Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ΑΔΙΠ Β. Τσιάντου, Καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Δημοσίευση: 15/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γεώργιος Στύλιος (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ κ. Τσιάντος έχει τον λόγο.

Βασίλης Τσιάντος (Α΄ Αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ): Ανέφερε ο αγαπητός κ. Κυπριανός ότι θα μιλήσει εντός της αιθούσης προσωπικά. Εδώ ήρθαμε να εκφράσουμε την ανεξάρτητη αρχή, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει. Μπορεί να υπάρχει ένα θέμα απαρτίας αυτή τη στιγμή, που δεν είναι θέμα της αλλαγής του νομοσχεδίου. Αυτό το έχουμε «συναντήσει» πολλές φορές, επειδή είμαι  εξιμισι, πηγαίνω στα επτά χρόνια, μέλος της Ολομέλειας και του Συμβουλίου της ΑΔΙΠ. Είμαι ο παλαιότερος από τα μέλη του Συμβουλίου της ΑΔΙΠ με συνεχή παρουσία και δουλειά, θα ήθελα να αναφέρω ένα σημείο σχετικά με τις προσωπικές αρχές και το ότι είμαστε ανεξάρτητη αρχή. Τον Μάρτιο του 2013 όταν γινόταν το σχέδιο «Αθηνά» η ΑΔΙΠ, η οποία είχε υπό παραίτηση τέσσερα μέλη του Συμβουλίου, άρα δεν είχε απαρτία, έβγαλε δύο γνωμοδοτήσεις, χωρίς να της ζητηθεί από το Υπουργείο και τον Υπουργό, τον τότε, διότι η ανεξάρτητη αρχή δεν χρειάζεται την άδεια ή την πρόσκληση, κατά την εκτίμησή μου, του Υπουργού για να βγάλει την γνωμάτευση, αλλά σαν ανεξάρτητη αρχή πρέπει ο Πρόεδρος, είτε υπάρχει απαρτία, είτε όχι, να συγκαλέσει το Συμβούλιο και να εκφράσει την γνώμη, ανεξάρτητα, όπως θα έπρεπε. Άρα, υπάρχει τον Μάρτιο του 2013 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της ΑΔΙΠ, υπάρχει παντού (ενν. στο διαδίκτυο), χωρίς να είναι σε απαρτία η ΑΔΙΠ (ενν. το Συμβούλιο).

Γνωρίζαμε για την αλλαγή του νομοσχεδίου της ΑΔΙΠ, διότι ήταν δεδομένο για ένα καθηγητή Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ ότι έπρεπε να γίνει αλλαγή, διότι καταργήθηκαν όλα τα ΤΕΙ. Στο Συμβούλιο συμμετείχαμε τέσσερις Καθηγητές των ΤΕΙ. Πώς θα συνεχίσει μία αρχή όταν καταργούνται οι λόγοι, οι Θεματικές Ενότητες, για τις οποίες εκλέχτηκαν; Άρα, ήταν δεδομένο (ενν. η αλλαγή του νόμου).

Ο κ. Κυπριανός μας είχε φέρει από την αρχή, από την άνοιξη (ενν. του 2019) τις σκέψεις του, δύο-τρεις σελίδες, για το πώς θα έπρεπε να γίνει το νομικό πλαίσιο για την ΑΔΙΠ, που τα πιο πολλά συμπεριλαμβάνονται σήμερα στο νομοσχέδιο. Άρα, ήταν εν γνώσει μας, και θα έπρεπε αρχές Δεκεμβρίου (ενν. του 2019), κατά την περίοδο της διαβούλευσης να συνεδριάσει, έστω και άτυπα (ενν. το Συμβούλιο) και να βγάλουμε την γνωμοδότηση.

Ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία για να απαντηθούν ερωτήσεις των κ.κ. βουλευτών.

Ιωάννης Ανδριανός (Προεδρεύων της Επιτροπής): Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ κ. Τσιάντος Βασίλειος θα πει αυτά που έχετε να συμπληρώσετε.

Βασίλης Τσιάντος (Α΄ Αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ): Θα είμαι και εγώ σύντομος λόγω της προχωρημένης ώρας, και επειδή συνεχίζεται η συζήτηση και το απόγευμα. Θα ήθελα να πω ότι από αυτά που διαβάζω (ενν. στο νομοσχέδιο) η ΑΔΙΠ δεν καταργείται, αλλά μετονομάζεται. Εάν κάποιος παρατηρήσει όλα τα άρθρα θα βρει ότι στα πιο πολλά συνεχίζει την δουλειά την οποία έκανε η ΑΔΙΠ, αλλά με άλλη ονομασία.

Είπε ο κ. Πρόεδρος, αλλά αγαπητός ο κ. Πρόεδρος, φίλος, «αλλά φιλτάτη η αλήθεια», ότι οι άλλες αρχές, μέλη της ENQA, δεν έχουνε το National (ενν. στο τίτλο τους). Το Hellenic; Είχαμε το Hellenic. Δεν τον πείραξε; Και μετά, το Quality! Και για μένα ήταν ερώτημα. Γιατί βγάζουμε Quality; Μα, στις 48 χώρες-μέλη της ENQA, οι μισές δεν έχουν το Quality. Έχουν το Acrreditation, έχουν το Assurance, έχουν το Α, το Β, το Γ. Άρα, δεν νομίζω ότι είναι εκεί το θέμα. Το θέμα του ονόματος. Το θεσμικό πλαίσιο έπρεπε να αλλάξει. Δεν έχουμε ΤΕΙ, πλέον. Είμαι Καθηγητής των τέως ΤΕΙ. Είμαι ακόμη εκπρόσωπος των Σ.Τ.Εφ., των τέως ΤΕΙ, μέσα στην ΑΔΙΠ! Μα, δεν υπάρχει Σ.Τ.Εφ., την οποία εκπροσωπούσα. Έπρεπε να αλλάξει (ενν. το θεσμικό πλαίσιο). Τώρα συνέπεσε και με άλλες αλλαγές. Είναι μία συγκυρία. Το Υπουργείο, η Πολιτεία νομοθετεί, η ΑΔΙΠ κάνει ανεξάρτητα την δουλειά της. Ήταν μία συγκυρία, η αξιολόγησή μας (ενν. της ΑΔΙΠ) από την ENQA να συμπέσει αυτή την περίοδο που συζητιέται το νομοσχέδιο. Εμείς, σαν ανεξάρτητη αρχή, θα πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας, όπως πρέπει. Άρα, να θυμίσω, διότι ο κ. Κυπριανός δεν θα το γνωρίζει πιθανά, ότι η κα Παϊσίδου, όταν είχαμε πρόβλημα απαρτίας, η προηγούμενη Πρόεδρος της ΑΔΙΠ, ζητούσε από τα μέλη του Συμβουλίου σε μία τελευταία συνεδρίαση (ενν. πριν την ημέρα που θα ξεκινούσε το πρόβλημα απαρτίας) να έχει την έγκριση και την εξουσιοδότηση για να συνεχίσουμε τις Πιστοποιήσεις, ή τις αξιολογήσεις που κάναμε τότε των Ιδρυμάτων. Γιατί, αυτό είναι συχνό φαινόμενο (ενν. της ανάγκης αλλαγής μελών του Συμβουλίου), διότι ο καθένας μας είτε συνταξιοδοτείται σε άλλο χρόνο, ή παραιτείται ή πηγαίνει σε μία άλλη θέση. Το έχω συναντήσει δέκα φορές, στα εξίμισι χρόνια που είμαι στην ΑΔΙΠ, να φεύγει το μέλος του Συμβουλίου, και η διαδικασία τρώει λίγο χρόνο και μένουμε χωρίς απαρτία. Άρα, θα έπρεπε ο κ. Κυπριανός να το είχε προβλέψει και στα τέλη Νοεμβρίου να έχει ζητήσει για το απλό θέμα των Πιστοποιήσεων των Προγραμμάτων Σπουδών, μία εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο. Δεν θα του την αρνιόμασταν. Η διαδικασία των Πιστοποιήσεων δεν έχει σταματήσει, διότι έχουμε μία Πιστοποίηση αυτή την εβδομάδα, μία την επόμενη εβδομάδα και δύο στις αρχές Φεβρουαρίου. Άρα, η δουλειά δεν σταμάτησε και ούτε πρόκειται να σταματήσει. Απλά, περιμένουμε να καταθέσουν τα Πανεπιστήμια και τα Τμήματα τις δικές τους προτάσεις μέχρι τις 10 Απριλίου. Άρα, δεν έχει σταματήσει η διαδικασία. Επίσης, δεν πρόκειται να μας «πετάξει» η ENQA «έξω». Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι και το θέμα της Σερβικής αρχής που άλλαξε το όνομα, και πιθανά κάποια πράγματα στο θεσμικό της πλαίσιο. Άρα, δεν πρόκειται να μας “πετάξει έξω” η ENQA. Το Κόσοβο είχε θέμα και δεν είναι πλήρες μέλος, πλέον, της ENQA.

Π. Κυπριανός (Πρόεδρος της ΑΔΙΠ): (ψίθυροι)

Ιωάννης Ανδριανός (Προεδρεύων της Επιτροπής): Παρακαλώ κ. Πρόεδρε.

Βασίλης Τσιάντος (Α΄ Αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ): Έχει πάει ο κ. Πρόεδρος μία φορά στην Γενική Συνέλευση της ENQA, έχω πάει πέντε φορές ως Αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ, απεσταλμένος της ΑΔΙΠ, στις Γενικές Συνελεύσεις της ENQA, που γίνονται κάθε εξάμηνο. Μόνο το Κόσοβο είχε θέμα. Εκεί ήταν διαφορετική η περίπτωση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ