Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός: Χαώδεις οι διαφορές σπουδών Ελλάδας- Αμερικής

Δημοσίευση: 09/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Χαώδεις χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως τις διαφορές στις σπουδές Ελλάδας- Αμερικής, σε συνέντευξη στο down-town  μιλώντας  για τις σπουδές της στην Αμερική.

Ειδικότερα η Νίκη Κεραμέως ανέφερε τα εξής:

Σπουδές στην Αμερική: Στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη όπου σπούδασα και εργάστηκα για περίπου τέσσερα χρόνια αποκόμισα εμπειρίες ζωής που με συνοδεύουν ακόμα. Επαγγελματισμός αξιοκρατία ανταγωνισμός ανοικτοί θεσμοί ευνοϊκό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά παράλληλα και ατομικισμός χαλαροί κοινωνικοί δεσμοί. Οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας φαίνονται συχνά χαώδεις. Άλλα μεγέθη άλλη κοινωνική και οικονομική δομή άλλη νοοτροπία. Παρ όλα αυτά θα έλεγα ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που μπορούν να μας ενώσουν αλλά και πρακτικές που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για εμάς. Είναι σημαντικό να μπορούμε να ενσωματώνουμε καλές πρακτικές από άλλες χώρες.

Πως έγινε n μετάβαση στην πολιτική και πού σταματούν οι φιλοδοξίες της Ν. Κεραμέως: Πολλές φορές τα σχέδια που μπορεί να έχουμε όσο κι αν μας γεμίζουν και αν τα αγαπάμε αλλάζουν. Ήταν συνειδητή επιλογή να ασχοληθώ με την πολιτική και πλέον αποκλειστικά λόγω υπουργικών καθηκόντων. Γιατί πιστεύω στη δύναμη της συμμετοχής στην αξία της προσφοράς αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Ωστόσο η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός Θα ήθελα να παραμείνω για όσο διάστημα μπορώ να προσφέρω.

Τι απαντά σε όσους την κατηγορούν για συντηρητική προσέγγιση στα εκπαιδευτικά θέματα: Όλοι κρινόμαστε από το έργο μας . Θα αντέτεινα ότι οι θέσεις μας αλλά και οι πράξεις μας στην Παιδεία είναι προοδευτικές και ανατρεπτικές γιατί περιλαμβάνουν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης χωρίς ταμπού ιδεοληψίες και παρωχημένες αντιλήψεις τις οποίες άλλωστε έχει πλέον υπερβεί η κοινωνία.  Συντήρηση είναι ο διαρκής συμβιβασμός με τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες του κατεστημένου που δυστυχώς συνεχίζουν να υπερασπίζονται οι κατήγοροι μας.

Υπάρχει περιθώριο συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα για τα θέματα τns Παιδείαs: Ασφαλώς και υπάρχει. Και αυτό έχει ήδη φανεί με τη στήριξη και άλλων κομμάτων σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη φέρει. Ο χώρος της Παιδείας είναι κατ εξοχήν χώρος συναινέσεων παρά τις ιδεολογικές διαφορές που έχουμε με άλλα κόμματα. Για αυτό και εγκαινιάσαμε έναν ειλικρινή διάλογο που ευελπιστούμε να είναι γόνιμος και εποικοδομητικός.

Ηταν σημαιοφόρος ως μαθήτρια: Είχα την τιμή να είμαι σημαιοφόρος στο σχολείο. Αριστεία για μένα είναι η άοκνη προσπάθεια να βελτιωνόμαστε διαρκώς να ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Και αυτό το μήνυμα σηματοδοτεί η επαναφορά της διάταξης για την επιλογή των σημαιοφόρων βάσει επίδοσης και όχι βάσει κλήρωσης.

Ετικέτες: 
Νίκη Κεραμέως

Σχόλια (29)

 
Ουτε καν ΤΕΙ
09 Δεκ 2019 12:11

πανελλαδικές εξετάσεις πότε έδωσε και σε ποιό τμήμα πέρασε θα μας πέι?

 
@Ουτε καν ΤΕΙ
09 Δεκ 2019 12:24

(1) Δεν έδωσε Πανελλήνιες γιατί είχε αποφασίσει να φύγει έξω. Απαγορεύεται;
(2) "Ούτε καν ΤΕΙ" τι ακριβώς σημαίνει; Ρατσισμός; Υπόνοια ότι οποιοδήποτε τμήμα ΤΕΙ ήταν - στα χρόνια που αποφοιτούσε από το λύκειο η κα Κεραμέως - κατώτερο οποιουδήποτε τμήματος Πανεπιστημίου;

Δυστυχώς όλοι έχουμε δικαίωμα ψήφου και οι ψήφοι είναι ισοδύναμες. Δυστυχώς...

 
Μας δουλεύει η υπουργός!
09 Δεκ 2019 12:45

Σοβαρα!!!Τότε γιατί τα βασικά πτυχία μηχανικών απο Μ.Ι.Τ κ.λ.π δεν είναι τουλάχιστον ισότιμα κι αντίστοιχα με αυτα του ΕΜΠ;

 
Ιωάννης Κ.
09 Δεκ 2019 13:20

Γιατί δεν μας λέει η υπουργός πώς τα κατάφεραν όλες οι κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά να κάνουν την παιδεία στην Ελλάδα ένα μπάχαλο;

 
στοχευση?
09 Δεκ 2019 14:14

τι θέλουμε να πετυχουμε δεν ξερω?
υπάρχει στόχευση χρονική και υπόδειγμα εκπαίδευσης που επικεντρωνουμε?

σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ρωτα δέσμευση οικονομικη και χρόνια για να δούμε αποτέλεσμα. Ας ξεκινήσουμε κάποια στιγμή μακροπρόθεσμες πολιτικές....

 
@@Ουτε καν ΤΕΙ
09 Δεκ 2019 15:39

Είσαι ολόσωστος/η σε όλα! Τα είπες όλα πάρα πολύ ωραία. και το "1" και το "2" και το "Δυστυχώς". Μπράβο σου!

 
Οικονομία
09 Δεκ 2019 17:49

Χαώδης και η διαφορά στην οικονομία ΗΠΑ και Ελλάδας

Εκατοντάδες μαθητές έχουν αριστεύσει και μάλιστα χωρίς να φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Από προπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά δημόσια ΑΕΙ έφτασαν να γίνουν καθηγητές σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Αμερική. Να τα γράφουμε όλα.

Επίσης, ο τομέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άλλα κράτη είναι πολύ ακριβότερος για τους πολίτες

 
Brains στα καγκελα
09 Δεκ 2019 21:32

Μα κυρία μου δεν πήγες στις ΗΠΑ πριν δυο μήνες για να κάνεις διαφήμιση τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων; Τώρα παραδέχεσαι ότι η διαφορά είναι χαώδης. Τι marketing είναι αυτό; Δεν το έχω ξαναματαδεί...

 
Καν και καν
09 Δεκ 2019 21:59

@, @@ Ουτε καν ΤΕΙ
Ουδείς αμφισβήτησε τις σπουδές της. Ο άνθρωπος ρώτησε, αν έδωσε Πανελλαδικές και αν πέρασε σε κάποια σχολή εδώ στην Ελλάδα. Σας χάλασε το ΤΕΙ στον τίτλο? Ε τι να κάνουμε τώρα, αφού έτσι ήταν διαχωρισμένες οι σχολές τότε, δηλαδή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Ρατσισμός και αυτό? Δηλαδή κάποιος απόφοιτος ενός ΤΕΙ (του τότε), δεν λέει ότι σπούδασε σε ΤΕΙ αλλά σε τί???
Για την ουσία όμως. Προσωπικά, θα ήθελα να έχει περάσει και ο ίδιος ο Υπ.Παιδείας τον "βάσανο" των Πανελλαδικών, όταν παίρνει αποφάσεις, για το πώς θα τις περάσουν τα παιδιά των άλλων Ελλήνων. Όπως και ο Υπ.Εθν.Αμύνης να έχει πάει φαντάρος, όταν θα λέει να πάνε και οι υπόλοιποι Έλληνες. Όπως και ο Υπ.Υγείας να έχει νοσηλευτεί σε ένα Ελληνικό "ράντζο", πριν μιλήσει για γιατρούς νοσοκομεία και ασθενείς.
Τέλος, θα παραφράσω το "δυστυχώς". Ευτυχώς όλοι έχουμε δικαίωμα ψήφου και οι ψήφοι είναι ισοδύναμες. Ευτυχώς... δημοκρατία ευτυχώς...
ΥΓ. Σιγά μην "είχε αποφασίσει να φύγει έξω" 18 χρονών παιδί. Οι γονείς παίρνουν την απόφαση... και επειδή μπορούν...

 
Εκπαιδευτικός
09 Δεκ 2019 22:21

Αλήθεια πόσα πλήρωσε η κυρία Κεραμέως για αυτές τις σπουδές.
Επίσης δεν μας εξήγηση τη διαφορά μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας.
Στην Αμερική για να σπουδάσεις γιατρός πρέπει να χαλάσεις ένα σκασμό λεφτά ενώ εδώ τα πανεπιστήμια είναι δωρεάν .

@ούτε καν ΤΕΙ
όχι δεν απαγορεύεται, αλλά κάτι δείχνει δε νομίζεις?
ή μήπως οι πανελλήνιες είναι για τους κοινούς θνητούς;

 
Νίκος
09 Δεκ 2019 22:23

ΝΤΡΟΠΗ η υπουργός παιδείας να λέει τέτοια πράγματα.
Και ποιοι φταίνε για αυτό κυρία υπουργέ? Μήπως εσείς?

 
Γιωργος
09 Δεκ 2019 23:34

Στην Αμερική επίσης θεωρείται αδιανόητο κ. Υπουργέ απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

 
40 χρόνια Παιδεία
10 Δεκ 2019 00:52

Από το 1975 γιατί δεν είναι η Δημόσια Εκπαίδευση πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων; Τώρα ξαφνικά θα εισάγουμε "καλές πρακτικές"; Τόσα χρόνια σπαταλήθηκαν και τώρα σε περίοδο κρίσης δεν έχουμε περιθώριο για προσλήψεις εκπαιδευτικών, αντί να έχουμε 20 σωστά πρότυπα σχολεία και 10 σωστά Πανεπιστήμια.

Γιατί δεν ξεκινούν με το συμμάζεμα των αμέτρητων σχολών ΑΕΙ αφού βλέπουν χάος σε σχέση με τις άλλες χώρες;

 
Παναγιωτης
10 Δεκ 2019 01:49

@ Καν και καν
""αφού έτσι ήταν διαχωρισμένες οι σχολές τότε, δηλαδή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ""

Δεν τα ξέρεις καλά. Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ εδώ και καμία 20αρια Χρόνια και βάλε. Οι αποφοιτητοι τους έχουν πτυχίο επιπέδου 6 δηλαδη Bachelor's

Τα ΑΕΙ είναι ιδρυματα:
1. Πανεπιστημιακού τομέα που περιλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια τα Πολυτεχνεία και την ΑΣΚΤ
2. Τεχνολογικού τομέα που περιλαμβάνουν τα ΤΕΙ (τα οποία καταργήθηκαν με τους νόμους Γαβρογλου) και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

 
Καν και καν
10 Δεκ 2019 07:22

@Παναγιώτης
Το "καμιά 20αριά χρόνια και βάλε" , δεν λέει τίποτα αγαπητέ. Το 97 επί Αρσένη, τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ? Με ποιό νόμο? Βγάλτε με από την άγνοιά μου παρακαλώ.

 
Thomas Paschalis
10 Δεκ 2019 08:15

Και εγώ έχω ένα φίλο που ήταν σημαιοφόρος στο σχολείο και σπούδασε χρηματοοικονομικά και μάνατζμεντ σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Αγγλία. Τώρα όμως που προκηρύχθηκαν οι θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία και συμμετείχε για μια θέση δε διορίστηκε αυτός αλλά ένας γυμναστής.

 
Thanos
10 Δεκ 2019 08:43

Υπουργός Παιδείας που δεν έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και μόνο αυτό φτάνει!! Εκθειάζει τα ξένα πανεπιστήμια που χρειάζεσαι πολλές χιλιάδες ευρώ μόνο για να περάσεις απ' έξω. Όπως απ' έξω πέρασε και η Κυρία Κεραμέως από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

 
Thanos
10 Δεκ 2019 08:44

Υπουργός Παιδείας που δεν έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και μόνο αυτό φτάνει!! Εκθειάζει τα ξένα πανεπιστήμια που χρειάζεσαι πολλές χιλιάδες ευρώ μόνο για να περάσεις απ' έξω. Όπως απ' έξω πέρασε και η Κυρία Κεραμέως από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

 
Εκπαιδευτικός
10 Δεκ 2019 09:06

Ετοιμαστείτε για δίδακτρα στην τριτοβάθμια. "Όπως Αμερική".
Ας προσέχατε.
(Προφανώς και δεν πέρασε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο. Eίχαν την οικονομική άνεση και την έστειλαν έξω. Καλά έκαναν. Τώρα είναι υπουργός και εσείς/εμείς που περάσαμε σε σχολή πρώτης επιλογής τι καταφέραμε; Σχολιάζουμε..)

 
Σιγά μην ζηλέψαμε
10 Δεκ 2019 10:34

@Εκπαιδευτικός
Καλά έκαναν, όπως λέτε. Και "την έστειλαν" έξω και υπουργό "την έκαναν". Άλλοι! Εμείς "που περάσαμε σε σχολή πρώτης επιλογής", κάναμε αυτό που θέλαμε και επιλέξαμε ΕΜΕΙΣ. Με τα δικά μας θέλω και με τη δική μας ψυχή.
Τα δίδακτρα πολύ φοβάμαι, ότι δεν θα περιοριστούν μόνο στην Γ/θμια.

 
χάσμα ταξικό ???
10 Δεκ 2019 11:01

το χάσμα μάλλον είναι ταξικό. Καλό είναι να το επισημαίνει η Υπουργός Παιδείας, μην κουραζόμαστε άδικα, σπάμε τα κεφάλια μας, μας τρώει το κρύο κτλ κτλ.

Να δούμε που θα πάμε διακοπές για Χριστούγεννα, τι λένε τα πρωινάδικα??

 
@Εκπαιδευτικός 9:16
10 Δεκ 2019 16:01

Δίδακτρα στα κρατικά πανεπιστήμια υπάρχουν πχ και στην γειτονική Βουλγαρία.Κυμαίνονται κατά ΜΟ στα 800€ ,όσα περίπου δυο μισθοί,στα Σκόπια,Αλβανία,Ρουμανία,Μολδαβία κλπ το ίδιο.Φτωχές χώρες έχουν δίδακτρα.Το τζάμπα καταστρέφει τα πάντα.Ένας από τους λόγους φτώχευσης ήταν το τζάμπα παντού.Ακόμη και η μεταφορά μαθητών πληρώνεται από τους γονείς.Και το τζάμπα το πληρώνουμε όλοι από την φορολογία μας.Δεν υπάρχει δωρεάν αφού το πληρώνουν οι φορολογούμενοι.Εκτός αν τα λεφτά φυτρώνουν στην γη και τα μαζεύουμε όπως τις πατάτες.Ποιότητα και τζάμπα δεν υπάρχει.

 
Βιργινία
10 Δεκ 2019 17:03

Η Κεραμέως, που αδυνατεί να βάλει μαζί κύρια και δευτερεύουσα πρόταση και να βγαίνει νόημα. Θου κύριε φυλακήν τω στοματί μου

 
Δίδακτρα
10 Δεκ 2019 17:36

Θα μπορούσε να μπει ένα πλαφόν σε δίδακτρα, πχ. 500 ευρώ το εξάμηνο για όλα τα μεταπτυχιακά (στην Ολλανδία όλα εκτός από MBA έχουν δίδακτρα 2000 ευρώ)

Έτσι, θα υπάρχει ένας εξορθολογισμός και δε θα αδικούνται οι φοιτητές με υπέρογκες απαιτήσεις άνω των 4.000 ευρώ για μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

Αντίστοιχα, για τα προπτυχιακά προγράμματα να είναι 500 ευρώ το έτος, με εξαίρεση για τους αδύναμους οικονομικά..

 
Χριστίνα
10 Δεκ 2019 18:23

Παιδιά άνεργα με πτυχία εξαιρέθηκαν από το κοινωνικό μέρισμα αυτό τα λέει όλα ο χορτάτος δεν πιστεύει του μυστικού 2

 
Φρούτζε
10 Δεκ 2019 22:47

@Εκπαιδευτικός
Απορώ με τις πηγές σας αγαπητέ. "Φτωχές χώρες έχουν δίδακτρα" λέτε. Η Γαλλία (δε τη λες και φτωχή χώρα), δεν έχει 800€ δίδακτρα ούτε στη Σορβόννη (για προπτυχιακά). Ρωτήστε και την Κεραμέως που σπούδασε.
Τα "κρατικά" πανεπιστήμια της Βουλγαρίας στα οποία αναφέρεστε, είναι δημόσια ή μήπως τα "έφτιαξε" κανένας ιδιώτης? Μπορεί να σπουδάσει πχ το παιδί του Βούλγαρου εργάτη ή μήπως είναι πανεπιστήμια μόνο για τη Βουλγαρική οικονομική ελίτ, αφού 800€ είναι 2 μισθοί όπως λέτε?
Βουλγαρία Σκόπια Αλβανία Ρουμανία επίσης, έχουν πλούσιους νότιους γείτονες που θέλουν να κάνουν τα παιδιά τους γιατρούς και δικηγόρους. Για τη Μολδαβία δεν ξέρω....ρωτήστε αλλού....
Τέλος, πράγματι δεν υπάρχει τζάμπα, αφού το πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Αφού λοιπόν το πληρώνουν (όλοι άραγε?) γιατί δεν έχουμε και πχοιότητα, που θα λεγε και κάποια ψυχή?

 
Βιοπληροφορική
11 Δεκ 2019 11:49

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ πίσω τουλάχιστον όσον αφορά τις Θετικές Επιστήμες, τις Επιστήμες Ζωής & Υγείας καθώς και τις επιστήμες Μηχανικών. Η καινοτομία και οι ανακαλύψεις σ' αυτές τις επιστήμες έχουν την υπογραφή της επιστήμης της Πληροφορικής και η τελευταία είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αποτέλεσμα να πέφτει το επίπεδο σπουδών και στην τριτοβάθμια. Δεν είναι δυνατόν να εισάγεται φοιτητής στο Φυσικό, στην Βιολογία ή στο Πολυτεχνείο χωρίς να έχει ιδέα από Προγραμματισμό. Ο Προγραμματισμός είναι η καρδιά της επιστημονικής μοντελοποίησης. Θετικές Επιστήμες και Επιστήμες Ζωής & Υγείας χωρίς επιστημονική μοντελοποίηση δεν υπάρχουν!

 
φυσικοπληροφορική
11 Δεκ 2019 13:50

Ανυπομονώ να δω τη σχολή πληροφορικής που στα 2 προσπαιτούμενα θα ζητησει πληροφορική μαθηματικα και οχι φυσική.μσθηματικα.θα αποθεωθεί από την επιστημονική κοινοτητα πιστευω

 
Προγραμματισμός και επιστήμη
11 Δεκ 2019 14:22

Ο προγραμματισμός είναι απλώς μια τεχνική μέθοδος που διδάσκεται στο πρώτο εξάμηνο των τμημάτων Επιστημών ή Μηχανικής ή Οικονομικών. Χιλιάδες φοιτητές δεν έχουν πρόβλημα να χειριστούν μια απλή γλώσσα προγραμματισμού (πχ. python) για τις ανάγκες μοντελοποίησης, φτάνουν οι υπερβολές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ