Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εγκύκλιος: Αξιοποίηση της 7ης ώρας στα μαθήματα προσανατολισμού της Γ ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου

Ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την 7η ώρα για τη σύνδεση διαφορετικών ενοτήτων και για την ανακεφαλαίωση της ύλης
Δημοσίευση: 09/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η έβδομη (7η) ώρα περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας, προσμετράται στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και της λειτουργίας του σχολείου, εφαρμόζεται στην αίθουσα διδασκαλίας ή/και στο εργαστήριο και προϋποθέτει την υποχρεωτική φυσική παρουσία τόσο των μαθητών/τριών όσο και του/της εκπαιδευτικού.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, στην οποία παράλληλα σημειώνονται τα εξής:

  • Κατά την έβδομη (7η) ώρα, συζητούνται και επιλύονται τυχόν απορίες, όπως και τις υπόλοιπες διδακτικές ώρες, με την ιδιαιτερότητα ότι η ώρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία συστηματικότερης προσέγγισης των μαθησιακών αναγκών των μαθητών και των μαθητριών.
  • Ειδικότερα, σκοπός της 7ης ώρας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες - είτε ως ομάδα, είτε μεμονωμένα- να συζητούν μεταξύ τους και με τη βοήθεια τους/της εκπαιδευτικού, με άνεση χρόνου, να επιλύονται τυχόν απορίες, να αποσαφηνίζονται/επεξηγούνται σημεία ιδιαίτερης δυσκολίας ή ακόμη και να επαναλαμβάνεται η διδασκαλία συγκεκριμένων σημείων του μαθήματος που ο/η εκπαιδευτικός κρίνει ότι δεν έχουν εμπεδωθεί επαρκώς από το σύνολο των μαθητών/τριών.
  • Συγχρόνως, προσφέρεται η ευκαιρία στον/στην εκπαιδευτικό να αναδεικνύει έννοιες που θεωρεί ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και να «προκαλεί» απορίες, οδηγώντας τους μαθητές και τις μαθήτριές σε επιλεγμένες απορηματικές καταστάσεις μέσω κατάλληλων παραδειγμάτων.
  • Επιπλέον, ο/η εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την 7η ώρα για τη σύνδεση διαφορετικών ενοτήτων και για την ανακεφαλαίωση της ύλης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (12)

 
εγκύκλιος στα μέσα της χρονιάς
09 Ιαν 2020 09:40

σοβαρά τώρα; στα μέσα του τετραμήνου;

 
ΠΕ86
09 Ιαν 2020 12:05

@εγκύκλιος στα μέσα της χρονιάς

Αυτό που θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη δεν είναι το ότι βγήκε μία εγκύκλιος στα μέσα της χρονιάς (10 μέρες πριν τη λήξη του Α' τετραμήνου) ΑΛΛΑ το ότι έπρεπε να βγει εγκύκλιος για να αποσαφηνίζει το ζήτημα αυτό. Φαντάζομαι μάλιστα και τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να βγει η εγκύκλιος..!

Μερικοί από εμάς ή το παίζουν ηλίθιοι ή πραγματικά είναι σε σημείο που θα περιμένουμε να βγει εγκύκλιος για να καθορίζει την εισπνοή-εκπνοή και τη συχνότητά της...

Πέρα απ' την πλάκα τώρα, διδάσκω Πληροφορική στη Γ' λυκείου (και ΑΕΠΠ παλιότερα) και πραγματικά στο 7ωρο νιώθω ότι μπορώ να κάνω δουλειά, με ηρεμία, πλήθος ασκήσεων και σε βάθος και να ασχοληθώ με τους μαθητές επαρκώς. Αυτό δε ήταν δυνατό παλιότερα, στα πλαίσια της 2ώρης ΑΕΠΠ, έστω και με τη μισή ύλη...

 
Επιτέλους
09 Ιαν 2020 12:06

Σε ορισμένους εκπαιδευτικούς πρέπει να υπενθυμίζονται τα αυτονόητα. Στα λύκεια την 7η ώρα την έχουν κάνει ώρα του παιδιού και πολλοί αφήνουν τα παιδιά να φύγουν και νωρίτερα πριν χτυπήσει το κουδούνι. Έχει γίνει έθιμο πια.

 
@ΠΕ86
09 Ιαν 2020 12:55

Το ίδιο αισθανόμαστε οι περισσότεροι συνάδελφοι. Για πρώτη φορά ξέρουμε από τόσο νωρίς τις δυνατότητες των μαθητών μας και μπορούμε να τους βοηθήσουμε να βελτιωθούν με το μάθημα που γίνεται εντός του σχολείου.

 
Αδαμάντινος
09 Ιαν 2020 13:58

Επιτέλους
Σε ποιο Λύκειο της χώρας γίνεται αυτό που λέτε; Δεν υπάρχει έλεγχος από τον Διευθυντή ή τους υποδιευθυντές ή το λέτε μόνο και μόνο για να προκαλέσετε εντυπώσεις; Εξάλλου η 7η ώρα των μαθημάτων προσανατολισμού δεν είναι πάντα η τελευταία ώρα του ημερήσιου προγράμματος του σχολείου!!!

 
Bill231
09 Ιαν 2020 14:01

Νομίζω όλοι θα συμφωνήσουν πως επιτέλους μπορούμε ήρεμα και με άνεση χρόνου να εξηγήσουμε και να κάνουμε τα πάντα στην ύλη.. Επιτέλους..

 
εκπαιδευτικός
09 Ιαν 2020 14:26

Με το 6ωρο-7ωρο μπορείς πια να κάνεις ότι και ένα φροντιστήριο, άρα ο μαθητής αν έχει έναν καθηγητή που έχει όρεξη για δουλειά δεν χρειάζεται να τρέχει δεξιά και αριστερά και να δίνει χρήματα....Επιτέλους κρατήστε το και βελτιώστε το, μην το καταργήσετε, μην γκρεμίζει ο ένας ότι σωστό φτιάχνει ο άλλος....ας πάμε παρακάτω, βάλτε τράπεζα θεμάτων, αλλά με προσεγμένα θέματα και όχι δουλειά στο πόδι, να μετράει και ο βαθμός των τάξεων, να πάψει να απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο....

 
@Αδαμάντινος
09 Ιαν 2020 14:59

Σε ποια λύκεια να ρωτάς γιατί, για να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο, προφανώς δεν μιλάμε για ένα σχολείο... Το ίδιο ισχύει και στα δημοτικά και στα γυμνάσια και τα ΕΠΑΛ από ορισμένους.

Το πρόβλημα είναι πως αυτή η έλλειψη στοιχειώδους επαγγελματισμού και βασικής αίσθησης της ευθύνης που έχουν κάποιοι στιγματίζει όλο τον κλάδο και λειτουργεί ως πρόφαση να εφαρμόζονται αλλοπρόσαλλες πολιτικές καθολικά. Την ίδια ώρα όσοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, εκτός του ότι είναι λίγο-πολύ γνωστοί, έχουν φροντίσει να έχουν κάλυψη από δ/ντες, προϊσταμένους, πολιτικά πρόσωπα κτλ ώστε ό,τι και αν κάνουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και όλοι οι "έλεγχοι" της διοίκησης να στοχεύουν πάντα κάποιους άλλους...

 
ΑΠ
09 Ιαν 2020 15:39

Με τα 7ωρα μαθήματα για πρώτη φορά λειτουργεί η Γ΄Λυκείου, υπάρχει επαρκής χρόνος για να λύσεις τις σύνθετες ασκήσεις των Πανελληνίων. Να μην πειραχθεί από τη νέα κυβέρνηση.

 
@Βill231
09 Ιαν 2020 16:50

Λες και κάνεις(?) ό,τι είναι δυνατόν για να επιζήσει η Χημεία και τα 4 μαθήματα στη θετική.. Αμ δε..

 
Γυμνάσιο
09 Ιαν 2020 20:19

Πρέπει να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών (αντίστοιχα, Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Φυσικής, Βιολογίας, Χημείας, Ξένων Γλωσσών κ.α.) από το Γυμνάσιο.

Να δοθεί από νωρίς έμφαση στα κύρια μαθήματα και να έχουν στήριξη οι μαθητές από τις γυμνασιακές τάξεις, με ενισχυτική διδασκαλία όπου απαιτείται.

Σημαντικό να διανεμηθούν και Βιβλία Ασκήσεων-Εργασιών, έστω σε ηλεκτρονική μορφή και η τελική επιλογή εργασιών να γίνεται από τους καθηγητές, ώστε να έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό προετοιμασίας.

Όλα τα θέματα του Λυκείου ξεκινούν από Δημοτικό και Γυμνάσιο

 
Εκπαιδευτικός
10 Ιαν 2020 15:32

Σε λίγο καιρό θα ξαναγυρισουν τα τριωρα .....οσοι το εζησαν θα εχουν να θυμούνται οτι κάποτε προλαναν να κανουν την υλη σε βάθος....αυτο που κάτι το αλλάζουμε ακομη και αν ειναι σωστό απλά και μόνο γιατί το προτειναν οι προηγούμενοι δεν θα αλλαξει ποτέ....ουτε τα μνημονια δε μας εβαλαν μυαλο....αντι να βελτιώνουμε απλά γκρεμιζουμε....δεν υπάρχει σωτηρία

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ