Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Α.Τσίπρας: Καταργήσαμε τη ρύθμιση "Αρβανιτόπουλου" για τα Κολλέγια όταν βγήκαμε από τα μνημόνια

Δημοσίευση: 24/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Όταν   βγήκαμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αμέσως μετά καταργήσαμε αυτή την άθλια ρύθμιση , του 2012  (Αρβανιτόπουλου) για τα Κοολλέγια, διότι εμείς θέλουμε κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, να έχει δικαίωμα στη γνώση".

Αυτό είπε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, στη Βουλή, και υπογράμμισε τα εξής:

  • Το μέλημά -της σημερινής Κυβέρνησης, δεν είναι οι φοιτητές, οι μαθητές, οι οικογένειες, το μέλημά σας είναι να εξυπηρετήσετε συμφέροντα.
  • Κλείσατε μια σειρά από σχολές, αναστείλατε είπατε τελικά την έναρξη λειτουργίας σε μια σειρά από σχολές. Αυτό που κάνατε όμως σήμερα με την υπερψήφιση του άρθρου 50 του νομοσχεδίου της κ. Κεραμέως, της κ. υπουργού, είναι κάτι το οποίο πραγματικά χρήζει της προσοχής μας, διότι ουσιαστικά ανοίγετε την πόρτα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, σε κατόχους διπλωμάτων ιδιωτικών κολεγίων.
  • Και το κάνατε αυτό χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι δήθεν η ρύθμιση αυτή υπαγορεύεται από την Ε.Ε. Και όταν ζητήσαμε από την υπουργό να καταθέσει το έγγραφο της Κομισιόν, την επιστολή που την υποχρεώνει σε μια τέτοια ρύθμιση, μας είπε δήθεν ότι είναι διαβαθμισμένο και δεν μπορεί να το καταθέσει. Ξέρετε, ένα προβληματικό, είναι ένα κακό, ένα άσχημο πράγμα είναι να κάνεις μια λανθασμένη νομοθετική παρέμβαση. Δεύτερο, χειρότερο όμως, είναι να λες και ψέματα. Καμία διαβάθμιση δεν είχε το έγγραφο και καμία επιμονή δεν υπάρχει από την Κομισιόν ώστε να προχωρήσουμε σ’ αυτή τη ρύθμιση.
  • Ξέρετε από πού υπάρχει επιμονή; Υπάρχει επιμονή από τους ιδιώτες των Κολλεγίων. Μια επιμονή την οποία είχαν κάνει λόμπινγκ στην τρόικα για να εφαρμοστεί από το 2012, όταν εφαρμόστηκε. Και μία επιμονή που έκανε τους δευτεροκλασάτους υπαλλήλους της τρόικας να αντιστέκονται στις προσπάθειές μας επί τρία χρόνια να αναιρέσουμε αυτή τη ρύθμιση. Όταν όμως βγήκαμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αμέσως μετά καταργήσαμε αυτή την άθλια ρύθμιση, διότι εμείς θέλουμε κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, να έχει δικαίωμα στη γνώση.
  • Δεν μπορεί λοιπόν εσείς την ίδια στιγμή που λέτε ότι θα φέρετε τη βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις, το προαναγγέλλετε, αφήνοντας έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες νέους και, την ίδια στιγμή που αναστέλετε τη λειτουργία νέων πανεπιστημιακών σχολών αφήνοντας έξω από την ανώτατη εκπαίδευση χιλιάδες νέους, να προχωράτε σε μια ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σ’ αυτούς που δεν έχουν δώσει καν εξετάσεις να μπορούν να έχουν ισοτιμία στη δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο.
  • Και βεβαίως σας κατήγγειλε και ο ΔΟΑΤΑΠ. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα το οποίο δεν θα περάσει έτσι. Είναι ντελίβερι σε ιδιωτικά συμφέροντα, ένα θέμα το οποίο εμείς θα επαναφέρουμε το επόμενο διάστημα.

Σχόλια (3)

 
Αναφορά στα "επαγγελματικά Διδακτορικά"??
24 Ιαν 2020 12:45

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ασχολείται/σχολιάζει ότι μέσω ΣΑΕΠ πλέον και συγκεκριμένα μέσω "επαγγελματικών κριτηρίων" αναγνωρίζονται Διδακτορικά διπλώματα από επιτροπή με μέλη που ΔΕΝ έχουν διδακτορικό!!
Δηλαδή για να το κάνουμε απλό : Μια επιτροπή που θεσμοθετήθηκε για την ελεύθερη άσκηση ενός επαγγέλματος για Πτυχία εντός ΕΕ (χωρίς να μπορεί να ελέγξει κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο γενικότερα) "αναγνωρίζει" Διδακτορικά διπλώματα πλέον ΧΩΡΙΣ να μπορεί να τα ελέγξει "ακαδημαϊκά" αν στέκουν αλλά μόνο "επαγγελματικά"(?)! ..
π.χ. αν ΔΕΝ έχει γίνει ούτε μία δημοσίευση της "έρευνας" και απλά έχει γραφτεί μια έκθεση ιδεών με τη βούλα του κολεγίου-παραρτήματος απλά θα αναγνωρίζεται!
Ολοι οι υποψήφιοι Διδάκτορες στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας (που προσπαθούν να τελειώσουν μετά από δημοσιεύσεις σε συνέδρια, περιοδικά κτλ..) απλά είναι κορόιδα... εύγε!

 
Κόμης Τσάκωνας
25 Ιαν 2020 23:18

...Με ένα πουλί σου στέλνω γραμμα που λέει και το τραγούδι!

 
Thomas
07 Φεβ 2020 13:18

Προς τον συγγραφέα του: <<Αναφορά στα "επαγγελματικά Διδακτορικά"??>>. Δεν έχει κριθεί ο κάτοχος του Διδακτορικού ήδη; Τι θέλετε να πείτε με αυτό το επιχείρημα που συνεχώς και παντού γράφετε; Ο έλεγχος γίνεται για την γνησιότητα ή μη του Διδακτορικού και όχι για να επανακριθεί ο τίτλος, όπως ακριβώς κάνει και ο ΔΟΑΤΑΠ. Μην δημιουργείται εντυπώσεις, αρκετά προβλήματα έχει ο ΔΟΑΤΑΠ ο οποίος υπολειτουργεί από το καλοκαίρι. Για αυτό δεν λέτε κάτι όμως! Γιατί δεν λειτουργεί λοιπόν η ακαδημαϊκή αναγνώριση όπως πρέπει και στους χρόνους που λέει ο Νόμος και έχουμε επανέλθει στις παλιές εποχές που απαιτούνταν 2 και 3 χρόνια για να λάβεις την αναγνώριση ( επαναλαμβάνω: Από το αρμόδιο όργανο, τον ΔΟΑΤΑΠ); Αυτή είναι η ερώτηση μου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.