Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ένταση Ν. Κεραμέως-προέδρου ΑΔΙΠ στη Βουλή

Δημοσίευση: 15/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ένταση επικράτησε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όταν ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ Παντελής Κυπριανός απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως υποστήριξε  ότι δεν ενημερώθηκε για το νέο νόμο για την ΑΔΙΠ πριν δημοσιοποιηθεί.

“Με το διάλογο θα είχε αποφευχθεί, αυτό που είπα και στον κ. υφυπουργό δύο φορές και στην κ. υπουργό, δηλαδή, ότι δεν θα είχαμε αναταράξεις στις σχέσεις μας με τους ευρωπαίους, γιατί υπάρχει το πρόβλημα. Είναι υπαρκτό. Και πρόστιμα θα καλούμαστε να πληρώσουμε, αλλά, κυρίως, οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι άλλο είναι η ΑΔΙΠ, άλλο η ΕΘΑΕ”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ.

Η Νίκη Κεραμέως απάντησε: “ Ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι η πιστοποίηση δεν λήγει αυτή τη στιγμή, έχουμε βάθος χρόνου μπροστά μας, ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές, ξέρετε πολύ καλά ότι έχει δοθεί πρόταση από τις ίδιες ευρωπαϊκές αρχές για παράταση”.

Ο διάλογος

Παντελής Κυπριανός: Το πρώτο σημείο -και σε αυτό νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι- είναι εάν ρωτήθηκε η ΑΔΙΠ στην όλη διαδικασία. Η απάντηση είναι αρνητική. Ούτε ρωτήθηκε, ούτε ενημερώθηκε. Αυτό το είπα και στην κυρία Υπουργό, το επαναλαμβάνω και σήμερα.Το πρώτο σημείο -και σε αυτό νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι- είναι εάν ρωτήθηκε η ΑΔΙΠ στην όλη διαδικασία. Η απάντηση είναι αρνητική. Ούτε ρωτήθηκε, ούτε ενημερώθηκε. Αυτό το είπα και στην κυρία Υπουργό, το επαναλαμβάνω και σήμερα.

Ν. Κεραμέως:    Είπατε, ότι δεν ενημερωθήκατε. Παρακαλώ να το διορθώσετε. Σας ενημέρωσα προ της δημοσιοποίησης, προσωπικά με προσωπικό τηλέφωνο στο κινητό σας τηλέφωνο. Άρα, η δήλωση ότι δεν ενημερωθήκατε είναι ανακριβής.

Παντελής Κυπριανός: κυρία Υπουργέ, δεν με ενημερώσατε. Τόσο απλά. Τηλέφωνο με πήρατε, μου είπατε: «Καλημέρα, τι κάνετε. Πάω στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κουβεντιάσουμε το νομοσχέδιο». Τελεία!

Ν. Κεραμέως: Σας ενημέρωσα πριν την κατάθεση.

Παντελής Κυπριανός:Τηλέφωνο με πήρατε, μου είπατε, καλημέρα, τι κάνετε, πάω στο υπουργικό συμβούλιο, θα κουβεντιάσουμε το νομοσχέδιο.

Ν. Φίλης : (μιλάει εκτός μικροφώνου)

Γιάννης Ανδριανός (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):  Σας παρακαλώ, κ. Φίλη. Μπορεί νομίζω ο Πρόεδρος να απαντήσει, δεν θέλει συνηγόρους. Σας παρακαλώ.

Παντελής Κυπριανός: Για την πιστοποίηση που ρωτήσατε, την κάναμε τη συζήτηση μαζί 27 Δεκεμβρίου που βρεθήκαμε με τους δύο συναδέλφους Αντιπροέδρους και με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου.
Για να γίνει μια πιστοποίηση πρέπει να περάσει από το συμβούλιο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμβούλιο και όπως ξέρετε από τις 21 Νοεμβρίου δεν υπάρχει συμβούλιο γιατί δεν διορίσατε το καινούργιο μέλος, άρα η ΑΔΙΠ από 21 Νοεμβρίου…

Γεώργιος Ζαλίδης (Αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ) : Δεν υπάρχει απαρτία Συμβουλίου. Συμβούλιο υπάρχει.

Παντελής Κυπριανός: Όταν υπηρετεί κάποιος και φεύγει από το συμβούλιο το καινούργιο μέλος πρέπει να ορισθεί σε τρεις μήνες. Αν το διορίζατε θα μπορούσε να υπάρξει και να λειτουργήσει. Από 21 Νοεμβρίου δεν υπάρχει. Για το λόγο αυτό η συνάντηση που κάναμε πριν έρθουμε σε σας, έξι μέλη του συμβουλίου στην οποία ήταν και ο κ. Τσιάτος, ήταν άτυπη.

Ν. Κεραμέως:Άρα και σήμερα άτυπα είστε εδώ, δεν μετράνε οι απόψεις;

Παντελής Κυπριανός: Όχι, δεν είπα αυτό. Δεν μπορεί να συνεδριάσει το συμβούλιο.

Ν. Κεραμέως: Αν δεν υπάρχει συμβούλιο ποιον εκπροσωπείτε; Τον εαυτό σας εσείς είπατε προηγουμένως.

Παντελής Κυπριανός: Δεν μπορεί να συνεδριάσει είπα. Μην αποφεύγετε την ερώτηση.

Γιάννης Ανδριανός (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):   Σας παρακαλώ δεν κάνετε εσείς ερωτήσεις αυτή τη στιγμή. Απαντάτε σε ερωτήσεις, κ. Πρόεδρε, σας παρακαλώ.

Παντελής Κυπριανός: Αυτό προσπαθώ αλλά…   Τα έχουμε πει μαζί, τα ξέρει, θεώρησε καλό η κυρία Υπουργός να ρωτήσει. Της είπα πως οποιαδήποτε απόφαση για πιστοποίηση πρέπει να περάσει από το συμβούλιο. Συμβούλιο δεν υπάρχει. Τι γίνεται αυτή τη στιγμή; Κάνουμε λίγες πιστοποιήσεις που είχαμε περάσει σε παλιό συμβούλιο. Άρα, σας είχα πει μπροστά στους δύο Αντιπροέδρους ότι θα έχουμε καθυστερήσεις τριών μηνών στις πιστοποιήσεις.

Παντελής Κυπριανός: Σε σχέση με την πιστοποίηση που τρέχει. Η πιστοποίηση κρατάει πάρα πολύ. Εμείς έχουμε έναν ευρωπαϊκό θεσμό, όπως στις 48 χώρες της Ε.Ε.. Ξεκίνησε τον Ιούνιο με απόφαση του συμβουλίου. Υπάρχουν τρία βήματα, να μην τα περιγράψω. Είπα στην κυρία Υπουργό ότι 28 με 30  Ιανουαρίου θα έρχονταν οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες -αυτή η διαδικασία κοστίζει 36.000 €- να μας πιστοποιήσουν. Το ξέρει και ο κ. Υφυπουργός και η κυρία υπουργός εδώ και καιρό. Το αφήσαμε τελευταία στιγμή και στις 27 Δεκεμβρίου μας πρότεινε να σταματήσουμε τη διαδικασία.

Ν. Κεραμέως: Να σταματήσει ή να αναβληθεί;

Γιάννης Ανδριανός (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):  Κυρία Υπουργέ, μισό λεπτό, αφήστε να εξελιχθεί η συζήτηση.

Παντελής Κυπριανός: Κυρία Υπουργέ υπάρχουν θεσμοί, ρωτάμε πώς λειτουργεί….
Έχω την ανεπίσημη απάντηση, γιατί η  επίσημη θα περάσει από το συμβούλιο της ΕΝΚΑ που μας προτείνουν να σταματήσει η ΑΔΙΠ και μετά από ένα, ενάμιση χρόνο, σαν ΕΘΑΑΕ, να ξαναρχίσει τη διαδικασία. Μπροστά μου έχω τα χαρτιά, κυρία Υπουργέ, αν θέλετε μπορώ να τα καταθέσω.

Ν. Κεραμέως: Σας προκαλώ να τα καταθέσετε και να μας πείτε πού λέει να σταματήσει. Να τα καταθέσετε στα πρακτικά.

Γιάννης Ανδριανός (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):  Μπορείτε να τα καταθέσετε, κύριε Πρόεδρε;

 Παντελής Κυπριανός: Πρόκειται για προσωπική αλληλογραφία, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, αλλά εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Β. Τσιάντος (Αντιπρόεδρος ΑΔΙΠ) :  Γνωρίζαμε για την αλλαγή του νομοσχεδίου της ΑΔΙΠ, διότι ήταν δεδομένο. Για έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου ή  ΤΕΙ, ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να γίνει αλλαγή, διότι καταργήθηκαν όλα τα ΤΕΙ.  Στο Συμβούλιο συμμετείχαμε τέσσερις καθηγητές των ΤΕΙ.  Πώς θα συνεχίσει μια Αρχή όταν καταργούνται οι λόγοι, οι θεματικές ενότητες για τις οποίες εκλέχθηκαν.  Άρα, ήταν δεδομένο.
Ο κ. Κυπριανός μας είχε φέρει από την  αρχή, από  την Άνοιξη, τις σκέψεις του,  2-3  σελίδες για το πώς θα έπρεπε να γίνει το νομικό πλαίσιο για την ΑΔΙΠ, εκ των οποίων τα πιο πολλά συμπεριλαμβάνονται σήμερα στο νομοσχέδιο. Άρα, ήταν  εν γνώσει μας και θα έπρεπε  αρχές Δεκεμβρίου, κατά την περίοδο  της διαβούλευσης, να συνεδριάσει  η Αρχή - έστω και άτυπα - και να βγάλουμε τη γνωμοδότηση.

 

Σχόλια (1)

 
ΑΔΙΠ
15 Ιαν 2020 22:19

Προσχηματική η διένεξη αφού έτσι κι αλλιώς οι πιστοποιήσεις γίνονται στα χαρτιά. Ο προηγούμενος κύκλος αξιολόγησης έκλεισε την περίοδο 2010-2015 χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Καμία πρόταση για νέα δομή τμημάτων και σχολών, μόνο διαπιστώσεις για την άσχημη κατάσταση και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ