Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Θα διορθώσουμε τις αυθαίρετες ανακατατάξεις του εθνικού ακαδημαϊκού χάρτη

“Κάθε πρόταση ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης τμήματος ιδρύματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να εξετάζεται στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και να συνοδεύεται από τις αναγκαίες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας”
Δημοσίευση: 05/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Mέσω του νόμου για την ΕΘ.Α.Α.Ε. (πρώην ΑΔΙΠ) η υφιστάμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσει τις αυθαίρετες ανακατατάξεις του εθνικού ακαδημαϊκού χάρτη, που επέφερε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
 
Αυτό τονίζει η υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, σε γραπτή απάντηση προς τη Βουλή, ύστερα από   ερώτηση των Βουλευτών  Κυρ. Βελόπουλος και  Κ. Χήτα, σχετικά με τις  ΣΤΕΦ Κοζάνης και Χαλκίδα, και υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Η  νέα ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. θεωρεί ότι στον χώρο της εκπαίδευσης δεν έχουν θέση οι μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές λογικές του παρελθόντος, για αυτό και κάθε πρόταση ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης τμήματος ιδρύματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να εξετάζεται στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και να συνοδεύεται από τις αναγκαίες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Β.  Ευθύνη και χρέος της πολιτείας απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια είναι να προσφέρει το πλαίσιο και όλα τα εχέγγυα για σπουδές υψηλής ποιότητας προκειμένου και οι τίτλοι σπουδών να έχουν αντίκρισμα και προοπτικές αλλά και η ίδια η χώρα να ωφεληθεί στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γ. Η Παιδεία έχει ανάγκη από τη χάραξη μιας συνεκτικής μακροπρόθεσμης στρατηγικής με διάρκεια που υπερβαίνει τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Δ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θεσπίστηκε, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4653/2020, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), η οποία αποκτά αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και έχει αποστολή να συμβάλλει στη διαμόρφωση και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση και να αξιολογεί και πιστοποιεί την ποιότητα της λειτουργίας των Α.Ε.Ι. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όπως αυτές αποτυπώνονται στον σχετικό νόμο, η ΕΘ.Α.Α.Ε. έχει εισηγητικό ρόλο προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για οποιεσδήποτε αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Σχόλια (39)

 
Γονέας
05 Φεβ 2020 22:14

Για να δούμε τι θα κάνετε για τη ΣΤΕΦ Κοζάνης !!!

 
κλείστε
05 Φεβ 2020 22:32

τις πολλές σχολές, τα διάσπαρτα τμήματα. λίγα πανεπιστήμια στις μεγάλες πόλεις. λιγότερες φιλολογίες (φιλοσοφίες κλπ συγχώνευση άμεση, είναι κατευθύνσεις ! ), λιγότερες πληροφορικές και μηχανικοί, δυνατά τμήματα. 'οσοι διαθετουν φράγκα έξω να πλερώνουν...

 
Ξύλινος λογος
05 Φεβ 2020 23:36

Και πάλι ξύλινος λόγος χωρις καμία ουσία από έναν κατά τ´αλλά «πανεπιστημιακό δάσκαλο»..
Και σ’ανώτερα..

 
ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ
05 Φεβ 2020 23:47

Η ΥΠΟΣΧΕΘΕΙΣΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ?

 
Lol
06 Φεβ 2020 00:13

Πρόκειται για μεγάλη ανισότητα !!!δεν δικαιούμαστε μεταγραφή και πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων χαλώντας ένα σωρό χρήματα που είναι για το μέλλον των παιδιών μας !!!Αυτό πρέπει να διορθωθεί ανάμεσα τώρα χτες με τροπολογία ήταν άδικο και παραμένει!!!

 
Φοιτητής ΣΤΕΦ Κοζάνης για Διγαλάκη
06 Φεβ 2020 02:17

Απαντήστε σε αυτό που σας ρωτάν οι δυο βουλευτές και όχι πολιτικάντικα.Απαντήστε συγκεκριμένα τι θα κάνετε με την ΣΤΕΦ Κοζάνης.

 
Γ.Π.
06 Φεβ 2020 09:47

Τι να πρωτοδιορθώσεις στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;...
Αμέτρητα τα φιλολογικά, τα μαθηματικά και τα οικονομικά τμήματα σε μια μικρή χώρα με μεγάλη διαχρονικά ανεργία, κρυφή και φανερή, εξαιτίας της διαρκούς ισχνής ανάπτυξης. Τον Διγενή χρειάζεσαι υπουργέ για να βάλεις μια ολιά τάξη... κι εσύ είσαι μοναχός, χωρίς άλογο και χωρίς κοντάρι...

 
ΣΤΕΦ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
06 Φεβ 2020 10:54

Η απαντηση που δωσατε κ. Διγαλάκη αναφορικά με την κατάφορη αδικία σε βάρος των χιλιάδων φοιτητών ΣΤΕΦ Χαλκίδας Κοζάνης δεν σας τιμά ότι δηλ. η κατάργηση και συγχώνευση σχολών πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις ακαδημαικές ανάγκες κλπ. Μα γι αυτό σας ψηφίσαμε για να αποκαταστήσετε την αδικία όχι να μας αραδιάσετε αερολογίες... Με ποιό κριτήριο δηλαδή οι σχολές αυτές είναι οι μόνες από τις υπόλοιπες ΣΤΕΦ ανά την Ελλάδα που τιμωρήθηκαν ώστε να μην μπορούν ανα συνεχίσουν σε Πανεπιστημιακά Τμήματα ενώ όλες οι άλλες ΣΤΕΦ μπόρεσαν;; Οσο δε για την δήθεν ακόμη πρόταση που περιμένετε από την Σύγκλητο του ΕΚΠΑ για την συνέχιση των φοιτητών της ΣΤΕΦ σε Πανεπιστημιακά του Τμήματα, ΞΕΡΕΤΕ ότι δεν θα έρθει ποτέ απλά γιατί το ΕΚΠΑ δεν έχει αντίστοιχα ΤΜΉΜΑΤΑ. Από εσάς περιμένουμε σαν Υπουργείο να δώσετε την Λύση με τροπολογία του Ν. 4589/2019 παρ. 5 αρθρο 6...Αντε να δούμε .... Πέρασε 1 χρόνος....Προσέξτε μην το πληρώσετε ακριβά όπως οι προκάτοχοί σας......

 
ΣΤΕΦ ΚΟΖΑΝΗΣ
06 Φεβ 2020 11:50

Για μια ακόμα φορά πετάνε την ΣΤΕΦ Κοζάνη στο καλάθι των αχρήστων. Δηλαδή οι φοιτητές της ΣΤΕΦ φοιτούν σε καταργημένες σχολές !!!
Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μαζική κινητοποίηση εδώ και τώρα από όλους τους φοιτητές προκειμένου να πάρει δημοσιότητα το θέμα. Πρέπει να να κινητοποιηθούν οι φοιτητές άμεσα!!!

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης
06 Φεβ 2020 11:52

Από την απάντηση σας δεν κατάλαβα τίποτε.Γενική,αόριστη,χωρίς χρονικό όριο,όπως όλες οι απαντήσεις των πολιτικάντηδων αυτής της χώρας.Εσείς όμως δεν είστε πολιτικάντης ,αλλά πανεπιστημιακός με υψηλές περγαμηνές.Μορφωμένος.Μην ξεπέφτετε σε αυτό το επίπεδο.Είπατε ότι θα καταργήσετε τον νόμο Γαβρόγλου και δεν το κάνετε.Απαντήστε όμως καθαρά τι θα κάνετε με την ΣΤΕΦ Κοζάνης.

 
Γονέας φοιτητή ΣΤΕΦ Κοζάνης
06 Φεβ 2020 12:40

Καλησπέρα θα ήθελα να αναφερθώ στην απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ Διγαλάκη όσον αφορά το ερώτημα σας για την κατάργηση της ΣΤΕΦ Κοζάνης. Ο γιός μου όπως και αρκετά αλλά παιδιά σπουδάζει στο τμήμα Μηχανικών Αντιρρυπανσης όπου το κόστος διαβίωσης ανά μήνα είναι τουλάχιστον 800 € Τα χρήματα αυτά βγαίνουν από το υστέρημα κάθε οικογένειες και χαλάλι τους γιατί η παιδεία είναι από τα μεγαλύτερα αγαθά. Αλλά έλεος να φοιτούν τα παιδιά σε σχολές οι οποίες καταργήθηκαν χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν στο αντίστοιχο πανεπιστημιακό ίδρυμα ξεπερνάει κάθε λογική. Θα μπορούσαν να δώσουν την δυνατότητα για τα παιδιά αυτά να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο αντίστοιχο τμήμα χημικών μηχανικών που ιδρύθηκε από την συγχώνευση Γιατί αυτή η κατάφωρη αδικία σε ορισμένα τμήματα ενώ σε αλλά δόθηκε αυτή η δυνατότητα;

 
POLITHS
06 Φεβ 2020 14:08

H ΣΤΕΦ Χαλκίδας και Κοζάνης πρέπει από κοινού να κοινητοποιηθεί μαζί και η ΑΣΠΑΙΤΕ. Αν περάσει κι άλλος χρόνος χάθηκε οριστικά το τρένο....

 
Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης
06 Φεβ 2020 14:19

Για πόσα χρόνια ακόμα θα λειτουργούν τρία ξεχωριστά ΑΕΙ στην Κρήτη;

Το πρώην ΤΕΙ και το Πολυτεχνείο Κρήτης πρέπει να απορροφηθούν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 
Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης Κοζάνης
06 Φεβ 2020 14:21

Αυτή ήταν η περιφερειακή ανάπτυξη, και έτσι φτάσαμε σε αδιέξοδο. Με υψηλότατο κόστος διαβίωσης, χωρίς λογική.

 
Ίδρυση ΑΕΙ
06 Φεβ 2020 14:25

Με ποια ακαδημαϊκή λογική ιδρύθηκαν όλα τα διάσπαρτα τμήματα και σχολές ΑΕΙ; Ο ακαδημαϊκός χάρτης πότε σχεδιάστηκε βάσει κριτηρίων;

 
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜ. ΜΗΧΑΝ. ΦΥΣΙΚ. ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΑΝΙΑ
06 Φεβ 2020 15:02

Αξιότιμε Υφυπουργέ κ. Διγαλάκη,
θα σας παρακαλέσουμε θερμά να δείτε το τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης στα Χανιά και παρακαλούμε να φροντίσετε για τις δέουσες ενέργειές σας ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας σε Τμήματα Πανεπιστήμιων όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . Οι Χανιώτες θα σας ευγνωμονούν για την δικαίωση τόσων φοιτητών που η προηγούμενη Κυβέρνηση έριξε στον Καιάδα!!

 
Αποκατάσταση αδικίας είς βάρος των αποφοίτων ΤΕΙ
06 Φεβ 2020 15:56

Κύριε Διγαλακη
Πρέπει επιτέλους να πάρετε κάποιες αποφάσεις που επειγουν. Τι θα κάνετε με τόσους αποφοίτους ΑΕΙ Τεχνολογικού τομέα?
Δεν μπορείτε να παρακάμπτετε ένα τόσο σημαντ ζήτημα που χρήζει επίλυσης.

 
ΤΕΙ Κοζάνης ΣΤΕΦ
06 Φεβ 2020 16:17

Δώστε λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ΣΤΕΦ!!!

 
Απαντήστε στον@γονέα φοιτητή ΣΤΕΦ Κοζάνης
06 Φεβ 2020 17:13

κε Διγαλάκη.Όταν μπήκε στην σχολή μπήκε το παιδί του με άλλα δεδομένα.Στην διάρκεια της φοίτησης τα δεδομένα άλλαξαν,που αν το ήξερε εξ αρχής δεν θα δήλωνε αυτήν την σχολή.Και εκτός αυτού ενώ όπως γράφει ο γονέας στις άλλες σχολές επιτράπηκε η συνέχιση της φοίτησης στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα κατά παράβαση της ισότητας και της δικαιοσύνης στις ΣΤΕΦ Κοζάνης και Χαλκίδας δεν επιτράπηκε.
Απαντήστε λοιπόν στον γονέα που δίνει 800€ το μήνα για σπουδές χωρίς αντίκρυσμα και δεν μπορεί να κάνει πίσω.Από το υστέρημα του είναι.

 
Σπουδές χωρίς νόημα
06 Φεβ 2020 18:07

Τι σημαίνει Μηχανικός Αντιρρύπανσης; Γιατί λειτουργούν ακόμα τόσο εξειδικευμένα τμήματα;

 
ΔΕΠ
06 Φεβ 2020 19:35

Μα αφου έγινα ήδη οι ανακατατάξεις. Τα ΤΕΙ εγιναν πανεπιστήμια, κοσμογονικές συγχωνεύσεις, ΔΙΠΑΕ, ΠΑΔΑ, και ένα σωρό άλλα. Τώρα τι έρχεστε να μας πειτε; Πως θα τα "διορθώσετε" αυτά δηλαδή;

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης-Χαλκίδας-ΑΣΠΑΙΤΕ
06 Φεβ 2020 19:40

Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή θα πρέπει να δοθεί μια λύση άμεσα στο πρόβλημα του εγκλωβισμού των φοιτητών στα καταργημένα αυτά τμήματα !!

 
@Σπουδές χωρίς νόημα
06 Φεβ 2020 21:21

Το τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης είναι ένα μοναδικό τμήμα που εστιάζει σε τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος σε όλους τους τομείς.
Πολύ πιο χρήσιμο από πολλά άλλα τμήματα στον χάρτη των ΑΕΙ

 
Κάντε αυτό που πρέπει κ.Διγαλάκη για τις ΣΤΕΦ Κοζάνης-Χαλκίδ
07 Φεβ 2020 02:37

Υποσχεθήκατε ότι θα καταργήσετε τον νόμο έκτρωμα Γαβρόγλου ,όπως προεκλογικά τον χαρακτηρίσατε, και δεν το κάνατε.Αφού δεν θα το κάνετε αποκαταστείστε την αδικία για τις μόνες ΣΤΕΦ που δεν ενσωματώθηκαν στα Πανεπιστήμια.Τις ΣΤΕΦ Κοζάνης και Χαλκίδας.Δεν θα σας στοιχίσει τίποτε.Και ρωτήστε και τον λόγο που δεν έγινε η ενσωμάτωση.Οι πανεπιστημιακοί συνάδελφοι σας τον ξέρουν Κάντε αυτό που πρέπει.Αυτό που έγινε σε όλες τις άλλες σχολές.

 
Επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα των αποφοίτων ΤΕΙ
07 Φεβ 2020 07:32

Πόσο δύσκολο είναι να νομοθετήσετε:
Διαδικασίες ισοτίμησης με κάποια πρόσοντα που θα ορίσει η κάθε σχολή αν όχι με αυτόματη ισοτίμηση σε σχολές που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου το πρόγραμμα σπουδων!

επιτέλους πράξτε τα δέοντα!

 
ΣΤΕΦ ΧΑΛΚΙΔΑΣ+ΣΤΕΦ ΚΟΖΑΝΗΣ+ΜΗΧ. ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝ. ΧΑΝΙΑ
07 Φεβ 2020 09:58

Τελικά μέσα από το ESOS καταλαβαίνει κανείς για πόσες χιλιάδες φοιτητές των Τει μιλάμε που δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να συνεχίσουν σε Τμήματα ΑΕΙ και σήμερα φοιτούν σε καταργημένα Τμήματα...Μια καλή ιδέα θα ήταν να ανοίξει σελίδα για να μαζευτούν υπογραφές για να δούμε τον πραγματικό αριθμό αυτών των φοιτητών αλλά κυρίως για να κινηθούμε νομικά μπας και βρούμε το δίκιο μας σε αυτή τη χώρα για να μάθουμε και τον λόγο κατάργησης μόνο των συγκεκριμένων ενώ διατηρήθηκαν άλλα με το ίδιο γνωστικό και με πού μικρότερες βάσεις εισαγωγής των φοιτητών...
Παρεπιπτόντως την σχετική ερώτηση στη βουλή για τα Τμήματα αυτά έκαναν στη Βουλή στις 5/2/2020 οι βουλευτές Κ. Βελόπουλος και ο Κ. Χήτας.

 
Καταργημένα τμήματα
07 Φεβ 2020 11:33

Ας πάρει κάποιος την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει μια προσπάθεια μήπως και κάνουμε τιποτα

 
Φοιτητής ΣΤΕΦ Κοζάνης
07 Φεβ 2020 12:23

Θα πρέπει να στείλουμε όλοι όσοι θίγονται από την κατάργηση email η Facebook διαμαρτυρία στον Υφυπουργό κ Διγαλάκη για την απάντηση του.

 
Κε Διγαλάκη κάντε το καθήκον σας
07 Φεβ 2020 14:00

Ή καταργείστε τον νόμο Γαβρόγλου για τις συγχωνεύσεις που ήταν προεκλογική σας δέσμευση ή συγχωνεύστε στις πανεπιστημιακές σχολές όσα τμήματα ΤΕΙ δεν συγχωνεύτηκαν αλλά καταργήθηκαν όπως οι ΣΤΕΦ Κοζάνης και Χαλκίδας.

 
φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
07 Φεβ 2020 14:24

η σχολη μας που ειναι ανωτατη θα τελειωνετε το θεμα μας με τις λεπτομερειες διορισμος ΠΕ και επαγγελματικα δικαιωματα ΤΕ? Ανωτατη σημαινει ξεκαθαρα ΑΕΙ περαστε το νομοσχεδιο οπως περασατε γι ολες τις αλλες σχολες γιατι δεν αγγιζετε και εσεις το θεμα ΑΣΠΑΙΤΕ? Καιει?

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.