Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Δήλωση του Νίκου Φίλη για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τις εκτρώσεις

Δημοσίευση: 05/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νίκος Φίλης
Bουλευτής Α' Αθηνών και τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

«Οι εκτρώσεις, έγκλημα κατά εμβίων όντων. Το δικαίωμα της γυναίκας να διακόπτει την κύηση, καταστροφικό για το έθνος». Αυτά -και άλλα πολλά βέβαια- έλεγαν οι βουλευτές της ΝΔ στο Κοινοβούλιο το 1986, όταν ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, μετά από μεγάλους αγώνες του γυναικείου κινήματος, εισηγούνταν το νόμο 1609/1986, που νομιμοποιούσε το δικαίωμα της γυναίκας να διαχειρίζεται το σώμα της και έκλεινε την πόρτα στις επικίνδυνες, συχνά ακόμη και θανατηφόρες, εκτρώσεις που γίνονταν σε υπόγεια, από ψευτογιατρούς.

Από τότε έχουν περάσει 34 χρόνια. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα -όπως ο πολιτικός γάμος και η κατάργηση της προίκας- στερεώθηκαν και οι πολέμιοί τους στις περισσότερες περιπτώσεις αποτραβήχτηκαν από το φως της ημέρας, εξακολουθώντας μόνο υπογείως να επιδιώκουν την παλινόρθωση ενός Μεσαίωνα που ντρόπιαζε τον πολιτισμό μας. Νέα κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η επιλογή ταυτότητας φύλου κ.ά.

Χθες όμως, όπως και πρόσφατα, με την «ημέρα του αγέννητου παιδιού», η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της θυμήθηκε τα επιχειρήματα του 1986 χαρακτηρίζοντας «φόνο» τις εκτρώσεις. Στην ίδια ανακοίνωση έστελνε συγχαρητήρια στην υπουργό της καρδιά της, για τον εκκλησιασμό στις 30 Ιανουαρίου! Μια υπουργό που έχει αναποδογυρίσει τον τίτλο του υπουργείου της, δίνοντας προβάδισμα στο «Θρησκευμάτων» έναντι της «Παιδείας». Για το λόγο αυτό, δεν βρήκε λέξη να πει για την εξωφρενική και αντιεπιστημονική άποψη της Ιεράς Συνόδου, που κατηγορεί τις γυναίκες οι οποίες αποφασίζουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση ως «φόνισσες».

Είναι απογοητευτικό να διαπιστώνει κανείς πόσο μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας παραμένει η επίσημη Εκκλησία. Και ταυτόχρονα, πως διά της σιωπής της ή συγκεκριμένων ενεργειών (π.χ. κατάργηση της Θεματικής Εβδομάδας) η σημερινή κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας, προσφέρουν κάλυψη και δίνουν χείρα βοηθείας για να εξαπλωθεί στην κοινωνία ο πιο άγριος, μισογυνικός και απάνθρωπος σκοταδισμός.

Ετικέτες: 
Νίκος Φίλης

Σχόλια (8)

 
Antverp
05 Φεβ 2020 17:30

O δημοσιογράφος κ. Φίλης αγνοεί βασικές γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος, επαναλαμβάνει εμμονικά κοινωνιολογικές θέσεις για βιολογικά, ηθικά και ψυχολογικά θέματα και δε χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στην Εκκλησία όπως την παλιά και ξεπερασμένη ιστορικά, κοινωνικά και ιδεολογικά κομμουνιστική εποχή, η οποία επιβιώνει μόνο στον σκοταδιστικό μεσαίωνα της Β.Κορέας.

 
ΜΞΣ
05 Φεβ 2020 20:40

Από πού και ως πού είναι σώμα της γυναίκας το έμβρυο ; Στάδιο του ανθρώπου είναι το έμβρυο και όλοι από αυτό περάσαμε ! Γιατί δεν έχει δικαίωμα το έμβρυο στη ζωή αφού δημιουργήθηκε ;

 
Παναγιώτης
05 Φεβ 2020 22:12

Ξεπερασμένος μαρξισμός παλαιάς κοπής, τελείως ξένος προς τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας! Η Εκκλησία είναι πολύ ψηλά, για να την ακουμπήσουν τέτοιες σκουριασμένες αντιλήψεις!

 
Λέανδρος
05 Φεβ 2020 22:55

Ο κύριος Φίλης θα πρέπει να διαβάσει ξανά τον νόμο του 1986, και μάλλον το καλύτερο θα ήταν να μην μιλά, εφόσον δεν είναι νομικός.
Ο νόμος δεν νομιμοποιούσε κανένα δικαίωμα, απλά ορίζει ότι η έκτρωση "Δεν είναι άδικη πράξη" εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αυτά και για όσους άλλους μιλούν για κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Ο ίδιος νόμος από τη στιγμή που χαρακτηρίζει ως "άδικη πράξη" εκείνη που τελείται εκτός των ορίων που θέτει, ex silenzio αναγνωρίζει δικαιώματα στο έμβρυο από κάποια χρονική στιγμή και μετά.

 
Ξένια
05 Φεβ 2020 23:22

Απο τη μερα που ανελαβε η κεραμεως ασχολείται και συνεργαζεται αποκλειστικά με την εκκλησία. Ας παραιτηθεί και ας αναλαβει ο Ιερωνύμος. Υπουργείο Θρησκευμάτων έπρεπε να λέγεται. Σκοταδισμός σε όλο του το μεγαλείο. Στην Αμερική που σπουδασε η κυρία ανακατευοταν η εκκλησία παντου; Μόνο εδω γίνονται αυτά, είμαστε πολυ πίσω. Σε λιγο θα καίμε και στην πυρά τις μάγισσες.

 
Ο διάδοχος σας Γαβρόγλου συμφωνεί μαζί σας κ.Φίλη;
06 Φεβ 2020 01:31

Ο κ.Γαβρόγλου επαινεί και συγχαίρει την κ.Κεραμέως που συνεχίζει το έργο του,εφαρμόζει τους νόμους του και διατηρεί τις επιλογές του.Εσείς αντίθετα την επικρίνετε.Βρέστε τα επιτέλους οι δυο πρώην υπουργοί μεταξύ σας και βγάλτε ένα κοινό πόρισμα που να απαντά στο ερώτημα αν πρέπει να την επαινείτε ή όχι.Αλλά αφού έχετε τόσες συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ τί σας ενοχλεί και μια επιπλέον φιλοκεραμεική με επικεφαλής τον κ.Γαβρόγλου;Σαν τους 52 του Τσακαλώτου να πούμε.

 
Συμφωνώ με τον Γαβρόγλου για την Κεραμέως και όχι με τον Φίλ
06 Φεβ 2020 11:09

Ο Γαβρόγλου την παινεύει.Της δίνει συγχαρητήρια.Την προτρέπει να συνεχίζει να εφαρμόζει τους νόμους του.Μπορεί και να πίνει νερό στο όνομα της.Διατηρεί όλες τις επιλογές του.Διορίζει παλιούς ρηγάδες.Σπούδασαν και οι δυο στο Χάρβαντ .Τον Γαβρόγλου λοιπόν πιστεύω για όσα λέει για την Κεραμέως και όχι τον Φίλη.Ας τα βρούν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτα μεταξύ τους και μετά να κάνουν δηλώσεις.Εκπέμπουν λάθος μηνύματα.Δεν μπορεί ο Φίλης να την κατηγορεί και ο διάδοχος του στο Υπουργείο Γαβρόγλου να την επαινεί.Λίγη υπευθυνότητα παρακαλώ.

 
Το νομικό πρόβλημα των ΔΕ, ο κ.Φίλης
06 Φεβ 2020 16:12

και η αντισυνταγματική ψηφοφορία.Εσείς νομοθετήσατε σαν Υπουργός την αντισυνταγματική ψηφοφορία των Διευθυντών Εκπαίδευσης ,ενώ υπήρχε ήδη απόφαση του ΣτΕ για το αντίθετο που την αγνοήσατε προκλητικά.Βάση αυτής η κ.Κεραμέως λέει ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης που κάνατε εσείς έχουν νομικό πρόβλημα ,κάτι που δεν διαψεύσατε ποτέ.Αντί λοιπόν να ευχαριστείτε και να υμνείτε και εσείς την κ.Κεραμέως που διατηρεί ακόμα τους Διευθυντές Εκπαιδευσης που έγιναν επί των ημερών και ενώ έχουν νομικό πρόβλημα δεν τους αλλάζει πεισματικά,την επικρίνετε και από πάνω.Ή είναι δείγμα αχαριστίας ή σικέ για να διατηρούμε και τα προσχήματα στους ψηφοφόρους.Εξ άλλου χρεώνεστε και τον πρώτο αντισυνταγματικό νόμο για τα Θρησκευτικά.Δηλαδή ήσασταν ένας υπουργός αντισυνταγματικών νόμων και μιλάτε και από πάνω.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ