Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τοποθέτηση ΓΠΑ για το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας

Απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου (συνεδρία 35/11.12.2019) μετά από διαβούλευση με τους Κοσμήτορες των Σχολών και τους Προέδρους των Ακαδημαϊκών Τμημάτων
Δημοσίευση: 13/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Διοίκηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου εκφράζει κατ’ αρχήν τη θετική στάση της σχετικά με τις διαδικασίες Αξιολόγησης, όπως εφαρμόζονται στο πλαίσιο της Διασφάλισης της Ποιότητας.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι συχνά τα Πανεπιστήμια επιφορτίζονται με τις συνέπειες των μονομερών επιλογών της εκάστοτε Πολιτικής Ηγεσίας, οι οποίες αποτυπώνονται αρνητικά στους δείκτες Αξιολόγησης του Ιδρύματος. Τέτοιες επιλογές είναι τόσο η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης όσο και η παράλληλη πολλαπλάσια αύξηση των εισακτέων φοιτητών, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των Συγκλήτων των Ιδρυμάτων και χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι δυνατότητες αυτών. Επομένως τα κριτήρια της αξιολόγησης πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις πραγματικές συνθήκες και τους περιορισμούς των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα τη δυσανάλογη σχέση του αριθμού των εισακτέων (μονομερώς καθοριζόμενου από το Υπουργείο) και τη δυνατότητα απορρόφησης από την αγορά εργασίας.

Θα θέλαμε, επίσης, να τονίσουμε ότι θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών που έχει κάθε Πανεπιστήμιο, οι οποίες αντιστοιχούν στην τακτική χρηματοδότηση η οποία έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Κάθε επιπρόσθετη χρηματοδότηση πέραν της βασικής κρατικής επιχορήγησης των ανωτέρω δαπανών δύναται να αποδίδεται σε εκείνα τα Ιδρύματα που επιτυγχάνουν τους στρατηγικούς τους στόχους.

Θέματα που αφορούν τους ΕΛΚΕ

Επιπλέον, σχετικά με τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΕΛΚΕ, προτείνονται τα ακόλουθα:

•    στο άρθρο 23 παρ. 6 του νομοσχεδίου, να προστεθεί ότι οι προκαταβολές μπορούν να δοθούν όχι μόνο σε όποιον έχει σταθερή (μόνιμη ή αορίστου χρόνου) σχέση με το Ίδρυμα, αλλά και σε άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας.

•    στο άρθρο 24 παρ. 6 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι οι αναλυτικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να αναμορφώνονται τουλάχιστον στις 31.3, στις 30.6, στις 30.9 και στις 31.12. Προτείνεται να αφαιρεθεί η υποχρέωση αναμόρφωσης στις 31.3, στις 30.6 και στις 30.9 και να παραμείνει μόνο η 31.12 έκαστου οικονομικού έτους.

•    στο άρθρο 28 του νομοσχεδίου, προτείνεται να μην αναρτάται στο ΚΗΜΔΗΣ ο αναλυτικός αλλά ο συνοπτικός προϋπολογισμός

•    στο άρθρο 29 παρ. 4 του νομοσχεδίου, προτείνεται ο Οδηγός Διαχείρισης να επικαιροποιηθεί έως τις 31.12.2020 (και όχι έως τις 30.6.2020).

Θέματα που αφορούν το άρθρο 40

Σχετικά με τα τέσσερα ακαδημαϊκά τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου ότι αναστέλλεται η λειτουργία τους, επισημαίνεται ότι και στα τρία από αυτά που έχουν έδρα την Αθήνα, έχουν συσταθεί Επιτροπές Βιωσιμότητας, έχουν κατατεθεί οι αντίστοιχες μελέτες και έχει εγκριθεί από το ανώτερο θεσμικό όργανο του Πανεπιστημίου – τη Σύγκλητο – η λειτουργία τους, όπως προβλέπεται στο ν. 4589/19 (Άρθρο 20, παρ. 5) και ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη της λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανόμενης της απόφασης προκήρυξης νέων θέσεων μελών ΔΕΠ για τη στελέχωση τους (Απόφαση της Συγκλήτου του Γ.Π.Α. Συνεδρία: 558/28.06.2019, σύμφωνα με το με αριθμ πρωτ.Φ/21388/Ζ2/12.02.2019 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων).

Επομένως στο νομοσχέδιο πρέπει να προσδιοριστεί το σαφές χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της έναρξης ακαδημαϊκής λειτουργίας των ανωτέρω Τμημάτων. Παράλληλα, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οφείλει να προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη των ανωτέρω θέσεων έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η εύρυθμη λειτουργία των νέων Τμημάτων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ