Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στις 10 Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την ΑΔΙΠ, ΕΛΚΕ και άλλες διατάξεις

Ο προγραμματισμός της Ν. Κεραμέως, εκτός απροόπτου, είναι να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 25 Ιανουαρίου
Δημοσίευση: 28/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις 10 Ιανουαρίου θα κατατεθεί από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή, το Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Ο προγραμματισμός της Ν. Κεραμέως, εκτός απροόπτου, είναι να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 25 Ιανουαρίου.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν στο Σχέδιο Νόμου 44 άρθρων -που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση- θα περιέχει και άλλες διατάξεις, οι οποίες θα χαρακτηριστούν “επείγουσας μορφής”.

Το Σχέδιο Νόμου στη δημόσια διαβούλευση έχει συγκεντρώσει μόνο   109 σχόλια.

Την "πρωτιά" σε σχολιασμό, κατέχει  το Άρθρο 40 – Αναστολή εκπαιδευτικής λειτουργίας νέων Τμημάτων Α.Ε.Ι., με 30 σχόλια.

Ακολουθούν:

Το Άρθρο 41 – Απαλοιφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας από τα αποδεικτικά απόλυσης και τα πιστοποιητικά σπουδών, με 14 σχόλια,και

Το Άρθρο 01 – Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με 8 σχόλια.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Σχόλια (9)

 
Όριο θητείας στελεχών
03 Ιαν 2020 20:52

Το πολύ τρεις θητείες (12 χρόνια), είναι αρκετό για την προσφορά. Όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν, και πρέπει ίσως να μην επιτρέπονται πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες ώστε να γίνει πραγματικότητα η ανανέωση στα στελέχη.

Για τη γήρανση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: για να λειτουργήσουν τα σχολεία στηριζόμαστε σε χιλιάδες αναπληρωτές και ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών πλησιάζει τα 50 έτη.

Τι είδους "νέο σχολείο" είναι αυτό, στη σύγχρονη εποχή να υπάρχουν ελάχιστοι νεοι καθηγητές και οι σημερινοί 15χρονοι μαθητές να έχουν περίπου 30 χρόνια διαφορά από τους ανθρώπους που διδάσκουν καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες;

 
Epistimonas
03 Ιαν 2020 19:33

Για την ίδρυση νέων πανεπιστημίων (Εθνικής αμυνας) τι προβλέπεται? Θα υλοποιηθεί το σχέδιο ή θα παραμείνουν τα ΑΣΕΙ "πανεπιστήμια β' κατηγοριας"?

 
Κόφτης ετών υπηρεσίας και ορίου ηλικίας για τα στελέχη της ε
03 Ιαν 2020 00:05

Πριν το 2016 η αυτοδίκαιη συνταξιοδότηση ήταν τα 35 έτη υπηρεσίας.Λόγω αυτού υπήρχε ανανέωση όλων των στελεχών της εκπαίδευσης.Με τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016( που κρίθηκε στα καίρια του σημεία αντισυνταγματικός) η αυτοδίκαιη απόλυση είναι μόνο το 67ο έτος της ηλικίας.Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της εκπαίδευσης να διανύει ήδη το 39ο έτος υπηρεσίας και να αναμένει έτσι το 67ο έτος ηλικίας να συνταξιοδοτηθεί συμπληρώνοντας 40 ίσως και ως 45 έτη υπηρεσίας.Έτσι έχουμε σχετικά γηρασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και ακόμα ποιο γηρασμένο στελεχειακό προσωπικό.Και το χειρότερο.Τους εκπαιδευτικούς τάξης να μετράνε τα χρόνια ως τα 35 έτη υπηρεσίας για να βγούνε στην σύνταξη γιατί η τάξη όσο γερνάνε δεν αντέχεται και τα στελέχη να θέλουν να κάτσουν ως τα 67 γιατί αντέχουν για τον λόγο ότι άλλο τάξη και άλλο ξεκούραστο στέλεχος που έχει να μπει σε τάξη πάνω από 20 χρόνια.Για αυτό και ιδιαίτερα για την ανανέωση του στελεχειακού δυναμικού είναι απαραίτητο το όριο ηλικίας,των ετών υπηρεσίας και των ετών που κάποιος είναι στέλεχος.

 
Sakis
02 Ιαν 2020 10:54

Για το θέμα του ΔΟΑΤΑΠ που ουσιαστικά εχει σταματήσει τις διαδικασίες αναγνώρισης η κυρία Υπουργός προτίθεται να κάνει κάτι; Από το καλοκαίρι ηλεκτρονική αίτηση και ακόμα και σήμερα 2/1/2020 δεν έχει πάρει καν αριθμό πρωτοκόλλου!!! Αυτή η τραγική κατάσταση με το ΔΟΑΤΑΠ δεν λέει να βελτιωθεί όσα χρόνια και όσες κυβερνήσεις να περάσουν.

 
Μην περιμένετε επιλογές Στελεχών από την Ν.Δ
29 Δεκ 2019 21:10

Όλες αυτές οι «9» προτεραιότητες επειδή ήταν καλά προετοιμασμένη σύμφωνα με τις προεκλογικές δηλώσεις της κ. Κεραμέως, φανταστείτε να μην ήταν κιόλας . Συμπέρασμα λοιπόν , η Ν.Δ εκδικείται τους ψηφοφόρους της διατηρώντας με ευλάβεια τον νόμο 4547 του κ. Γαβρόγλου. Η κυρία αυτή πρέπει να αποχωρήσει από το Υπουργείο Παιδείας , με αργό βήμα . Είναι μία «κοσμική επιπολαιότητα» που εξαπάτησε τους ψηφοφόρους της. Δεν έχει δικαίωμα να υποτιμά την νοημοσύνη των ανθρώπων της Ελληνικής Εκπαιδευτικής κοινότητας. Έχουμε αηδιάσει και σιχαθεί . Καλή χρονιά σε όλους και ραντεβού στις επόμενες εκλογές και να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί την επόμενη φορά.

 
Τριετείς προπτυχιακές σπουδές σε ΑΕΙ
29 Δεκ 2019 02:21

Πρέπει να ξεκινήσουμε την προσαρμογή στο σύστημα (3 έτη) προπτυχιακές σπουδές + (1 έτος) μεταπτυχιακές σπουδές, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Αυτή η αλλαγή θα ευνοήσει τους νέους φοιτητές, που τώρα αναγκαστικά "επιλέγουν" περισσότερα μαθήματα από όσα είναι δυνατόν να ειδικευτούν για πρώτο πτυχίο (συνολικά 45 ή 50), ενώ τα ΑΕΙ μακροπρόθεσμα θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τον αυξημένο φόρτο διδασκαλίας, καθώς οι ελλείψεις σε διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό δύσκολα αναπληρώνονται.

Με τον εξορθολογισμό των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (συγκεκριμένα βασικά μαθήματα κοινά σε όλα τα ομοειδή τμήματα + στοχευμένα μαθήματα επιλογής, σε σύνολο μέχρι 35-40) και τη θέσπιση πλαφόν στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία πλέον έχουν γίνει μια σχεδόν υποχρεωτική "δεύτερη" Τριτοβάθμια (μέχρι 2.000 ευρώ, με δυνατότητα φοιτητικών δανείων), θα αλλάξει το τοπίο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη διαχείριση του διδακτικού προσωπικού, χρονική διευκόλυνση για τους φοιτητές που δε θα σπαταλούν περιττό χρόνο σε σπουδές χωρίς αντίκρυσμα

Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τριετείς προπτυχιακές σπουδές (τετραετείς για σπουδές Μηχανικής, Ιατρικής κ.α.).

Στην Ελλάδα δεν είμαστε ανταγωνιστικοί γιατί αφενός απαιτούμε πολλά μαθήματα για το πρώτο πτυχίο από παράδοση, όταν ένα πτυχίο ήταν αρκετό ως εφόδιο για την εργασία και αφετέρου δεν έχουμε οργανώσει τα μεταπτυχιακά προγράμματα ώστε να ωφελούνται οι νέοι έως 30 ετών (με πολύ υψηλά δίδακτρα, και χωρίς να υπάρχει κεντρική αξιολόγηση και έλεγχος ποιότητας)

 
glgiannis
28 Δεκ 2019 23:27

Θα ήθελα να ξέρω στο υπουργείο παιδείας, τι γίνεται!
Πολλά πράγματα βαδίζουν όπως προεκλογικά έχουν ειπωθεί.
Εδώ τι γίνεται;
Γιατί τέτοια παραφωνία;
Τι γίνεται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις (κατάργηση νόμων Γαβρόγλου, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, επαναφορά σχολικών συμβούλων,.......);
Υπάρχει κάποια απάντηση;
Τελικά είναι τόσο δύσκολο να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις και ταυτόχρονα να επανέλθει η εξαγγελθείσα "κανονικότητα";
Περιμέναμε αρχές Σεπτέμβρη όλες τις αλλαγές, αλλά δεν υπολογίσαμε ποιον Σεπτέμβρη!!

 
Στράτος
28 Δεκ 2019 16:56

Με το σταγονόμετρο γνωστοποιείται σε μας ο προγραμματισμός του Υπουργείου. Οι αλλαγές στα Λύκεια, ο νέος νόμος / πλαίσιο επιλογής στελεχών, πότε θα γίνουν; Είναι εμφανής η καθυστέρηση σε κάποιες αποφάσεις. Συνεχίζω: Οι διορισμοί στην Ειδική πότε θα γίνουν; Οι οριστικοί πίνακες από το ΑΣΕΠ ακούγεται πως θα καθυστερήσουν λόγω 3.000 ενστάσεων! Ίσως πάμε για Άνοιξη...

Οι υπηρεσιακές μεταβολές πως θα επιταχυνθούν; Ακούμε για προσλήψεις αναπληρωτών νωρίτερα αλλά ακόμη δεν ξέρουμε για το επόμενο έτος από ποιον πίνακα θα γίνουν. Θα προλάβει το ΑΣΕΠ να καταρτίσει τον νέο πίνακα Γενικής Παιδείας (για μόνιμους διορισμούς και αναπληρωτές) εγκαίρως, όταν για την ειδική αγωγή που οι αιτήσεις ήταν πολύ λιγότερες ήδη μετράμε καθυστερήσεις;

Εάν δεν τεθούν στενά χρονοδιαγράμματα, με υπολογισμό και των πιθανών καθυστερήσεων που προκύπτουν, μας βλέπω το Σεπτέμβριο, με μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θα ψάχνουν σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, σχολεία που θα περιμένουν αναπληρωτές μέχρι το Νοέμβριο και όλα τα παλιά στελέχη εκπαίδευσης (επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης) να τελούν σε παράταση.

 
Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα
28 Δεκ 2019 14:06

Κυρία Κεραμέως με απογοητεύεται. Έχετε τα κότσια να ιδρύσετε νέο εκπαιδευτικό σύστημα; Μην κάνετε απλά κάποιες αλλαγές. Χρειαζόμαστε νέο εκπαιδευτικό σύστημα μιας και είμαστε σε νέα χιλιετία. Πόσο μάλλον αν η Κωνσταντινούπολη γίνει Ελληνική. Τότε είναι που χρειάζεται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ