Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Διάταξη: Δεκτά τα πτυχία Κολλεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο (σ.σ. εκτός μελών ΔΕΠ)

Η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη 14 Ιανουαρίου .
Δημοσίευση: 11/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις»:

Α. Τα πτυχία που χορηγούνται από ΑΕΙ της αλλοδαπής  γίνονται δεκτά από το ΑΣΕΠ για τον διορισμό των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία εφόσον έχουν αναγνώριση  επαγγελματικών προσόντων.   Βάσει του ΠΔ 38/2010 ή απόφαση αναγνώρισης  επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου  σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.

Β. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά   εφόσον έχουν αναγνώριση  επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου  με εκπαιδευτικό κλάδο.

Η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη 14 Ιανουαρίου .

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΙ ΙΣΧΥΕ

Ο νόμος που ισχύσει σήμερα προβλέπει τα εξής

5. Για τη διακρίβωση των υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

α) Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά αποκλειστικά, εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

β) Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά αποκλειστικά εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και, προκειμένου για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, συνοδεύονται από βεβαίωσή του, ύστερα από γνώμη του ειδικού εισηγητή συναφούς κλάδου και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) συναφούς επιστημονικού κλάδου, ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής.

γ) Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, όπου αναφέρεται ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. νοείται και ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας, σύμφωνα με τις ισχύουσες, κατά τον χρόνο της αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοτιμίας ή και αντιστοιχίας, διατάξεις.

Σχόλια (59)

 
Μόνο σε αυτή την χώρα...
11 Ιαν 2020 12:50

Αναγνώριση διδακτορικού τίτλου σπουδών μέσω επαγγελματικής αναγνώρισης, τι λέτε;
Επαγγελματική αναγνώριση το διδακτορικό; Τότε σε τι ακριβώς αποσκοπεί η ακαδημαϊκή αναγνώριση από ΔΟΑΤΑΠ, σε ΙΕΚ ή σε σεμινάρια;;

 
Ολγα
11 Ιαν 2020 12:56

Τι σημαινει αυτο? Δεν ειναι απαραιτητη η αναγνωριση απο τον ΔΟΑΤΑΠ?

 
Δασκαλος
11 Ιαν 2020 14:53

Επιτέλους!
Εφαρμογή της Κανονικότητας!
Μπράβο Νίκη!!!

 
Σάκης
11 Ιαν 2020 15:46

Ευτυχώς και μπράβο στην Υπουργό! Ας κάνει και γραπτές εξετάσεις να δούμε τι και πόσο αξίζει ο καθένας....

 
ΠΕ04
11 Ιαν 2020 15:53

Βάση του 10 και πελάτες στα Κολέγια. ΑΡΙΣΤΕΙΑ!!!

 
Δημητρης
11 Ιαν 2020 16:03

Η Γλώσσα,η γραμματική,η ιστορία, κλπ που διδάσκεται στα Βουλγαρικά,Ουγγρικα και αλλα ΑΕΙ είναι ίδια με την ελληνική?Αναφερομαι σε προπτυχιακό επίπεδο!Τραγικές αποφάσεις!

 
Για ακόμα περισσότερους αγράμματους Εδώ και Τώρα
11 Ιαν 2020 16:15

Η κανονικότητα του αίσχους. Τι ψηφίσατε!!!!

 
Nestoras
11 Ιαν 2020 16:21

Επιτέλους να και κάτι σωστό και ηθικό από την Νίκη. Αρκεί να περάσει και επίσημα. Επιτέλους να δούν οι απόφοιτοι των ξένων πανεπιστημίων φώς στο τούνελ. Έτη φωτός πίσω η Ελλάδα από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη.

 
ανήθικο και άδικο
11 Ιαν 2020 17:17

Πώς σχετίζεται το φως στο τούνελ με το να εργαστούν οι απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων έτσι απλά στην ελληνική δωρεάν εκπαίδευση?

Αν το ήθελαν τόσο πολύ να σπουδάσουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ώστε να βαστάξουν να πληρώσουν σπουδές στο εξωτερικό, ε, τότε ας ψαχτούν και να απασχοληθούν οπουδήποτε αλλού.
Γιατί πρέπει ντε και καλά να τους απορροφήσει το ελληνικό δημόσιο?

Ανήθικο και άδικο από κάθε άποψη.

 
Παναγιώτα
11 Ιαν 2020 17:22

Επιτέλους μια υπουργός που έχει αποφασίσει να βάλει τάξη στην παιδεία και να διακόψει την εκροή τεράστιων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Που Διορίζει εκπαιδευτικούς στα Δημόσια σχολεία, που δουλεύει για να πάει ένα βήμα μπροστά η εκπαίδευση.

 
Βάσια
11 Ιαν 2020 17:37

Η κ.Κεραμεως είναι η πιο σωστή επιλογή που έγινε τα τελευταία χρόνια για το υπουργείο!Θα αλλάξει και η παιδεία προς το σωστό δρόμο και η ανάπτυξη δεν θα αργήσει να έρθει!Αν δεν συνδεθεί η αγορά εργασίας με την εκπαίδευση δεν πρόκειται να γίνει τίποτα! Τουλάχιστον η συγκεκριμένη υπουργός κινείται σε σωστό δρόμο. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.

 
ακης
11 Ιαν 2020 18:10

δηλαδη εγω που εχω παρει για ειδικη αγωγη μεταπτυχιακο απο το κολλεγιο και εχω και αναγνωριση απο ΣΑΕΠ πλεον θα γινεται δεκτο? πες μ τετοια να χαρω γτ πραγματικα τοσα χρονια οταν το καταλαβα ελεγα τσαμπα λεφτα εδωσα

 
Επιτέλους
11 Ιαν 2020 18:32

Επιτέλους ο αγώνας τόσων παιδιών και των οικογενειών τους να πιάσει τόπο συνεχίστε κ.α υπουργέ και διορθώστε όλα τα λάθη των προηγουμένων

 
@Nestoras @Δασκαλος
11 Ιαν 2020 18:52

Δηλαδή συμφωνείτε να αναγνωρίζεται ένας Διδακτορικός τίτλος σπουδών (προσοχή οχι προπτυχιακό που οδηγεί σε άσκηση επαγγέλματος) μεσω επαγγελματικής ισοτιμισης;; Το συμβούλιο επαγγελματικών ισοτιμιών θα ελεγχει τις αντιστοιχες δημοσιεύσεις (απαραιτητη προϋπόθεση σε όλα τα ελληνικά ΑΕΙ για την απονομή διδακτορικού τίτλου) ή εαν είναι γραμμένος αλλά στον επαγγελματικό φορέα του εξωτερικού;;!
Πως ακριβώς θα κρίνει αυτή την ισοτιμία, πραγματικά ομως με ποιο τρόπο;;
Και ο Διδάκτορας θα έχει τον τίτλο «Δρ επαγγελματίας» ;
Ότι να ναι, αρκεί να είναι ικανοποιημένοι οι κολεγιαρχες!

 
Σταυρούλα
11 Ιαν 2020 19:55

Επιτέλους!
Παρά το γεγονός πως κατέχω τίτλους σπουδών από Ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα βρίσκω σωστότατη τη διάταξη!!!
Επίσης, όλοι όσοι κόπτεστε ότι τα ξένα πανεπιστήμια είναι ΌΛΑ κατώτερα των ελληνικών να μην πηγαίνετε για αναζήτηση εργασίας στις χώρες που τα φιλοξενούν .

 
Σταυρούλα
11 Ιαν 2020 20:22

Θα πρέπει να διορθωθεί και η διάταξη που αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για θέση ευθύνης, καθώς και σε αυτήν δεν αναφερόταν το ΣΑΕΠ αλλά μόνο το ΔΟΑΤΑΠ.

 
Αξιολόγηση κολλεγίων ΑΔΙΠ
11 Ιαν 2020 21:11

Η ΑΔΙΠ θα αξιολογήσει τα προγράμματα των κολλεγίων στην Ελλάδα;

 
Μανώλης
11 Ιαν 2020 21:25

Ντροπή, κάποιοι πιστέψαμε στην ¨Αριστεία¨ σας, αλλά φευ..

 
Το τερμάτισε ομως..
11 Ιαν 2020 22:56

Για να καταλάβω, το ΣΑΕΠ θα αναγνωρίζει με «επαγγελματικά κριτήρια» διδακτορικά από κολέγια;; Τι άλλο θα δούμε..!

 
@Σταυρουλα
11 Ιαν 2020 23:02

Συμφωνείς δηλαδη μια επιτροπή όπου δεν υπάρχει κανένας ακαδημαϊκός και κρίνει μόνο με επαγγελματικά κριτήρια αν πρέπει καποιος να ασκήσει το επάγγελμα του στη Ελλάδα, να δίνει ισοτιμία / αναγνώριση σε Διδακτορικούς τίτλους σπουδών; Με τι ακαδημαϊκά κριτήρια;;
Αφού το Διδακτορικο είναι καθαρά ακαδημαϊκο προσόν και καμία σχέση δεν έχει με άσκηση επαγγέλματος!
Η μόνη λογική εξήγηση είναι η διάταξη να μπήκε κατά λαθος, σε διαφορετική περίπτωση θα γεμίσει το Δημόσιο με διδακτορικά «επαγγελματικά»!

 
@Σταυρουλα
11 Ιαν 2020 23:15

Καλά, προφανώς δεν έχουν πρόθεση να δουλέψουν στο εξωτερικό. Δεν έχουν πρόθεση όμως ούτε να αγοράσουν αυτοκίνητο που έφτιαξαν ξένοι μηχανικοί, να πάρουν φάρμακα που αναπτύχθηκαν στο εξωτερικό, να τους κουράρει ξένος γιατρός.

Είναι για γέλια.

 
Χριστίνα
11 Ιαν 2020 23:29

Να χαρώ εγώ αριστεία και κανονικότητα! Είμαι αδιοριστη δασκάλα και τέτοιες αποφάσεις με κάνουν να ντρέπομαι και να απογοητεύομαι ακόμη περισσότερο!

 
Πανεπιστημιακός
12 Ιαν 2020 00:02

Πολλούς ανθρώπους χαρακτηρίζομεν ως αχρήστους, διότι έχομεν την αξίωσιν να κανονίζωμεν ημείς την χρησιμότητά των.
Δημήτριος Καμπούρογλου, 1852-1942, Έλληνας γνωμικογράφος

 
αριστοκλης
12 Ιαν 2020 01:20

λαθος απ' τη μια, αλλα τελος παντων, υποθετοντας οτι καποιος ελληναα ειχε τα χρηματα να σπουδασει ελληνικη φιλολογια, δη αρχαια ελληνικη, στο πανεπιστημιο της οξφόρδης, επιπεδο πολυ ανωτερο απο του καποδιστριακο -καλως ή κακως ειναι η αληθεια- γιατι, λοιπον, αυτος ο ελληνας να μην μπορει να ερθει να μεταφερει τις γνωσεις του εδω, παρα να ξενιτευεται και να προσφερει το αγαθο αυτο σε πολιτες αλλης χωρας δια τον επιουσιον;;; μιας και τοσο σας καιει το μελλον.... οι καθηγητες πανεπιστημιων και σχολειων, εν τω μεταξυ, σιγουρα περνουν απο διαφορες αξιολογησεις κι αν κριθει οτι δεν ειναι επαρκεις, δεν τους δινεται η θεση.... ας ελπισουμε οτι ειναι για καλο....

 
Πετρος
12 Ιαν 2020 01:20

Θα ακολουθησουν και νομοθετικα προσδιορισμενα επαγγελματα οπως λογιστες, γιατροι, οικονομολογοι κτλ?????

 
Διαμαντής Μ.
12 Ιαν 2020 03:35

Επιτέλους κάτι λογικό σε αυτή τη χώρα!

 
Παναγιώτης
12 Ιαν 2020 05:45

Μόνο ντροπή τίποτα άλλο...

 
@αριστοκλής
12 Ιαν 2020 09:29

Δηλαδή αυτή η διάταξη μπήκε για όσους σπούδασαν ελληνική φιλολογία στην Οξφόρδη οι οποίοι κάνουν ουρά για να διοριστούν στο ελληνικό δημόσιο;

 
@Πανεπιστημιακος
12 Ιαν 2020 09:43

Είστε όντως πανεπιστημιακός και συμφωνείτε με την «επαγγελματικήν» αναγνώριση Διδακτορικών τίτλων από το ΣΑΕΠ;
Σε ποιο «πανεπιστήμιο» είστε αραγε;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ