Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Θεματική Εβδομάδα και η σεξουαλική αγωγή τα νέα θύματα των αναχρονιστικών αντιλήψεων του υπουργείου Παιδείας

Δημοσίευση: 06/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Για μια ακόμη φορά η ηγεσία του υπ. Παιδείας, συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική της, υποχωρεί στις πιέσεις των πιο συντηρητικών και σκοταδιστικών κύκλων της ελληνικής κοινωνίας. Θύμα της αυτή τη φορά η Θεματική Εβδομάδα, που με εγκύκλιο του υπ. Παιδείας διαγράφεται με μια μονοκοντυλιά από το πρόγραμμα σπουδών του Γυμνασίου».

Τα παραπάνω τονίζει, με ανακοινωθέν,  το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ , και υπογραμμίζει:

Α. Σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επικαλείται η υφυπουργός Παιδείας κ. Σ. Ζαχαράκη για να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση. Αποσιωπά όμως  το γεγονός ότι έχουν γίνει κατ’ επανάληψη έγκυρες επιστημονικές έρευνες από το ΙΕΠ, που έδειξαν ότι και χρήσιμη και αποτελεσματική ήταν η εφαρμογή αυτού του καινοτόμου και πρωτοποριακού μέτρου, καθώς έδινε τη δυνατότητα στους εφήβους και τις έφηβες του Γυμνασίου να συζητήσουν κρίσιμα θέματα που τους απασχολούν, όπως το σώμα και η διατροφή, οι εξαρτήσεις, οι διαφυλικές σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2018-19, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του προγράμματος που διενέργησε το Ι.Ε.Π., έλαβαν μέρος 1.656 Γυμνάσια από τα 1.700 της χώρας και τα θέματα και η συχνότητα με την οποία τα προσέγγισαν ήταν:
·       Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα (4)
·       Διατροφή και ποιότητα Ζωής (1.015)
·       Έμφυλες ταυτότητες (876)
·       Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων (993)
·       Οδική Ασφάλεια και Κυκλοφοριακή Αγωγή (913)

Β. Καταργώντας τη Θεματική Εβδομάδα με την απόφασή της η κ. Κεραμέως στερεί από τις μαθήτριες και τους μαθητές του Γυμνασίου τη δυνατότητα να συνεργαστούν με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου αλλά και με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς εκτός σχολείου πάνω σε αυτά τα θέματα.

Γ. Είναι όντως εντυπωσιακό το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας από τη μια δηλώνει πως η επιστημονική/παιδαγωγική έρευνα είναι οδηγός των αποφάσεών της και από την άλλη ποδοπατά τα πορίσματα των ερευνών προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις ιδεοληψίες της κυβέρνησής της. Το ίδιο αβασάνιστα, αναιτιολόγητα και ατεκμηρίωτα έχει ήδη καταργήσει τα διετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των πανεπιστημίων, τα νεοϊδρυθέντα τμήματα των ΑΕΙ ακόμα και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια.

Δ. Την ίδια στιγμή, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταργείται και, όπως δημοσίως δηλώθηκε, «…θα επανεξεταστεί», το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής «Φρίξος», ένα πρόγραμμα τεσσάρων Ελληνίδων εκπαιδευτικών από το Ρέθυμνο, που τιμήθηκε το 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας. Το πρόγραμμα «Φρίξος» από το 2015 έπαιρνε κάθε χρόνο έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όπως πήρε και φέτος στην αρχή της σχολικής χρονιάς, όμως τώρα, εν κρυπτώ και αιφνιδίως, ζητήθηκε η επανεξέτασή του.

Ε. Κατά τα άλλα, υπόσχεται συνολικό επανασχεδιασμό του προγράμματος σπουδών η κ. Κεραμέως και στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζει νέες θεματικές για την επόμενη σχολική χρονιά. Όσο όμως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κυριαρχείται από φοβικά σύνδρομα, αναχρονιστικές αντιλήψεις και εμμονικές ιδεοληψίες, μόνο ανησυχία προκαλούν τέτοιες εξαγγελίες.
 

Σχόλια (8)

 
Ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση
06 Φεβ 2020 14:13

Ποιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ την έγραψε;Γιατί υπάρχει και η φιλοκεραμική συνιστώσα του κ.Γαβρόγλου που δεν μίλησε ακόμα.Να περιμένουμε εξελίξεις;

 
Εκπαιδευτικός
06 Φεβ 2020 14:24

Απαράδεκτη ενέργεια η κατάργηση της Θ.Ε.
Όμως, δεν περιμένουμε τίποτε καλύτερο από την ομάδα που (σήμερα!) μιλά για ιεροδιδασκάλους και που δεν γνωρίζει τι μέρος του ΑΕΠ διαχειρίζεται το Υπ. Παιδείας.
Στο Μεσαίωνα με γρήγορα βήματα

 
Κώστας
06 Φεβ 2020 16:26

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είστε εκτός πραγματικότητας είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω της ανικανότητάς σας. Ήταν μια εβδομάδα χαμένη. Δεν είσασταν στο σχολείο για να δείτε τους μαθητές να εκλιπαρούν να κάνουν μάθημα γιατί θα άκουγαν τα ίδια και τα ίδια για μία ακόμη φορά. Όλα έχουν συζητηθεί στα πλαίσια πολλών μαθημάτων. Βιολογία, Χημεία, Οικιακή οικονομία κλπ. Ίσως θα ήταν πιο πρακτικό να γίνεται μία φορά στα 3 χρόνια και όχι ολόκληρη εβδομάδα χαμένη. Τα έχουν ακούσει πολλές φορές. Επίσης δεν απαγορεύει κανείς στο σχολείο να προσκαλέσει ειδικούς επιστήμονες γιατρούς , τροχαία, κλπ να μιλήσουν στα παιδιά για κυκλοφοριακή αγωγή, εξαρτήσεις εθισμούς κλπ. Στο σχολείο το υπηρετώ όλα αυτά γίνονταν και πριν καθιερωθεί η θεματική εβδομάδα. Δεν μας άνοιξε τα μάτια η θεματική εβδομάδα.

 
Μανώλης
07 Φεβ 2020 00:47

Όταν κάτι καταργείται, τι είναι πιο πιθανό; Να ήταν κάτι καλό και αυτοί που το καταργούν απλά να ζήλευαν την επιτυχία του η απλά να ήταν κάτι αποτυχημένο;

 
@Μανώλης
07 Φεβ 2020 07:36

Και ο 13ος μισθός καταργήθηκε αγαπητέ....

 
Ανδρέας
07 Φεβ 2020 12:36

Είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να καθορίζει εκείνη την εκπαιδευτική πολιτική της χωρίς να δεσμεύεται από τις ιδεολογίες ή ιδεοληψίες των προηγούμενων. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται άσκηση πιέσεων με αναχρονιστικά ιδεολογικά τσιτάτα.

 
@Ανδρέας
07 Φεβ 2020 16:11

Όπως και είναι δικαίωμα κάθε αντιπολίτευσης, να καθορίζει εκείνη τη στάση της απέναντι στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς να δεσμεύεται από τις ιδεολογίες ή ιδεοληψίες των τωρινών. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται άσκηση πιέσεων με ιδεολογικά τσιτάτα πολλών δεκαετιών πριν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ