Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Ν. Κεραμέως: Αξιολόγηση - Υλοποιούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας

"Η εισαγωγή της αξιολόγησης στα σχολεία υλοποιείται με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και τις προγραμματικές μας εξαγγελίες"
Δημοσίευση: 07/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Κυβέρνηση δεν διαφοροποιείται  από τις αρχικές δεσμεύσεις , που εξήγγειλε το Νοέμβριο του 2018,  στο  πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία,  οσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου της  υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως , και υπογραμμίζει τα εξής:

  • Το πρόγραμμα της ΝΔ που εξαγγέλθηκε    το Νοέμβριο 2018 στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, γι’ αυτό ακριβώς δεσμευτήκαμε και τον Ιούλιο 2019 στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης,  κι αυτό κάνουμε και σήμερα.
  • Η εισαγωγή της αξιολόγησης στα σχολεία υλοποιείται με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και τις προγραμματικές μας εξαγγελίες:  

-    1ο στάδιο η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και η αξιολόγηση σχολικών μονάδων,
-    2ο στάδιο η αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών.

  • Υλοποίηση σε δυο φάσεις, προκειμένου να οργανωθεί και να λειτουργήσει σωστά.
  • Στόχος ήταν -και παραμένει- η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο νέο σύστημα.
  • Αυτό ακριβώς είχαμε εξαγγείλει το Νοέμβριο 2018 στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, γι’ αυτό ακριβώς δεσμευτήκαμε και τον Ιούλιο 2019 στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης,  κι αυτό κάνουμε και σήμερα.
  • Συνεκτική προσέγγιση και κλιμακωτή υλοποίηση.  Με σεβασμό στον εκπαιδευτικό και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία.
  • Η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων για ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν ευνοεί κανέναν.

Εδώ τα σχετικά αποσπάσματα:
https://www.youtube.com/watch?v=DFn24qB6OmQ&feature=youtu.be  (προγραμματικές δηλώσεις – Ιούλιος 2019 – από 04:34)
https://www.youtube.com/watch?v=k40xtzZl1LE&feature=youtu.be  (παρουσίαση προγράμματος ΝΔ – Νοέμβριος 2018 – από 10:10)

 

Σχόλια (6)

 
ΔΕΠ
07 Φεβ 2020 10:17

ΟΚ, ισως σε 10 χρόνια να συζητάμε ακόμα τις δεσμεύσεις και το ποτε θα γίνει η αξιολόγηση... Αν θέλεις να αξιολογήσεις πραγματικά ένα εκπαιδευτικό σύστημα, ΠΡΩΤΑ κάνεις της μετρήσεις/αξιολογήσεις σου και ΜΕΤΑ επιμορφώνεις, διορθώνεις, αλλάζεις, κλπ. Για να έχεις εικόνα του πριν και του μετά. Τα υπόλοιπα είναι λόγια και προσχήματα.

 
Γιώργος
07 Φεβ 2020 11:00

Φαίνεται θα πάνε σε εκλογές και δε θέλουν στην παρούσα φάση να σπάσουν αυγά.
Παλιές "καλές" πολιτικάντικες συνταγές που όμως δεν οδηγούν πουθενά.
Ακόμη συζητούμε πράγματα που για όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι απολύτως αυτονόητα.

 
ΠΕ86
08 Φεβ 2020 09:05

Η μονη αξιολόγηση που θα μπορούσε να κάνει το Ελληνικό Κράτος στους εκπ/κούς σε αυτή τη φάση, πέρα από τα τυπικά (ώρα προσέλευσης, συμμόρφωση με τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα κτλ), είναι αν και κατά πόσο διδάσκουν σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου και αν και κατά πόσο μπορούν να προσαρμοστούν και να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους στη σχολική πραγματικότητα. Και πάλι αυτά είναι κριτήρια πολύ σχετικά

Όλα τα υπόλοιπα, τύπου αξιολόγηση σύμφωνα με τις επιδόσεις, να ρωτάμε τους μαθητές/γονείς, να μπαίνει ο Συντονιστής Εκπ/κού Έργου να παρακολουθεί διδασκαλίες είναι εντελώς δυστοπικά σενάρια ή πρακτικά ανεφάρμοστα.

Επίμορφωση των εκπ/κών σε τι πράγμα; Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με τεράστιες πλέον ηλικιακές διαφορές και γνωστικό υπόβαθρο σε πάρα πολλά θέματα που έχουν διαφορετικές ανάγκες και δουλεύουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι αοριστολογίες που δεν στοχεύουν σε κάποιο αποτέλεσμα αλλά μόνο στο να πούμε "Να... ορίστε! Τους ελέγχουμε και αυτούς!".

 
Γ.Π.
08 Φεβ 2020 12:35

@ ΠΕ86
Διδάσκουμε σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών και οι οδηγίες που αποστέλλονται, το Πρόγραμμα Σπουδών υπηρετούν και αποσαφηνίζουν, οι δε ΣΕΕ - οι μέντορες όπως αναμένεται να ονομαστούν - είναι οι μόνοι κατάλληλοι για να σου πουν τι μπορείς να βελτιώσεις και πώς, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών και τις υπάρχουσες δυνα-τότητες του τμήματος. Και για να το κάνουν αυτό, πρέπει να μπουν στην τάξη, να παρακολουθήσουν το μάθημα. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος. Έχω αξιο-λογηθεί 16 φορές στα 5 χρόνια που υπηρέτησα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αποκλει-στικός στόχος του ιδιοκτήτη ήταν να γίνω καλύτερος... Ήμουν πρωτοδιόριστος τότε... Σχολικοί μου σύμβουλοι ήταν ο λαμπρός φιλόλογος Ν.Π., ο υποδιευθυντής του σχολείου, ένας άριστος δάσκαλος του σχολείου, ο Σ.Π. και τρεις Κύπριοι σχολικοί σύμβουλοι...Πολλά τους οφείλω...
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι στοχευμένη και να βασίζεται στις παρατηρήσεις των ΣΕΕ πρωτίστως αλλά και σε συμπεράσματα που θα προκύπτουν από σταθμισμένα δείγματα αξιολόγησης μαθητών.
Αυτά που λες για μαθητές και γονείς είναι σωστά.

 
Προφέσορ
09 Φεβ 2020 12:17

@ΔΕΠ
Να φανταστώ ότι ως μέλος ΔΕΠ, αναφέρεστε στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων και των καθηγητών τους?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ