Placeholder

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

Προτάσεις από την ΟΙΕΛΕ ζήτησε η υπουργός Παιδείας

Υπουργός: Σταθερή μας επιλογή και επιδίωξη, είναι ο πάντοτε ειλικρινής και ανοικτός διάλογος
Δημοσίευση: 23/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με χαρά,   αναμένουμε τις προτάσεις της ΟΙΕΛΕ αναφορικά με την ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και για το εκπαιδευτικό σύστημα ευρύτερα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας , η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της υφυπουργού Σ. Ζαχαράκη και    της Γενικής Γραμματέως  Αναστασίας Γκίκα.

Σταθερή μας επιλογή και επιδίωξη, τόνισε η Ν. Κεραμέως,  είναι ο πάντοτε ειλικρινής και ανοικτός διάλογος με όλους τους φορείς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Υποδεχθήκαμε σήμερα, πρόσθεσε η υπουργός,  τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ και ακούσαμε τα ζητήματα που μας έθεσαν για τον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση, από την πλευρά της ΟΙΕΛΕ, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος    Μιχάλης Κουρουτός, και τα μέλη του Δ.Σ.  Αλέκος Γούλας, Δημήτρης Κάζαγλης, Γιώργος Χριστόπουλος, Μιχάλης Νικηφορίδης, Φώτης Καραμεσίνης, Ευστράτιος Γεωργούδης, Χρήστος Σαρρής, Παναγιώτης Πολυδωρόπουλος, Μανώλης Σαβοριανάκης, Θανάσης Διαβολάκης και οι κυρίες Ευγενία Κωστούση, Εύα Φλεριανού και Εύα Παπαιωάννου.

Τι ανακοίνωσε η ΟΙΕΛΕ για τη συνάντηση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, αναφέρει τα εξής:

"Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ αναφέρθηκαν σε μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν την τελευταία διετία το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως η μαύρη εργασία, οι αδήλωτες δράσεις, τα ζητήματα εργασιακής εκμετάλλευσης (απλήρωτες υπερωρίες, εργασία χωρίς αμοιβή σε αργίες, διακοπές κ.λπ.), το χάος ανομίας στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και στα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα παράνομα Κέντρα Μελέτης-Φροντιστήρια Δημοτικού και για ιδιωτικά σχολεία-φαντάσματα/φροντιστήρια που εκδίδουν τίτλους σπουδών με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες. Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα για τα ζητήματα αυτά. Η Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι οι πόρτες του Υπουργείου θα είναι ανοιχτές για κάθε καταγγελία και ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Ωστόσο, όταν τέθηκε το ζήτημα της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν υπήρξε καμιά απάντηση. Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και το εξεταστικό. Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα περιμένει τις αναλυτικές απόψεις της ΟΙΕΛΕ στο διάλογο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Όπως προαναφέρθηκε, ιδιαίτερη ανησυχία δημιούργησε η καταληκτική παρατήρηση της Υπουργού, σύμφωνα με την οποία υπάρχει διαφοροποίηση του ιδιωτικού από το δημόσιο σχολείο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι απαιτούμενοι βαθμοί ελευθερίας για τα ιδιωτικά σχολεία προϋποθέτουν και μια ευελιξία στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου. Επειδή τούτο μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους, η Ομοσπονδία εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις της, υπενθυμίζοντας ότι ενδεχόμενη απόσυρση της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας από τα ιδιωτικά σχολεία, ιδίως δε από κρίσιμες διαδικασίες που σχετίζονται με την έκδοση τίτλων σπουδών, εγείρει ζήτημα εφαρμογής του Συντάγματος, αλλά και κοινοτικών οδηγιών. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το αντικείμενο του δημόσιου διαλόγου για της εκπαίδευσης δεν μπορεί να είναι απλώς τεχνικά θέματα, όπως το πρόγραμμα σπουδών ή το σύστημα πρόσβασης, αλλά η θεμελιώδης κατεύθυνση για το χώρο της Παιδείας και το αν η ιδιωτική εκπαίδευση θα εξακολουθήσει, προς όφελος της κοινωνίας, να ανήκει στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, η ΟΙΕΛΕ ενημερώνει ότι για τα θέματα ανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και για πιθανή αναθεώρηση του πλαισίου που τη διέπει στην κατεύθυνση της πλήρους εμπορευματοποίησης του εκπαιδευτικού αγαθού, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και προτίθεται, με την έναρξη του νέου έτους, να συναντηθεί με εκπροσώπους της Education International και των ευρωπαϊκών συνδικάτων, όπως άλλωστε είχε πράξει και το 2014, μετά από την ψήφιση του νομοθετικού εκτρώματος Αρβανιτόπουλου".

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.