ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΕΙ

Συνάντηση ΑΔΙΠ- υπουργού: Στήνεται “αρραβώνας” για να μη χαλάσει το “πάντρεμα” της ΑΔΙΠ με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης

Υπουργός στο esos: Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανησυχία
Δημοσίευση: 27/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και του προέδρου της ΑΔΙΠ Παντελή Κυπριανού, τους Αντιπροέδρους Καθ. Γεώργιο Ζαλίδη και Βασίλειο Τσιάντο, καθώς και τη Γενική Διευθύντρια, Χριστίνα Μπέστα, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στο  υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να   να μην τεθούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου αξιολόγησης και πιστοποίησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη απέφυγε να αναφερθεί στα προβλήματα  που  προκύψουν από την  ψήφιση του νόμου, με τον οποίο θα μετατραπεί η   ΑΔΙΠ σε Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos από ευρωπαϊκή πηγή η  Ευρωπαϊκή  Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας  (ENQA)έχει αρχίσει να δέχεται τηλεφωνικές  οχλήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, και όχι από την ΑΔΙΠ, όπως θα έπρεπε, γεγονός που φέρεται να έχει ενοχλήσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι θεωρούν στεγνή “παράκαμψη” τους μέλους τους, την ΑΔΙΠ.

Για το λόγο αυτό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη συνάντηση, απαίτησε από τον πρόεδρο της ΑΔΙΠ για να  μη χαλάσει το “πάντρεμα” της ΑΔΙΠ με την  ΕΘ.Α.Α.Ε., να στείλει επιστολή στην  Ευρωπαϊκή  Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας  (ENQA), με την οποία να αιτείται να αναβάλουν οι  απεσταλμένοι εμπειρογνώμονες την προγραμματισμένη για τις 28 με 30 Ιανουαρίου,   εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ.

Ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ απάντησε στην υπουργό ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει διότι αποτελεί απόφαση του ΔΣ της ΑΔΙΠ.

Τότε η Νίκη Κεραμέως ζήτησε από την υπηρεσιακό Διευθύντρια της ΑΔΙΠ να στείλει την επιστολή, εντολή  που θα υλοποιήσει, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένη ως δημόσιος υπάλληλος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ επισήμανε στη Ν. Κεραμέως ότι οι  συνέπειες, λόγω της μετατροπής  της ΑΔΙΠ σε Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) θα είναι:

Α. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα τεθούν   εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου αξιολόγησης και πιστοποίησης.

Β. Η χώρα μας να κληθεί να επιστρέψει χρήματα πίσω και θα γίνουν καταλογισμοί σε πρόσωπα.

Μην ανησυχείτε απάντησε η υπουργός Παιδείας, αν τεθεί θέμα επιστροφής χρημάτων,  θα τα καλύψει το υπουργείο Παιδείας.

Δήλωση υπ. Παιδείας στο esos

Η υπουργός  Παιδείας σε επικοινωνία με το esos διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία ανησυχία. Η συνάντηση με την ΑΔΙΠ, πρόσθεσε, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σύμπνοιας και συνεργασίας.

Όπως διευκρίνισε, αναφορικά με το πλαίσιο αξιολόγησης της ανεξάρτητης αρχής, αυτή πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια, με την τωρινή 5ετία να εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο 2020.

«Οποιαδήποτε άλλη καταστροφολογική συζήτηση διακινείται από συγκεκριμένους κύκλους και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα» τόνισε η κ.Κεραμέως.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη συνάντηση εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΘΕΜΑ: Συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ με την ΑΔΙΠ

H Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, συναντήθηκε σήμερα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Απόστολου Δημητρόπουλου,  με τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), Καθ. Παντελή Κυπριανό, τους Αντιπροέδρους Καθ. Γεώργιο Ζαλίδη και Βασίλειο Τσιάντο, καθώς και τη Γενική Διευθύντρια, κα Χριστίνα Μπέστα.

Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό και συνεργατικό κλίμα, είχε ως σκοπό το συντονισμό των ενεργειών για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στο νέο νομοθετικό καθεστώς, δεδομένης της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΝQA).

Τα Πανεπιστήμια κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου αξιολόγησης και πιστοποίησης

Οπως έχει αποκαλύψει το esos  με ρεπορτάζ στις 17-12-19 η Ελλάδα κινδυνεύει να τεθεί εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, σε ότι αφορά την  αξιολόγηση   και πιστοποίηση των Πανεπιστημίων, ψ λόγω της επίσπευσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας , μετατροπής  της ΑΔΙΠ σε Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).

Στη διοίκηση της  ΑΔΙΠ, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς εάν δεν υπάρξουν άμεσα “αντανακλαστικά” από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας, θεωρείται βέβαιο ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα τεθούν   εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου αξιολόγησης και πιστοποίησης.

Μια πιθανή λύση είναι το ενδεχόμενο να μετατεθεί η ψήφιση του σχετικού Σχεδίου Νόμου για την μετατροπή της ΑΔΙΠ σε ΕΘ.Α.Α.Ε. μετά την κρίσιμη ημερομηνία , την 30ή Ιανουραίου, όπου  Ευρωπαίοι  ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες απεσταλμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας  (ENQA) θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να προβούν στην εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ.

Μια δεύτερη λύση είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι να έρθει σε συνεννόηση  με τους Ευρωπαίους , προκειμένου να τους κάνει γνωστό το πρόβλημα , ότι όταν έρθουν δεν θα  βρουν την ΑΔΙΠ αλλά την  ΕΘ.Α.Α.Ε..

Έρχονται οι Ευρωπαίοι  ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες

Ειδικότερα το τριήμερο από   28 έως 30 Ιανουαρίου Ευρωπαίοι  ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες απεσταλμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας  (ENQA) θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να προβούν στην εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ.

Στόχος τους είναι να δουν αν η ΑΔΙΠ λειτουργεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αν οι πιστοποιήσεις της είναι σύμφωνες με τις Ευρωπαϊκά “στάνταρ” και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές (European Standards and Guidelines) του 2015 .

Στο τριήμερο της παραμονής τους στην Ελλάδα οι  Ευρωπαίοι  ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες θα έχουν συναντήσεις με το Συμβούλιο και το προσωπικό της ΑΔΙΠ,  πρυτάνεις, φοιτητές, εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, επιμελητηρίων και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας.

Η ΑΔΙΠ είναι ήδη πλήρες μέλος της ENQA 

Η πιστοποίηση γίνεται κάθε 5 έτη και διαρκεί περίπου ένα χρόνο και περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Την  έκθεση εσωτερικής αυτοαξιολόγησης,

2. Την εξωτερική αξιολόγηση και

3. Την  τελική απόφαση της ENQA η οποία επιτρέπει στις ανεξάρτητες αρχές κάθε χώρας να προχωρήσουν στις πιστοποιήσεις πανεπιστημίων, προγραμμάτων σπουδών και ερευνητικών κέντρων.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ENQA η εξωτερική αξιολόγηση κάθε ανεξάρτητης αρχής κοστίζει 36.500 ευρώ. ps://enqa.eu/index.php/reviews/enqa-agency-reviews/

Ερωτηματικά

Με δεδομένη την κατάθεση νόμου με τον οποίο καταργείται η ΑΔΙΠ  τίθενται αρκετά ερωτήματα για τη εξωτερική της αξιολόγηση.

  • Μπορεί η ΕΘΑΑΕ να είναι μέλος της ENQA;
  • Τι θα σήμαινε για τα ελληνικά ΑΕΙ και τα ελληνικά πτυχία ενδεχόμενη απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας;
  • Τι επιπτώσεις θα είχε αυτή η διαδικασία για ελληνικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν ήδη σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια ή σε αυτά που θα θέσουν υποψηφιότητα το διάστημα αυτό;

Σχόλια (8)

 
αγανακτισμενος
02 Ιαν 2020 16:49

Γνωρίζει κάποιος τι θα γίνει με την ασπαιτε? Και πότε επιτέλους???
Όταν θα μπει πάλι στο μηχανογραφικό όπως έχει?
ωραία και μπράβο για το ερώτημα στη Βουλή !εντάξει και η απάντηση
Τώρα τι κανουμε περιμένουμε την ΑΔΙΠ
να συσταθεί ?να αλλάξει όνομα ??τι στο καλό περιμένουμε και πότε επιτέλους θα έχουμε μια λύση οχι αερολογίες! !!!
Σαν πολύ υπομονή δεν ρίχνεται εκεί στην ασπαιτε? ??Σαν να εκμετάλλευεστε την ανωχη και υπομονή μας εσεις η εκτός Ασπαιτε???Δεν έφτασε όλο τον καιρό η αγωνία μας θα το τραβήξετε και άλλο??Και αν ναι γιατί???

 
παράξενη χώρα
29 Δεκ 2019 09:04

Είναι δυνατόν να παίρνει μείζονες πολιτικές αποφάσεις ένας δημόσιος οργανισμός και η διορισμένη ηγεσία του; Τι κορακίστικα είναι αυτά που διαβάζουμε; Δεν μπορεί μια χώρα να αναδιοργανώσει τις δομές της και να υπάρξει συνέχεια των θεσμών στο ευρωπαϊκό επίπεδο;
Μήπως ο κ. Πρόεδρος που προωθούσε την εν μια νυκτί μετακόμιση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, χωρίς να πολυκαταλαβαίνει τις επιπτώσεις των πράξεών του, πρέπει επιτέλους να παραιτηθεί χωρίς άλλα τερτίπια; Τι είδους ανευθυνότητα είναι αυτή;

 
Πιστοποίησεις
29 Δεκ 2019 02:24

Πιστοποιήσεις πανεπιστημίων, προγραμμάτων σπουδών και ερευνητικών κέντρων, μια βιομηχανία ανακύκλωσης "χαρτιών" αξιολόγησης ενώ όλοι διστάζουν να λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις.

Από τις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ την περίοδο 2010-2015, τι συμπέρασμα βγήκε; Γιατί δεν εφαρμόζονται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ; Είναι δυνατόν να λειτουργούν πανεπιστήμια με σχολές σε 4 ή 5 πόλεις;

 
Νικόλαος
29 Δεκ 2019 01:40

Ελλαδάρα ρε, Υπουργός είμαι ότι θέλω κάνω και ο λογαριασμός στα κορόιδα!

 
Κωστας
28 Δεκ 2019 22:55

Κα κεραμεως ασχολήσου με το τι θα γίνει με την Ασπαιτε καιρός είναι έλεος πια

 
Γραφειοκρατία
28 Δεκ 2019 17:49

Το θέμα δεν είναι η ονομασία, αλλά η αξιολόγηση που πρέπει να γίνει ουσιαστική και όχι στα χαρτιά.

Είτε ΑΔΙΠ είτε ΕΘΑΑΕ με πανεπιστήμια εξαπλωμένα σε κάθε χωριό, νησί και κωμόπολη όλα αυτά είναι μια στείρα γραφειοκρατική διαδικασία. Συνεργασία με ποιο στόχο; Να διατηρείται το καλό κλίμα όσο καθυστερούν οι αποφάσεις για τον ακαδημαϊκό χάρτη;

 
Είμαστε φοβαροί;
28 Δεκ 2019 17:11

Από που να το πρωτοπιάσει κανείς. Κατ' αρχήν καταργείται ο πρόεδρος της -υποτίθεται- ανεξάρτητης αρχής που δεν είχε κλείσει ούτε λίγους μήνες στη θέση του, προφανώς επειδή δεν ήταν επιλογή της τρέχουσας κυβέρνησης. Αυτό που πραγματικά με ξεπερνά όμως, είναι ότι προκειμένου να μπορέσει να χειραγωγήσει την ΑΔΙΠ, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη ακόμη και να θέσει όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου! Η απάντηση της υπουργού "Μην ανησυχείτε αν τεθεί θέμα επιστροφής χρημάτων, θα τα καλύψει το υπουργείο Παιδείας" δυστυχώς τα λέει όλα: Θα κάνουμε αυτό που θέλουμε, δε μας νοιάζει αν θα διακινδυνεύσουμε τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων, και αν προκύψει και επιπλέον κόστος, ε και τι έγινε, θα τα καλύψει το υπουργείο (δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος).

 
Αριστεία
28 Δεκ 2019 14:39

Πρώτα νομοθετούμε, ύστερα καταλαβαίνουμε τι μπαρούφες ψηφίσαμε και αρχίζουμε τα παρακάλια. Πραγματικά τραγέλαφος από την πιο αδρανή και άσχετη ηγεσία του δύσμοιρου αυτού υπουργείου. Κατά τα άλλα τους έπιασε ο πόνος για την αριστεία ενώ φανταστείτε ότι ήταν και τομεάρχης παιδείας η σημερινή ανύπαρκτη υπουργός!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ