Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ο θόρυβος με τα Κολλέγια πάει πίσω τον διορισμό του νέου προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ

Προς το παρόν ο ΔΟΑΤΑΠ διεκπεραιώνει μόνο ζητήματα "επείγοντος χαρακτήρα"
Δημοσίευση: 26/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ενώ αρχικά προγραμματίζονταν από τη Βουλή   και την  πολιτική  ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να συνεδριάσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μέσα στην εβδομάδα , προκειμένου να αποφασίσει και τυπικά τον διορισμό του νέου προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ, τελικά τα σχέδια άλλαξαν.

Η αιτία είναι η “εμπλοκή” του ΔΟΑΤΑΠ με τα πτυχία των  Κολλεγλιων, που όπως είχε αποκαλύψει το esos η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να αλλάξει το νόμο 3328/2005 του ΔΟΑΤΑΠ, προκειμένου ο Οργανισμός να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 2005/36/ΕΚ (Διαβάστε εδώ και εδώ).

Ετσι , εκτός απροόπτου, η Επιτροπή της Βουλής θα συνεδριάσει, ενδεχομένως, την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Οπως έχει αποκαλύψει το esos (Διαβάστε εδώ) η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως προτείνει   για τη θέση του προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ τον Καθηγητή  του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Ορέστη Καλογήρου (Δείτε εδώ το βιογραφικό) ,  
 
Η θητεία του απερχόμενου ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ έληξε στις 4 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να βρίσκεται σε   κατάσταση υπολειτουργίας.

Η εκκρεμότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο ΔΟΑΤΑΠ να διεκπεραιώνει μόνο ζητήματα  "επείγοντος χαρακτήρα".

Σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι  “Ενόψει των γενικών αρχών του Διοικητικού Δικαίου περί της συνέχειας των Δημοσίων Υπηρεσιών μπορεί το σημερινό Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και μέχρις ότου διορισθεί κατά νόμο το νέο Δ.Σ. αυτού, να ασκήσει τις αρμοδιότητές του, οι οποίες, όμως, θα περιορίζονται στη διεκπεραίωση και μόνο θεμάτων επείγοντος χαρακτήρα”.

Η ίδια Γνωμοδότηση ορίζει επίσης ότι δεν είναι νόμιμη ούτε επιτρεπτή η παράταση της λειτουργίας (θητείας) του σημερινού Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και μέχρις ότου ορισθεί, κατ’ άρθρο 6 του Ν 3328/2005, νέο Δ.Σ. στον Οργανισμό αυτό.

Οι πολίτες που έχουν εκκρεμότητα στον ΔΟΑΤΑΠ μπορούν να υποβάλουν σχετικό  αίτημα συνοδευόμενο από την αιτιολογία του "επείγοντος χαρακτήρα".

Το Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. παραλαμβάνει το σχετικό αίτημα και  κρίνει αν πράγματι είναι “επείγουσας” μορφής.

Σχόλια (10)

 
ΠΕ86
27 Ιαν 2020 05:14

Καιρός ήταν να αλλάξει ο ΔΟΑΤΑΠ. Σε όλη την Ευρώπη όλα τα πτυχία 3ετη ή 4ετη είναι ισότιμα, μόνο στην Ελλάδα δεν είναι. Γιατί αυτό? Πολλοί πτυχιούχοι Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων 3ετων σπουδών θα μπορούσαν να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους σε ελληνικά ΑΕΙ. Θα ήταν άσχημο αυτό? Πόσα λεφτά χάνουμε ως κράτος όλα αυτά τα χρόνια που υποχρεώνουμε τους Ελληνες αποφοίτους Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους στο εξωτερικό?
Κράτη ΕΕ που δίνουν bachelor στα 3 έτη:
Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία, ΗΒ
Κράτη ΕΕ που δίνουν bachelor στα 4 έτη:
Ελλάδα, Ισπανία
Σύμφωνα με την διακήρυξη της Μπολόνια τα πτυχία 1ου κύκλου που έχουν 180 μέχρι 240 ECTS θεωρούνται ισότιμα.
Τα πτυχία 2ου κύκλου (master) θα πρέπει να έχουν από 60 μέχρι 120 ECTS (ο ΔΟΑΤΑΠ αυτή την στιγμή απαιτεί τουλάχιστον 90).
Και εδώ χρειάζεται να γίνει εναρμόνιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η μόνη χώρα που δημιουργεί πρόβλημα είναι η Ελλάδα. Και το πρόβλημα το δημιουργεί κυρίως στους πολίτες της.

 
Σκορδίλης Αναστάσιος
27 Ιαν 2020 05:28

Κολλέγια και αριστεία ....ζητω η Νεα Δημοκρατία

Μπράβο σας ... Μπραβο σας

 
Πέτρος ΑΤΕΙ
27 Ιαν 2020 08:38

Συμφωνώ με τον ΠΕ86 και με αυτό τον τρόπο πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι τα ΤΕΙ είναι ισότιμα με τα Πανεπιστήμια γιατί τα ΤΕΙ έδωσαν πτυχία με 180 ECTS και μετά το 2001 με 240 ECTS.

 
Thomas
27 Ιαν 2020 12:19

Τι σχέση έχει ο θόρυβος με τα Κολέγια με τον ορισμό του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ μόνο το Υπουργείο το ξέρει. Αίτηση αναγνώρισης (ηλεκτρονικά) από το καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει πάρει ούτε πρωτόκολλο από τον ΔΟΑΤΑΠ και σε επικοινωνία λένε ότι εξυπηρετούν μόνο έκτακτες εργασίες! Δηλαδή εμείς που περιμένουμε μήνες την ακαδημαϊκή αναγνώριση ώστε να προχωρήσουμε τα σχέδια μας δεν βιαζόμαστε! Ντροπή μόνο ντροπή....

 
Nicky
27 Ιαν 2020 13:43

Φαίνεται να μην τους απασχολεί το πρόβλημα που δημιουργούν σε ανθρώπους που περιμένουν ακόμη και πάνω από δύο χρόνια για αναγνώριση!! Η κατάσταση είναι δύσκολο να αλλάξει. Και περισσότερο προσωπικό να προσλάβουν, έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες αιτήσεις και ο αριθμός μεγαλώνει...

 
Νευρωνικά Δίκτυα
27 Ιαν 2020 15:02

Τόσα χρόνια ο ΔΟΑΤΑΠ λειτουργούσε μια χαρά ενώ άρχισε τις καθυστερήσεις με το που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο Γαβρόγλου. Τυχαίο?

 
@Νευρωνικά Δίκτυα
27 Ιαν 2020 16:37

Ε και τώρα που δεν είναι ο Γαβρόγλου και έχουμε κανονικότητα, γιατί δεν πετάει? Μοιραίο?

 
ΠΕ_04
27 Ιαν 2020 18:03

Τα ΤΕΙ ποτέ δεν δώσανε πτυχία με 180ECTS, πριν το 2001 ήταν 3,5 χρόνια, άρα 210ECTS.

 
Παναγιωτόπουλος Ηρακλής
28 Ιαν 2020 08:03

Για φανταστείτε να γίνουν εκλογές το '20 ... τι εχουν να πάθουνε ... την βασική ζημιά θα τους εχει κανει η Κεραμέως με τις αμερικανιές της μαζι με ολα υπολοιπα που συσσωρεύονται εκθετικα

οχι προγραμμα δεν ειχαν του τι ηθελαν και τι σκοπευαν να κανουν αλλα ουτε περίληψη δεν ειχαν γράψει ...

.. λοιπον να τους ψηφίσουν τα κολλέγια και οι μετακλητοι μαζί με τις υπολοιπες συντεχνίες που κουβαλούν στην πλάτη τους

αντε πρωι πρωι

 
Μια χαρα
28 Ιαν 2020 10:20

είναι οι ρυθμίσεις και έπρεπε επιτέλους να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα οτι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όσο για εύκολες, φυσικά δεν θα γίνουν αλλά και να γίνουν η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει την ....... Υπουργό να προηγείται 15 μονάδες!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.