Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Μ. Χαρακόπουλος προς Ν. Κεραμέως: Εκτός διορισμών οι Κοινωνιολόγοι τα επόμενα χρόνια;

Δημοσίευση: 10/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να επιλυθεί πριν από την έναρξη των αιτήσεων στον ΑΣΕΠ, δηλαδή την 5η Φεβρουαρίου 2020 για τη Γενική Εκπαίδευση, το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ένταξη του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής  Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), διότι διαφορετικά οι Κοινωνιολόγοι θα βρεθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτός της διαδικασίας διορισμών για την επόμενη τριετία, ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο κυβερνητικός βουλευτής με Αναφορά του προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως συνηγορεί στην επιστολη της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.) στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «μετά την έκδοση της προκήρυξης 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ, με έκπληξη διαπιστώθηκε η ένταξη του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών). Η ένταξη του εν λόγω τμήματος στον κλάδο ΠΕ10 (Κοινωνιολόγων) έγινε με νόμο του 2009 (Ν. 3794/2009) χωρίς να στηρίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση του τότε Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, χωρίς καν να αναφέρεται σε αιτιολογική στον νόμο, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ. να “βαπτιστούν” (και) Κοινωνιολόγοι ΠΕ10. […]

Οι απόφοιτοι του τμήματος Ε.Κ.Π. του ΠΑ.ΜΑΚ. με κατεύθυνση “Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες” εργαζόμενοι ως εκπαιδευτικοί ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Πρωτοβάθμια και ΜΟΝΟ εκπαίδευση (ο νόμος δεν τους δίνει το δικαίωμα να εργαστούν στην Πρωτοβάθμια Γενική, άρα δεν μπορούν να νοηθούν ούτε καν ως δάσκαλοι με την κλασική έννοια) μεταφέρουν την προϋπηρεσία τους στον κλάδο “ΔΩΡΟ” ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών) και διεκδικούν σήμερα θέσεις διορισμού και στην Ειδική αλλά και στη Γενική Εκπαίδευση (με τη νέα προκήρυξη 2ΓΕ/2019). Άραγε με ποια ακαδημαϊκά προσόντα δύνανται να ανταπεξέλθουν οι εν λόγω απόφοιτοι; Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καν το δικαίωμα να διδάξουν στη γενική πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι δυνατόν να έχουν το δικαίωμα να διδάξουν στη γενική δευτεροβάθμια και μάλιστα και στο πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα της Κοινωνιολογίας;

“Βαφτίσια” Κοινωνιολόγων

Μέχρι την έκδοση του Ν.4589/2019, οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος δεν μετέφεραν προϋπηρεσία και κατά συνέπεια δεν δήλωναν υποψηφιότητα στον τότε κλάδο ΠΕ10 και νυν ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), καθώς δεν είχαν καμία πιθανότητα πρόσληψης στον εν λόγω κλάδο. Με τη μεταφορά προϋπηρεσίας και με τους επικείμενους διορισμούς στην ΕΑΕ εκατοντάδες “βαπτισμένοι” Κοινωνιολόγοι διεκδικούν θέσεις διορισμού στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), μεταφέροντας προϋπηρεσία από τον κλάδο ΠΕ71 (Εκπαιδευτικοί Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες). Με αυτόν τον τρόπο, εξοστρακίζουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ δεκάδες έως εκατοντάδες θέσεις κάτω στους αξιολογικούς πίνακες»

Στο υπόμνημα της ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. επισημαίνεται ότι «η μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη ήλθε στις 23.12.2019, όταν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρχε η κοινοποίηση της Προκήρυξης του ΑΣΕΠ προς το Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση ΦΕΚ (υπάρχει μάλιστα και επίσημη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ). Διπλή η έκπληξη αφού πέραν του θέματος των ΠΕ78, όλα θα γίνουν με τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης στον οποίο είχε διαφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς να έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις (π.χ. μεταφορά προϋπηρεσίας χωρίς προϋποθέσεις ακόμα και πριν την κτήση των τυπικών προσόντων κλπ)».

Σχόλια (3)

 
Α.Γ.
10 Ιαν 2020 21:29

ΑΔΙΚΙΕΣ, ΑΔΙΚΙΕΣ, ΑΔΙΚΙΕΣ. ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΣ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ...ΣΤΡΑΦΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΑΣ...ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ...

 
Κ.Χ.
10 Ιαν 2020 21:04

Δεν χρειάζονται άλλοι ΠΕ78 στην εκπαίδευση.
Μειώνονται οι ώρες των βασικών ειδικοτήτων (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04) και των ξενόγλωσσων για να χωρέσουν σώνει και καλά οι ΠΕ78.
Δεν χρειάζονται Κοινωνιολογία οι μαθητές.
Ξένες Γλώσσες χρειάζονται.
Και να παίρνουν Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας μέσα στο σχολείο.

 
Διευκρίνιση
10 Ιαν 2020 20:33

Δεν είναι κλάδος μόνο των κοινωνιολόγων το ΠΕ78. Λέγεται κοινωνικών επιστημών και ανάμεσα σε άλλους στον κλάδο περιλαμβάνονται τμήματα νομικής, διεθνών σπουδών, πολιτικών επιστημών, κοιν. ανθρωπολογίας κ.α.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ