ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Βιβλιοθήκη “K.Θ. Δημαρά" να παραμείνει στο ΕΙΕ

Δημοσίευση: 11/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ομόφωνο αίτημα των εργαζομένων του ΕΙΕ καθώς και της Διοίκησης του ΕΙΕ και των προαναφερθέντων κομμάτων και φορέων, είναι ότι η Βιβλιοθήκη “K.Θ. Δημαρά", το προσωπικό, οι υπηρεσίες και οι πόροι της θα πρέπει να παραμείνουν στο ΕΙΕ, διότι αφενός η εν λόγω λειτουργία δεν σχετίζεται και δεν αφορά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφετέρου η μεταφορά της σε άλλο φορέα θίγει ουσιωδώς την ιστορία του ΕΙΕ και της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.

Αυτό τονίστηκε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου  του Συλλόγου  Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π-Ε.Ι.Ε), η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του   τομέαρχη  Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, της  Ευγ.  Μπουρνόβα εκπροσώπου  του ΚΙΝΑΛ του    Κ. Ιωαννίδη  εκπροσώπου  του ΚΚΕ, της  Μ.  Κωνσταντοπούλου   εκπροσώπου  της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών και  του  Αντώνη Ρεκλείτη  εκποσώπου  της ΠΟΣΕΕΙΙΔ. Χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία νυν βουλευτής και πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κυριάκος Ιωαννίδης ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, η κ. Μαρία Κωνσταντοπούλου ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών και  ο κ. Αντώνης Ρεκλείτης ως εκπρόσωπος της ΠΟΣΕΕΙΙΔ.  

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν το αίτημα του ΣΠ-ΕΙΕ για την ψήφιση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία θα κατοχυρώνεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών η βιβλιοθήκη Κ. Θ. Δημαράς.

Στη Συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν επίσης τα εξής:

  • Η Βιβλιοθήκη K. Θ. Δημαράς, που φέρει το όνομα ενός εκ των εμπνευστών και ιδρυτών του ΕΙΕ και είναι ευρέως γνωστή ως Βιβλιοθήκη ΕΙΕ, συγκροτήθηκε ταυτόχρονα με το ΕΙΕ πριν από 60 χρόνια ως μία διακριτή δομή του Ιδρύματος. Λειτουργεί ως επιστημονική βιβλιοθήκη που με το περιεχόμενο, τις υποδομές και τις υπηρεσίες της, υποστηρίζει τις ερευνητικές δράσεις των ερευνητών του ΕΙΕ και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες χρηστών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δημόσιους φορείς, νοσοκομεία κ.α. Παράλληλα, αποτελεί τη μοναδική επιστημονική βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας που είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Υποστηρίζει δράσεις εθνικής εμβέλειας με την ειδική συλλογή «Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών» τον Εθνικό Συλλογικό Κατάλογο Επιστημονικών Περιοδικών των ελληνικών βιβλιοθηκών και συμμετέχει ή/και συντονίζει συνεργατικά δίκτυα βιβλιοθηκών. Τέλος, οι ψηφιακές συλλογές και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις που υλοποιεί για το ΕΙΕ, αποτελούν τη φυσική και ουσιαστική συνέχεια και μετεξέλιξη των παραδοσιακών δράσεων της Βιβλιοθήκης, όπως γίνεται στην πλειονότητα των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Σύμφωνα με το Άρθρο 59 του νόμου 4623/2019, η υπηρεσιακή μονάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης», που από το 1989 είχε στην ευθύνη του, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της Βιβλιοθήκης, αποσπάστηκε από το ΕΙΕ για να αποτελέσει νέο ΝΠΙΔ με την επωνυμία  «Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου» στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨΔ).
  • Η εξέλιξη αυτή πέρα από μία σειρά λειτουργικών, δομικών και άλλων ουσιαστικών αναταράξεων που επιφέρει στο ΕΙΕ, θέτει τη Βιβλιοθήκη εν μέσω πεδίου διεκδίκησης χωρίς ουσιαστικό λόγο, δεδομένου ότι οι προαναφερθείσες λειτουργίες της Βιβλιοθήκης του ΕΙΕ ποσώς σχετίζονται με τις κύριες προτεραιότητες του ΥΨΔ, στο οποίο εντάσσεται πλέον το ΕΚΤ. Αντίθετα, η τυχόν αποκοπή της Βιβλιοθήκης από το ΕΙΕ έρχεται να στερήσει μία ιστορική υποδομή της χώρας από το φυσικό της περιβάλλον, δυσχεραίνοντας τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό ρόλο του ΕΙΕ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.