Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Έντονη κινητικότητα μεγαλοιδιοκτητών Κολλεγίων

Ν. Κεραμέως: “Είναι στις προθέσεις μας να δούμε συνολικά το θέμα των Κολλεγίων και να τεθούν αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία τους"
Δημοσίευση: 16/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ενα από τα επόμενα νομοθετήματα της υπουργού   Παιδείας Ν. Κεραμέως- με βάσει τις μέχρι τώρα δηλώσεις της - είναι η  κατάρτιση του νέου νόμου πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας των Κολλεγίων στην Ελλάδα.

 Η πρόθεση αυτή  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι γνωστή εδώ και καιρό, από τις σχετικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας ,  στους ιδιοκτήτες των Κολλεγίων, αλλά και σε μεγάλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ανώτατης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Ηδη ευρωπαϊκός  “κωλοσσός”,   από τους μεγαλύτερους που δραστηριοποιείται στην Ευρωαική Ανώτατη  Ιδιωτική  Εκπαίδευση , με “τζίρο” που θα τον “ζήλευαν” μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, βρίσκεται προ των πυλών αγοράς  “κτιριακού συγκροτήματος”, χιλιάδων  τετραγωνικών μέτρων , με “θέα” το ΕΚΠΑ, στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης άλλος εκπαιδευτικός οργανισμός “καλοβλέπει” τη στήσιμο “πανεπιστημιούπολης”, με μεγάλες εκτάσεις στη  Νότια Αττική.

Ενας τρίτος εκπαιδευτικός οργανισμός, που λειτουργεί σήμερα,  ήδη διαθέτει “άριστες” εγκαταστάσεις, ευρωπαϊκών προδιαγραφών,  για τη λειτουργία Κολλεγίου.

Υπουργός: Έρχεται νέος νόμος για τη λειτουργία των Κολλεγίων

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τη σχετική εξαγγελία έκανε μέσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον περασμένοι μήνα κατά την περιοδεία της στη Λάρισα και Καρδίτσα, είπε προς την ακαδημαική κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: “Κάποια στιγμή θα κοιτάξουμε ευρύτερα το θέμα των Κολλεγίων, των προϋποθέσεις ίδρυσης των Κολλεγίων.
Να δούμε πληρέστερα το καθεστώς . Είναι κάτι που δεν έχουν ασχοληθεί οι Κυβερνήσεις έως τώρα. Δεν έχει μπει τάξη σε αυτό το τοπίο όσο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου”.

Επίσης η υπουργός  Παιδείας στις 16 -10-19 δήλωσε:

“Είναι στις προθέσεις μας να δούμε συνολικά το θέμα των Κολλεγίων  και να τεθούν αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία τους.   Είναι και αυτό μέσα στα νομοθετικά σχέδιά μας στο επόμενο χρονικό διάστημα”.

 

Σχόλια (14)

 
Έλα τα καλά πιτόγυρα
16 Ιαν 2020 11:12

Έλα και το αφεντικό τρελάθηκε. Έλα και δεν πουλάμε σήμερα αλλά χαρίζουμε παιδιά. Περάστε κόσμε!
Κι αν κάποιος ιδιώτης "πέσει" και λίγο έξω.... εδώ είμαστε εμείς παιδιά! Ξέρουμε από τέτοια! Για περάστε...

 
ΔΕΠ
16 Ιαν 2020 12:14

ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΕΙ), ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ: ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΘΕΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ..
ΑΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ!
ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ), ΕΦΟΣΟΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΕΠΕΙ!

 
Μπράβο
16 Ιαν 2020 12:21

Δώστε πόνο κα Υπουργέ! Πολύ γουστάρω που η απόφαση σας ενοχλεί πολλούς. Μόνο και μόνο που κάποιοι ενοχλούνται σημαινει ότι κάτι καλό πάει να γίνει

 
Αναγνώριση Διδακτορικών με επαγγελματικά κριτήρια! Εύγε..
16 Ιαν 2020 13:08

Αναγνώριση Διδακτορικών τίτλων σπουδών μέσω Επαγγελματικών κριτηρίων από μέλη ενός Συμβουλίου που απαρτίζεται από μη-Διδάκτορες αλλά επαγγελματίες..Αυτό και εάν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία..!
Δηλαδή, ο Χ ενδιαφερόμενος θα "εκπονεί" τη Διδακτορική διατριβή του στο Υ κολέγιο (με όποιες προϋποθέσεις) και μετά θα αναγνωρίζεται το Διδακτορικό μέσω του ΣΑΕΠ -όχι όμως με ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά μόνο με επαγγελματικά!
Άλλωστε το Διδακτορικό δεν είναι ακαδημαϊκό προσόν σύμφωνα με τη λογική του νόμου αλλά θα οδηγήσει στην δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος για τον ενδιαφερόμενο (βλ. σκοπός ίδρυσης ΣΑΕΠ), σωστά?
Μάλλον κάποιοι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν και κάποιοι άλλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου...
Κάποιες Ερωτήσεις:
1) αφού δεν θα αποτελεί το Διδακτορικό ακαδημαϊκό τίτλο (καθώς τότε πρέπει να αναγνωρισθεί από το ΔΟΑΤΑΠ) θα έχει το δικαίωμα κάποιος να χρησιμοποιεί τον τίτλο Δρ. όταν "αναγνωρισθεί" απο το ΣΑΕΠ?
2) η ΠΟΣΔΕΠ και η σύνοδος Πρυτάνεων δεν είδε το εν λόγω νομοθέτημα?
3) πως πέρασε το συγκεκριμένο νομοθετημα από τον νομικό έλεγο της βουλής? (Διδακτορικό = επαγγελματικό και όχι ακαδημαϊκό προσόν, κτλ)

 
Apostolos
16 Ιαν 2020 15:37

Αυτοί που έχουν Διδακτορικά δεν έχουν ανάγκη να ζητήσουν επαγγελματική ισοδυναμία, μπορούν να πάνε στον ΔΟΑΤΑΠ εφόσον έχουν αναγνωρισμένο πτυχίο.
Εξάλλου η επαγγελματική ισοδυναμία των μεταπτυχιακών και διδακτορικών έχει να κανει μόνο με την μοριοδότηση που δίνει το Δημόσιο και με τίποτα άλλο.

 
Μαύρη ζώνη στο καράτε
16 Ιαν 2020 15:49

@Μπράβο
"ενοχλεί πολλούς" ή "κάποιοι ενοχλούνται"?
Τελικά είναι πολλοί ή είναι κάποιοι? Ή μήπως εννοείτε, κάποιοι πολλοί? Ή ίσως και πολλοί κάποιοι? Μας τα μπερδέψατε, σε δύο μόλις φράσεις.
Τέλος πάντων, αυτό που ήθελα εγώ να σας ρωτήσω είναι, ποιούς ακριβώς έχετε κατά νου, όταν λέτε ότι εννοχλούνται από τον πόνο που τους δίνει η κα. Υπουργός? Ο Τσάκι Τσαν ή ο Μπρους Λι είναι η κυρία και δίνει και πόνο?

 
Παράρτημα τώρα
16 Ιαν 2020 16:09

Είναι επιτέλους η ώρα που πρέπει να δούμε στα σοβαρά, την προοπτική λειτουργίας παραρτήματος γνωστού ιδιωτικού κολλεγίου της Βοστόνης, τώρα και στην Αθήνα. Ή έστω στη λίμνη Βιστωνίδα, για μικρότερο κόστος λειτουργίας.

 
@Apostolos
16 Ιαν 2020 17:05

Αυτοί που έχουν διδακτορικά από κολέγια μπορούν να πάνε στο ΔΙΚΑΤΣΑ (ΔΟΑΤΑΠ); Μάλλον κάτι έχεις μπερδέψει μέσα στις πολλες και σιγουρες γνώσεις σου επι του θέματος..
«Εξάλλου η επαγγελματική ισοδυναμία των μεταπτυχιακών και διδακτορικών έχει να κανει μόνο με την μοριοδότηση που δίνει το Δημόσιο και με τίποτα άλλο.»
ΟΚ.. δηλαδή όσοι Δημόσιοι υπάλληλοι θέλετε ένα διδακτορικό ελάτε σε κολέγιο να το πάρετε με κριτήρια καθαρά επαγγελματικά και καθόλου ακαδημαϊκά!
Μετά μπορείτε να εχετε καλύτερη μοριοδότηση βέβαια σε θέσεις στελεχών που θέλουν καθαρά ακαδημαϊκά προσόντα οπως Σύμβουλοι, διευθυντές εκπαίδευσης κτλ .. τίποτα σημαντικό! Τετράγωνη λογική!

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
16 Ιαν 2020 20:33

Αν το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αντάξιο του προορισμού του δεν έχει να φοβηθεί κανένα κολέγιο.

 
Αριστεία, όχι αστεία
16 Ιαν 2020 22:48

Αφού η Κεραμέως πούλησε σανό, προεκλογικά τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς τάζοντας ΑΣΕΠ, τώρα τους αποτελειώνει δημιουργώντας μια τεράστια δεξαμενή υποψηφίων εκπαιδευτικών .
Ο σκοπός εξάλλου της ΝΔ επιτεύχθη. Το άρθρο 16 του Συντάγματος παρακάμπτεται. Τα ιδιωτικά είναι εδώ και ψάχνουν πελατεία. Οι νυν φοιτητές και απόφοιτοι ας πρόσεχαν. Στην επόμενη διαδικασία μόνιμων προσλήψεων η Κεραμέως δε θα είναι υπουργός αλλά θα είναι παρών το νομοθέτημά της. Έτσι είναι η ζωή.
Η ευθύνη βέβαια ανήκει στους ευκολόπιστους ψηφοφόρους που πίστεψαν στην αστεία αριστεία.

 
α...καλά
17 Ιαν 2020 01:34

Με την ΑΔΙΠ τι θα κανετε;;; με την εμμονη σας να την αλλαξετε (χωρις λογο) κυνδυνευει η πιστοποιηση των παν/μιων, αλλα την δημοσια παιδεια ας την ξεπουλησουμε σε ιδιωτες...

 
Μαρία
17 Ιαν 2020 11:03

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!!!
Νίκη προχώρα! Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι η τελευταία Σοβιετία!
Ας αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους τα Δημόσια ΑΕΙ αν θέλουν να παίρνουν την Κρατική επιχορήγηση!
Γιατί τρέμουν τη σύγκριση με τα Κολλέγια; Φοβούνται κάτι;

ΈΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΩΝ ΣΤΑΛΙΝΙΚΩΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ!!!!

 
Το θέμα
17 Ιαν 2020 11:37

ΤΟ θέμα είναι να έρθουν στα δικά μας πανεπιστήμια ξένοι φοιτητές (Φιλοσοφική, Ιατρική, Αρχαιολογία, Μαθηματικά, Παιδαγωγικά κλπ) και οι Ελληνες φοιτητές να σπουδάζουν στη χώρα τους.
Αυτό να φροντίσετε με ιδρύματα που θα έχουν καθηγητές κύρους (είναι αρκετοί Ελληνες διδάσκοντες σε ξένα πανεπιστήμια, καθώς εδώ δεν ''μπόρεσαν' να γίνουν καθηγητές (ξέρουμε όλοι γιατί)!
Φτιάξτε τα Πανεπιστήμια επιτέλους με άξιους καθηγητές και αξιολόγηση ουσίας (το λέμε αν και ξέρουμε πως είναι ουτοπία).
Αντ' αυτού άτομα ακατάλληλα, παντοιοτρόπως, είναι καθηγητές ΑΕΙ με ύφος και αέρα αν και θα έπρεπε να ''μετακινηθούν'' αναλόγως εκτός χώρου.
Στα πανεπιστήμια εξωτερικού δεν έχουν θέση οι περισσότεροι από τους εδώ καθηγητές ΑΕΙ!!!
Αφήστε τα κολέγια μετά μόνα τους στην ελεύθερη αγορά.

 
Κοινό μυστικό
26 Ιαν 2020 11:41

@Το θέμα
Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ! Τα είπατε όλα, κι ακόμα περισσότερα! Ποιός ακούει όμως?.... είναι το άλλο θέμα.
Μία ένσταση έχω μόνο. "Αφήστε τα κολέγια μετά μόνα τους στην ελεύθερη αγορά". Σε μια χώρα με τις "παθογένειες" της Ελλάδας, θα γίνει της Βοστόνης ...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.