Τη θέσπιση πολλαπλού βιβλίου για τους μαθητές των σχολείων προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως , από τη Λάρισα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Η υπουργός Παιδείας είπε πως θα θέσει την πρότασή της σε δημόσιο διάλογο κι εξήγησε πως στόχος του πολλαπλού βιβλίου είναι και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης των μαθητών .
Η Ν. Κεραμέως τόνισε πως πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να ρίξει το βάρος για τα παιδιά μέχρι 6 ετών , διότι όπως είπε αυτά είναι τα πιο κρίσιμα χρόνια για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.
Παράλληλα η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στον εμπλουτισμό των Προγραμμάτων Σπουδών στο Νηπιαγωγείο.
Για το Λύκειο η Ν. Κεραμέως σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει χάσει τον αυτόνομο παιδαγωγικό ρόλο και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σκέψη να προσμετράται στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η επίδοση του μαθητή σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, ώστε να μην κρίνεται ο μαθητής από την εξέταση ολίγων ωρών.
Για τη βάση του “10” η υπουργός Παιδεία υπογράμμισε: “Είναι κάτι που έχω στηλιτεύσει πολλάκις να μπαίνουν με βαθμό ακόμα και με 1,8/20. Είναι ανεπίτρεπτο ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει γι’ αυτό. Έχω μιλήσει για μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και για μία υψηλότερη που θα ορίζεται από τα ίδια τα Ιδρύματα”.
Για την ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η Ν. Κεραμέως τόνισε: “Το ότι έχουμε ένα γηρασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι γνωστό χρίζει ανανέωσης. Από κάτω και να εμπλουτιστεί. Γι’ αυτό το λόγο προχωρούμε σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ενώ έχω καταθέσει κι αίτημα στον ΑΣΕΠ για κατάρτιση νέων πινάκων, για να προχωρήσουμε σε διορισμούς”.
Αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας
Για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας η Ν. Κεραμέως είπε τα εξής: “Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις μου αναφορικά με την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη. Κι αυτό γιατί επιχειρήθηκε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αποτελέσματα αξιολόγησης
Η αναδιάταξη μπορεί να γίνει μόνο συνολικά και στρατηγικά και στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων κι όχι με μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.
Απαντώ σε τρία σημεία:
Πρώτον: Το πολλαπλό ή εναλλακτικό σχολικό βιβλίο δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινά θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί το ίδιο θέμα διαφορετικοί συγγραφείς είναι φυσικό να το έχουν αναπτύξει με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετική έκταση. Αν π.χ. κάποιος γράψει για τη μάχη του Μαραθώνα, θα αναπτύξει αυτό το θέμα διαφορετικά από κάποιον άλλο που θα γράψει για το ίδιο θέμα κ.ο.κ. Αυτό είναι αναπόφευκτο και απολύτως υγιές επιστημονικά. Άρα αν εισαχθεί αυτό το μέτρο, σε πανελλαδικού τύπου εξετάσεις θα πρέπει να εξαχθούν διαφορετικά θέματα από το κάθε σχολικό βιβλίο ισοδύναμης όμως δυσκολίας.
Δεύτερον: Τα σχολικά βιβλία διανέμονται σήμερα δωρεάν αλλά η Ελληνική οικογένεια επιβαρύνεται αργότερα με δυσβάστακτα έξοδα για βοηθήματα, ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήρια. Άρα τι να το κάνω εγώ το δωρεάν αν είναι να ξηλώνομαι πολύ περισσότερα μετά; Τα σχολικά βιβλία να παρέχονται δωρεάν μόνο στους αποδεδειγμένα άπορους μαθητές οι άλλοι ας τα αγοράζουν. Επίσης να υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές δυνατότητες: Όσοι μαθητές επιθυμούν, να μπορούν να τα δανείζονται από τις σχολικές βιβλιοθήκες με την υποχρέωση να τα επιστρέψουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορούν να τα δανειστούν οι επόμενοι. Κάθε τόσο τα φθαρμένα σχολικά βιβλία να στέλνονται στην ανακύκλωση και να αγοράζονται καινούργια με χρήματα των σχολικών επιτροπών. Επίσης να μπορεί κάποιος, αν θέλει, να τα αγοράσει σε μειωμένη τιμή από δεύτερο χέρι από μαθητές μεγαλυτέρων τάξεων. Έτσι τελικά και πόροι θα εξοικονομηθούν και θα ανακουφιστεί οικονομικά η Ελληνική οικογένεια γιατί σταδιακά θα εκλείψει η ανάγκη αγοράς βοηθημάτων και φροντιστηρίων για τους λόγους που εξήγησα στην αρχική παρέμβασή μου. Φυσικά θα υπάρξουν και οι λίγοι φαρισαίοι που θα διαρρήξουν τα ιμάτια τους και θα ισχυρισθούν ότι αν καταργηθεί το δωρεάν σχολικό βιβλίο για όλους, θα χαθεί ένα κεκτημένο, ένα γνήσιο φιλολαϊκό μέτρο κ.λπ.
Τρίτον: Δεν αντιλέγω ότι οι πεπειραμένοι εκπαιδευτικοί είναι πιθανότερο να ανταποκριθούν επιτυχέστερα στο έργο της συγγραφής των σχολικών βιβλίων. Ας προσπαθήσουν όμως και οι νεότεροι. Κανείς δεν πρέπει να αποκλεισθεί από αυτήν την διαδικασία-κοσμογονία που θα μας βγάλει από το τέλμα.
Παρατηρώ τέλος ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των προλαλησάντων ως προς το πρόβλημα-απόστημα που έχει δημιουργηθεί με τα σε γενικές γραμμές απαράδεκτα σχολικά βιβλία που έχουμε τώρα. Αν ήθελαν οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να ακούσουν αυτήν τη βροντερή κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών. Προτιμούν όμως για μία ακόμη φορά να κωφεύσουν και να επαναφέρουν την τράπεζα θεμάτων, η οποία το γε νυν έχον το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει την παπαγαλία. Η διακήρυξη της κας υπουργού ότι θα φέρει το θέμα του πολλαπλού βιβλίου σε δημόσια διαβούλευση στο μέλλον χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις ως προς το πότε και πώς φαντάζεται το μέτρο και αφού έχουν περάσει 'ηδη πέντε μήνες από την άνοδο στην εξουσία της Ν.Δ. ένα μόνον πράγμα μπορεί να σημαίνει: Άλλα λόγια. Να αγαπιόμαστε.