Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Η 2η εγκύκλιος για τους Τρεις Ιεράρχες

--- εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.
Δημοσίευση: 15/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός.

Β. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

Τα παραπάνω προβλέπει η 2η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία, την  οποία υπέγραψε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗ 2η  ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Η 1η  εγκύκλιος

Η 1η  εγκύκλιος, προέβλεπε τα εξής:

Α. Την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, αλλά θα
πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες σχετικές με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γιορτής, δηλαδή την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

Β. Επιπλέον, τη συγκεκριμένη μέρα δύναται να πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός, κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ 1η  ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (26)

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΟΣ
15 Ιαν 2020 12:01

Η εκτέλεση του ωρολογίου προγράμματος συμβολικά υποβαθμίζει το νόημα της σχολικής εορτής των τριών Ιεραρχών. Το ίδιο θα ίσχυε εάν γινόντουσαν μαθήματα και σε άλλες περιπτώσεις όπως στη γιορτή της Σημαίας ή στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Ουδόλως ερμηνεύεται αυτό με όρους τεμπελιάς.

 
χμμ...
15 Ιαν 2020 12:31

Οποτε η περηφανη-ενδοξη σχολικη γιορτη των 3 Ιεραρχων που τοσο πολυ θελουν να αναβαθμισουν η κυβερνηση με την Εκκλησια, παιρνει τον ρολο μιας "ενημερωσης" σαν να λεμε Ασφαλεια στο Διαδικτυο, Ημερα Περιβαλλοντος κτλ

Ακομα και η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, ΔΕΝ εχει μαθηματα εκεινη την ημερα!
Αλλα οι 3 Ιεραρχες θα εχουν!
Τραγικοι!

 
Νίκος
15 Ιαν 2020 13:47

Αφήνοντας κατά μέρος την τρικυμία εν κρανίω που έχουν οι παροικούντες της Νερατζιώτισσας, είναι ο απόλυτος υποβιβασμός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας να προ-νομοθετεί η υφυπουργός με εγκύκλιο, ενώ ο νόμος είναι ακόμη σε ισχύ.
Τελικώς για να μην κάθονται οι "τεμπέληδες" εκπαιδευτικοί, θα καταργηθεί η εορτή. Προσωπικά μου είναι αδιάφορο, αλλά φανταστείτε να το έκανε αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση, τι είχαμε να ακούσουμε από ΣΚΑΙ και λοιπούς.

 
ANTONIOS
15 Ιαν 2020 13:57

Περιμένετε, μη βιάζεστε, είναι της υφυπουργού. Αναμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο απο την Υπουργό.

 
Ανθή
15 Ιαν 2020 14:13

Πολύ ωραία. Έξι ώρες εκδηλώσεις και 1 ώρα μάθημα για την τιμή των όπλων.

 
κατάργηση ΤΩΡΑ
15 Ιαν 2020 14:39

αυτό κάνουν , ας τους βοηθήσουν οι σύλλογοι καθηγητών : χρονια πολλά και καλά μυαλά στην προσευχή (αν κάνουν) και μετά μάθημα, σχετικά αν θέλει να κάνει κάτι ο θεολόγος ΣΤΗΝ ΩΡΑ του. Το σανό που μάς ταΐζει το υπουργείο ας το ΦΑΕΙ !

 
ΝΙΚΟΣ
15 Ιαν 2020 15:18

"Κατά τα λοιπά" : ποια είναι τα 'λοιπά'; Η σαφήνεια θα απαιτούσε στην παράγραφο Α να καθορίζεται ο χρόνος διαρκείας των "εορταστικών εκδηλώσεων" , π.χ. 2 ώρες (αφού πρόκειται για 'εκδηλώσεις' πόσο λιγότερο να είναι;), ώστε το "κατά τα λοιπά" να αναφέρεται στο υπόλοιπο του ωρολογίου προγράμματος, δηλ. π.χ. από την 3η έως και την 7η ώρα. Μήπως πρόκειται για "δημιουργική ασάφεια";;;;;; Η ελληνική δημόσια διοίκηση, βέβαια, έχει λαμπρές επιδόσεις στη σύνθεση τέτοιου τύπου αμφιλεγόμενων κειμένων. Αν προσθέσει κανείς σ' αυτό και τον "γραμματισμό" - ως αποκαλείται εσχάτως η γλωσσική κατάρτιση - των συντακτών εγκυκλίων, δεν είναι να απορεί κανείς με τέτοιες φραστικές ακροβασίες. Απ' την άλλη μεριά η Υπουργός ανεφέρθη σε "αποκατάσταση" της ημέρας των Τριών Ιεραρχών, το οποίο σημαίνει επιστροφή στην προτεραία κατάσταση, ήτοι εκκλησιασμός κτλ., άνευ διεξαγωγής μαθημάτων. Εν ολίγοις: αν σκοπός της Διοικήσεως είναι η κατάργηση των αργιών, ας γινόταν η αρχή από τη "Μέρα Αθλητισμού" που εισήγαγε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά. Ας προβλεφθεί να γίνονται αθλητικές εκδηλώσεις και "κατά τα λοιπά" να τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων της ημέρας. Με τίποτα άλλο δεν έχουν να ασχοληθούν στο Υπουργείο; Τη σάρωση της Γ΄Λυκείου από την προηγούμενη κυβέρνηση π.χ.

 
Θάνος
15 Ιαν 2020 15:23

Ντροπή!!! Υποβάθμισαν την εορτή των τριών ιεραρχών!!! Σου λέει μια ώρα εκκλησίασμος και μετά το πρόγραμμα του σχολείου κανονικά. Ας τολμήσουν κάνουν στην ημέρα του Πολυτεχνείου να κάνουν τα ίδια !!!! Αλήθεια η ΟΛΜΕ που κρύφτηκε!!!!

 
ΚΜ
15 Ιαν 2020 15:45

@Νίκος15 Ιαν 2020 13:47

Σωστό

 
@κατάργηση ΤΩΡΑ
15 Ιαν 2020 17:55

Συμφωνώ απόλυτα, 10 λεπτά αναφορά στους Τρείς Ιεράρχες στην πρωινή προσευχή και μετά ΜΑΘΗΜΑ κανονικά. Ιδίως μετά τους χαρακτηρισμούς του Αρχιεπίσκοπου. Τέλος η κοροϊδία και ο χλευασμός των εκπαιδευτικών.

 
Μπάμπης
15 Ιαν 2020 18:20

Όπως καταλαβαίνετε η δεύτερη εγκύκλιος έρχεται να επισημοποιήσει ως πρακτική την άποψη του Ιερονυμου. Από δω και πέρα για οποιαδήποτε διευκρίνιση αντί να απευθύνεστε στην κάθε διευθυνση πρωτοβάθμιας η δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρακαλείστε να ρωτάτε τον παπά της ενορίας σας. Ίσως να είναι καλύτερα ενημερωμένος

 
Tintin
15 Ιαν 2020 19:26

Καλα που δεν αποφασισε αυτην την υποβαθμιση-καταργηση η προηγουμενη κυβερνηση. Θα ζουσαμε ημερες ανενδοτου εκκλησιαστικου αγωνα και θα περιμεναμε τη δεξια του Κυριου να αποκαταστησει την κανονικοτητα.

 
tom
15 Ιαν 2020 19:45

Α) Όλα τα χρόνια πριν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ (2012-14, 2004-2009) ποτέ δεν κάναμε μάθημα, γιατί τώρα ασχολούνται όλοι με την τεμπελιά των εκπαιδευτικών;
Β) Τι γίνεται με τις άλλες γιορτές 27η Οκτώβρη, 17η Νοέμβρη και 24η Μαρτίου, γιατί να μην κάνουμε μάθημα και 2 ώρες γιορτή;
Γ) Με τις 4 ώρες μάθημα στις 30/1 θα καλύψουμε και τις δεκάδες χιλιάδες ώρες που χάθηκαν λόγω αργοπορίας των αναπληρωτών ενώ λεφτά υπήρχαν όπως φάνηκε μετά
Δ) Μας είπε και τεμπέληδες ο προκαθήμενος της πιο σκληρά εργαζόμενης τάξης σε όλη την Ελλάδα!
Ε) Εντάξει χάλια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τούτοι είναι……….

 
Αχα!
15 Ιαν 2020 20:35

Διαβάζοντας τη νομοτεχνική βελτίωση, είναι ξεκάθαρο ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα τηρείται μόνο όταν η 30/1 πέφτει ΣΚ και έτσι θα εορτάζεται Παρασκευή. Ό,τι κάνουμε στις υπόλοιπες γιορτές θα κάνουμε και στις 30/1. Πολύς λόγος για το τίποτα...

 
darkstar
15 Ιαν 2020 21:56

Δεν μας έχουν πει πόσα γραμμάτια έχουν να ξεπληρώσουν ακόμα για να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι έρχεται. Πρώτα τα ΜΜΕ... τώρα η εκκλησία ... Μετά........; Έτσι θα πάμε μπροστά ; Πηγαίνοντας προς τα πίσω;

 
Αστεία πράγματα
16 Ιαν 2020 03:15

Πάλι δημιουργήθηκε θέμα εκεί που δεν υπήρχε, κανένας σοβαρός λόγος να αντιδικούν οι εκπαιδευτικοί και το υπουργείο για μια ημέρα αργίας ή μαθημάτων ή σχολικής εορτής, ανάμεσα στις τόσες.

Να ασχοληθούμε με το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, με τα βιβλία και τα μαθήματα και το πρόγραμμα σπουδών, αυτα είναι τα σημαντικά και εκεί εντοπίζονται τα σοβαρά προβλήματα.

Με αυτές τις παλινωδίες χάνεται η ουσία και το μέτρο στη συζήτηση για τα εκπαιδευτικά.

 
Κώστας Γ.
16 Ιαν 2020 10:09

1. Εγκύκλιος Φ1/3495/ΓΔ4/ 10-01-2020: " Εν όψει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, σας ενημερώνουμε ......."
2. Εγκύκλιος Φ1/5106/ΓΔ4/ 15-01-2020: " Σας ενημρώνουμε ότι .......". Έχω την εντύπωση ότι το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου μπορεί να βρει πεδίο εφαρμογής στην περίπτωση κατά την οποία η 30η Ιανουαρίου ( ημέρα εορτής Των Τριών Ιεραρχών ) είναι Σάββατο ή Κυριακή, οπότε οι σχετικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την Παρασκευή που προηγείται της εορτής. Αυτό έχει ρυθμιστεί και είναι σε ισχύ με τον σχετικό νόμο.
3. Απορία: Ποια νομοθετική ρύθμιση έγινε ώστε να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος Φ1/5106/ΓΔ4/ 15-01-2020;
4. Ο νόμος που ορίζει την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών είναι σε ισχύ ή όχι; ( ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΙΣΧΥή ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ; )
5. Μου είναι τελείως ΑΔΙΑΦΟΡΟ, αν η ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών θα είναι ΑΡΓΙΑ ή ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ με τις σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις. Με ενδιαφέρει όμως πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία και ειδικά όταν η έκδοση σχετικών εγκυκλίων είναι νομικά ΑΒΑΣΙΜΕΣ ( ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ή ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ο ισχύων νόμος που ορίζει και καθορίζει την εορτή τω Τριών Ιεραρχών, αλλά και τις άλλες σχολικές εορτές και εκδηλώσεις.)

 
Ανθη
16 Ιαν 2020 10:38

Απολυτη υποβάθμιση της μεγαλης αυτης γιορτης...μαθημα τοτε με αυτήν την λογική σε κάθε εθνικη εορτή.Αισχος κ ντροπη!!!

 
εκπ/κός
16 Ιαν 2020 11:37

Ούτε πριν από 40 χρόνια που ήμουν μαθήτρια στο Δημοτικό Σχολείο , δεν γίνονταν μαθήματα. Όσο για την ......τεμπελιά , οι δάσκαλοι δίδαξαν γραφή και ανάγνωση σε κάποιους , για να μπορούν να συντάσσουν τέτοιες δηλώσεις.....

 
ph
16 Ιαν 2020 12:28

Από όλα αυτά συνάδελφοι, πρέπει να κρατήσουμε και να σημειώσουμε ότι τόσο το Υπουργείο, όσο και οι εκκλησιαστικές αρχές μας θεωρούν τεμπέληδες και δεν προσφέρουμε τίποτε.

 
ας τα πουμε όλα
16 Ιαν 2020 15:11

Πράγματι,αυτό που θα μείνει, ως αξιομνημόνευτο,απ΄όλη αυτή τη συζήτηση είναι η άποψη της κεφαλής της Εκκλησίας για τους εκπαιδευτικούς.
Και επαναλάμβάνω κι εγώ:''Που είναι η ΟΛΜΕ οεοοο;;;;

 
Pir
16 Ιαν 2020 17:10

Αν ο σύλλογος διδασκόντων πει όχι στον εκκλησιασμό?

 
Χρήστος
16 Ιαν 2020 19:24

Ποιες είναι οι συνθήκες που επιτρέπουν ή αποτρέπουν τον εκκλησιασμό?
Όποιος γνωρίζει ας απάντησει...

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
16 Ιαν 2020 20:31

Ο εκκλησιασμός είναι για τους τεμπέληδες..
Εφαρμογή ωρολογίου με μία διδακτική για αναφορά στους Ιεράρχες.
(30 χρόνια δάσκαλος μόνο πέρυσι δεν πήγα Σχολείο).

 
Δήμητρα
23 Ιαν 2020 11:47

Επιτέλους, ας μπει ένας φραγμός με τις σχολικές αργίες, επίσημες (εθνικές επέτειοι, θρησκευτικές εορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα) και ανεπίσημες (7η Ιανουαρίου, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκλογές εκπαιδευτικών) που κάθε φορά προκαλούν αναστάτωση, προβληματισμό, ταλαιπωρία και οικονομική ζημία στους εργαζόμενους γονείς, που αναζητούν λύσεις για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Όσο για την «υποβάθμιση των εορτών» που αναφέρει κάποιος, θεωρώ πως το μήνυμα του εορτασμού των εθνικών επετείων, θρησκευτικών εορτών κλπ. μπορεί πολύ καλύτερα να μεταφερθεί μέσα από γεμάτες με παιδιά αίθουσες, με μια 2ωρη ή 3ωρη εκδήλωση που θα προηγείται ή θα ακολουθεί το πρόγραμμα του σχολικού ωραρίου, σε αντίθεση με τις σχολικές εκδηλώσεις που σήμερα καταλήγουν να τις παρακολουθούν μια μικρή μερίδα μόνο των μαθητών, συνήθως της τάξης που διοργανώνει τη γιορτή.

 
ΜΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
23 Ιαν 2020 14:41

Συμφωνώ με την Δήμητρα! Μόνο για τις αργίες διαμαρτύρεστε...ότι έχουμε χάσει 3 μισθούς και ότι ο μισθός μας πλέον είναι (με φορτωμένα βιογραφικά πληρωμένα αδρά από την τσέπη μας) χαρτζιλίκι, δεν ακούω τίποτα.... είμαστε οι πιο καλά καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη και παίρνουμε τα λιγοτερα!!!! κι εσάς το μόνο που σας νοιαζει είναι αν θα καθίσετε 150 ή 160 μέρες το χρόνο! ΝΤΡΟΠΗ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean