Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Παν. Πελοποννήσου: Δεν είναι αργία η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Δημοσίευση: 29/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με έκπληξη λάβαμε το παρακάτω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Δ/νση Προσωπικού του Πανεπιστημίου μας:

«Διά του παρόντος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατόπιν της σχετικής εξαγγελίας της κ. Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η 30η Ιανουαρίου δεν θεωρείται αργία και ως εκ τούτου οι Υπηρεσίες του Ιδρύματος θα λειτουργήσουν κανονικά».

Η εξαγγελία δεν αποτελεί νόμο του Κράτους, παρά μόνο εάν συμπεριληφθεί σε σχετικό νομοθετικό κείμενο. Η υπ’ αρίθμ. Φ1/5106/ΓΔ4/15-1-2020 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ρητά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και δίδει ξεκάθαρα την δυνατότητα στον Σύλλογο
διδασκόντων να αποφασίσει για εορταστικές εκδηλώσεις και εκκλησιασμό.

Ως εκ τούτου, είναι στην διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης, καθώς τα Α.Ε.Ι. είναι αυτοδιοικούμενα Ν.Π.Δ.Δ., να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα τιμήσει την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Επί σειρά ετών τα Α.Ε.Ι. της χώρας την ημέρα αυτή δεν λειτουργούν τιμώντας τους Αγίους των Γραμμάτων & των Τεχνών. Έτσι και φέτος τα Α.Ε.Ι. της χώρας, όπως άλλωστε κάθε χρονιά, με ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει την ημέρα αυτή δεν λειτουργούν.

Αναρωτιόμαστε, γιατί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μοναδικό σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, επιλέγει άλλη κατεύθυνση;

Η «αργία» αυτή όμως, καταργείται μόνο για τους διοικητικούς υπαλλήλους και όχι για τα μέλη που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα αναλυτικά προγράμματα των τμημάτων αναφέρουν την ημέρα αυτή ως αργία και δεν γίνονται μαθήματα.

Γιατί αυτός ο διαχωρισμός των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας;

Γιατί αποτελούμε πανελλαδική πρωτοτυπία;

Αιτούμαστε την επανεξέταση του θέματος από τη Διοίκηση του πανεπιστημίου και την εναρμόνιση με τα υπόλοιπα Α.Ε.Ι. της χώρας.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σχόλια (6)

 
Iωαννης Κοντογ. Δρ. ΕΔΙΠ
29 Ιαν 2020 15:37

Τα πανεπιστημια δεν ειναι σχολεια. Το βασικο εργο των Πανεπιστημιων με βαση ολα τα διεθνη προτυπα ειναι η παραγωγη νεας γνωσης που γινεται μεσα απο την ερευνα . Αυτο φαινεται σε ολες τις λιστες κατάταξης οπου τα βασικα κριτηρια αξιολογησης των πανεπιστημιων ειναι η επιστημονικη έρευνα με βαση μετρησιμους δεικτες ( H-index, impact factor,...) και ακολουθει σε αποσταση το διδακτικο εργο. Eπομενως δεν μπορει για κανενα λογο να ειναι κλειστα τουλαχιστον ως προς το ερευνητικο τους έργο. Πως θα εξηγησεις στους ερευνητες απο άλλες χωρες που φιλοξενεις είτε σαν επισκέπτες καθηγητές είτε σαν μεταδιδακτορες είτε σαν υποψηφιους διαδακτορες ειτε σαν συνεργατες οτι τη Πεμπτη δεν μπορουν να πανε στο γραφειο τους για θρησκευτικούς λογους. Φαντάζομαι οτι ουτε στο Ιραν , τη πιο θεοκρατικη χώρα δεν θα γίνεται αυτό. Η επιστημη απο μονη της ειναι εξωστρεφής. Αν θελουμε να ζουμε στο δικο μας κοσμο να κόψουμε τουλαχιστον τις διεθνεις συνεργασίες.

 
Διοικητικός Υπάλληλος
29 Ιαν 2020 21:38

Τόσα χρόνια, πως τους εξηγείς στους ερευνητές από άλλες χώρες που φιλοξενείς είτε σαν επισκέπτες καθηγητές, είτε σαν μεταδιδάκτορες, είτε σαν υποψηφιους διαδάκτορες, είτε σαν συνεργάτες, ότι τη ημέρα των Τριών Ιεραρχών, την Μ Παρασκευή, την Πεντηκοστή, τον 15άυγουστο, τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να πάνε στο γραφείο τους;;;

 
τα σχολια περιτά
29 Ιαν 2020 22:22

Αντιγραφή από τον Εσωτερικό Κανονισμό Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Άρθρο 16 (Σελ, 12)
Μαθήματα και εξετάσεις διακόπτονται τις ακόλουθες ημερομηνίες:- Του χειμερινού εξαμήνου: την 28η Οκτωβρίου, την 17η Νοεμβρίου, κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων που αρχίζουν την 23η Δεκεμβρίου και λήγουν την 6η Ιανουαρίου και την 30ή Ιανουαρίου.

 
@ Iωαννης Κοντογ. Δρ. ΕΔΙΠ
29 Ιαν 2020 22:33

Νομίζω στα Πανεπιστήμια, κανένας δεν εμπόδισε ποτέ κάποιον να πάει στο γραφείο του όποια ιδιότητα κι αν έχει ...
Και κάτι ακόμα, στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν έχουν αργίες ; ; ;

 
Εσωτερικός κανονισμός
29 Ιαν 2020 22:50

Το κομμάτι αυτό αφορά μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία, όχι το διοικητικό έργο.

 
εξωστρεφης ερευνητής!
29 Ιαν 2020 22:57

Σκεπτόμενοι την εξωστρέφεια της επιστήμης, έρευνα γαρ.. πριν πάμε στο Ιράν γιατί να μην δούμε λίγο ποιο κοντά μας και να συγκρίνουμε τις 11 αργίες που έχουμε στην Ελλάδα με τις 28 της Κύπρου και της Ισπανίας ή τις 18 της Γερμανίας τις 14 σε Μάλτα και Ιταλία, συνολικά 16 ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερες αργίες από την Ελλάδα.. αλλά τι ξέρουν αυτοί από έρευνα. Όταν απλώνεις τραχανά 365 μέρες εε τότε και οι 3 ιεράρχες σου φταίνε και οι 11 αργίες και ο Μπάοκ βεβαίως βεβαίως.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ