Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Συγχαρητήρια Ιεράς Συνόδου στη Ν. Κεραμέως

Για την κατάργηση ως ημέρα αργίας της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποφάσισε, στη σημερινή συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της ελλαδικής εκκλησίας
Δημοσίευση: 04/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αποστολή συγχαρητήριας επιστολής προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως για την κατάργηση ως ημέρα αργίας της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποφάσισε, στη σημερινή συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της ελλαδικής εκκλησίας.

Ειδικότερα η απόφαση , έχει ως εξής:

“Η  Ιερά Σύνοδος, εκτιμώσα την απόφαση της Υπουργου Παιδείας και Θρησκευμάτων αξιοτίμου κ. Νίκης Κεραμέως περί της καταργήσεως στα σχολεία Α/θμίου και Β/θμίου Εκπαιδεύσεως της αργίας της εορτής και της επαναφοράς του εορτασμού των αγίων Τριών Ιεραρχών των προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας (30ή Ιανουαρίου) ως ημέρα εκκλησιασμού και άλλων επικαίρων εκδηλώσεων, απεφάσισε την αποστολή προς αυτήν σχετικού συγχαρητηρίου γράμματος”.

Αρχιεπίσκοπος: Η αργία είναι για τους τεμπέληδες

«Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες», είχε σχολιάσει  πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος   την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, και πρόσθεσε:

“Η ημέρα των Τριών Ιεραρχών είναι μια σχολική εορτή, κατά την οποία τα παιδιά σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου τους θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, θα πάνε στην εκκλησία και θα κάνουν μάθημα”.

Σχόλια (16)

 
@ Inspector
05 Φεβ 2020 16:05

...3 χρόνια; Πολλά λές. Κάνα χρόνο ακόμα μετά βίας με νομοσχέδια που και να ψηφιστούν δεν πρόκειται να εφαρμοστούν απο τους επόμενους.

 
Συγχαρητηρίων συνέχεια
05 Φεβ 2020 15:29

Ως τώρα έχουμε, Γαβρόγλου, Τράμπ, Εκκλησία. Θα περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια. Τα Νόμπελ πότε είναι, ξέρει κανείς?

 
Inspector
05 Φεβ 2020 12:57

Καινοτομίες και πολλές άλλες αλλαγές, νέα επανίδρυση του κράτους. Η ΝΔ σε 4 μήνες κλείνει το 1/4 της διακυβέρνησης. Έχει 3 χρόνια να επανιδρύση το κράτος, το οποίο θα επανιδρυθεί ξανά απο την αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 3 χρόνια και 4 μήνες απο τώρα.

"ο Σφαίρος ο κυκλοειδής χαιρόμενος τη γύρω μοναξιά του"

 
Νίκη
05 Φεβ 2020 09:57

Συγχαρητήρια!!
Επαναφορά εκκλησιασμού και δυνατότητα λειτουργίας κατηχητικού στα σχολεία. Τα παιδιά πρέπει να επανέλθουν στη θρησκεία. Έτσι θα έχουν δουλειά και οι ιερείς.
Μπράβο στην υπουργό.
Να σημειωθεί πάντως το γεγονός ότι σε πολλά σχολεία ζητήθηκε η έγγραφη συναίνεση/δήλωση συμμετοχής στον εκκλησιασμό.
Μπράβο και στα σχολεία.

 
Και σε ανώτερα!
05 Φεβ 2020 09:19

Αξία της θέσης της, και σε ανώτερα!
Θα είχε ενδιαφέρον να κοινοποιηθουν τα αντίστοιχα συγχαρητήρια από τους ιδιοκτήτες κολεγίων..

 
Σπάρτακος
05 Φεβ 2020 06:52

Περιμένουμε από το υπουργείο,για να αποδείξουμε πως δεν είμαστε τεμπέληδες στον αρχιεπίσκοπο,την κατάργηση και άλλων αργιών,Χριστουγέννων,Πάσχα και της Κυριακής συμπεριλαμβανομένης!

 
Maria S.
04 Φεβ 2020 23:09

Συγχαρητήρια στην κ. υπουργό!!! Μπράβο!! Επιστροφή στο μεσαίωνα!!! Εξαιρετικά έπραξε. Θέλουμε τώρα και κατηχητικό στα σχολεία, όπως επίσης και εξομολόγηση.
Σε κάποια σχολεία πάντως ζητήθηκε έγκριση από τον κηδεμόνα ( όπως γίνεται στις εκπαιδευτικές επισκέψεις) εάν το παιδί τους θέλει να πάει στην εκκλησία. Όπου, εφόσον ήταν αρνητική η δήλωση, τα παιδιά παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματά τους κι έτσι δεν χάθηκαν άσκοπα ώρες ούτε οι καθηγητές τεμπέλιασαν.

 
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ !!
04 Φεβ 2020 22:54

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ!! ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ..... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!! κ. ΥΠΟΥΡΓΕ & ΙΕΡΑΡΧΙΑ !! ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝΕ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ.

 
Γυμναστής σε δημοτικό
04 Φεβ 2020 21:28

Είναι παραπάνω από προφανές ότι ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ για το τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πέτυχε η εγκύκλιος της κας Κεραμέως.
Παραθέτω σχόλιο-ανοικτή επιστολή μου προς την κα υπουργό, όπου φαίνεται ότι, ΛΟΓΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΟΥΝ!

"Κα υπουργέ, ΥΠΗΡΕΤΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ, φέτος, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, εξ αιτίας της εγκυκλίου σας, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΩ, την ημέρα της ...Γιορτής της Παιδείας!
Επίσης, εξ αιτίας της εγκυκλίου σας, ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ δύο τμημάτων ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΟΥΝ!

Εξηγώ: Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας, αποφάσισε (όπως είχε το δικαίωμα), στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, να μη γίνει εκκλησιασμός όλου του σχολείου, αλλά μόνο των τμημάτων που οι υπεύθυνοι-δάσκαλοί τους το επιθυμούσαν. Αυτόματα, αυτό ήταν αδύνατο για τα τμήματα των δύο δασκάλων που ήταν στο Ολοήμερο, αφού το εργασιακό τους ωράριο ήταν 10:00 με 16:00. Σε ένα από αυτά τα τμήματα, δίδασκα την πρώτη ώρα, οπότε έπρεπε να φύγω ...τρέχοντας από την εκκλησία για να προλάβω να είμαι στο σχολείο στις 8:15.
Φυσικά, στα τμήματα που είχα τις δύο πρώτες ώρες, έκανα αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες, αλλά στα υπόλοιπα τρία τμήματα, έκανα ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (επίσης ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ), αφού το αφιέρωμα αυτό είχε γίνει ήδη από τους δασκάλους τους!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ των Τριών Ιεραρχών!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!
Αυτό σημαίνει εορταστικές εκδηλώσεις και ... σπίτι!
Όπως γίνεται και στις υπόλοιπες ΓΙΟΡΤΕΣ .
Φαντάζεστε, π.χ., στη γιορτή της 25ης Μαρτίου, μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις να συνέχιζαν οι μαθητές κανονικά το υπόλοιπο διδακτικό τους πρόγραμμα;
Δεν είναι δυνατόν στην κατ' εξοχήν σχολική εορτή να γίνεται κανονικά μάθημα ΑΛΛΟ, εκτός από το μάθημα που παίρνουν οι μαθητές από τις ίδιες τις εορταστικές εκδηλώσεις!
Φέτος, Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ, όπως η ημέρα κατά του καπνίσματος, για το AIDS, κλπ., όπου αφιερώνονται κάποιες ώρες για "να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τη σπουδαία αυτή ημέρα" (απόσπασμα από το μήνυμά σας) και το υπόλοιπο πρόγραμμα εκτελείται κανονικά.
Πρόκειται για ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ, που, αν δεν διορθωθεί, ΘΑ ΦΑΝΕΙ ότι δεν ήταν λάθος, αλλά ΣΚΟΠΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ που έχετε σκοπό να επεκταθεί και στις υπόλοιπες γιορτές.
Από σας εξαρτάται κα υπουργέ..."

 
Δασκάλα
04 Φεβ 2020 21:09

Προς πληροφόρηση της Ιεράς Συνόδου και του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας μας (γιατί η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μας φυσικά πρέπει να το γνωρίζει):
Επειδή λειτούργησαν φέτος κανονικά τα σχολεία την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, ήταν η πρώτη χρονιά που όσοι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τάξεων ή ειδικοτήτων ήθελαν να εκκλησιασθούν με το τμήμα των μαθητών τους αλλά είχαν ωράριο Ολοήμερου Τμήματος δηλ.10.00΄ με 16.00 , εκ των πραγμάτων είχαν αποκλεισθεί από τον εκκλησιασμό. Επίσης, είχαν αποκλεισθεί από τον εκκλησιασμό όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολείων τους επέλεξαν να μην πάνε στην εκκλησία και άρα έπρεπε να διδάξουν στο τμήμα τους τις ώρες της θείας λειτουργίας ! Προς τι λοιπόν τα συγχαρητήρια! Οι ημέρες θρησκευτικής γιορτής δεν είναι για να δίνουν τη δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να μπορούν να εκκλησιάζονται;

 
bill
04 Φεβ 2020 20:17

Μπορεί να μας αναφέρει για την ιστορία ο Ιερώνυμος το ωράριο των παπάδων; Μας κατηγορεί για τεμπέληδες ποιος; Ας κοιτάξει τα του οίκου του.

 
Ekpaideutikos
04 Φεβ 2020 18:47

Η ανακρίβεια είναι εμφανής: δεν πρόκειται για "επαναφορά της εορτής ως ημέρας εκκλησιασμού και δραστηριοτήτων", διότι ποτέ δεν καταργήθηκε ο εορτασμός, απλώς μετετέθη για την προηγούμενη, όπως γίνεται και για άλλες μεγάλες εορτές (28η Οκτωβρίου, Ευαγγελισμού).
Αλλά εφόσον συμφωνεί η Ιεραρχία με την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, ας προτείνει και την κατάργηση της αργίας του Ευαγγελισμού και ας κάνουμε την 25η Μαρτίου εορταστικές εκδηλώσεις και μαθήματα μαζί. Δηλαδή τιμάς περισσότερο μια εορτή όταν την ορίζεις ως αργία ή όταν προσφέρεις δύο ώρες για εκκλησιασμό και δραστηριότητες, όπως π.χ. για τον Μακεδονικό Αγώνα ή το Ολοκαύτωμα; Κι αν ένας Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός εκείνη την ημέρα, ένα παιδί που θα θέλει να εκκλησιαστεί πώς θα το κάνει; Θα πρέπει να χρεωθεί απουσίες εκείνη την ημέρα; Αυτά τα σκέφθηκε η Ιεραρχία ή απλώς επικράτησε η λογική "να τα έχουμε καλά με τους κυβερνώντες";

 
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
04 Φεβ 2020 18:26

Συγχαίρουν (!!) για την υποβάθμιση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, της Παιδείας και των Εκπαιδευτικών, σε επίπεδο απλής θεματικής δίωρης δραστηριότητας, όπως π.χ. για την ανακύκλωση (!!).
Εκτός σχολικής ζωής και πραγματικότητας (σίγουρα) !!
Προσβολή για τον εκπαιδευτικό κόσμο....!!
Και είναινα αναρωτιέσαι, τι σχέση έχουν αλήθεια με τους Τρεις Μεγίστους Ιεράρχες;;
Θλίψη!!

 
Εκπαιδευτικός
04 Φεβ 2020 18:11

Αξιοσημείωτη στήριξη μετά το πρωτοφανές φιάσκο και τις αντιδράσεις.
Πόσα σχολεία πήγαν όντως σε εκκλησίες; Πόσα αφιέρωσαν πάνω από μισή ώρα για τους Τρεις Ιεράρχες; Θα΄χε ενδιαφέρον να μάθουμε. Ξέρει το Υπουργείο, μήπως;
Γιατί η αίσθηση είναι πως στα περισσότερα σχολεία έγιναν κανονικά τα μαθήματα και μετά... λίγο μια πίτα να κοπεί, λίγο μια συνεδρίαση/συνέλευση να γίνει, λίγο να δούμε ένα 10΄video -να τηρηθεί και η εγκύκλιος, βρε αδελφέ!- και να φεύγουμε σιγά σιγά...
"Τεμπέληδες" μπορεί να μην είμαστε -προς απογοήτευση του Αρχιεπισκόπου-αλλά σίγουρα δεν είμαστε και ανόητοι να τους κάνουμε το χατήρι ενώ μας εμπαίζουν .

 
Εκπαιδευτικός
04 Φεβ 2020 17:19

...ως ημέρα εκκλησιασμού
Δεν είναι ημέρα εκκλησιασμού.Το σχολείο δεν έχει σχέση ούτε με εκκλησίες, ούτε με τζαμιά.
Είναι κοσμικός θεσμός και όχι κατηχητικό.

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
04 Φεβ 2020 17:12

ξέχασαν να συγχαρούν
α) για την μη αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο
β) για την διατήρηση του προγράμματος σπουδών στα θρησκευτικά
γ) για την μη γραπτή εξέταση του μαθήματος
δ) για την αναγνώριση θεολόγων από τα κολέγια

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ