ΜΑΘΗΤΕΣ

Σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών: Επανέρχεται ο εκκλησιασμός

Με νέα εγκύκλιο που θα εκδοθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων
Δημοσίευση: 13/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την επαναφορά του εκκλησιασμού και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα, κατά την ημέρα της σχολικής εορτής των Τριών Ιεραρχών,σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του esos,  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, να προσθέσει στην εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αυτό ωστόσο προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση ,  καθώς με νόμο “Γαβρόγλου” καταργήθηκε η διάταξη που όριζε ότι στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.

Ετσι η  εορτή των Τριών Ιεραρχών με το νόμο “Γαβρόγλου” αποτελούσε ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η περσινή εγκύκλιος όριζε τα εξής:

Α.Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης των Τριών Ιεραρχών κατά την παραμονή της εορτής.

Β. Για την υλοποίηση των εκδηλώσεων διατίθεται ένα διδακτικό δίωρο. Το περιεχόμενο του εορτασμού και των εκδηλώσεων καθορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ  ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Στα Γυμνάσια και Λύκεια

Για τα Γυμνάσια και Λύκεια,αν και η εορτή των Τριών Ιεραρχών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία  θεωρούνταν αργία  , παλαιότερη υπουργική απόφαση όριζε:

“Κατά την παραμονή της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών, αφιερώνεται ένα δίωρο από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα. Αν η ημέρα αυτή συμπίπτει με Σάββατο ή αργία, οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγουμένη του Σαββάτου ή της αργίας αυτής”.

Σχόλια (22)

 
Ανθη
16 Ιαν 2020 10:32

Θα έπρεπε να είναι αργία προς τιμήν των πρωτεργατών της εκπαιδεύσεις,των τριών ιεραρχών κ τα παιδιά που το θέλουν κ το νιώθουν να μπορούν να πάνε εκκλησια εκείνη την ημέρα....εκκλησιασμός με την φοβέρα των απουσιών δεν έχει κανένα θρησκευτικό νόημα.

 
Κος Νίκος
22 Δεκ 2019 06:26

Επιτέλους να απαλλαγούμε από τις αντιθρησκευτικές ιδεολογικές ιδεοληψίες που σε άλλες χώρες έσβησαν το 1989. Εμείς έχουμε εξαιρετικά φωτεινά παραδείγματα ιστορικών προσώπων όπως οι Τρεις Ιεράρχες. Μόνο όποιος δεν έχει μελετήσει τη ζωή και το έργο τους αντιδρά στη σημασία του βιωματικού εορτασμού με θεία λειτουργία και εκδηλώσεις.

 
spiri
16 Δεκ 2019 07:42

κυρία υπουργέ, πότε το υπουργείο θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών; από το Σεπτέμβριο έχει εκδοθεί η απόφαση...

 
Πανος
15 Δεκ 2019 21:09

Δηλαδή εσάς σας πειράζει που εκκλησιάζονται οι μαθητές.Όποιος δεν θέλει δεν εκκλησιάζεται. Το πρόβλημα σε σχέση με το σχολείο δεν καταλαβαίνω που βρίσκεται.Αυτό που φαίνεται είναι οι ιδεοληπτικές αριστερογενείς εμμονές!

 
Qwerty
15 Δεκ 2019 18:48

Κάνετε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ, κυρία Κεραμέως, αν νομίζετε ότι όσοι σας ψήφισαν τάσσονται υπέρ της συσχέτισης της παιδείας με λατρευτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις και ...υποχρεωτικό εκκλησιασμό. Ήδη κωλυσιεργείτε σε όλα τα θέματα στα οποία υποτίθεται ότι ήσασταν έτοιμοι. Μην αναλώνεστε σε φιοριτούρες και κινήσεις αμφιλεγόμενου συμβολισμού, αρχίστε να παράγετε έργο (αν μπορείτε). Διαφορετικά, ...καταλαβαίνετε τι πρέπει να κάνετε. Μην υποτιμάτε το λαό, είμαστε στο 2019, θα τα βρείτε μπροστά σας.

 
Παναγιώτης Β
15 Δεκ 2019 11:59

@Περί Ευρώπης: "Ανέγνως, αλλ’ ουκ έγνως. Ει γαρ έγνως, ου κατέγνως" απάντησε ο Μέγας Βασίλειος στον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Ο λόγος; Ο Ιουλιανός απέκλεισε τους χριστιανούς από την κλασσική παιδεία, παρά το διάταγμα του Μεδιολάνου περί ανεξιθρησκίας.
Ο Μέγας Βασίλειος προέτρεπε τους χριστιανούς να μελετήσουν Όμηρο, Ησίοδο, Θέογνη, Σόλωνα, Ευριπίδη, Πλάτωνα, καθώς και τα έργα των Περικλή, Σωκράτη, Ευκλείδη, Κλεινία και του Μεγάλου Αλεξάνδρου των οποίων οι αρετές θεωρούνται σύμφωνες με τα παραγγέλματα του Ιερού Ευαγγελίου.
Δεν πρόκειται για αρετές Ιρανών, ούτε σύγχρονων Ευρωπαίων δημαγωγών που ουσιαστικά ευαγγελίζονται με μανία μία νεωτερική αρπακτικότητα.
Δικαίωμά σας να ασπάζεστε όποιον θέλετε, αλλά μην στερείτε από τους νέους το δικαίωμα στην μελέτη.

 
darkstar
15 Δεκ 2019 11:58

Δεν είναι δουλειά του σχολείου ο εκκλησιασμός. Ας πάνε τα παιδιά με τους γονείς τους ή μόνα τους όπου θέλουν εκτός σχολείου. Την ημέρα αυτή πρέπει να ο μάθημα και όχι αργία. Επιτέλους ας γίνει διαχωρισμός κάποιον βασικών πραγμάτων ώστε να προχωρήσουμε και σε άλλα θέματα.

 
Γ.Π.
15 Δεκ 2019 11:38

Η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία είναι συμβατή με το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών. Απλώς θα πρέπει να γραφεί μία κατάλληλη επιτομή της για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και μία άλλη για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων. ΄
Όταν ήμουν μαθητής της Α' Γυμνασίου, ο θεολόγος του τμήματος μας είχε δώσει πολυγραφημένα αποσπάσματα της Θείας Λειτουργίας και μας τα ανέλυε-ερμήνευε, ώστε να είμαστε ικανοί να κατανοούμε και να συμμετέχουμε. Δεκαετίες μετά, βλέπεις τα καλοκαίρια στην εκκλησία του χωριού μου, έναν καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, δύο πολιτικούς μηχανικούς, έναν γεωπόνο και τέσσερις εκπαι-δευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, όλοι τους συμμαθητές κάποτε στο ίδιο Γυμνάσιο, να ψέλνουν τις Κυριακές, κάθε φορά που κατεβαίνουν στο χωριό, μαζί με τους δύο αγράμματους γέροντες ψάλτες.
Ας πάει μία ημέρα ένα ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας σ' έναν ναό, όπου εκκλησιάζονται μαθητές για να δει, να σκεφτεί και να εισηγηθεί τι πρέπει να γίνει...

 
Σχολιαστής
15 Δεκ 2019 08:11

Γιατί στη Δευτεροβαθμια θεωρείται αργία και στη Πρωτοβαθμια πρέπει να πηγαίνουν οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά στην εκκλησία. Ήμαρτον πια. Αλλά μέτρα και άλλα σταθμά.

 
Ότι λέει το Σύνταγμα!
15 Δεκ 2019 01:25

Σε όποιον δεν αρέσει ας αγωνιστεί να το αλλάξει. Μέχρι τότε όμως ....τουμπεκί!

 
Λευτέρης
14 Δεκ 2019 23:34

@Κυρ Ηλιας
Αγαπητέ μου,
Μακάρι να ήταν μόνο δύο ώρες τη βδομάδα ή δέκα μέρες συνολικά το χρόνο. Σας διαβεβαιώ, ως εκπαιδευτικός της τάξης, οι απώλειες διδακτικών ωρών είναι πολλαπλάσιες και οι ημέρες που σπαταλώνται περισσότερες από 30! Δε λέω κάποιες πρέπει, εδώ όμως το κακό παράγινε. Φυσικά όλα αυτά χωρίς να λάβουμε υπόψη μας την ποιότητα της διδασκαλίας, όταν ο εκπαιδευτικός κλείνει πίσω του την πόρτα με την είσοδό του στην τάξη, όπου ως απόλυτος κυρίαρχος δεν ελέγχει κανείς τι και πως διδάσκει. Μόνο που ακούγεται ο βουβός ή και όχι πολλές φορές , αντίλαλος της κοινωνίας. Απορώ πως το αντέχουν μερικοί ....

 
Περί Ευρώπης
14 Δεκ 2019 22:10

@Τάσος
Η απάντηση είναι απλή: Η Ελλάδα δεν είναι Ιράν και οι πολίτες της δεν είναι υποχρεωτικά Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Δείτε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα είσαστε και με τους "Μένουμε Ευρώπη".....

 
Δημήτρης
14 Δεκ 2019 21:33

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας των ελληνικών σχολείων είναι από τις περισσότερες στην Ευρώπη. Οι μισθοί από τους χαμηλότερους....Αυτά για κάποιους που νομίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται λίγες ώρες!

 
Tzeni
14 Δεκ 2019 15:53

Όποιος θέλει να πάει εκκλησία μπορει να το κάνει μονος του. Το σχολείο δεν εχει καμμια δουλειά. Ας κάνουμε κανονικά μάθημα, δεν ειναι ανάγκη να παει ο δασκαλος τα παιδιά στην εκκλησία. Δεν μπορω να καταλάβω γιατί το σχολείο πρέπει να εκκλησιαζει τα παιδιά. Σε ποια αλλη χωρα γινεται αυτό;

 
ΤΑΣΟΣ
14 Δεκ 2019 15:39

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΖΟΥΝ ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ ΠΕΡΙ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΠΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΤΛ.

 
Παναγιώτης Β
14 Δεκ 2019 11:54

"Παιδεία μόνη των κτημάτων αναφαίρετον και ζώντι και τελευτήσαντι παραμένουσα," διδάσκει ο Μέγας Βασίλειος.
Προτείνω, κατά την προαίρεση των εκπαιδευτικών και των γονέων, να αφιερωθούν λίγα λεπτά της ώρας (μακάρι και διδακτικό δίωρο) και να μετέχουν του νουθετηρίου παιδαγωγικού λόγου του Μεγ. Βασιλείου προς τους νέους "Η Ωφέλεια Από Τα Ελληνικά Γράμματα." Μην ανησυχείτε, δεν γινόμαστε φονταμενταλιστές ή εθνικόφρονες αν μελετήσουμε τις σκέψεις του επί του Ισοκράτη "Ὥσπερ γὰρ τὴν μέλιτταν..."

 
Qwerty
14 Δεκ 2019 07:16

Κάθε κυβερνητική παράταξη, η "συντηρητική" ή η "προοδευτική" (εντός πολλών εισαγωγικών) έχει την ανάγκη συμβολισμών, που επιχειρούν να συγκαλύψουν το έλλειμμα ουσίας και παραγωγής πραγματικού έργου στην εκπαίδευση (παραδείγματα: η συγκεκριμένη σχολική γιορτή ή αργία, το ψευτο-άσυλο στα ΑΕΙ κλπ)

 
Μαίρη
14 Δεκ 2019 06:54

Δύο πρώτες ώρες εκκλησιασμό και τις υπόλοιπες μάθημα κανονικά. Η εποχή της ήσσονος προσπάθειας τελείωσε. Τα κεφάλια μέσα και δουλειά.

 
ANΩΝΥΜΟΣ
13 Δεκ 2019 22:35

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ !!!ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ.....

ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ;;;

 
Κυρ Ηλίας
13 Δεκ 2019 17:07

@Λευτέρης

Οι ώρες διδασκαλίας στη Δ/θμια κυμαίνονται από 32-35 την εβδομάδα. Το σχολείο του σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του '85. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να "πρακτικοποιηθεί". Στην πράξη, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα και απλά μαθηματικά στην καθημερινότητά τους. Οι μαθητές έχουν "καεί" από τις αναρίθμητες δραστηριότητες τα διδακτικά αντικείμενα και την "ακαδημαϊκή προσέγγιση". Βγαίνουν από το σχολείο, δεν ξέρουν να κάνουν αίτηση, δεν ξέρουν τι είναι ο ΦΠΑ και πως υπολογίζεται... περνάνε στα πανεπιστήμια και έρχονται πάλι πίσω στο σχολείο να ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουν και που πρέπει να πάνε για να γραφτούν στις σχολές τους... Αυτά όλα που θα τα μάθουν; Μόνοι τους; Στο σπίτι τους; Γιατί δε τα μαθαίνουν τώρα;

Πραγματικά πιστεύεις πως αν κάνουν +2 ώρες την εβδομάδα ή +10 μέρες μάθημα το χρόνο θα αλλάξει κάτι; Έχεις υπόψη σου το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα σύγχρονα παιδιά (και δεν είναι αυτό του '85). Σου λέει κάτι η κρίση αξιών όχι γενικά στην κοινωνία αλλά ακόμα και μέσα στην οικογένεια;

Οι δύο ώρες μάθημα ή ο εκκλησιασμός θα μας σώσει;

 
Προφέσορ
13 Δεκ 2019 16:51

Μαθήματα και τον Αύγουστο θέλουμε.

 
Λευτέρης
13 Δεκ 2019 12:27

Επιτέλους να επικρατήσει η λογική!
Αρκετές είναι αργίες στην εκπαίδευση.
Το Υπουργείο πρέπει να δει σοβαρά την πραγματική αύξηση των ωρών διδασκαλίας, αντί της πλασματικής του σήμερα. Να κοπούν μαχαίρι δράσεις που γίνονται παράτυπα σε ώρες μαθημάτων και σε αντίθεση με το ισχύον από το 1985 νομικό πλαίσιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ