Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών από το επόμενο ακ. έτος

Δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή των εγγεγραμμένων φοιτητών, από Τμήματα των (καταργηθέντων) Τ.Ε.Ι., σε άλλα Τμήματα Τ.Ε.Ι., των οποίων η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών
Δημοσίευση: 11/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Πρόθεση της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. είναι μέσω του διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους άλλος εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετεγγραφές των φοιτητών.

Β. Σκοπός είναι το νέο πλαίσιο να γίνει γνωστό σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εγκαίρως, τηρώντας τον απαιτούμενο χρόνο διαβούλευσης και, βέβαια, να ισχύσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Γ. Η βασική λογική είναι να προκύψει ένα νέο πλαίσιο πιο δίκαιο και αντικειμενικό σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., το οποίο να λαμβάνει υπόψη και ακαδημαϊκά κριτήρια και να διασφαλίζει το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών χωρίς να προκαλείται υπερκορεσμός στα Πανεπιστήμια του κέντρου και, συγχρόνως, να αποψιλώνονται τα περιφερειακά ιδρύματα.

Τα παραπάνω τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης με γραπτή απάντηση στη Βουλή, ενώ για τις μετεγγραφές των φοιτητών των καταργημένων ΤΕΙ σημειώνει τα εξής:

Δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή των εγγεγραμμένων φοιτητών,   από Τμήματα των (καταργηθέντων) Τ.Ε.Ι., σε άλλα Τμήματα Τ.Ε.Ι., των οποίων η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών, αλλά ούτε και σε Τμήματα Πανεπιστημίων διότι οι ως άνω φοιτητές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους-του οποίου η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται μεταβατικά - και μόνο αφού εξεταστούν επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Σχόλια (5)

 
ΟΚ
11 Δεκ 2019 10:18

Τι θα γίνει με τους πτυχιούχους ΤΕΙ θα αναγνωριστεί το πτυχίο ως ισότιμο ή θα σπουδάζουμε πάλι ενώ ταυτόχρονα δουλεύουμε για να ζήσουμε; Δώστε επιτέλους απάντηση.
Αν εσάς δεν σας επείγει το θέμα εμάς μας καίει.

 
ΟΚ
11 Δεκ 2019 10:26

Τι θα γίνει με τους πτυχιούχους ΤΕΙ θα αναγνωριστεί το πτυχίο ως ισότιμο ή θα σπουδάζουμε πάλι ενώ ταυτόχρονα δουλεύουμε για να ζήσουμε; Απλό παράδειγμα οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες διετούς φοίτησης και το ΕΦΑΑ που έγιναν ΑΕΙ και όσοι είχαν αποφοιτήσει πανεπιστημιακού επιπέδου και σήμερα διδάσκουν κανονικά. Δώστε επιτέλους λύση και όχι δυο μέτρα και σταθμά.
Αν εσάς δεν σας επείγει το θέμα εμάς μας καίει.

 
@OK
11 Δεκ 2019 14:03

Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί πέρασαν από τα διδασκαλεία, δεν έγινε αυτόματα. Νομίζω το Υπ. Παιδείας για τους πτυχιούχους ΤΕΙ έχει αναφέρει από πέρσι-πρόπερσι το κατατακτήριες με "ευνοϊκούς όρους".

Ήδη οι ενεργοί φοιτητές έχουν παρακολουθήσει τα επιπλέον μαθήματα για να κάνουν το πτυχίο ΤΕΙ σε πτυχίο Πανεπιστημίου. Φυσικά όσοι ήθελαν, όχι όλοι.

 
@@οκ
12 Δεκ 2019 00:42

Οι δάσκαλοι είχαν παρακολουθήσει διετές πρόγραμμα σπουδών και όχι τετραετές ανώτατου επιπέδου όπως των ΑΤΕΙ γι αυτό δεν έγινε αυτόματα.Ίσος εκεί και να μην γινόταν καθόλου η αντιστοίχιση θα ήταν πολύ πιο λογικό

 
ΔΕΠ
18 Δεκ 2019 15:41

Η υποκρισία των μετεγγραφών είναι ευθέως ανάλογη με την υποκρισία της κοινωνίας μας. Κανένας δεν θέλει να βάλει τάξη και να τις οργανώσει με δίκαιο τρόπο. Πιέσεις ασκούνται μόνο προς την κατεύθυνση να διευρυνθούν και άλλο οι κατηγορίες των ευνοούμενων. Η κοινωνία ΔΕΝ καταλαβαίνει και ΔΕΝ ενδιαφέρεται για τα θέματα ποιότητας της ακαδημαϊκής διαδικασίας. Οι Πανεπιστημιακοί ΔΕΝ ενδιαφερόμαστε να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα θέματα αυτά προς την ευρύτερη κοινωνία (και έχουμε απογοητευτεί πολύ από το αποτέλεσμα, όσες φορές προσπαθήσαμε...)

"Ας μπεί το παιδί σε μία σχολή, για να πιστέψω ως γονιός ότι κάτι καλό έγινε για το μέλλον του". Ποιά σχολή, με ποιό επίπεδο και ποιές συνθήκες σπουδών, και ποιό μέλλον?

Γονείς που δεν καταλαβαίνουν την κοροϊδία, ενώ οι ίδιοι και τα παιδιά τους είναι τα ουσιαστικά θύματα.

Κάποιες ομάδες φοιτητών που γράφουν συνθήματα του τύπου "κανένας περιορισμός στο χρόνο σπουδών, όποτε γουστάρουμε θα πάρουμε πτυχίο"

Αλλά και φοιτητές και ΔΕΠ που παλεύουν καθημερινά για το καλύτερο.
Ποιός κερδίζει μέχρι τώρα? η απάντηση βρίσκεται στον αριθμό των αποφοίτων που έφυγαν από τη χώρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ