Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Διάταξη: Παύει να είναι αργία η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική
Δημοσίευση: 11/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις»:

Α. Η  30ή Ιανουαρίου κάθε έτους , ημέρα της θρησκευτικής  των Τριών Ιεραρχών , παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας.

Β.Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας , εκπαιδευτικών και μαθητών.

Γ. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού  και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων  και της εν γένι προσφοράς τους  στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα.

Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια  όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε  ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος.

Η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στις 20 Ιανουαρίου και θα ψηφιστεί μέχρι 25 του μήνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ

Σχόλια (19)

 
Alex
13 Ιαν 2020 21:58

Σωστό μέτρο, αν εφαρμοστεί σωστά. Υπάρχουν ωραία δημιουργικά βιντεάκια στο YouTube που έγιναν από μαθητές. Σωστός ο εκκλησιασμός γιατί είναι η καλύτερη βιωματική μάθηση για το θέμα. Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν αυτοί που ήταν εξαιτίας της σχέσης τους με τον Θεό.Μόνο αν μάθουν οι μαθητές τι μεγέθους άνθρωποι ήταν οι Τρεις Ιεράρχες έχουμε ελπίδα να γίνει καλύτερη η κοινωνία. Μέχρι τώρα μόνο καρικατούρες, ανωμαλίες και βιαιότητες προβάλλονται ως πρότυπα στην τηλεόραση κι αυτή η απόφαση είναι πολύ θετική.

 
Γ.Π.
13 Ιαν 2020 10:41

Έρχεται! Η "λευκή εβδομάδα" έρχεται! Το είπε ο Ανδρόνικος!...
Των Τριών Ιεραρχών θα είναι κλειστά τα σχολεία!....

 
Πολίτης
13 Ιαν 2020 08:26

Η "λευκή εβδομάδα" τι γίνεται; Έχω καιρό να ακούσω νέα της και ανησυχώ. Έτσι κι αλλιώς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων(μην το ξεχνάμε) για τους ξενοδόχους και τους κολλεγιάρχες μεριμνά

 
ζορ
12 Ιαν 2020 23:54

ολοι εσεις που γραφετε για τις αργιες του σχολειου και κανετε εισηγησεις καθηστε και δειτε τις αργιες που εχουν στις υπολοιπες ευρωπαικες χωρες χειμερινες ,ανοιξιατικες γιορτες η γενεθλια βασιλεων και δουκων και θα δειτε οτι εδω εχουμε λιγοτερες ......ψαχτειτε λιγακι

 
Εννιά συλλαβες
12 Ιαν 2020 21:49

Αν συνοδεύεται η μέρα αυτή από το τι διδάξανε οι Τρεις Ιεράρχες,
αν αυτό που διδάξανε και διδάσκουν διδαχθεί από ανθρώπους που έχουν το ταλαντο να διδάξουν με φωτισμό και όχι διαφωτισμο η λογικόλατρεία (και προφανώς πρέπει να είναι Θεόλογοι Πατερικοι η ακόμα και Ιερείς) ,
αν τεθεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός ως μάθημα υπό την διδασκαλία των Τριών Ιεραρχων από ανθρώπους με το ως άνω 'αν',
αν η Παιδεία λάβει τον ρόλο της ως οφείλει πάνω από την Εκπαίδευση,
ΑΝ τα σχολεία αρχίσουν να έχουν πρωτα Ψυχή και Χριστο και ύστερα τεμαχισμένη και κατευθυνομενη γνώση,
αν τα ιστορικά βιβλία κατέχουν το ως άνω μεγάλο ΑΝ,
αν τα παιδιά σταματήσουν να δέχονται πληροφορίες και όχι Παιδεία,
αν η γλώσσα και η αρχαία ελληνική πραγματεία τεθουν ως μέγιστη ανάγκη και προϋπόθεση για την αναβάθμιση της Παιδείας ανεξάρτητα την κατεύθυνση που θα πάρει το κάθε παιδί,
αν τα θρησκευτικά ως ομολογιακό μάθημα (Ορθοδοξία) διδάσκονται από ανθρώπους που θα ξυπνάνε το 'μάθημα' ώστε ο καλός σπόρος ΣΕ ΚΑΘΕ ΈΝΑ ΠΑΙΔΊ να αρχίσει να παίρνει τη μορφή δέντρου,
αν το πρωί η Ορθοδοξη Εκκλησία είναι το ξεκίνημα αυτής της ΗΜΕΡΑΣ,
ΤΌΤΕ δεν θα υπάρχει ίχνος αν.
Αν συνέχιζα να ψηφίζω όταν συνειδητοποίησα ότι γίνεσαι όμηρος και απλά διαλέγεις αυτόν που σε κραταει ΤΌΤΕ δεν θα ήμουνα πολιτικό ον ΣΗΜΕΡΑ(ΕΔΏ ΚΑΙ ΠΟΛΎ ΚΑΙΡΌ ΔΗΛΑΔΉ) .Να με συγχωρει ο Αριστοτέλης. ΑΝ 'ανηκα' παραταξιακα καπου η απλά διάλεγα μια πλευρα των εκάστοτε 300 υποψηφίων ΣΗΜΕΡΑ(ΕΔΏ ΚΑΙ ΠΟΛΎ ΚΑΙΡΌ ΔΗΛΑΔΉ) για να νιώσω πολιτικό ον ΤΌΤΕ δεν θα είχα την δυνατότητα να προβάλλω, να θέσω η να στηρίξω κάποιες θεσεις. Μπροστά στο κείμενο του κ. Μανώλη Χρ. ως σχόλιο της 31ης Ιανουαρίου 2019 αυτά που γράφω απλά είναι μια κραυγή. Στο σχόλιο κείμενο του συγκεκριμένου Ανθρώπου θα βρείτε πολλές 'κραυγές' σε λόγο με Λόγο.

 
Makis
12 Ιαν 2020 15:32

Βήμα - βήμα θα φτάσουμε κι εκεί. Προτεραιότητα στην ενίσχυση των ιδιοκτητών των Κολλεγίων και τα υπόλοιπα σιγά σιγά

 
jim
12 Ιαν 2020 15:06

@ΠΕ-02 μάχιμος
8. Όλοι οι μαθητές με ποδιά στο σχολείο, τα αγόρια κουρεμένα γουλί και τα κορίτσια με φούστα μέχρι τους αστραγάλους.

 
Κ.Σπηλιοπούλου
12 Ιαν 2020 13:08

@ΠΕ02 μάχιμε, αυτό με το πίσσα και πούπουλα με προβλημάτισε. Εάν έχεις 11 την έχεις γλιτώσει, ευτυχώς. Κατά τ΄άλλα σύμφωνοι για τις απώλειες ωρών. @Κανονικά μάθημα συμφωνώ. Και με αυτή την αλλαγή που αφορά τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, πήραμε φόρα όλοι, βέβαια.

 
Κ.Σπηλιοπούλου
12 Ιαν 2020 13:03

@Κανονικά μάθημα, σύμφωνοι για τις απώλειες μαθημάτων, εκτός από το πισσα και πούπουλα. Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι εσύ δεν θα είσαι με πίσσα και πούπουλα. Θα είσαι με 11, ας πούμε, και θα τη γλιτώνεις;

 
tony
12 Ιαν 2020 12:50

Το κυβερνών κόμμα καπηλεύεται συστηματικά εδώ και δεκαετίες τα εθνικά και θρησκευτικά θέματα. Τα άλλα 2 κόμματα εξουσίας είναι το ίδιο ανίκανα ή ικανά (διαλέξτε ότι θέλετε) να κυβερνήσουν, αλλά αυτό το φάουλ δεν τον κάνουν (τουλάχιστον όχι τόσο πολύ). Βέβαια ο σανοφάγος Έλληνας τώρα θα νομίζει ότι έγινε κάτι καλό με αυτή την αλλαγή. Το 1/3 των παιδιών θα έρθει στην εκκλησία φέτος στις 30/01. Τα υπόλοιπα θα πάρουν απουσίες. Αν κριθεί η φοίτηση τους από αυτές τις απουσίες, φυσικά δεν θα χάσουν την τάξη, θα τις σβήσουν οι καθηγητές και καλά θα κάνουν. Για να πιστέψει ο Έλληνας στην θρησκεία δεν είναι αυτός ο τρόπος. Η θρησκεία πρέπει να ΠΕΙΣΕΙ. Πείθει όμως;

 
Στράτος
12 Ιαν 2020 12:23

@ Πε02 μαχιμος

Πράγματι μάχιμος ή μήπως ρίψασπις;

Ο φόβος σου μην χάσεις έστω και μία ώρα κενό είναι εμφανής.

 
Πέτρος
11 Ιαν 2020 23:52

2 διδακτικές ώρες είναι αρκετές για τη γιορτή.
Οι υπόλοιπες 5 ώρες στην τάξη για μάθημα κι όχι στην καφετέρια για καφέ.

 
Πε02 μαχιμος
11 Ιαν 2020 19:10

Συγχαρητηρια στην υπουργο. Μου φαινεται ομως λιγο ατολμη: θα επρεπε να νομοθετησει αμεσα
1. Οι διακοπες χριστουγεννων να περιοριστουν μονο στις παραμονες, ανημερα, και την επομενη των χριστουγεννων κ πρωτοχρονιας και τη μερα των φωτων.
2.οι διακοπες πασχα να ξεκινανε μεγαλη παρασκευη και να τελειωνουν δευτερα του πασχα.
3. Τη μερα του πολυτεχνειου, την 28η του οχτωβρη και την 25 η μαρτιου κανονικα μαθημα τις 5πρωτες ωρες, γιορτη τις 2 τελευταιες.
4. Αγιασμος τελευταια μερα αυγουστου και εναρξη μαθηματων την πρωτη μερα του σεπτεμβριου.
5. Τον ιουλιο ολοι οι καθηγητες στο σχολειο 8-2 για προετοιμασια της νεας χρονιας.
6. Κομμενες οι εκδρομες και οι περιπατοι. Μονο εκπαιδευτικες επισκεψεις.
7.Στο τελος της σχολικης χρονιας οι μαθητες βαθμολογουν ανωνυμα τους καθηγητες τους με την κλιμακα 1-20. Οποιος, α/οι, ες βρεθουν κατω απο τη βαση, σε ειδικη εκδηλωση μεριμνη του δημου, του σχολειου και του συλλογου γονεων θα αλειβονται με πισσα και πουπουλα και θα τους κρεμανε τα σχετικα κουδουνια.

 
ΔΑΛ
11 Ιαν 2020 18:47

Ο Αγώνας τώρα δικαιώνεται!!

 
ΚΜ
11 Ιαν 2020 18:02

@καθηγητής ΓΕΛ

Είστε σίγουρα καθηγητής; Θα σας ειδοποιήσουμε...

 
Apostolos
11 Ιαν 2020 17:37

Αυτό είναι το πρόβλημα της παιδείας.
Ευτυχώς το έλυσε η υπουργός.
Επικοινωνιακά παιχνίδια.
Κάτι τρέχει αν υποχρεώσει τα παιδιά να είναι στο σχολείο για εκδηλώσεις.....

Ευχαριστούμε για την λύση των προβλημάτων της παιδείας κ. ΥΠΟΥΡΓΕ.

Το πρόβλημα μας είναι αν είναι αργία η εορτή.

 
κανονικά μάθημα
11 Ιαν 2020 16:56

Τι σχέση έχει η εκκλησία με το σχολείο (εν ώρα σχολείου) δεν μπορώ να καταλάβω! Στο μεσαίωνα είμαστε; Πρέπει να γίνεται κανονικά μάθημα. Αρκετά και με τις αριστεροφοβίες και τις δεξιοφοβίες.

 
καθηγητής ΓΕΛ
11 Ιαν 2020 14:57

Εύγε στην Υπουργό παιδείας για αυτή την αλλαγή. Αρκετά με τις αντεθνικές και αντιπαιδαγωγικές αριστεροφοβίες. Πρέπει να προχωρήσουσε άφοβα σε ραγδαίες αλλαγές στην εκπαίδευση, που επιθυμεί η πλειοψηφία του λαού μας. Πρέπει με γρήγορους ρυθμούς τα ξαχαρβαλωμένα σχολεία μας που κυριαρχεί στους μαθητές το μήνυμα των νόμων Γαβρόγλου, μην διαβάζεται τίποτα όλοι προάγεσται, να βρουν το δρόμο τους και οι γονείς θα είναι μαζί μας.

 
Rip
11 Ιαν 2020 12:01

Επιτέλους άρχισε η μεγάλη αλλαγή στο χώρο της παιδείας. Ένα χρόνιο αίτημα του εκπαιδευτικης κοινότητας τωρα δικαιώνεται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ