπει να αρχίζουν από το δημοτικό και βαθμηδόν να καταλήγουν στο λύκειο και το σύστημα εισαγωγής και όχι ταυτόχρονα στην κάθε βαθμίδα.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ