Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εισαγγελέας παραπέμπει σε δίκη Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Σχολείων

Με τις κατηγορίες: 1. Παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση 2. Παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατά συρροή 3. Ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος κατά συρροή
Δημοσίευση: 11/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την παραπομπή των 6 μελών   Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , στο Τριμελές, αποφάσισε ο εισαγγελέας , δύο χρόνια μετά το πέρας της προανακριτικής διαδικασίας.

Η δικάσιμος ορίστηκε  για τον ερχόμενο Μάρτιο του  2020.

Τα έξι μέλη του  συγκεκριμένου Συμβουλίου Επιλογής  παραπέμπονται για της κατηγορίες :

1.    Παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση

2.    Παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατά συρροή

3.    Ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος κατά συρροή

Μηνυτές είναι πέντε υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων,οι οποίοι εάν δικαιωθούν στα ποινικά δικαστήρια , έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημειώσεις.

Σύμφωνα με  πληροφορίες  έχει  υποβληθεί μία ακόμη  μηνυτήρια αναφορά περί συκοφαντικής δυσφήμισης από έναν εκ των πέντε αυτών υποψηφίων Διευθυντών για   εκφράσεις   γράφηκαν από  μέλη του Συμβουλίου  στα φύλλα αξιολόγησης της συνέντευξης του. Το δικαστήριο αυτό έχει οριστεί μετά από αναβολή για το τέλος Ιουνίου 2020.

Κ. Γαβρόγλου: Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια

Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που κατά τις πρόσφατες κρίσεις  θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια,είχε πει ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή , όταν προκλήθηκε σχετικά από  Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ .

«Προφανώς οι συνάδελφοι μπορεί να προσφύγουν νομικά. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν προσφύγει», είχε πει  χαρακτηριστικά ο τότε υπουργός Παιδείας .

Η οδηγία του Κ. Γαβρόγλου

Υπενθυμίζεται ότι ο   Κ. Γαβρόγλου, πριν τις κρίσεις προέτρεψε τα Συμβούλια Επιλογής:

 "Η Συνέντευξη γίνεται από ανθρώπους ιδιαίτερα υπεύθυνους. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν και τις απόψεις του Συλλόγου. Εάν ένας Σύλλογος λέει πως ο “χ” εκπαιδευτικός με κανένα λόγο δεν είναι κατάλληλος  ως υποψήφιος Διευθυντής πρέπει να τον πάρουν υπόψιν , διότι η Συνέντευξη όσο δομημένη και να είναι , όσο καλών προθέσεων και να είναι βασίζεται και στην κρίση, όσων κάνουν συνέντευξη".

Τα 5 στα 7 μέλη των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών Σχολείων διορίστηκαν από τον υπουργό ενώ τα δύο είναι αιρετοί παρατάξεων.

Χωρίς να προηγηθεί Πρόσκληση Ενδιαφέροντος και με μοναδικό κριτήριο τη 15ετή  εκπαιδευτική υπηρεσία και προϋπηρεσία, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου διόρισε τα πέντε από τα επτά μέλη των   Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών των Σχολείων, των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Σχόλια (14)

 
Jhony the fox.
12 Δεκ 2019 21:58

Τεράστια υπομονή πρέπει να έκαναν οι εμπλεκόμενοι κατά τη διάρκεια της προανάκρισης που διήρκεσε δύο χρόνια !!! φανταζόμαστε ότι με τις σχετικές αναβολές, το εφετείο και τον Άρειο πάγο θα πάρει μια δεκαετία. Σε τι χώρα είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε θεέ μου ; Αυτές οι υποθέσεις είναι εύκολες και έπρεπε μέσα σε ένα χρόνο να έχουν τελειώσει... αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αδικία φαίνεται από τα γραπτά... γιατί πρέπει να ταλαιπωρούνται και να ξοδεύονται όλοι αυτοί;

 
Συναυτουργία !!!
12 Δεκ 2019 21:52

Έχουμε αναρωτηθεί τι σημαίνει συναυτουργία ;
Έχουμε αναρωτηθεί τι σημαίνει ηθική αυτουργία;
Σοβαρότατες κατηγορίες !!!!

 
Όχι μόνο εξορμήσεις από Λάρισα και Καρδίτσα !!!
12 Δεκ 2019 21:41

Συγχαρητήρια στο esos και δικαίως οι βραβεύσεις...
Η μοναδική εκπαιδευτική πύλη που έγραψε για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.
κ. Υπουργέ όχι μόνο εξορμήσεις όπως αναφέρεται σήμερα στο esos...
Το θέμα αυτό του παραπάνω άρθρου δείχνει να έχει μεγάλη σοβαρότητα και εξέλιξη... δεν είναι ένας, δεν είναι δύο, είναι πέντε οι μηνυτές !!! σας λέει κάτι αυτό ;
Μεγάλος αριθμός μηνυτών για συμβούλιο επιλογής και ίσως να ήταν μεγαλύτερος αν δεν ήταν φοβικός ο κλάδος των καθηγητών. Πρέπει να σταματήσει η κομματοκρατία στην εκπαίδευση σε επίπεδο σχολείου. Γιατί έπρεπε να "φυτευτούν" διορισμένα μέλη στα συμβούλια επιλογής διευθυντών σχολείων που σύμφωνα με άρθρο του esos 5 στα 7 μέλη των συμβουλίων ήταν διορισμένα χωρίς να έχει προηγηθεί προηγούμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπως συνέβαινε σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις.

https://www.esos.gr/arthra/51246/ta-5-sta-7-meli-ton-symvoylion-epilogis...

Ποιος ήταν ο σκοπός της απόφασής σας αυτής κ. Γαβρόγλου ??
Δείτε τώρα τα αποτελέσματα.. που ενδεχομένως αν παραπεμφθούν στο πειθαρχικό συμβούλιο,εάν καταδικαστούν από το δικαστήριο, όπως προβλέπεται σε αυτές τι περιπτώσεις, θα έχουν σοβαρότατα πρόβλημα τα μέλη του συμβουλίου.

 
μπράβο
12 Δεκ 2019 20:46

για το σθένος να προσφύγουν οι εκπαιδευτικοί. πρέπει να υπάρξει μια υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων σε αυτό το υπουργείο : κάθε διοικητική πράξη του είναι προβληματική. μακράν το χειρότερο υπουργειο σε διαφάνεια, λογική , δικαιοσύνη

 
Στράτος
12 Δεκ 2019 20:41

Δεν θέλω ούτε να προκαλέσω νέες συζητήσεις για παλιά θέματα, κλεισμένα από τη Δικαιοσύνη, ούτε να αμφισβητήσω τις αποφάσεις του ΣτΕ.
ΑΛΛΑ:
Ως γνωστόν η διαδικασία επιλογής Διευθυντών σχολείων με ψηφοφορία από το Σύλλογο διδασκόντων κρίθηκε αντισυνταγματική και απορρίφθηκε. Πολλοί είχαμε τότε υπερασπιστεί αυτόν τον τρόπο επιλογής Διευθυντών ως καλύτερο σε σύγκριση με τη συνέντευξη ενώπιον ολιγομελούς Συμβουλίου επιλογής. Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή από όλους.

Κι έτσι επανήλθε η συνέντευξη ενώπιον Συμβουλίου Επιλογής. Η αναφερόμενη στο δημοσίευμα του esos δίκη, που αναμένεται να γίνει και αφορά στα μέλη Συμβουλίου Επιλογής και τον τρόπο που κινήθηκαν, δείχνει ότι και αυτός ο τρόπος έχει τρωτά σημεία. Ξέρω βέβαια ότι ο αντίλογος είναι πως ένα Συμβούλιο Επιλογής ελέγχεται δικαστικά για τις αποφάσεις του (όπως τώρα) ενώ μια ανώνυμη κρυφή ψηφοφορία όχι (και γι΄αυτό ακυρώθηκε ως τρόπος επιλογής στελεχών). Δεκτόν.
Μόνο που σε λίγο δεν θα βρίσκουμε εκπαιδευτικούς πρόθυμους να μετέχουν σε Συμβούλια Επιλογής...

 
Εκπαιδευτικός
12 Δεκ 2019 19:00

Είναι πράγματι μεγάλη αδικία αυτή που έκαναν τα μέλη του εν λόγω συμβουλίου.
Πρέπει να λογοδοτήσουν αποδεικνύοντας το βάσιμο της βαθμολογίας τους, αλλιώς να καταδικαστούν.
Ωστόσο, η παραπομπή τους στο Τριμελές, με "κακούργημα", νομίζω ότι υπερβαίνει τη λογική. Το πλημμέλημα είναι αποδεκτό, το κακούργημα όχι, σε καμιά περίπτωση. Εδώ δεν δικάζονται για κακούργημα κανονικοί κακούργοι...ονόματα δε λέμε.
Είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στα δικαστήρια (με τις αναβολές και τις εφέσεις) και πληρώνοντας από αυτά που θα έχουν, διότι μπορεί να τους κόψουν και το μισθό.
Δε λέω, ας πρόσεχαν, αλλά να δούμε ποιος θα πάει ξανά σε συμβούλιο επιλογής να αξιολογήσει, αν υπάρξει δεδικασμένο καταδίκης.
Όλοι άριστοι και ο θεός βοηθός.

 
Γιώργος δάσκαλος
12 Δεκ 2019 18:33

Ήμουν μέλος σε Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών (Διευρυμένο). Είναι ότι πιο τοξικό υπάρχει και συμβουλεύω κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί την τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση. Ατελείωτες ώρες συνεδριάσεων, χωρίς καμία αμοιβή. Αντιπαραθέσεις κάθε ώρα. Οι υποψήφιοι θεωρούσαν πως το άριστα είναι δεδομένο και πως το άξιζαν. Αν δεν το έβαζες (ακόμη και αν το αιτιολογούσες) οι απειλές για μηνύσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο, γιατί θεωρούσαν ότι αδικήθηκαν. Όταν έφυγα αισθάνθηκα να λυτρώνομαι από ένα μεγάλο βάρος που δεν το είχα επιδιώξει. Μακριά από αυτές τις θέσεις.

 
5 εναντίον 6
12 Δεκ 2019 16:34

Άνισο το παιχνίδι... ο κ. Γαβρόγλου το είχε πει σε απάντηση του στη βουλή στο κ. Παπαηλιού: όσοι πιστεύουν ότι αδικήθηκαν να πάνε στη δικαιοσύνη...
Με αυτήν την παραπομπή που αναφέρετε θα υπάρχει συνέχεια και με άλλες μηνύσεις. Πολλοί που φοβόντουσαν τις επιπτώσεις είναι σίγουρα ότι πριν εκπνεύσει η προθεσμία το καλοκαίρι του 2022 θα καταθέσουν μηνύσεις και αγωγές για αποζημιώσεις. Αυτά γιατί συνέβησαν όμως? Συγχαρητήρια στους 5 συναδέλφους που έβαλαν τα πράγματα στη σωστή βάση. Η μόνη μας ελπίδα στις αυθαιρεσίες και την αναξιοκρατία είναι η δικαιοσύνη.. όμως με υψηλό κόστος οικονομικό και ψυχολογικό ...

 
Ποιος Αλέκος???
12 Δεκ 2019 00:34

Για ποιο συμβούλιο μιλάμε??

 
Καταργήσεις και παραπομπές
12 Δεκ 2019 00:30

Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει στο ενεργητικό της αποφάσεις του ΣτΕ που δεν την τιμούν (ψηφοφορίες Μπαλτά Κουράκου). Τώρα έχει και παραπομπές με τα διορισμένα συμβούλια επιλογών διευθυντών σχολείων. Μια χαρά τα πήγανε να δούμε τι άλλο θα βγει στην πορεία... κάτι γνώρισε η κ. Τασία που είπε "δώστε πόνο"...

 
Συγχαρητήρια και καλό κουράγιο
12 Δεκ 2019 00:27

Καλό κουράγιο στους συναδέλφους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Έχει κόστος οικονομικό και ψυχικό αλλά το μόνο όπλο είναι η δικαιοσύνη σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών.

 
Διορισμένα συμβούλια
12 Δεκ 2019 00:22

Το ερώτημα είναι ότι στις επόμενες κρίσεις θα δεχτούν διορισμό άλλοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν τα ΠΥΣΔΕ? μήπως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία ή θα βάζουν άριστα στη συνέντευξη σε όλους τους υποψηφίους όπως έγινε σε κάποιες περιοχές που ήδη είχαν παραπεμφθεί συμβούλια....

 
Παπαΐτσος Σ.
12 Δεκ 2019 00:18

Είναι λυπηρό να διαβάζουμε τέτοιες ειδήσεις.
Αν εφαρμοστεί η νομοθεσία, συγκεκριμένα το άρθρου 104 του Δημοσιουπαλληλικού Κώδικα θα πρέπει τα μέλη του συμβουλίου που παραπέμφθηκαν να μπουν σε δυνητική αργία από τώρα. Είναι υπάλληλοι όφειλαν να κάνουν σωστά και όπως προβλέπεται τη δουλειά τους άσχετα αν ήταν διορισμένοι από τον υπουργό, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αυθαιρετούν. Ο Υπουργός τους το είχε πολλάκις και μεγαλοφώνως με διάφορους τρόπους προφορικούς και γραπτούς: "Προσέξτε".
Το ζητούμενο είναι ότι μετά την παραπομπή οι μηνυτές είναι σίγουρο ότι θα ζητήσουν από τα αστικά δικαστήρια αποζημιώσεις από τα μέλη του συμβουλίου... για ηθική και οικονομική βλάβη.

 
Μανώλης
12 Δεκ 2019 00:16

Πείτε μας και εμάς για ποιο συμβούλιο επιλογής πρόκειται

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.