Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Προσφυγή Κ. Γαβρόγλου στον πρόεδρο της Βουλής για δηλώσεις της Ν. Κεραμέως περί “διώξεων” Πανεπιστημιακών

Καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει εξηγήσεις από τη Ν. Κεραμέως
Δημοσίευση: 16/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα   απέστειλε σήμερα ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου , με την οποία ζητά να καλέσει την υπουργό Ν. Κεραμέως στο γραφείο του και να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με   υπαινιγμούς που άφησε στη Βουλή  για πολιτικές διώξεις από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε καθηγητές πανεπιστημίων.

Η Νίκη Κεραμέως   απευθυνόμενη χθες προς την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ   Μερόπη Τζούφη είπε επί λέξει: “να σας θυμίσω πόσες αναπομπές κάνατε εκλεγμένων καθηγητών πανεπιστημίων, γιατί; δεν ήσασταν φιλικά προσκείμενοι; Να σας πω για τους φακέλους που βρήκα του κ. Γαβρόγλου, που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αναπομπής. Είχε ξεκινήσει διαδικασία αναπομπής εκλεγμένων καθηγητών.”

Ο Κ. Γαβρόγλου ζητά από τη Ν. Κεραμέως   να  ανασκευάσει τις δηλώσεις της διότι τονίζει « μια τέτοια κατηγορία αφού θίγει κατάφορα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στη διάρκεια της θητείας μου αλλά και πληττει ευθέως το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των συνυποψηφίων να προσφεύγουν άλλοτε με βάσιμες και άλλοτε όχι αιτιάσεις κατά τις διαδικασίες κρίσης των εκλεκτορικών σωμάτων».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν θα σας έγραφα την επιστολή αυτή αν δεν δήλωνε η κ.Κεραμέως στη Βουλή όσα είπε την περασμένη Τρίτη. Στην δευτερομιλία της στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, η κ. Κεραμέως αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για πολιτικές διώξεις από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απευθυνόμενη προς την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μερόπη Τζούφη είπε επί λέξει: “να σας θυμίσω πόσες αναπομπές κάνατε εκλεγμένων καθηγητών πανεπιστημίων, γιατί; δεν ήσασταν φιλικά προσκείμενοι; Να σας πω για τους φακέλους που βρήκα του κ. Γαβρόγλου, που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αναπομπής. Είχε ξεκινήσει διαδικασία αναπομπής εκλεγμένων καθηγητών.”

Η πρωτοφανής αυτή κατηγορία, ότι δηλαδή αναπέμψαμε φακέλους υποψηφίων λόγω πολιτικών μας αντιθέσεων, δεν είναι μόνον ακατανόητη στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού που η ίδια ισχυρίζεται ότι διαθέτει, αλλά δεν έχει και καμία απολύτως θέση στο Κοινοβούλιο. Ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, να μην ανεχτείτε τέτοια υπονοούμενα και να ζητήσετε εξηγήσεις.

Αν οι εκφράσεις αυτές ειπώθηκαν κάτω από την πίεση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τότε θα παρακαλούσα να τις ανασκευάσει.

Είναι, μάλιστα, υποχρεωμένη να ανασκευάσει μια τέτοια κατηγορία αφού θίγει κατάφορα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στη διάρκεια της θητείας μου αλλά και πληττει ευθέως το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των συνυποψηφίων να προσφεύγουν άλλοτε με βάσιμες και άλλοτε όχι αιτιάσεις κατά τις διαδικασίες κρίσης των εκλεκτορικών σωμάτων.

Ας υπενθυμίσουμε πώς γίνονται οι αναπομπές σε εκλογές καθηγητών. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε κάθε εκλογή μέλους ΔΕΠ γίνεται  έλεγχος νομιμότητας αρχικά από τον Πρύτανη ο οποίος είτε συνεχίζει τη διαδικασία είτε την αναπέμπει στο Τμήμα, εφόσον βρει λάθη, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από τη στιγμή που θα λάβει τα πρακτικά εκλογής από το Τμήμα.

Μέσα σε δύο μήνες από τον διορισμό των ενδιαφερομένων ο/η/οι ανθυποψύφιος/α/οι, έχει/έχουν το δικαίωμα να ασκήσει/σουν προσφυγή στον Υπουργό, σε δικαστήριο ή και στους δύο. Ο Υπουργός εκ του νόμου ασκεί έλεγχο νομιμότητας αυτεπάγγελτα ή κατόπιν προσφυγής, εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών απ’ τη στιγμή που ο φάκελος εκλογής θα εισαχθεί στο Υπουργείο από το επισπεύδον ΑΕΙ.

Οι έλεγχοι νομιμότητας επί Υπουργείας μου έγιναν μετά από προσφυγές ενδιαφερομένων ανθυποψηφίων, εισήλθαν στο Υπουργείο, εξετάστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του και οι εισηγήσεις των υπηρεσιών προωθήθηκαν στον Υπουργό προκειμένου να  υπογράψει τον έλεγχο της διαδικασίας, δηλαδή την αναπομπή της εκλογής ή μη.

Αυτό που κάνει ο Υπουργός στον έλεγχο νομιμότητας, εφόσον εντοπίσει πρόβλημα, είναι να αναπέμψει τον φάκελο στο Τμήμα εκλογής προκειμένου να ξαναγίνει η διαδικασία σωστά απ’ το σημείο που πάσχει η διαδικασία. Δεν αποφασίζει ο Υπουργός για το ποιος θα εκλεγεί, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο εκλεκτορικό σώμα είτε πριν είτε μετά την αναπομπή.

Αυτή είναι η διαδικασία την οποία ακολουθούν όλοι οι Υπουργοί, κατοχυρώνοντας το δημοκρατικό δικαίωμα όλων όσων έχουν έννομο συμφέρον να να αμφισβητούν τη νομιμότητα των διαδικασιών των εκλεκτορικών σωμάτων.

Αντί, λοιπόν, να περιφρουρεί αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες, η κ. Κεραμέως, φαίνεται ότι βρήκε τρόπους να διαπιστώνει τα πολιτικά φρονήματα των υποψηφίων και μάλιστα να επαίρεται για αυτό και στην Βουλή.

Εύγε και πάλι εύγε.

Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεση σας αν θεωρείτε ότι μπορώ να συμβάλλω και εγώ στην καταπολέμηση ενός τοξικού κλίματος που δημιουργούν τέτοιες δηλώσεις.
 .
Με εκτίμηση,
Κώστας Γαβρόγλου

Σχόλια (11)

 
Τέρμα τα μέλια και οι έπαινοι
16 Ιαν 2020 20:33

Ακόμη δεν κατάλαβε ότι δεν είναι Υπουργός Πρέπει να τον πείσουν να το πιστέψει.Από τους επαίνους και τα συγχαρητήρια σε αυτό.Ξεχναει ότι είναι ένας συνταξιούχος και αυτή του η ενέργεια να ...προσφύγει σαν συνταξιούχος στον Πρόεδρο της Βουλής προκαλεί θυμηδία γιατί είναι εκτός πραγματικοτητας;.Δεν πρόκειται να γλυτώσουμε από τον συνταξιούχο.Η Κεραμέως φταίει.Άμεσα αλλαγή των νόμων του και επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης.

 
Πλατάρος Γιάννης
16 Ιαν 2020 20:39

Όταν ο υπουργός αναπεμπει πράξη διοικητική, σημαίνει, ότι "κάτι δεν έγινε σωστά". Σημαίνει ότι ΑΞΙΟΛΟΓΕΊ ο ίδιος τις ενστάσεις των ανθυποψηφιων και Ο ΙΔΙΟΣ, τις κρίνει ΒΑΣΙΜΕΣ. Το έχει αυτό το δικαιωμα ως υπουργος. Η διάδοχος, εχει δικαίωμα να του πει "το παράκανες"
Εμείς μετά την επιστολή προς Τασιούλα,αξιολογώντας και το λοιπό ρεπορτάζ με τον πρύτανη της Θράκης, μπορούμε να γελάμε με το περιεχόμενο της επιστολής.
ΔΙΟΤΙ έχουμε δημοκρατία, ευτυχώς, ακόμη....

 
Μέλος ΔΕΠ που υπέστη ακύρωση διορισμού
16 Ιαν 2020 21:57

Επιτέλους άρχισαν να ακούγονται αλήθειες. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του esos είχαν γίνει 54 ακυρώσεις διορισμών για πλημμελείς διαδικασίες κατά τη διαδικασία εκλογής. Οι άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα αυτοί και οι οικογένειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να λήξει το θέμα. Όλα αυτά λόγω της αριστερής ιδεοληψίας ότι όλα πρέπει να είναι "by the book". Ακύρωσαν διορισμούς, επιστημόνων που είχαν εκλεγεί παμψηφεί, επειδή "έλειπαν κόμματα και τελείες" από τα πρακτικά εκλογής.

 
Βλέπω Γαβ θίχτηκες
17 Ιαν 2020 09:16

εμένα που με χαρακτήρισες δημόσια τεμπέλη και κοπανατζή (και γενικά όλους τους Σχολικούς Συμβούλους) τι νομίζεις οτι έπρεπε να σου κάνω; Βλέπεις όμως εσένα σε κάλυπτε ο νόμος περί "Μη ευθύνης υπουργών" και μπορούσες να λοιδωρείς τον οποιαδήποτε.

 
Κώστας
17 Ιαν 2020 10:11

@Πλατάρος

Μάλλον ζείτε σε άλλο πλανήτη εσείς.
Όπως και τα περισσότερα που γράφετε βέβαια ανήκουν σε φαντασιοπληξίες.
"Έχουμε δημοκρατία".. αστειότητες

 
ήρεμα Κυριε καθηγητα...
17 Ιαν 2020 12:11

Ειπαμε ακολουθάει την πολιτική σου κατ 98% ε αστην και ενα 2% να κανει τα δικα της..θα ξεσηκωθει ολη η ΝΔ...μια της δινεις συγχαρητηρια μια θες 100% συμμόρφωση..

 
Μην διαμαρτύρεστε κ.Γαβρόγλου.
17 Ιαν 2020 13:11

Γιατί θα κυβερνήσει η ΝΔ και θα καταργήσει τους νόμους σας και τις επιλογές σας.Τώρα μια χαρά είστε.Αν κυβερνήσει η ΝΔ όμως;

 
Κάντε του εσείς όλα τα χατήρια .
17 Ιαν 2020 14:35

Σας επαινεί γιατί κρατάτε σε παράταση 18 μηνών τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και δεν αλλάζετε τον 4547.
Σας συγχαίρει γιατί εφαρμόζετε πιστά όλους τους νόμους του.
Από τα εκατό δεν του κάνατε ένα και έτρεξε για αυτό το ένα που δεν του κάνατε στον Πρόεδρο της Βουλής.Όπως τα παιδιά τρέχουν στο δάσκαλο "κύριε,κύριε...".
Φανταστείτε ότι τα κάνει σε σας.Που να κυβερνήσει και η ΝΔ να δούμε τι έχει να κάνει.

 
μελος δεπ
17 Ιαν 2020 15:36

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΑΘΡΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΧΘΕΣ!!

 
ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
17 Ιαν 2020 15:40

Πρέπει να έχει απίστευτο θράσος ο κ
ΓΑΒΡΌΓΛΟΥ!

 
Cristine
18 Ιαν 2020 22:27

Η κ.Υπουργός θέλει ασυλία των εκλεκτορικων σωμάτων ακόμα και όταν παρανομούν?Δηλαδή εάν διαπιστωθούν παρανομίες μετά από ένσταση κάποιου συνυποψήφιου,δεν θα ληφθούν υπόψη,επειδή έγινε η εκλογή?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.