Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Ο Ν. Φίλης ερωτά στη Βουλή για τις οφειλές “Γαβρόγλου” για τα συγγράμματα

Το ετήσιο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων είναι περίπου 59 με 60 εκατομμύρια ευρώ
Δημοσίευση: 09/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οφειλές που προέκυψαν επί θητείας κυρίως  του Κ. Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας, αποτελούν τα χρωστούμενα του υπ. Παιδείας προς τους εκδότες για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης απαντώντας σε σχετική  επίκαιρη ερώτηση του Ν. Φίλη.

“Αυτήν έχουμε οφειλές συγγραμμάτων οι οποίες συσσωρεύτηκαν επί θητείας σας και κυρίως επί θητείας του Κ. Γαβρόγλου για τις οποίες μας ρωτάτε και τις οποίες όχι μόνο συσσωρεύσατε, αλλά και τις κρύψατε. Έρχεστε και μας ρωτάτε αν θα τις εξοφλήσουμε, εκτελώντας έναν προϋπολογισμό τον οποίο ψηφίσατε εσείς”, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παιδείας, απευθυνόμενος στον Νίκο Φίλη και υπογράμμισε τα εξής:

Το ετήσιο κόστος: Το ετήσιο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων είναι περίπου 59 με 60 εκατομμύρια ευρώ. Το οικονομικό έτος 2015 εξοφλήθηκαν δαπάνες 51 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μείον 9 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό κόστος. Το 2016 –επί θητείας σας αυτό- εξοφλήθηκαν δαπάνες 56 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν σχετικά καλά, δηλαδή μείον 4 εκατομμύρια ευρώ. Το οικονομικό έτος 2017 –δηλαδή του διαδόχου σας κ. Γαβρόγλου- εξοφλήθηκαν δαπάνες 33 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τις ετήσιες δαπάνες. Το 2018 εξοφλήθηκαν 58 εκατομμύρια ευρώ.

Ανεξόφλητα τιμολόγια 40 εκατομμυρίων: Αν τα αθροίσει κανείς όλα αυτά, δηλαδή τι συσσωρεύτηκε το διάστημα από 2015 έως το 2018, είναι ληξιπρόθεσμες δαπάνες, ανεξόφλητα τιμολόγια 40 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία μετακυλίονται έτος με το έτος.

Οι φοιτητές θα πάρουν τα συγγράμματά τους: Οσον αφορά την καταχώρηση των συγγραμμάτων, τη διαμόρφωση του καταλόγου, την καταχώριση των σημείων διανομής, την κοστολόγηση των συγγραμμάτων -μιλάω για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο-, αλλά και τον έλεγχο της κοστολόγησης όλα αυτά έχουν προχωρήσει και διεκπεραιωθεί κανονικά. Οι φοιτητές θα πάρουν τα συγγράμματά τους κανονικά, γιατί αυτό είναι το σημαντικό.

Ποιοι φοιτητές παίρνουν συγγράμματα: Οι φοιτητές που είναι στην κανονική διάρκεια φοίτησης –«ν» συν δύο έτη- θα παίρνουν κανονικά τα συγγράμματά τους,, όπως επίσης  οι φοιτητές μερικής φοίτησης -για τους οποίους προβλέπεται δύο «ν»-   οι φοιτητές που κάνουν σπουδές για ένα δεύτερο πτυχίο, πάντα φυσικά εφόσον δεν έχουν πάρει σύγγραμμα σε προηγούμενο έτος.

Κανονικά η εξόφληση: Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες, εξοφλούνται ανάλογα με τη χρονολογική σειρά με την οποία έρχονται στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Η κατεύθυνση είναι να εξοφληθούν οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις: Ως Κυβέρνηση η κατεύθυνση είναι να εξοφληθούν οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση, έχουν συσσωρευθεί από τη δική σας διακυβέρνηση .

Χιλιάδες τιμολόγια: Το πρόβλημα   στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, για να δούμε και την ουσία του θέματος, είναι ότι είναι μια διαδικασία που με τον τρόπο που γίνεται αφορά χιλιάδες τιμολόγια. Κάθε εκδοτικός οίκος, επί κάθε σημείο πώλησης, επί τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν μας οδηγεί σε ένα τεράστιο γραφειοκρατικό φόρτο διεκπεραίωσης αυτής της διαδικασίας η οποία δημιουργεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τεσσεράμισι χρόνια Κυβέρνηση δεν κάνατε τίποτα για να λύσετε το θέμα αυτό με αποτέλεσμα να μας μετακυλήσετε μια οφειλή, η οποία αντιστοιχεί στο ετήσιο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Δηλαδή, καλούμεθα να πληρώσουμε επί δυο τον λογαριασμό όταν στον προϋπολογισμό που εσείς καταρτίσατε έχετε εγγράψει τα μισά.

Ο Ν. Φίλης

Ο Νικος Φίλης, μεταξύ άλλων τόνισε:

Είπατε τι δεν έκανε ο κ. Γαβρόγλου. Εντάξει, δεν ισχύουν αυτά, αλλά δεν θα τα βάλω στη συζήτηση σήμερα. Εσείς τι θα κάνετε πείτε μας. Πότε θα πληρώσετε; Αυτό ζητούν οι άνθρωποι. Δεν ζητούν από τον Γαβρόγλου και τον Φίλη να τους πληρώσουν. Εσείς είστε Κυβέρνηση. Τι θα κάνετε; Πείτε μας.

Έχετε εξαντλήσει όλα τα χρήματα του προϋπολογισμού που αφορούν τις δαπάνες για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα του τρέχοντος προϋπολογισμού; Τα έχει εξαντλήσει; Σκέφτεστε να βρείτε άλλα χρήματα; Τι θα κάνετε;  .

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκδοτών που δεν αμφισβητεί το Υπουργείο, έχουν πληρωθεί μόνο εν μέρει τα συγγράμματα του χειμερινού εξαμήνου της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019 και ακόμη ούτε καν έχει τιμολογηθεί το εαρινό εξάμηνο του 2018-2019. Πρόκειται για μια οφειλή περίπου 50.000.000 ευρώ. Από τους τριακόσιους εκδοτικούς οίκους, οι διακόσιοι εξήντα είναι μικρές προσωπικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Αντιλαμβάνεστε την απειλή που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με καταγγελίες εκδοτών, το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει τη διαδικασία και έχει αποπληρώσει ορισμένους εκδότες, οι οποίοι έχουν μεταγενέστερους αριθμούς πρωτοκόλλου κατάθεσης των τιμολογίων τους. Ιδού το περιβόητο επιτελικό κράτος!

Γενικότερα, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των πανεπιστημιακών βιβλίων στους εκδότες ξεπερνά τα δύο χρόνια από τη στιγμή της παραγωγής τους. Αργεί τόσο πολύ ο αναγκαίος έλεγχος των εκδοτικών δεδομένων; Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τριακόσιους εκδότες, άλλα διακόσιους είκοσι χιλιάδες φοιτητές που πρέπει στην ώρα τους να παίρνουν τα συγγράμματα.

Σχόλια (3)

 
Μανώλης
10 Δεκ 2019 23:39

Κάποτε δεν θα πρέπει να δίνονται ηλεκτρονικά αυτά; Ακόμη και ταμπλετ να χαρίσεις στους φοιτητές, πάλι φτηνότερα θα έρχεται

 
Σούλα
10 Δεκ 2019 20:29

Εγώ θα ρωτούσα γιατί δεν εξοφλήθηκαν και διογκώθηκε το ποσό; Ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά; Τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια για να μειωθεί το ποσό; Μετά οι εκδότες αν θα πληρωθούν αλλά από ποιον θα πληρωθούν.

 
Θύμιος
10 Δεκ 2019 10:02

Για πιο λόγο να γίνεται αυτό το έξοδο κάθε χρόνο; Θα μπορούσαν οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων να έχουν επαρκή αντίτυπα και να τα δανείζουν στους φοιτητές για ολόκληρη τη χρονιά. Και όχι μόνο ένα σύγγραμμα, αλλά πολλά συγγράμματα για σφαιρική ενημέρωση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ