Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπερψηφίστηκαν, με ονομαστική ψηφοφορίατα τρία άρθρα του ν/σ του υπ. Παιδείας για Κολλέγια, χρηματοδότηση ΑΕΙ και αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

Μ. Ξενογιαννακοπούλου - "Η υπ. Παιδείας παραπλάνησε σκόπιμα τη Βουλή"
Δημοσίευση: 23/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπερψηφίστηκαν  σήμερα, κατά πλειοψηφία, με  ονομαστική ψηφοφορία,  στην ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από αίτημα  του  ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία άρθρα του νομοσχεδίου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», μετά από αίτημα των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για:

1. Το άρθρο 16 αφορά το νέο τρόπο χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων:  Υπέρ ψήφισαν 185 Βουλευτές και    κατά   104. 

2. Το άρθρο 33  για  την αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων νέων τμημάτων των Πανεπιστημίων: Υπέρ ψήφισαν 163 Βουλευτές,   κατά   111 και παρών δήλωσαν 15 .

3. Το άρθρο 50 που αφορά την αποδοχή των πτυχίων   των Κολλεγίων για τον διορισμό  στα σχολεία: Υπέρ ψήφισαν 153 Βουλευτές και    κατά   136.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου - "Η υπ. Παιδείας παραπλάνησε σκόπιμα τη Βουλή"

«Η υπουργός Παιδείας παραπλάνησε σκόπιμα τη Βουλή αποκρύπτοντας από την εθνική αντιπροσωπεία τα απαραίτητα έγγραφα και την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν» τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σχολιάζοντας την άρνηση της Νίκη Κεραμέως να δημοσιοποιήσει τα σχετικά έγγραφα, τα οποία δεν ήταν διαβαθμισμένα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει μια αλληλογραφία που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα και αποδεικνύει ότι η κυρία Κεραμέως είχε όλα τα νομικά επιχειρήματα για να αντικρούσει την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Καταγγέλλουμε την απόκρυψη όλων αυτών των στοιχείων» είπε, προσθέτοντας πως η Βουλή ψήφισε χωρίς να έχει πλήρη γνώση του θέματος και προειδοποίησε πως όλη αυτή η επιχειρηματολογία που απέκρυψε η υπουργός «θα βρει το δρόμο των δικαστηρίων».

Χ. Κεφαλίδου: Απόκρυψη στοιχείων για τα Κολλέγια

«Όσα διημείφθησαν σήμερα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο δείχνουν ότι το υπουργείο Παιδείας ακολούθησε μια παρελκυστική διαδικασία. Δεν κατάθεσε, ως όφειλε, το σύνολο της αλληλογραφίας που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Όχι μόνον με τον ΔΟΑΤΑΠ και το υπουργείο Παιδείας αλλά και με όσους φορείς εμπλέκονται στο θέμα της ισοδυναμίας των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών».

Τα παραπάνω τόνισε η τομεάρχης παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου,  και υπογράμμισε τα εξής:

  • Η κυρία Κεραμέως μας έδωσε τη δυνατότητα για μια κλεφτή ματιά σε ένα αδιαβάθμητο δημόσιο έγγραφο, το οποίο έπρεπε να κατατεθεί επίσημα και να τεθεί στην κρίση του κάθε βουλευτή. Αυτό έπρεπε να γίνει πριν την ψηφοφορία. Το εάν θα άλλαζε ή όχι η γνώμη των βουλευτών αφορά στη συνείδηση καθενός προσωπικά.
  • Είναι η πρώτη φορά στα Κοινοβουλευτικά πρακτικά που γίνεται απόκρυψη στοιχείων καθοριστικής σημασίας.
  • Είχε τον χρόνο η κυρία Κεραμέως πριν κλείσει η διαδικασία, και πριν ψηφίσουμε το ακροτελεύτιο άρθρο, να συμμορφωθεί με τη δημοκρατική επιταγή και να καταθέσει το σύνολο της αλληλογραφίας. Αυτό δεν το έπραξε η υπουργός. Ως Κίνημα Αλλαγής δεν θα περιοριστούμε στην καταγγελία. Θα προβούμε σε όποια κοινοβουλευτική διαδικασία έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να αναδείξουμε αυτήν την απαράδεκτη κοινοβουλευτική πρακτική!
  •  
Ετικέτες: 
Βουλή Παιδεία

Σχόλια (6)

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΓΑΛΑΚΗ
22 Ιαν 2020 22:52

Ανακοίνωση για τα όσα ακούστηκαν, γράφτηκαν και συζητήθηκαν σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των νέων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και στο ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά, εξέδωσε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης.

Στην ανακοίνωσή του, ο Υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι για τα εν λόγω 37 νέα τμήματα που είχε ανακοινωθεί ότι ξεκινά η λειτουργία τους, δεν καταργούνται αλλά αναστέλλεται η λειτουργία τους έως ότου η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποφανθεί για το αν θα λειτουργήσουν ή όχι.

Μάλιστα ο κ. Διγαλάκης, τόνισε ότι “κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας σπουδών στους φοιτητές μας και όχι σπουδών χωρίς τους απαραίτητους πόρους και τις κατάλληλες προϋποθέσεις”.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Χανιώτη Υφυπουργού Παιδείας:

“Σχετικά με το θέμα της αναστολής έναρξης λειτουργίας – και όχι κατάργησης – του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες των Χανίων για τα ακόλουθα.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 τριάντα επτά (37) τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά.

Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς να εντάσσονται σε κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό,

• χωρίς να έχουν προηγηθεί για πολλά από αυτά οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,

• χωρίς την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της νομοθεσίας,

• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, νομοθετείται όχι η κατάργηση, αλλά η αναστολή της έναρξης λειτουργίας των 37 αυτών νέων τμημάτων. Η αναβαθμισμένη ανεξάρτητη Αρχή (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) θα αξιολογήσει την ανάγκη δημιουργίας των 37 νέων τμημάτων, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εξέταση των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν, εφόσον κριθεί θετικά από την αρχή η ετοιμότητα και η χρησιμότητα λειτουργίας τους.

Ένα από τα 37 αυτά τμήματα είναι και το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε στη θέση του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Κρήτης. Το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων καταργήθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων έχει μία χρήσιμη για τη χώρα μας ειδίκευση στη διαχείριση φυσικών πόρων και πηγών ενέργειας όπως οι ΑΠΕ, καθώς επίσης και για τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως, το περιβάλλον και η ενέργεια είναι μία μόνο από τις κατευθύνσεις που καλύπτονται σε ένα τμήμα Χημικών Μηχανικών. Για παράδειγμα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι 4 κατευθύνσεις του τμήματος Χημικών Μηχανικών είναι:

1) Μηχανική Διεργασιών, 2) Περιβάλλον – Ενέργεια, 3) Τρόφιμα – Βιοτεχνολογία και 4) Υλικά.

Επομένως, το νέο τμήμα Χημικών Μηχανικών δεν αποτελεί μετεξέλιξη ή μετονομασία του παλαιού τμήματος Φυσικών Πόρων. Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση θα συνέχιζε τη λειτουργία του και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2019-20) και δεν θα είχε συμπεριληφθεί στα 37 τμήματα.

Κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας σπουδών στους φοιτητές μας και όχι σπουδών χωρίς τους απαραίτητους πόρους και τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Για τον λόγο αυτό, σεβόμαστε τους θεσμούς και τις διαδικασίες, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, η οποία είχε ως γνώμονα τις μικροπολιτικές ισορροπίες και τον ακαδημαϊκό λαϊκισμό.

Έχω τη διπλή ιδιότητα του Βουλευτή Χανίων και του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και μάλιστα υπεύθυνου για θέματα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Ως βουλευτής ενδιαφέρομαι για την ανάπτυξη όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του τόπου μου και φυσικά του ΕΛΜΕΠΑ. Όμως ως υφυπουργός δεν θα μπορούσα να προτάξω άλλα κριτήρια, διαφορετικά από αυτά που καθορίζονται από την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης και να εξαιρεθεί το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ από την οριζόντια απόφαση αναστολής έναρξης λειτουργίας των 37 τμημάτων.”

 
Θα ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο ΠΑ.Δ.Α.
23 Ιαν 2020 07:28

Δείτε τι καλά που θα εξαιρεθεί σήμερα το Τμήμα Πολιτικής Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ ως ΟΧΙ νέο αλλά ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ υπάρχοντος τμήματο ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΜΕΠΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΑΦΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ.-
Αναφορικά με τα παραπάνω λεγόμενα του υφυπουργού, θυμίζουμε ότι
ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

ΙΣΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΙΣΑ ΣΤΑΘΜΑ... ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ!

 
Δειτε πως στ. για το ΠΑ.Δ.Α. που όλως τυχαία δεν είναι bold
23 Ιαν 2020 07:34

Δείτε το στ. για το Τμήμα του ΠΑΔΑ,
που όλως τυχαία δεν είναι bold,
πως θα εξαιρεθεί από τα νέα Τμήματα
χωρίς να το καταλάβει κανείς μέχρι να ψηφιστεί οριστικά το άρθρο αυτό σήμερα.

 
Φάσκουν και Αντιφάσκουν
23 Ιαν 2020 07:41

Στη διαβούλευση εγκρίναν τι Σχόλιο για την εξαίρεση του Τμήματος Πολιτικής Δημόσιας Υγείας
και τώρα μας λένε πως ΚΑΝΕΝΑ δεν θα εξαιρεθεί
και πως ΟΛΑ θα αξιολογηθούν από την ΕΘΕΕΑ.

 
Kώστας
23 Ιαν 2020 13:54

Ιστορική μέρα η σημερινή για να μπει επιτέλους η χώρα στις ράγες της κανονικότητας!
Επιτέλους, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ των Ευρωπαϊκών πτυχίων με τα αντίστοιχα των εγχώριων ΑΕΙ!!!
Πολλά μπράβο στην Υπουργό μας!!!
Η τελευταία ευρωπαϊκή κομμουνιστική χώρα ξεψυχάει....

 
Φοιτητής Ασπαιτε
23 Ιαν 2020 18:58

Απαιτούμε άμεση πανεπιστημιοποιηση απο την υπουργό. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κολλέγια μας αφήνει πια τελείως ξεκρεμαστους. Μιλάμε για μια ιστορική σχολή που ρζει δώσει τοσα πολλά. Τουλάχιστον πανεπιστημιοποιση ΑΜΕΣΑ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.