Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Η γιορτή βρίσκει φέτος τα σχολεία μας ανοιχτά, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τη σπουδαία αυτή ημέρα
Δημοσίευση: 30/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Φέτος αποφασίσαμε η 30ή Ιανουαρίου να αποκατασταθεί ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Β. Έτσι, η γιορτή βρίσκει φέτος τα σχολεία μας ανοιχτά, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τη σπουδαία αυτή ημέρα και να διοργανώσουν, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς τους, εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου Τους και της εν γένει προσφοράς Τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα ή/και εκκλησιασμό.

Γ. Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, Ευχόμαστε το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών να σας καθοδηγεί και να έχετε καλή πρόοδο.

Τα παραπάνω τονίζει στο μήνυμά της για την εορτή των Τριών Ιεραρχών η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  Νίκη Κεραμέως.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

«[...] Ακριβώς αυτό είναι το νόημα της συμβουλής μου: [....] δεν πρέπει να τα αφομοιώνουμε όλα χωρίς διάκριση, αλλά μονάχα όσα ωφελούν. Διότι είναι ντροπή, να απωθούμε τις βλαβερές τροφές, ενώ στα μαθήματα, που είναι τροφή της ψυχής, να μη δίνουμε καμιά σημασία [...] Όσοι μ’ επιμέλεια μαζεύουν την ωφέλεια από κάθε τι, μοιάζουν με ποτάμια που παίρνουν στο διάβα τους νερό από παραποτάμους κι ολοένα γίνονται μεγαλύτερα.»

Με τα λόγια αυτά, ο Βασίλειος ο Μέγας στον «Προς τους νέους» Λόγο Του, παρακινεί τους μαθητές να μην δέχονται άκριτα τη γνώση που τους παρέχεται, αλλά να σκέφτονται, να προβληματίζονται, να απορρίπτουν, να δέχονται, να ρωτούν, να αμφισβητούν ώστε τελικά να επιλέγουν οι ίδιοι αυτό που θεωρούν ωφέλιμο για να εκπληρώσουν τον υπέρτατο στόχο της παιδείας: την αρετή, δηλαδή να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Με αυτά τα λόγια που έρχονται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της κριτικής σκέψης, των πολλαπλών πηγών πληροφόρησης και της πνευματικής εγρήγορσης στην οποία πρέπει να βρίσκονται οι νέοι μας διαρκώς, ώστε να χαράζουν τον δικό τους δρόμο, όχι μόνο προς όφελος του εαυτού τους, αλλά και προς όφελος της κοινωνίας και του έθνους. Οι Τρεις Ιεράρχες είχαν αναπτύξει, επίσης, έντονη φιλανθρωπική δράση.

Ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος, τρεις επιφανείς Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθοδοξίας, οι Τρεις Ιεράρχες, αποτελούν τους προστάτες των Γραμμάτων. Είναι οι Μέγιστοι Φωστήρες, που συνέδεσαν την Ορθοδοξία με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και τον πολιτισμό.

Φέτος αποφασίσαμε η 30ή Ιανουαρίου να αποκατασταθεί ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Έτσι, η γιορτή βρίσκει φέτος τα σχολεία μας ανοιχτά, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τη σπουδαία αυτή ημέρα και να διοργανώσουν, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς τους, εκπαιδευτικές

δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου Τους και της εν γένει προσφοράς Τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα ή/και εκκλησιασμό.

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Ευχόμαστε το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών να σας καθοδηγεί και να έχετε καλή πρόοδο.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Σχόλια (12)

 
Διδάσκων
30 Ιαν 2020 10:54

Και το "...κατά τα λοιπά το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας θα τηρηθεί κανονικά" τι το προσθέσατε; Πέρυσι είχαμε υποβάθμιση της εορτής με κλειστά σχολεία και φέτος έχουμε υποβάθμιση της εορτής με ανοιχτά σχολεία όπου για πρώτη φορά γίνεται και μάθημα κανονικό και όλα τα άλλα περί εορτασμού επαφίενται στη διάθεση του Συλλόγου Διδασκόντων και του κάθε εκπαιδευτικού.

 
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
30 Ιαν 2020 11:54

Η θρησκευτικη-εορτη του 15αυγουστου θα καταργηθει επισης ?

 
Γιωτα
30 Ιαν 2020 12:11

Δε γίνεται καμία εκδήλωση απολύτως τους πήγαν εκκλησία και μετά μάθημα. Γιατί; Απλά γιατί τα αποφασίζουμε όλα στο πόδι χωρίς κανένα πλάνο και καμία προετοιμασία . Εφόσον δεν είμασταν έτοιμοι για την θεματική αυτής της ημέρας ας το έκαναν του χρόνου. Πετάμε μια αλλαγή και το πουλάμε και εξέλιξη. Ήμαρτον. Και ας πούμε ότι ρίξατε το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς . Συγνώμη ξέρετε τι εκπαιδευτικούς έχετε στα σχολεία η δε τολμάτε εσείς και κανένας πριν αν το ξεστομίσει;; Το σχολείο το κάνει ο δάσκαλος όχι τα συστήματα. Εκτός των άλλων έχουν Παντελή έλλειψη φαντασίας. Θα μπορούσαν να μοιραστούν με τα παιδιά ένα ντοκιμαντέρ. Εν κατακλείδι μάθημα έγινε επρεπε να πείτε καταργείται και θα γίνει μάθημα. Να γλιτώσετε και την ξεφτίλα.

 
Υπάλληλος
30 Ιαν 2020 12:49

Κατά τα άλλα: εργάσιμη ημέρα σήμερα στα σχολεία, στα ΑΕΙ, στους εποπτευόμενους φορείς κ.λπ.
Το ίδιο το Υπουργείο δίνει στις 13:00 "εντολή" πρόωρης αποχώρησης για τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας ΜΟΝΟΝ, μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου (από τις 10:00) και της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Ελλάδα μου!!!

 
Σύλλογος διδασκόντων
30 Ιαν 2020 12:53

Σε άλλα σχολεία εκκλησιασμός και εκδηλώσεις, σε άλλα τίποτα. Ότι να' ναι όπως πάντα.

 
αννα
30 Ιαν 2020 13:02

Εαν όλα αυτά γίνονταν με άλλη κυβέρνηση θα τους κατηγορούσαν όλους για άθεους. Τώρα δεν μιλάει κανείς. Πολύ καλά έπραξαν πολλοί σύλλογοι και έκαναν μάθημα όλες τις ώρες. Για να μην μας λένε και τεμπέληδες...

 
Σπύρος
30 Ιαν 2020 13:04

Γιατί αν δεν το βάζανε θα ερχόντουσαν 50 μαθητές από τους 300 του σχολείου.
Ειδικά στην πρωτοβάθμια εννοώ. Όσοι δουλεύουν στα δημοτικά καταλαβαίνουν τι εννοώ. Και στη δευτεροβάθμια θα πήγαιναν για καφέ μετά την τρίτη ώρα. Κι αυτό υποβάθμιση της εορτής είναι.

 
Δασκάλα
30 Ιαν 2020 19:03

Ένα μάθημα για τους Τρεις Ιεράρχες, στην ουσία, έγινε στα περισσότερα σχολεία, όπως γίνεται και κάθε άλλο μάθημα με οποιαδήποτε άλλη θεματική, που έτσι κι αλλιώς γινόταν την παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία (τουλάχιστον στην Πρωτοβάθμια). Αν αυτό καλύπτει τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη συγκεκριμένη ημέρα, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Για τον λόγο αυτό μπορούμε να καταργήσουμε και την Καθαρά Δευτέρα και του Αγίου Πνεύματος και οποιαδήποτε άλλη χριστιανική και γιατί όχι και εθνική γιορτή! Εκτός κι αν αυτές είναι πιο μεγάλης σημασίας από τη γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, την ημέρα των Τριών Ιεραρχών! Είναι έτσι κα Υπουργέ;

 
Ιωάννης Κ.
31 Ιαν 2020 09:11

Από τις αποφάσεις του υπουργείου, από τις πράξεις των συλλόγων διδασκόντων σε κάθε σχολείο, από τα σχόλια κ.λπ. αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σαν λαός είμαστε lost in space. Η παιδεία θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα της Ελλάδος και κατήντησε μία γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς κανένα όραμα για το μέλλον των παιδιών μας. Εξ' ου και το χάλι της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

 
Γυμναστής σε δημοτικό
31 Ιαν 2020 16:10

Κα υπουργέ, ΥΠΗΡΕΤΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ, φέτος, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, εξ αιτίας της εγκυκλίου σας, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΩ, την ημέρα της ...Γιορτής της Παιδείας!
Επίσης, εξ αιτίας της εγκυκλίου σας, ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ δύο τμημάτων ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΟΥΝ!

Εξηγώ: Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας, αποφάσισε (όπως είχε το δικαίωμα), στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, να μη γίνει εκκλησιασμός όλου του σχολείου, αλλά μόνο των τμημάτων που οι υπεύθυνοι-δάσκαλοί τους το επιθυμούσαν. Αυτόματα, αυτό ήταν αδύνατο για τα τμήματα των δύο δασκάλων που ήταν στο Ολοήμερο, αφού το εργασιακό τους ωράριο ήταν 10:00 με 16:00. Σε ένα από αυτά τα τμήματα, δίδασκα την πρώτη ώρα, οπότε έπρεπε να φύγω ...τρέχοντας από την εκκλησία για να προλάβω να είμαι στο σχολείο στις 8:15.
Φυσικά, στα τμήματα που είχα τις δύο πρώτες ώρες, έκανα αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες, αλλά στα υπόλοιπα τρία τμήματα, έκανα ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (επίσης ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ), αφού το αφιέρωμα αυτό είχε γίνει ήδη από τους δασκάλους τους!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ των Τριών Ιεραρχών!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!
Αυτό σημαίνει εορταστικές εκδηλώσεις και ... σπίτι!
Όπως γίνεται και στις υπόλοιπες ΓΙΟΡΤΕΣ .
Φαντάζεστε, π.χ., στη γιορτή της 25ης Μαρτίου, μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις να συνέχιζαν οι μαθητές κανονικά το υπόλοιπο διδακτικό τους πρόγραμμα;
Δεν είναι δυνατόν στην κατ' εξοχήν σχολική εορτή να γίνεται κανονικά μάθημα ΑΛΛΟ, εκτός από το μάθημα που παίρνουν οι μαθητές από τις ίδιες τις εορταστικές εκδηλώσεις!
Φέτος, Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ, όπως η ημέρα κατά του καπνίσματος, για το AIDS, κλπ., όπου αφιερώνονται κάποιες ώρες για "να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τη σπουδαία αυτή ημέρα" (απόσπασμα από το μήνυμά σας) και το υπόλοιπο πρόγραμμα εκτελείται κανονικά.
Πρόκειται για ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ, που, αν δεν διορθωθεί, ΘΑ ΦΑΝΕΙ ότι δεν ήταν λάθος, αλλά ΣΚΟΠΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ που έχετε σκοπό να επεκταθεί και στις υπόλοιπες γιορτές.
Από σας εξαρτάται κα υπουργέ...

 
@γυμναστή
01 Φεβ 2020 00:34

μα εκδηλώσεις και τέλος προβλέπει η τροποποίηση (ψηφισμένη στις 30/1) ! τα άλλα είναι βλακείες της Ζαχαράκη που την άδειασε δεν ξέρω ποιος και φυσικά το μήνυμα της υπουργού είναι σχετικό με τις εκδηλώσεις και ουχί με το λοιπό ωρολόγιο. Μας κορόιδεψαν , καταλάβαμε ότι δεν ξέρουν τι έκαναν, δεν ξερουμε κι εμείς τι διαβάζουμε και τι σύννομο εφαρμόζουμε και του χρόνου θα είναι όπως παλιά ; εκδηλώσεις και σπίτι. κολοκύθια τούμπανα, όλα μπαχαλο τα κάνουν , στα σύνθετα μια δύσκολα τι να περιμένουμε;

 
Γυμναστής σε δημοτικό
04 Φεβ 2020 21:07

@γυμναστή, η πρώτη εγκύκλιος της κας Ζαχαράκη ήταν αυτή που, πολύ σωστά, προέβλεπε "εκδηλώσεις και τέλος", και η δεύτερη εγκύκλιος της κας Κεραμέως είναι αυτή που συμπλήρωσε, πολύ κακώς, "...κατά τα λοιπά το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας θα τηρηθεί κανονικά".
Το αν η κα Κεραμέως, στο μήνυμά της, δεν αναφέρεται στην τήρηση του υπόλοιπου ωρολογίου προγράμματος, δεν αλλάζει κάτι.
Ως σύλλογος διδασκόντων, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ...ΜΗΝΥΜΑΤΑ!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.