Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ν. Φιλης: «Ντελίβερι εμπόρων της εκπαίδευσης & πωλήτρια «πανεπιστημιακών» τίτλων η υπουργός

Δημοσίευση: 21/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας μίλησε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Αθηνών Νίκος Φίλης. Επικεντρώθηκε στο άρθρο 50 που αφορά τα Κολλέγια. Παρατίθενται στη συνέχεια τα κύρια σημεία της ομιλίας του:

(...) Η διάταξη φυτεύτηκε στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση, εν μέσω διαγωνισμού για διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών στο Δημόσιο. Δηλαδή προωθείται σήμερα ερήμην των φορέων, οι οποίοι (τα πανεπιστήμια, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, οι φοιτητές, η ΟΙΕΛΕ) έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ρύθμιση - casus belli και πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Η υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι η νέα ρύθμιση επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ψέμα! Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ντελίβερι κολεγίων χαμηλής στάθμης.

Η οδηγία 2005/36/ΕΚ δεν αφορά τον τρόπο αναγνώρισης και αντιστοίχισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Περιορίζεται στα επαγγελματικά προσόντα, αφού σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο τα εκπαιδευτικά συστήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες μπορούν και πρέπει να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες όσον αφορά την αναγνώριση ή μη των τίτλων σπουδών (πτυχίων) που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα.

Η Αιτιολογημένη Γνώμη 4061/2019, αν κρίνουμε από τα στοιχεία που αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα και δεν διαψεύστηκαν από το υπουργείο, δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς, αφορά άλλα επαγγέλματα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούσατε να έρθετε σε διάλογο με την Κομισιόν και να διαμορφώσετε ένα πλαίσιο εξέτασης και διαπίστωσης των προσόντων, όπως έκανε πχ. ο δικηγορικός σύλλογος Αθήνας πριν εγγράψει πτυχιούχους εξωτερικού στο μητρώο ασκουμένων. Κάνατε το αντίθετο: Λειτουργήσατε ως ντελίβερι των κολεγίων!

Και για να μην αποκαλυφθεί η τακτική σας αυτή, αποκρύπτετε το εν λόγω έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου όμως επικαλείστε επανειλημμένως ως αναπόφευκτη επιταγή. Συνεπώς η δημοσιογραφική πένα που παρουσίαζε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» την υπουργό ως μεσίτρια ακινήτων αμερικανικού πανεπιστημίου, πρέπει από αύριο να διορθώσει και να της αποδώσει και τη νέα της ιδιότητα, της πωλήτριας ετοιμοπαράδοτων πτυχίων με εθνική αναγνώριση!

Με τον τρόπο αυτό μπορεί πλέον για παράδειγμα ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων ή ο πρόσφατα παραιτηθείς υφυπουργός εξαιτίας σκανδάλου σχετικού με τις σπουδές του κ. Διαματάρης και όλη η ψευδοαριστεία σας να βρεθεί πάνω από νέους και νέες που αγωνίστηκαν σκληρά και ίδρωσαν να πάρουν ένα πτυχίο και να πορευτούν τίμια στη ζωή τους.

Στην απελπισμένη σας προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα ψεύδη σας υποστηρίξατε ότι τα κολέγια στη χώρα μας αξιολογούνται από το υπουργείο Παιδείας. Όσοι γνωρίζουν, γελούν! Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου δεν αξιολογεί, αλλά διαπιστώνει τυπικές προϋποθέσεις των κολεγίων, όπως η κτιριολογική κατάσταση και τα τυπικά προσόντα του προσωπικού. Την ευθύνη αξιολόγησης έχουν τα ποικιλώνυμα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνδέονται τα κολέγια. Τα «πανεπιστήμια» αυτά λειτουργούν ως «πλυντήρια πτυχίων».

Η Παιδεία όμως τελεί υπό τη συνταγματική εγγύηση του άρθρου 16. Μαζί με όλους τους πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς φορείς, μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης, ακόμα και μαζί με την παράταξή σας στους εκπαιδευτικούς, τη ΔΑΚΕ, ζητάμε να αποσυρθεί το άρθρο 50. Πρόκειται για casus belli! Αυτή η νομοθετική σκευωρία ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ. Η εφαρμογή του νόμου θα μας βρει απέναντι. Για να μην εφαρμοστεί στην πράξη και να καταργηθεί όταν προκύψουν νέοι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.

Οι νέοι, οι πολίτες, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Κάνετε delivery μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ντροπή!

Σχόλια (5)

 
Βετεράνους δέχεται το Κολλέγιο?
22 Ιαν 2020 22:05

Πόσο γούστο σας κάνω, που για όλα σας φταίει ακόμα ο Φίλης που δεν έχει πτυχίο! Τρία ντοκτορά θα είχε τώρα, εάν αναγνωρίζονταν από τότε τα Κολλέγια. Άσε που ποτέ δεν είναι αργά... άλλος πήρε πτυχίο μετά από 25 χρόνια και μάλιστα "κανονικά" με εξετάσεις.... αχαχαχχα!

 
Φίλης ο αμνήμων
22 Ιαν 2020 15:44

Οι μισοί σχεδόν Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ σπούδασαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.Όσοι δε δεν ήταν ιδιαίτερα πλούσιοι σπούδασαν και στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.Τελικά ο μόνος που δεν σπούδασε πουθενά είναι ο Φίλης

 
Αυτά φέρνει η στείρα άρνηση...
22 Ιαν 2020 09:52

Δεν θέλατε αναθεώρηση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, περαστικά τώρα με τα κολλέγια.....Ακόμα και στην Πολωνία λειτουργούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια ισότιμα με τα Δημόσια, και μπορεί ένας φοιτητής να κάνει μεταγραφή από ιδιωτικό σε δημόσιο και το αντίστροφο. Πώς; Απλά , τα προγράμματα σπουδών , τα προσόντα ΔΕΠ , οι τεχνικές προδιαγραφές, η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ,κ.τ.λ. είναι ακριβώς ίδια για Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ελέγχονται το ίδιο από το κράτος,!

 
Μιλάει και ο Φίλης για νομιμότητα
22 Ιαν 2020 03:05

Το 2015 το ΣτΕ έκρινε την ψηφοφορία στελεχών της εκπαίδευσης αντισυνταγματική.Με το αιτιολογικό ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε διευθυντές σχολείων και όχι διευθυντών εκπαίδευσης την εφάρμοσε στις επιλογές τους,αγνοώντας επιδεικτικά την απόφαση που αναφέρονταν στην αντισυνταγματική ψηφοφορία.Ακόμα και η Κεραμέως αναγνώρισε ότι οι επιλογές που έκανε τότε έχουν νομικό πρόβλημα.Και είναι δικηγόρος και όχι σαν και αυτόν που είναι απόφοιτος Λυκείου.Το ίδιο και με την αντισυνταγματικότητα για τα Θρησκευτικά.Εχει νωπό παρελθόν και δεν μπορεί ο υπογράφων αντισυνταγματικους νόμους να επικρίνει άλλους.Δεν το δικαιούται.Για αυτό είναι μεγάλο λάθος του Τσίπρα που τον έκανε Τομεάρχη Παιδείας.Εχει παρελθόν που θα του το χτυπάνε συνέχεια.

 
κοιτάξτε ποιος μιλάει
22 Ιαν 2020 01:49

Είπε ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Υπουργός Παιδείας στην ιστορία της Μεταπολίτευσης ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ. Ξέρετε τι είναι να διοικείς πρυτάνεις, διδάκτορες, μεταδιδάκτορες κτλ μόνο με το απολυτήριο Λυκείου? Αυτό μόνο ο Συριζα μπορούσε να το καταφέρει. Τι μήνυμα περνάει στα νέα παιδιά?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.