Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Δεν δημοσιοποιώ την επιστολή της Ε.Ε. για τα Κολλέγια- Μπορώ να τη δείξω μόνο στους τομεάρχες παιδείας των κομμάτων

Κόντρα στη Βουλή Ν. Κεραμέως -Ν. Φίλη για τα πτυχία των Κολλεγίων
Δημοσίευση: 21/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως  απάντησε, από το βήμα της Βουλής  αρνητικά στο αίτημα του πρώην υπουργού και τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη να καταθέσει στη Βουλή την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία υποχρεώνεται η Ελλάδα να εφαρμόσει  ρύθμιση για τη μοριοδότηση των τίτλων σπουδών των Κολλεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο.

Η Νίκη Κεραμέως κάλεσε τους τομεάρχες παιδείας των κομμάτων εφόσον το επιθυμούν να τους δείξει την επιστολή.

Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι  “η  υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι η νέα ρύθμιση επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ψέμα! Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ντελίβερι κολεγίων χαμηλής στάθμης”.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε πως “η   οδηγία 2005/36/ΕΚ δεν αφορά τον τρόπο αναγνώρισης και αντιστοίχισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Περιορίζεται στα επαγγελματικά προσόντα, αφού σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο τα εκπαιδευτικά συστήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες μπορούν και πρέπει να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες όσον αφορά την αναγνώριση ή μη των τίτλων σπουδών (πτυχίων) που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για   υποκρισία του τομεάρχη  του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη  , απαντώντας στα “βέλη¨που εκτόξευσε ο πρώην υπουργός Παιδείας κατά της Κυβέρνησης για τα πτυχία των Κολλεγίων

«Εκείνος δηλαδή που έλεγε ότι η διάταξη είναι ντροπιαστική, είναι φυτευτή, παραβιάζει το άρθρο 16 κτλ, την είχε εφαρμόσει αυτολεξεί όταν ήταν ο ίδιος ο υπουργός. Πόση πια υποκρισία…»., είπε η Νίκη Κεραμέως και κατέθεσε  για τα  πρακτικά της Βουλής σχετική πρόσκληση που φέρει την υπογραφή του Ν. Φίλη.

“Καταθέτω Πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ για εκπαιδευτικούς Γενικής Εκπαίδευσης 2016, η επαγγελματική ισοδυναμία των κολλεγίων αναγνωρίζεται κανονικά. Μαντέψτε τον υπογράφοντα: Νικόλαος Φίλης!»,είπε η υπουργός Παιδείας.

Διαβάστε εδώ την ομιλία της Ν. Κεραμέως

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Ν. Φίλη

Σχόλια (11)

 
Ε.Κ.
21 Ιαν 2020 21:23

ό,τι καλύτερο σε στέλεχος έχει να επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων είναι ο κ. Φίλης και η κ. Τζούφη; Λυπάμαι αλλά είναι λίγοι για να σταθούν στα επιχειρήματα της κ. Κεραμέως και στη γόνιμη αντιπολίτευση της κ. Κεφαλίδου.

 
...
21 Ιαν 2020 21:56

Και γιατί δεν τη δημοσιοποιεί?

 
Αλλαγή Τομεαρχών στο ΣΥΡΙΖΑ
22 Ιαν 2020 00:26

Έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει νέα και άφθαρτα πρόσωπα για αυτές τις θέσεις.Τον Φίλη τον ισοπέδωσε η Κεραμέως με την πρόσκληση του ,του 2016.Αύριο ίσως και να τον τρολάρει σαν απόφοιτο Λυκείου που έγινε Υπουργός Παιδείας.Από την άλλη δεν καταλαβαίνω την ανεξήγητη επιμονή Φίλη αποκλειστικά και μόνο να ασχολείται με το Υπουργείο Παιδείας.Δεν βλέπει ότι εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ίδιο και με τον Γαβρόγλου που αν και συνταξιούχος εκεί επιμένει να ανακατεύεται.Αυτή η κατάσταση δείχνει ένδεια στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ.Ένδεια που εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση ,λέγοντας ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στελέχη και παίζει μόνη της κάνοντας ότι θέλει.Ποτέ από όσο ξέρω πρώην Υπουργοί Παιδείας όταν έγιναν αντιπολίτευση ασχολήθηκαν με το Υπουργείο που ήταν Υπουργοί.Είτε σαν Τομεάρχες είτε σαν υπεύθυνοι Παιδείας ,όπως το τρίο Φίλη-Γαβρόγλου-Τσιούφη.Λυπηρό για ένα κόμμα που θέλει να ξανακυβερνήσει.Τελικά η λέξη ανανέωση
τους είναιι άγνωστη .Η γεροντοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.Αφήνουν τον Μητσοτάκη να κυβερνάει απρόσκοπτα .Σαν να το κάνουν επίτηδες.Ειδικά ο Φίλης που δεν μπορεί να σκεφτεί ότι είναι αφύσικο ένας απόφοιτος Λυκείου να θέλει να ανακατεύεται σε θέματα Παιδείας που όλοι έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο ΑΕΙ.

 
Σβορώνος Ιωάννης
22 Ιαν 2020 07:57

Aξιότιμη κα Υπουργέ ,

ειναι δημοσιεύσιμο ηη οχι αν ειναι κακώς κάνετε αν δεν ειναι δεν επρεπε να αναφερθείτε καθόλου ηη να κανετε μια γενικολογη αναφορα σε αλληλογραφία ... αυτά

ολα τα υπολοιπα ειναι εκ του πονηρου βλαχιές και κουτοπονηριές
Δεν θα πάτε μακριά με αυτη την τακτική συνολικα εννοώ ως κυβερνηση ,οτι υποστηρίζετε τα κολλεγια ειναι και ήταν γνωστό αλλα τοσο πολύ πια ,να τους ανοιξετε τις δουλιές και αυτο το καταλαβαίνουμε αλλα αυτή η μονομέρεια σας ''σκοτώνει''

Αν ... Ας δείχνατε το μισο σας ενδιαφέρον και για τους αποφοίτους των τεχνολογικών ιδρυματων απο οτι δείχνετε για τα κολλεγια .... Αν ... αλλα οχι αυτοι στον κεάδα ,ουτε διαδικασίες ισοτίμησης αλλα ουτε και επαγγελματικα δικαιωματα ,πως με αυτά που κάνετε να μην αντιδρουν οι σημερινοι φοιτητές ....

 
Από το 2011
22 Ιαν 2020 10:30

@Ε.Κ.
"γόνιμη αντιπολίτευση της κ. Κεφαλίδου"? Εγώ μόνο χέρι-χέρι βλέπω από το ΚΙΝΑΛ. Αααα ναι, κάτι είπε η κα. Κεφαλίδου για τα στελέχη και τους Σ.Σ. Για τα κολλέγια.... όλα μια χαρά και δεξιά η Χαρά. Τέτοια αντιπολίτευση είχαμε καιρό να δούμε. Από το 2011 για την ακρίβεια.

 
Μάκης
22 Ιαν 2020 10:32

ΟΚ, το πιστεύουμε ότι υπαρχει η επιστολή, αλλά τι προβλημα υπαρχει με τη μη δημοσιοποίησή της; Γιατί είναι μυστικό το περιεχόμενο; Αν είναι δυνατόν! Οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ που κάνει το κράτος στο όνομά τους, εκτός κι αν πρόκειται για διαβαθμισμένες πληροφορίες. Στις ΗΠΑ υπάρχει ο νόμος FOIA - η μεγαλύτερη μεταρύθμιση στην Ελλάδα θα ήταν κάτι τέτοιο να γίνει και εδώ.

 
Το καλάμι
22 Ιαν 2020 10:42

"Και γιατί δεν τη δημοσιοποιεί?". Γιατί είναι υπουργός, γιατί κάνει κουμάντο, γιατί τη δέχεται και ο Πλανητάρχης, γιατί την "παίζουν" όλα τα κανάλια, γιατί παίζει και ποδοσφαιράκι με τους πρυτάνεις, γιατί οδηγεί μέχρι και λεωφορεία, τέλος γιατί είναι και δικηγόρος.... οπότε ξέρει από τέτοια. Όταν πέσει από εκεί που ανέβηκε, να δούμε τί θα γίνει.

 
@Σβορώνος Ιωάννης
22 Ιαν 2020 11:03

Τι να δημοσιεύσει αγαπητέ; Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας είναι πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο αναφέρει: " Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τίτλο σπουδών Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου όταν ο τίτλος αυτός είναι συγκρίσιμος με των Ελληνικών πανεπιστημίων". Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιβάλλει αντισταθμιστικά μέτρα αν ο χρόνος σπουδών ή το πρόγραμμα σπουδών είναι πολύ διαφορετικά. Βγαίνει το Νομικό Συμβούλιο λέει τα ίδια, το διοικητικό Εφετείο τα ίδια, το ΣτΕ τα ίδια, ο Συνήγορος του Πολίτη το φτάνει ότι κάποιοι τίτλου σπουδών πρέπει να αναγνωρίζονται και ακαδημαϊκά. Δηλαδή τι να δει το Υπουργείο αν το Πανεπιστήμιο του Sheffield ή του Kingston που εκδίδουν τα πτυχία & έχει το καθένα 3-4 πιστοποιήσεις το καθένα μπορούν να συγκριθούν μ΄ αυτά του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος; Τίποτα άλλο τα έχουμε εξηγήσει 100 φορές. Ακούστε και κάποιους που ξέρουν περισσότερα και ασχολούντα 15 χρόνια μ΄ αυτά.

 
Χαμένοι στη μετάφραση
22 Ιαν 2020 18:17

Προς @Σβορώνος Ιωάννης 22 Ιαν 2020 11:03
Άλλο πράγμα είναι η κατάθεση ενός εγγράφου στα πρακτικά της Βουλής κι άλλο πράγμα η "δημοσίευση" του εγγράφου που λέτε εσείς. Πέστε μας ένα άλλο παράδειγμα, που υπουργός επικαλείται(και κουνά στον αέρα) ΔΗΜΟΣΙΟ έγγραφο αλλά δεν το καταθέτει στη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ(όχι στο Φίλη ή στο Μήτσο ή στον Κίτσο). Δηλαδή αύριο στο δικαστήριο, η καλή μου η δικηγόρος μπορεί να κουνά ένα χαρτί στον αέρα και να μην το καταθέτει στην έδρα?
Τί ακριβώς λέει η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής? Δεν το ξέρουμε αφού δεν την είδαμε. Η Υπουργός λέει, ότι η επιστολή λέει, ότι "υποχρεώνεται η Ελλάδα να εφαρμόσει ρύθμιση για τη μοριοδότηση των τίτλων σπουδών των Κολλεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο". Ποιά-τί-από ποιόν ρύθμιση όμως? Ρύθμιση μοριοδότησης θα μπορούσε πχ να ήταν, 100 μόρια για Ελληνικό Πανεπιστήμιο και 10 για Κολλέγιο. Ή και τα μόρια για το διορισμό στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τα καθορίζει? Τότε ας μας καθορίσει και το πόσο θα κάνει το ψωμί. Τότε ας μας κυβερνά απευθείας η Επιτροπή, να γλυτώσουμε και τους μισθούς της Ελληνικής Βουλής. Μαζί και της Υπουργού!
Τέλος γράφετε(από επίσημη μετάφραση υποθέτω), "....όταν ο τίτλος αυτός είναι συγκρίσιμος με των Ελληνικών πανεπιστημίων". Το ΔΙΚΑΤΣΑ απ' ότι θυμάμαι, αναγνώριζε Συναφή και Ισότιμα πτυχία. Όχι Συγκρίσιμα πτυχία. Τί θα πει συγκρίσιμα? Συγκρίσιμα είναι και το κρέας με το ψάρι(τροφή και τα δύο). Ή και το κάρο με τη mercedes(4 ρόδες).....

 
Σπύρος
23 Ιαν 2020 00:23

@Χαμένοι στη μετάφραση
Συγκρίσιμα σημαίνει ότι δεν έχουν ουσιώδης διαφορές τόσα στα χρόνια όσο και στο πρόγραμμα σπουδών. Τα πτυχία δεν εκδίδονται από τα κολλέγια αλλά από τα Πανεπιστήμια που είναι ομοταγή σύμφωνα με τη λίστα του ΔΟΑΤΑΠ. Τα πτυχία έχουν αναγνώριση από το UK ΝARIC ( Αγγλικό ΔΟΑΤΑΠ) έχουν και πιστοποίση QAA από το Υπουργείο Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας. Εδώ αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ εξ' αποστάσεως προγράμματα Κυπριακών και πρώην Ανατολικών χωρών τίτλοι σπουδών και δεν θα αναγνωρίζονται του Sheffield, του Kingston κ.α φημισμένων Πανεπιστημίων.

 
Ένας ΠΕ02 παιδιά...
23 Ιαν 2020 13:18

@Σπύρος
Φιλόλογος δεν είμαι, οπότε ανέτρεξα στο ηλεκτρονικό λεξικό της wiktionary "Συγκρίσιμος : που μπορεί να συγκριθεί με κάτι, ή που είναι παρόμοιος με κάτι.". Ούτε ΙΣΟ, ούτε ΟΜΟΙΟ λοιπόν. Παρόμοιο.
Αν μείνω όμως έστω στη δική σας ετοιμολογία:
- Το εάν έχουν ή όχι "ουσιώδης διαφορές" τα πτυχία των Πανεπιστημίων, η Κομισιόν το κρίνει? Όχι οι ίδιες οι χώρες που τις αφορά? Δηλαδή, θα πάει ποτέ η Κομισιόν στο Harvard ή στη Σορβόνη(στον Τράμπ ή στον Μακρόν) και θα τους πει, τα πτυχία της Ελλάδας δεν έχουν "ουσιώδης διαφορές" από τα δικά σας.... ή είναι "συγκρίσιμα"???
- "Στα χρόνια", ο ίδιος αριθμός εξαμήνων κάνει δύο πτυχία ίσα κι όμοια? Όχι. Χρονικά παρόμοια τα κάνει.
- "Στο πρόγραμμα σπουδών", πχ στίβος είναι ένα αντικείμενο στα ΤΕΦΑΑ, στίβος είναι και στη Τζαμάικα. Στα ΤΕΦΑΑ στο άλμα σε μήκος νομίζω θέλεις 3,50m για να περάσεις το μάθημα. Στη Τζαμάικα, τα 3,50m πρέπει να τα έχουν για τη γυμναστική στο γυμνάσιο....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.