Οι επτά προτεραιότητες του προέδρου της νέας ΕΘ.Α.Α.Ε. (πρώην ΑΔΙΠ)

"Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ελκυστικό όχι μόνο σε όσους φοιτούν σε αυτό Έλληνες ή αλλοδαπούς, αλλά και στους χιλιάδες επιστήμονες που έφυγαν και σταδιοδρομούν σε Ιδρύματα του εξωτερικού"

03/02/2020

Άκουσε το άρθρο

Τις  προτεραιότητες που θα  «δρομολογήσει», σε πρώτη φάση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (πρώην ΑΔΙΠ) Περικλής Μήτκας, α  στους Βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ειδικότερα οι προτεραιότητες του Περ. Μήτκα,  έχουν ως εξής::

1. Πρώτον, άρτια στελέχωση των δύο Συμβουλίων. Οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές έτσι και αλλιώς, άρα η σύνθεση των Συμβουλίων είναι καθοριστικής σημασίας.

2. Δεύτερον, διεκπεραίωση τυχόν εκκρεμοτήτων που έχουν συσσωρευτεί.

3. Τρίτον, ολοκλήρωση της επαναπιστοποίησης από την ENKA, τον Eυρωπαϊκό Oργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

4. Τέταρτον, συνέχιση της διαδικασίας πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών.

5. Πέμπτον, σύνταξη του Οργανισμού και του εσωτερικού Κανονισμού της Αρχής.

6. Έκτον, καθορισμός σε συνεργασία με τους Πρυτάνεις και το Υπουργείο του μηχανισμού και των κριτηρίων για την ποιοτική αξιολόγηση των Ιδρυμάτων. Η επιτυχία ενός θεσμού προϋποθέτει τη συναίνεση και αυτό θα προσπαθήσω να διασφαλίσω.

7. Τέλος, βελτίωση του πληροφοριακού συστήματος με προσθήκη των νέων λειτουργιών και διασύνδεση με τα αντίστοιχα του Υπουργείου και των Α.Ε.Ι..

Ο κ. Μήτκας  ανέφερε στους Βουλευτές πως επικοινώνησε   ήδη, με τους δύο προηγουμένως Προέδρους της ΑΔΙΠ τον κ. Κυπριανό και την κυρία Παϊσίδου, οι οποίοι , όπως είπε, ευχαρίστως αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου για συνάντηση και ενημέρωση στο άμεσο μέλλον.

Επικοινώνησε επίσης και με τους δύο νυν Αντιπροέδρους της ΑΔΙΠ και είχα μια πρώτη άτυπη συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια κυρία Μπέστα, η οποία τον  ενημέρωσε για τις τρέχουσες εκκρεμότητες και τη στελέχωση της Αρχής.

Ο κ. Μήτκας διαβεβαίωσε τους Βουλευτές    ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης εκτελούνται με συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Παράλληλα υπογράμμισε:

  • Ο διαγωνιστικός τύπος για τα Ιδρύματα μας είναι πλέον παγκόσμιος και δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τις επιδόσεις μας σε αυτόν τον αγώνα.
  • Σε ορισμένους τομείς μάλιστα πρέπει να κάνουμε άλματα για να πιάσουμε τον ανταγωνισμό. Στόχος μας πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση και η αριστεία.
  • Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ελκυστικό όχι μόνο σε όσους φοιτούν σε αυτό Έλληνες ή αλλοδαπούς, αλλά και στους χιλιάδες επιστήμονες που έφυγαν και σταδιοδρομούν  σε Ιδρύματα του εξωτερικού.
  • Οφείλουμε να συγκρινόμαστε με τους καλύτερους και όχι με όσους έχομε προσπεράσει και μας κάνουν να νιώθουμε επαρκείς.
  • Το αποτέλεσμα δεν το διαβάζουμε στον καθρέφτη, αλλά μας το βεβαιώνει η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα και οι διεθνείς αξιολογήσεις.
  • Σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια των Πανεπιστημίων μας η Ε.Θ.Α.Α.Ε. οφείλει να σταθεί δίπλα τους παρακινώντας τα σε μια σημαντική πορεία αυτοβελτίωσης και αυτό υπόσχομαι ότι θα κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Σχόλια (2)

Ακαδημαϊκός χάρτης
|

Θα κάνετε αναδιάρθρωση ή θα αφήσετε τόσα τμήματα να φυτοζωουν;

Γενικά λόγια/σχολιασμοί άνευ ουσίας..
|

Γενικά λόγια άνευ ουσίας χωρίς κανένα αντίκτυπο..
Θα περίμενε κανείς να ακούσει ως άμεση προτεραιότητα πχ την πιστοποίηση των εκκρεμών φακέλων (σκοπίμως εκκρεμών εδώ και 4 μήνες πλέον) των Integrated Masters.. αλλά προφανώς αυτό θα ήταν πράγματι καινοτομία..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ