Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Η εκπαίδευση είναι μία φυσική γέφυρα για να φέρουμε πολύ κόσμο και στην Ελλάδα

“Τα charter schools είναι εξαιρετικά.Θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουν να επεκταθούν”
Δημοσίευση: 07/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Φυσική γέφυρα”   για να έρθει  πολύς κόσμο και στην Ελλάδα, χαρακτήρισε την εκπαίδευση ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη   διάρκεια συζήτησης με μέλη της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πόλη Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα.

“Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση είναι μία φυσική γέφυρα μεταξύ της ομογένειας και της μητέρας πατρίδας, αλλά και ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να φέρουμε πολύ κόσμο και στην Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

  • Ξένους οι οποίοι θα έρθουν για πρώτη φορά να φοιτήσουν σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια μας να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα επί πληρωμή σε ξένους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν, αλλά εγώ επιμένω πάρα πολύ και στα προγράμματα παρουσίας νέων παιδιών στην Ελλάδα -κυρίως το καλοκαίρι- που πρέπει να είναι προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, αλλά και συνολικής επαφής με την ελληνική εμπειρία.
  • Για τα ζητήματα της εκμάθησης της γλώσσας στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά, γνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει το υπουργείο και το Προξενειο για να μπορέσουμε να έχουμε δασκάλους στα σχολεία μας.
  • Όμως η τεχνολογία ανοίγει καινούργιους ορίζοντες πια για τη δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με βιωματικό τρόπο για παιδιά τα οποία δεν έχουν ως πρώτη γλώσσα τα ελληνικά, που δεν μιλούν τα ελληνικά στο σπίτι, αλλά θέλουν να έχουν μία ελάχιστη επαφή με την γλώσσα για να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα και να έχουν μία πολύ δυνατή αίσθηση των ριζών τους.
  • Εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά σημαντικά πράγματα για να ενισχύσουμε την εκπαίδευση, την τυπική εκπαίδευση στα σχολεία, αλλά και την άτυπη εκπαίδευση που πια μέσω του Διαδικτύου...

Ομογενής: Τα charter schools...

Κ. Μητσοτάκης: Τα charter schools είναι εξαιρετικά. Έχω ενημερωθεί. Δουλεύουν καλά. Θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουν να επεκταθούν. Αλλά μιλάω και για ένα πλαίσιο εκπαίδευσης το οποίο πηγαίνει πέρα από τα charter schools, πέρα από τα απογευματινά σχολεία, πέρα από τα σχολεία της εκκλησίας το Σάββατο. Και αξιοποιούμε πολύ περισσότερο τις δυνατότητες του Διαδικτύου με άλλο τρόπο, με πολύ πιο σύγχρονο τρόπο, ώστε τα νέα παιδιά να μπορούν να έχουν επαφή με την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική ιστορία.

Οι ομογενείς α μίλησαν με πολύ καλά λόγια για την υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη

Οι ομογενείς απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό μίλησαν με πολύ καλά λόγια για την υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη

  “Χαίρομαι για τα καλά λόγια που είπατε για τη Σοφία Ζαχαράκη, είναι εξαιρετική Υφυπουργός, όπως και η Νίκη Κεραμέως, η οποία θα με συνοδεύσει στην Ουάσινγκτον στην επίσκεψη την οποία κάνουμε”, σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, την κοινότητα με την μεγαλύτερη παρουσία Ελλήνων ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Στη συνέχεια παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Τάρπον Σπρινγκς, όμως η πόλη φέρει εδώ και περίπου έναν αιώνα ένα μεγάλο πολιτικό «αποτύπωμα».

Στις αρχές του 1922 ο Ελευθέριος Βενιζέλος φιλοξενήθηκε στο Τάρπον Σπρινγκς ενώ επισκεπτόταν ως απλός πολίτης τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να γνωρίσει από κοντά τη νέα μεγάλη δύναμη που είχε έρθει στο προσκήνιο. Λίγους μήνες αργότερα, όταν αγωνιζόταν για την ανόρθωση της Ελλάδας μετά τη μικρασιατική καταστροφή, οι ομογενείς κάτοικοι της πόλης του έστειλαν τηλεγράφημα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. «Του ευχήθηκαν καλή δύναμη, για το καλό του Έθνους μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στρέφοντας το βλέμμα προς τη νέα δεκαετία που ανέτειλε με την είσοδο του 2020, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας, τονίζοντας πως «έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες, να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Ελληνισμού και της πατρίδας μας».

«Έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν, στην 200ετή ιστορία μας. Θα τις ξεπεράσουμε ξανά, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι και θυμόμαστε τι μας “δένει” όλους μαζί: Οι δεσμοί της Θρησκείας, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς κρατούν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους, ακολουθώντας τα βήματα των σφουγγαράδων από τα νησιά του Αιγαίου που μπόλιασαν με τον κόπο τους την περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.

«Πρόκοψαν, διακρίθηκαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη μητέρα πατρίδα», είπε, επισημαίνοντας ότι η καρδιά του οικουμενικού Ελληνισμού χτυπά δυνατά σε αυτή την εστία της ομογένειας στη Φλόριντα.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ορθοδοξία στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς και ταυτότητας. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αποτελούσε πάντα όχι απλά ένα φάρο πίστης, αλλά το αόρατο νήμα το οποίο ένωνε όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης -ειδικά εδώ στην Αμερική- με την πατρίδα μας», δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το έργο του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, τον οποία χαρακτήρισε «σπουδαίο ιεράρχη», συμπληρώνοντας πως -όπως λέει και το όνομά του- «φέρνει την ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον Ελληνισμό της Αμερικής και παντού στον κόσμο». Προσέθεσε πως το ελληνικό κράτος θα στηρίξει οικονομικά τη Θεολογική Ακαδημία της Βοστώνης.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη:

«Σεβασμιώτατε, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας αυτήν την σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία μας, για τον Αγιασμό των Υδάτων εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Εδώ όπου χτυπάει πιο δυνατά -ίσως από οπουδήποτε στην Αμερική- η καρδιά του Ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εκ μέρους της συζύγου μου για την πολύ θερμή υποδοχή την οποία μας επιφυλάξατε.

Πριν από ακριβώς 98 χρόνια, στον ίδιο ακριβώς χώρο, στις 30 Ιανουαρίου του 1922, είχε βρεθεί μαζί σας ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Λίγους μήνες μετά, καθώς ετοιμαζόταν μετά από μία μεγάλη εθνική καταστροφή να διαπραγματευτεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι Έλληνες του Τάρπον Σπρινγκς του έστειλαν ένα ευχετήριο τηλεγράφημα, το οποίο αναζήτησα και βρήκα στα αρχεία μας. Του ευχήθηκαν καλή δύναμη για το καλό του Έθνους μας.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα χτυπάει εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού. Από τους πρώτους σφουγγαράδες, οι οποίοι ήρθαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -από την Κάλυμνο, από τη Χάλκη, από τη Σύμη- και έκαναν την Αμερική το σπίτι τους. Πρόκοψαν, διακρίθηκαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη μητέρα πατρίδα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αποτελούσε πάντα όχι απλά ένα φάρο πίστης, αλλά το αόρατο νήμα το οποίο ένωνε όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης -ειδικά εδώ στην Αμερική- με την πατρίδα μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να βρεθώ μαζί σας και να συγχαρώ ακόμα μία φορά προσωπικά το νέο σας, το νέο μας, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι ένας σπουδαίος ιεράρχης και όπως λέει και το όνομα του φέρνει την ελπίδα. Την ελπίδα για καλύτερες μέρες στον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και στον Ελληνισμό παντού στον κόσμο. Θέλω να γνωρίζετε, Σεβασμιώτατε, ότι η ελληνική Πολιτεία θα στηρίξει από κοντά το έργο σας. Θα στηρίξει και οικονομικά τη θεολογική σχολή στη Βοστώνη, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε απρόσκοπτα το δημιουργικό και ουσιαστικό σας έργο.

Θέλω για ακόμα μία φορά να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της συζύγου μου, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκονται μαζί μας, για την πολύ θερμή υποδοχή σε μία τόσο σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία. Είναι τιμή για εμένα να έχω τη δυνατότητα να στέκομαι μπροστά σας, να είμαι μαζί σας και να γιορτάζουμε μαζί αυτή την πολύ σημαντική ημέρα. Καθώς ανατέλλει μία νέα δεκαετία, έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες, να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Ελληνισμού και της πατρίδας μας, της Ελλάδας.

Ναι, θα υπάρξουν δυσκολίες. Έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν στην 200ετή ιστορία μας. Θα τις ξεπεράσουμε ξανά, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι και θυμόμαστε τι μας “δένει” όλους μαζί: Οι δεσμοί της Θρησκείας, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας, που εσείς εδώ, στον Κόλπο του Μεξικού, αγωνίζεστε να διατηρήσετε ζωντανούς, και το έχετε πράξει με μεγάλη επιτυχία. Σας εύχομαι τα καλύτερα από τα βάθη της καρδιάς μου.

Θέλω να σας ευχηθώ από καρδιάς να έχουμε, να έχετε μία καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, γεμάτη ευτυχία, για εσάς, για τις οικογένειές σας. Και σε όλα τα νέα παιδιά που θα βουτήξουν σε λίγο στα κρύα φαντάζομαι νερά -βέβαια στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κακοκαιρία, εδώ μας υποδέχθηκε ένας λαμπρός ήλιος σήμερα το πρωί- να σας ευχηθώ να κρατάτε τη δύναμη του Σταυρού και τη δύναμη της πίστης βαθιά μέσα σας. Ως ένα φωτεινό φάρο που θα σας οδηγεί πάντα στην αλήθεια στη ζωή σας. Να είστε καλά. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή Sponge Docks, ονομασία που δόθηκε στην περιοχή προς τιμήν των Καλύμνιων σφουγγαράδων που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα λειτούργησαν καταλυτικά για την ανάπτυξη της όλης της περιοχής. Από την περιοχή αυτή ξεκινούσαν οι σπογγαλιείς για την καθημερινή τους εργασία στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο δρόμος που έχει ονομαστεί Dodecanese Boulevard (Λεωφόρος Δωδεκανήσου) -προς τιμήν των σπογγαλιέων από την Κάλυμνο, αλλά και από άλλα νησιά των Δωδεκανήσων- αποτελεί την τουριστική περιοχή του Τάρπον Σπρινγκς και περιλαμβάνει πολλά ελληνικά εστιατόρια και παραδοσιακά καταστήματα.

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με Ομογενειακές Οργανώσεις, αναφερόμενος στο νόμο που επέτρεψε στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η νέα κυβέρνηση έκανε το ελάχιστο που έπρεπε ώστε να διατηρούνται ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν την πατρίδα με τη διασπορά.

 

Σχόλια (5)

 
Έλα κόσμε... καλά πιτόγυρα!
07 Ιαν 2020 22:31

-Τσατσίκι πατάτι σοβλάκι περεκαλώ...
-100€ ή και $ παρακαλώ.... έλα και χαρίζει σήμερα το αφεντικό...

 
Δίδακτρα στα ΑΕΙ
07 Ιαν 2020 20:45

Θα μπορούσαν τα ΠΠΣ στην Ελλάδα να θεσπίσουν χαμηλά δίδακτρα (πχ. 500 ανά έτος για τρία χρόνια, ανώτατο ποσό 1.500 ευρώ για όλη τη διάρκεια των σπουδών, με εξαιρέσεις για τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα) σε δέκα ΑΕΙ που θα ήταν σωστά δομημένα για να ενισχυθούν αποκλειστικά οι παροχές διδασκαλίας και φοιτητικής μέριμνας. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσια ενισχυση περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ, για σύνολο προπτυχιακών φοιτητών περίπου 60.000.

Αντίστοιχα, οι μεταπτυχιακές σπουδές να έχουν δίδακτρα το πολύ 500 ευρώ ανά εξάμηνο, με ανώτατο όριο σπουδών τα 3 ή 4 εξάμηνα.

Με τη σημερινή κατάσταση, τις διασκορπισμένες σχολές και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, δεν έχουμε ούτε σωστή εκπαίδευση ούτε σωστή φοιτητική μέριμνα και πάλι το κόστος σπουδών είναι υπερβολικό τόσο το άτυπο για τις προπτυχιακές σπουδές όσο το θεσμοθετημένο για τις μεταπτυχιακές σπουδές (ΠΜΣ με κόστος 5.000 ή 7.000 ευρώ).

 
Dodecanese Boulevard
07 Ιαν 2020 18:25

Με πολλά ελληνικά εστιατόρια... ας φτιάξουν τα ελληνικά ΑΕΙ και μετά ας ασχοληθούν με τις περιοδείες στην ομογένεια. Ποιος ξένος θα έρθει να σπουδάσει με υψηλά δίδακτρα εκτός από λίγες ειδικότητες (αρχαιολογία και ιστορία);

 
Σταύρος
07 Ιαν 2020 15:53

Το κόσμο που φεύγει απο την Ελλάδα τον σκεφτήκατε κ. Μητσοτάκη; Χιλιάδες Έλληνες ξενιτεύονται στο εξωτερικό να σπουδάσουν ενώ θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο και για τους Έλληνες να σπουδάσουν στη χώρα τους με δίδακτρα.

 
Νίκος
07 Ιαν 2020 10:40

Ως συνήθως εκτός τόπου και χρόνου. Τα Πανεπιστήμια έχουν δεκάδες θεσμικά προβλήματα, αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες. Δεν ασχολούμαστε με αυτές αλλά το μόνο που μας απασχολεί είναι πως θα βουτήξουμε κανένα ευρουλάκι από τους κουτόφραγκους. Απογοήτευση!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ