Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΕΙ

Πανεπιστημιακός τα “βρόντηξε” από την ΑΔΙΠ διατυπώνοντας ανησυχία για το μέλλον της πιστοποίησης αξιολόγησης των Πανεπιστημίων

“Οι εξελίξεις δημιουργούν μια μεγάλη και απρόσμενη αναστάτωση η οποία ευελπιστούμε να μη δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση”
Δημοσίευση: 16/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την παραίτησή του από μέλος του ΔΣ της ΑΔΙΠ κατέθεσε σήμερα το μέλος του ΔΣ της ΔΙΠ Γιώργος Σταμέλος Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου  Πατρών, καταγγέλλοντας τους χειρισμούς από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, και διατυπώνοντας την ανησυχία του για το μέλλον της πιστοποίησης της αξιολόγησης από την Ευρώπη των ελληνικών Πανεπιστημίων.

“Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις δημιουργούν μια μεγάλη και απρόσμενη αναστάτωση η οποία ευελπιστούμε να μη δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση” τονίζει στην επιστολή παραίτησης ο Γιώργος Σταμέλος και σημειώνει:

Α. Η αναστάτωση είναι αναιτιολόγητη και εδράζεται σε μικροπολιτικά κίνητρα και επιπλέον υποτιμά και απαξιώνει το έργο πολλών ανθρώπων που ως τώρα προσπαθούσαν ανιδιοτελώς για το καλύτερο για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Β. Με έκπληξη μαθαίνω ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΑΔΙΠ στο υπουργείο, ζητήθηκε από την υπουργό, ως παρότρυνση/παραίνεση/διαταγή, να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτροπής της ENQA.

Γ. Παράλληλα, μας πληροφορήσατε ότι το υπουργείο, παρακάμπτοντας για ακόμα μια φορά την ΑΔΙΠ, επικοινωνεί απευθείας -κατά δήλωση της Υπουργού- με την ENQA. Να υπενθυμίσω απλά ότι η ENQA είναι το ευρωπαϊκό Δίκτυο των ανεξάρτητων Αρχών διασφάλισης ποιότητας και όχι μια διακυβερνητική δομή.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε από τον Ιούνιο 2019 η ΑΔΙΠ προετοιμάζει την επαναπιστοποίησή της από την ENQA στο μέτρο που η προηγούμενη πιστοποίησή της λήγει τον Ιούνιο του 2020.

Είναι γνωστό ότι η ένταξη της ΑΔΙΠ στην ENQA είναι σημαντική για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος η αναγνώριση της εργασίας της πέραν των ελληνικών συνόρων. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η πιστοποίηση από την ENQA απαντά ευθέως και πειστικά σε όλους εκείνους που θα ήθελαν να υποτιμήσουν και να απαξιώσουν το έργο της ΑΔΙΠ, εντός συνόρων. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή αναγνώριση του έργου της ΑΔΙΠ διασφαλίζει τη συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στα ευρωπαϊκά προγράμματα και δρώμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ENQA όρισε ως διάστημα επίσκεψης της Επιτροπής αξιολόγησής της ΑΔΙΠ το διάστημα 28-30/1/2020. Το διάστημα αυτό η Επιτροπή θα επισκέφτονταν την Αθήνα και την ΑΔΙΠ για να αξιολογήσει το έργο της.

Με έκπληξη μαθαίνω ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΑΔΙΠ στο Υπουργείο, ζητήθηκε από την Υπουργό, ως παρότρυνση/παραίνεση/διαταγή, να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτροπής της ENQA. Παράλληλα, μας πληροφορήσατε ότι το Υπουργείο, παρακάμπτοντας για ακόμα μια φορά την ΑΔΙΠ, επικοινωνεί απευθείας -κατά δήλωση της Υπουργού- με την ENQA.

Να υπενθυμίσω απλά ότι η ENQA είναι το ευρωπαϊκό Δίκτυο των ανεξάρτητων Αρχών διασφάλισης ποιότητας και όχι μια διακυβερνητική δομή. Επιπλέον, όταν ενημερώθηκε η Υπουργός για τον κίνδυνο πιθανού οικονομικού καταλογισμού λόγω της αναβολής επίσκεψης της Επιτροπής (όπως επίσης και της πιθανής αναβολής προγραμματισμένων πιστοποιήσεων, κτλ), η ίδια απάντησε ότι αναλαμβάνει όλο το κόστος των αναβολών. Δεδομένου ότι οι πόροι που στήριζαν αυτές τις ενέργειες προέρχονταν από Κοινοτικά κονδύλια, αναρωτιέται κανείς αν η όλη διευθέτηση δεν ενέχει πτυχές μη χρηστής διαχείρισης Κοινοτικών και/ή εθνικών πόρων.

Τέλος, αλλά όχι το λιγότερο σημαντικό μας ενημερώσατε ότι η Υπουργός δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διορίσει τον νέο-εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΑΔΙΠ, που καθυστερεί ήδη, γεγονός που παρακωλύει τη λειτουργία της ΑΔΙΠ στο μέτρο που το ΔΣ δεν μπορεί πλέον να συνέλθει και να πάρει αποφάσεις.

Ως απόρροια των προηγουμένων, μάθαμε εκ των υστέρων, ότι η γενική διευθύντρια της ΑΔΙΠ απέστειλε επιστολή στην ENQA με την οποία τη ρωτάει τι ακριβώς πρέπει να γίνει με την προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτροπής αξιολόγησης. Αν αληθεύει ότι η ΑΔΙΠ λειτουργεί κανονικά και ομαλά χωρίς επιπτώσεις από τις τρέχουσες διαδικασίες, όπως ακούστηκε στις 15/01/2020 στη Βουλή κατά την ακρόαση των φορέων για το προς ψήφιση νομοσχέδιο, τότε εγείρεται θέμα νομιμότητας της ακολουθούμενης διαδικασίας στο βαθμό που θα έπρεπε να είχε συγκληθεί και αποφασίσει σχετικά το ΔΣ.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η ENQA, μέσω του review manager, στην απάντησή της διατυπώνει δύο εναλλακτικές λύσεις. Πιο συγκεκριμένα προτείνει, όμως, να ζητήσει η ΑΔΙΠ τη μετάθεση της επίσκεψης για τουλάχιστον ένα χρόνο (we need to postpone the entire review for at least one year) (μέιλ της 13/1/2020, 12:50 μμ) εξηγώντας ότι θα πρέπει πρώτα η νέα Αρχή να έχει δώσει δείγματα γραφής ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να καλυφτεί και μέρος των εξόδων για την αναβολή.

Στο δεύτερο μέιλ του, ο review manager (μέιλ της 14/1/2020, 15:42) διευκρινίζει ότι η επιστολή της ελληνικής Αρχής (είτε της ΑΔΙΠ είτε της νέας Αρχής) πρέπει να απευθύνεται στο Board της ENQA και ότι αυτός προσωπικά δεν μπορεί να εγγυηθεί για την απόφαση του οργάνου (I cannot guarantee what the decison wiil be). Προσθέτει επίσης ότι η όποια επέκταση του στάτους μέλους θα αφορά την ΑΔΙΠ και όχι τη νέα Αρχή. Η απόφαση του Board θα ληφθεί στις 20/2/2020.  Στη συνέχεια, εξηγεί ότι επειδή πρόκειται για μεγάλες αλλαγές (large/substantive) η ENQA θα ζητήσει μια νέα Έκθεση σε ένα χρόνο ή περίπου (one year or so). Δίνει μάλιστα το παράδειγμα της σερβικής Αρχής που αλλάζει επίσης. Όμως σε αυτή την περίπτωση, η σερβική κυβέρνηση φρόντισε να γίνουν οι αλλαγές στη μέση της περιόδου (the middle of the membership period) και έτσι δεν θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα ως προς το στάτους της. Με άλλα λόγια, η νέα ελληνική Αρχή θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία ένταξής της, ως πλήρες μέλος, στην ΕΝQA.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις δημιουργούν μια μεγάλη και απρόσμενη αναστάτωση η οποία ευελπιστούμε να μη δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Η αναστάτωση είναι αναιτιολόγητη και εδράζεται σε μικροπολιτικά κίνητρα και επιπλέον υποτιμά και απαξιώνει το έργο πολλών ανθρώπων που ως τώρα προσπαθούσαν ανιδιοτελώς για το καλύτερο για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου, κε Πρόεδρε, το μόνο που μου απομένει είναι να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ της ΑΔΙΠ. Κλείνοντας, να σημειώσω ότι η ΑΔΙΠ όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε μέσα σε αντίξοες και ασταθείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με την μακροχρόνια εμπειρία μου, καμία απολύτως κυβέρνηση δεν θέλησε να ισχυροποιηθεί η ΑΔΙΠ και δεν υπήρξε θερμή ως προς την ένταξή της, ως πλήρες μέλος, στην ENQA. Πέραν τούτων, δηλώνω ότι, αν χρειαστεί, θα υπερασπιστώ με όποια μέτρα κρίνω απαραίτητα τόσο την προσωπική μου τιμή όσο και το έργο της ΑΔΙΠ, ιδιαίτερα την ένταξή της, ως πλήρες μέλος, στην ENQA.

Γιώργος Σταμέλος
Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Πανεπιστήμιο Πατρών

Σχόλια (1)

 
Έλληνας φοιτητής του σήμερα
17 Ιαν 2020 12:24

Όλος τυχαίος έγινε μια μέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στην βουλή... Πείτε παιδιά τουλάχιστον που θα καταλήξει αυτό να ξέρουμε και εμείς που περάσαμε σε ένα νέο πανεπιστήμιο να ξανά δώσουμε για κάτι καλύτερο ή θα μας πάρετε στο λαιμό σας;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ